Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
03.09.2015 20:45 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
Torku Arena, Konya

Reportáž

Turecko - Lotyšsko 1:1

Turci znají jméno svého kata - je jím Valerijs Šabala. Lotyšský talisman se prosadil už ve třetím vzájemném zápase v řadě, a potřetí z toho byla remíza. Tentokrát je důsledek jasný: svěřenci Fatiha Terima prakticky definitivně přišli o naději na přímý postup a nezbývá jim než pokusit se ještě zabojovat alespoň o baráž..

Dnes si Šabala dával opravdu načas. Po uplynutí stanovených devadesáti minut už Turci mysleli, že cennou (byť těsnou) výhru 1:0 uhájí, ale lotyšský fantom nakonec udeřil v první minutě nastavení a zajistil dělbu bodů. Vymazal tak úvodní gól Selcuka Inana ze 77. minuty a postaral se o to, že ambiciózní turecký tým zůstává ve skupině čtvrtý, celých sedm bodů za druhou Českou republikou. Ve zbytku kvalifikačního programu jej už čekají pouze tři zápasy se všemi reprezentacemi na současných postupových příčkách, takže můžeme nejspíš s klidem prohlásit, že Francie 2016 se Turků týkat nebude.

Hosté se od úvodních minut smířili s rolí outsidera, zaujali defenzivní pozici a hráli možná až zbytečně fyzicky: jen v prvních deseti minutách spáchali čtyři fauly, z toho jeden přímo na žlutou kartu. Terimovi svěřenci však náročný začátek ve zdraví přežili a brzy si připsali první velkou šanci - Volkan Sen se probil do vápna, zbavil se hned dvou soupeřových obránců a tváří v tvář Andrisi Vaninsovi vypálil. Lotyšský gólman však míč za svá záda nepustil.

Dělat si z hostujících zadáků slalomové tyče byla vůbec Volkanova dnešní oblíbená zábava; ani napodruhé však skvělého Vaninse v přímém souboji nepřekonal. Lotyš tentokrát pouze vyrážel míč do cesty Buraku Yilmazovi, útočník Galatasaraye však nedostál své pověsti kanonýra a osamocen před odkrytou klecí hlavičkoval vedle.

Lotyši se k první šanci dostali prostřednictvím chytré technické střely Arturse Karašauskse, kterou musel z brankové čáry odklízet vracející se Hakan Balta; poté však už domácí favorit šel do zaslouženého vedení. Do konce zbývalo už jen třináct minut, když Arda Turan přesným pasem našel na hranici vápně Inana; ten bez okolků napřáhl a jeho projektil konečně propálil dosud neprůstřelného Vaninse.

Poslední slovo však měli hosté, konkrétně Šabala, který vstřelil Turkům poslední čtyři lotyšské góly (během oněch třech vzájemných zápasů). Dnes se na hřiště dostal až coby náhradník, svoji úlohu specialisty na tým od Bosporu však naplnil: za vápnem si hrudí zpracoval odražený balon a nekompromisní přízemní ránou srovnal skóre na konečných 1:1.

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
veikko

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Nase skupina se zacina nenapadne vyrovnavat..Turci urcite vycitili sanci..tip 1...3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes si musely sazkovy mnout ruce po tech vysledcich

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Pokud Lotyši překvapí, bude nám to hrát do karet.

Reagovat
Tomtaf

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

tady bude překvápko 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Modlim se aby Lotyšsko vyhrálo a překvapilo vas všechny!

Turci je ještě neporazily tak nevim proč by se to mělo měnit i po tomto zápase.

Šabala hatrick....dva brejky,dvě penalty pro lotyše a červená v 1 puli pro turky!

Reagovat
EverlastD

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele