Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina E
05.09.2015 20:45 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Švýcarsko - Slovinsko 3:2

Švýcarsko sice v domácím prostředí zaostávalo za Slovinskem již o dva góly, ovšem v závěrečné desetiminutovce předvedlo ukázkové zmrtvýchvstání a klíčový zápas v boji o přímý postup na mistrovství Evropy zvládlo vítězně v poměru 3:2.

Méně trpěliví diváci na stadionu St. Jakob Park už dost možná znechuceně opustili tribuny na brzkou cestu domů, ovšem ti, kteří vydrželi až do konce, si jistě nebudou nic dělat ani z možných prodlev a zpoždění na silnicích. Díky dvěma brankám Josipa Drmiće a trefě Valentina Stockera totiž švýcarský národní tým dokonal ve čtvrté minutě nastavení nečekaný obrat, který po konečném hvizdu odstartoval divoké oslavy s domácím trenérem Vladimirem Petkovicem v čele. Slovinci naopak mohou jen nevěřícně zpytovat svědomí, jak se jim jen mohlo stát, že branky Novakoviče s Césarem nestačily nakonec ani na bod...

Zatímco z pohledu vedoucích Angličanů je již skupina E prakticky nezajímavá, souboj Švýcarů se Slovinci skýtal rozuzlení, kdo bezchybné svěřence Roye Hodgsona pravděpodobně doplní jakožto druhý postupující. Z lepší pozice vycházelo domácí Švýcarsko, které mělo tříbodový náskok, ovšem oba celky musely pokukovat také po čtvrtém Estonsku.

Domácí začali aktivně a jedině díky kvalitnímu zákroku Samira Handanoviče po Kloseho teči Shaqiriho přímého kopu zůstalo skóre nezměněno. Časem však dominance hráčů ze země helvétského kříže poněkud opadla a Slovinci v samotném závěru první půle impotenci domácích úspěšně potrestali. Iličičův pas totiž umně přetavil Novakovič v jemný oblouček, jímž překonal bezmocného brankáře Sommera.

Ať už byl švýcarský plán na úvod druhé půle jakýkoli, vzal velmi brzy za své. Hned v osmačtyřicáté minutě totiž při rohovém kopu vyskočil nejvýše César a poslal Slovinsko do nečekaného dvoubrankového vedení. Marně se pak domácí na sudím Královci dožadovali pokutového kopu za zákrok Stevanoviče na kapitána Lichsteinera, ten naopak neváhal a ukázal k výrazné nevoli Švýcarů bekovi Juventusu žlutou kartu za simulování.

Vzhledem k tomu, že příští zápas Švýcarsko odehraje na horké anglické půdě ve Wembley, vypadaly jeho šance na přímý postup zničehonic dosti bledě. Deset minut před koncem však střídající Drmič přetavil Embolův pas v gól na 2:1 a než se slovinská obrana nadála, další náhradník Stocker za Shaqiriho šikovného přispění napálil za Handanovičova záda vyrovnávací gól hned o pár minut později.

Basilejské publikum v tu chvíli rázem ožilo a hnalo své miláčky za pohádkovým obratem. Blízko k němu měl hlavičkující Fabian Schär, ovšem Handanovič ještě držel naděje hostů alespoň na bod. Ve čtvrté minutě nastavení však přesto gólman Interu inkasoval i potřetí, když tečovaný centr do ohně přistál u nohou Drmiče, jenž bez váhání napálil míč zblízka do sítě a jal se bouřlivě radovat se záplavou rudých dresů všude okolo sebe.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...1:1

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
veikko

0:1

Reagovat
EverlastD

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
veikko

Švýcaři Královec zase pojistil. Jasná penalta na Kampla.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele