Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina C
12.10.2015 20:45 CET
0 : 1
(0:1)
Stadión:
Olimpijskyj, Kyjev

Reportáž

Ukrajina - Španělsko 0:1

Navzdory jistotě postupu i prvního místa ve skupině C se Španělsko nenechalo zahanbit ani v posledním kole kvalifikace na Euro, když přehrálo Ukrajinu 1:0. Navzdory nízkému skóre šlo o vysoce atraktivní zápas plný pohledných ofenzivních akcí a ještě lepších brankářských zákroků, zvláště David de Gea v brance hostí předvedl špičkový výkon a na čistém kontu Španělů tak měl lví podíl. O jedinou branku se již ve dvaadvacáté minutě postaral Mario Gaspar. Ukrajincům zbyly navzdory nezměrné snaze jen oči pro pláč a nevyhnutelná cesta do baráže.

Od překvapivé prohry na Slovensku se již španělská mašina ani jednou nezadrhla a osmým vítězstvím v řadě si prozatím suverénně kráčí za obhajobou titulu evropského šampiona. V Kyjevě jí k tomu nakonec stačil jediný zásah z hlavy beka Gaspara, ovšem šancí na skórování měli hosté daleko více, přestože nastoupili ve značně experimentální sestavě.

Vicente del Bosque na závěr kvalifikace neváhal vytáhnout do základní sestavy i hráče, kteří by se v dresu La Roja jen tak v úvodní jedenáctce neobjevili. O to víc však tito povětšinou mladí hráči měli zájem svého zkušeného trenéra ohromit, a tak utkání nepostrádalo snahu ani na jedné straně. Zatímco hosté již hráli jen o čest a možnou šanci vydobýt si místo v nominaci na Euro, Ukrajinci toužili za každou cenu vyhrát. V případě zisku plného počtu bodů by se totiž ani nemuseli ohlížet na výsledek druhého Slovenska v Lucembursku, neboť výsledný počet bodů by jim stačil na vítězství minitabulky třetích týmů ze všech kvalifikačních skupin, a tedy rovněž přímý postup na francouzský šampionát.

Jakožto kapitán vedl evropské šampiony Cesc Fábregas, pro nějž šlo o jubilejní stý zápas v dresu národního týmu. Tento chvályhodný milník mohl záložník Chelsea dokonce oslavit i gólem, ovšem začněme hezky od začátku. Jako první se totiž valili dopředu domácí a David de Gea měl co dělat, aby si s ranami Rotana s Kravetsem náležitě poradil. Neproměněné šance mrzely Ukrajince dvojnásob hned záhy, když Thiago Alcantara nacentroval zleva na zadní tyč přímo na hlavu beka Villarrealu Gaspara a Španělé brzy vedli 1:0.

Hned čtyři minuty nato dostal Fabregas příležitost na zlatém podnose, aby vedení svého týmu zdvojnásobil. Sám si na Olexandrovi Kucherovi vymodlil pokutový kop, k jehož zahrání se bez váhání postavil, jenže před zraky svého klubového kouče Josého Mourinha Fábregas trestuhodně selhal a místo gólové radosti akorát nechal vyniknout brankáře Pjatova. Penalty v národním týmu někdejší hvězda Arsenalu či Barcelony jednoduše neumí - zatímco penaltové rozstřely Fábregas zatím vždy zvládl ustát, ze hry se doposud dostal ke čtyřem penaltám a všechny do jediné pokaždé zahodil...

Tak jako tak Gasparův gól otevřel hru ještě více a bylo se na co koukat. Útok střídal útok, šance střídala šanci a bylo s podivem, že Ukrajinci nevyrovnali: Jarmolenko však trefil pouze brankovou konstrukci a Garmashův pokus dokázal zpacifikovat dalším výtečným zákrokem De Gea. I na druhé straně se opakovaně blýskalo, jenže ani oku lahodící kombinace Isca s Thiagem a úspěšné zakončení Mikela San Josého zdvojnásobení vedení hostí nezařídilo. Rozhodčí totiž trefu hráče Athleticu neuznal kvůli předcházejícímu faulu.

Také po změně stran Ukrajina tlačila svého soka, co jí jen síly zbývaly, avšak Rotan, Rakickij i Konopljanka buď těsně minuli, anebo ztroskotali na pozorném De Geovi, jenž si za celý večer připsal úctyhodný dvouciferný počet zákroků. U branky Pjatova se zase činil aktivní Nolito, jehož podpořil i Xabier Etxeita. Přesto hubený stav 1:0 pro hosty zůstával v platnosti i nadále a nezměnil se ani po výborné šanci Thiaga v závěru zápasu. Ukrajince tak v boji o Euro čeká nevyzpytatelná baráž.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (30)

Přidat komentář
EverlastD

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

je to jednoduchý... vyhra nad Španělskem znamena postup pro Ukrajinu , za jakýchkoliv okolností

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak snad to dame:-) verim francii jsme taky dali:-) :-) doma kdyz jsme hrali baraz divaci nas pozenou k vitezstvi:-)

Reagovat
johnik

To asi vítr, pokud Slováci vyhrají tak postupují oni....

Reagovat
johnik

A jo on ještě jde ten nejlelpší ze 3. míst. Tak to potom jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lorcan

jako máš recht, ale není mi jasný jak si to mohl vědět už před dvouma dnama, když v tý době to mělo pevně ve svých rukou maďarsko a kdyby to včera neprojeli tak ukrajina ani při vítězství nic jistý nemá - pán je asi věštec

Reagovat
danny47

A ty jsi asi tupec ne, když Maďarsko hrálo s Řeckem (posledním týmem tabulky) se kterým by se mu stejně body do tabulky třetích týmů nezapočítaly. Takže šup šup vzít encyklopedii fotbalu a nastudovat pravidla a pak teprv dělat chytrýho na internetu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lorcan

tak to sorry, mě vůbec nenapadlo že by řecko mohlo být poslední

Reagovat
Mořská vosa

Výhra nad Španělskem neznamená postup Ukrajiny za jakýchkoliv okolností. Klidně může postoupit Turecko, pokud vyhraje a zároveň vyhraje i Kazachstán a Lotyšsko klesne na poslední místo. Pak by Ukrajina i Turecko měly po odečtění zápasů s posledním ze skupiny shodných 16 bodů a záležilo by na skóre.

Reagovat
cepinzcegamy

fujtajbl, zlatý turnaje v pinčesu v garáži

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina ma lepsi skore

Reagovat
Tomtaf

4:3

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 1....2:1

Reagovat
Manau

Ukrajina vyhraje 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

lorcan i kdyby madarsko vyhralo tak by se tim nic nezmenilo ne??

Reagovat
smazaný uživatel

pac kdyby madari porazli reky stejne by se jim ty body nepocitaly

Reagovat
Lorcan

jo viz výše, já nestudoval konec tabulky a ani ve snu by mě nenapadlo že sou na tom řekové tak mizerně že skončí poslední ve skupině (a tím se zápasy proti ním nebudou počítat). Na každej pád ikdyž španělsko nastoupí v dost kombinovaný sestavě tak si myslím že minimálně bod uhrajou a na přímej postup budou maďaři

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1-1

Reagovat
guzman

Spanele musi 1:2

Reagovat
arsavin

UK má velkou motivaci. Ale stejně nevyhrajou. Tip 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

MOTM -DDG

Reagovat
HullCity

0 bodů proti Španělsku,to se čekalo,ale jen 1 bod proti Slovensku,tohle nás stálo přímý postup na ME...jako já jsem byl smířený s baráží už po remíze se Slováky,ale dnešní výkon u mě vyvolal pocit naděje,že by to možná šlo přes to jediné postupové 3.místo,ale De Gea dneska famózní.Možná také měl hrát Selezňov hned od začátku,třeba by tam něco spadlo,Kravets dneska celkem kopyto,hlavně ty druhé doteky...ale pokud podáme stejný výkon i v baráži,porazíme kohokoli!!!

Reagovat
smazaný uživatel

No vis jak to mame z barazi vzdy mame smulu:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Takovejch sanci a ani gola nedat ach jo zase baraz.jinak pjatov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele