Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina F
14.11.2014 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Rumunsko - Severní Irsko 2:0

Rumunsko udělalo klíčový krok k postupu, před vlastními fanoušky přehrálo doposud suverénní Severní Irsko 2:0 a vystřídalo jej na první pozici. Svěřenci Anghela Iordanescua mají nyní na kontě deset bodů, jejich dnešní soupeř devět. O výhře rozhodl dvěma trefami ve druhé půli obránce Paul Papp..

Zadák Chieva, který momentálně hostuje ve Steauě, se prosadil dvakrát během pouhých pěti minut; hvězdou utkání však přesto nebyl on, ale Lucian Sanmartean, jehož vynikající výkon zakončila asistence na druhou branku. Vzhledem k tomu, že dalším soupeřem Rumunů budou Faerské ostrovy (a dá se tedy očekávat další výhra), byl dnešní triumf skutečně stěžejní.

Severní Irové prožili vynikající start kvalifikace, vyhráli třikrát za sebou a přepsali tak vlastní historii; stále je však nutno mít na paměti, že jejich kvalita není bůhvíjaká, a dnes v Bukurešti to bylo hodně vidět. Domácí soupeře zatlačili a zvítězili zcela po zásluze. Už od první minuty bylo jasné, kdo je na hřišti pánem; Iordanescu svým svěřencům naordinoval rychlý, ofenzivní a dominantní fotbal. Nejdůležitějším mužem na hřišti byl vynikající Sanmartean.

Vedoucí branka však nepřicházela - proti efektním nůžkám Vlada Chirichese zasáhl veterán mezi tyčemi Roy Carroll, Alexandru Chipciu zase placírkou trefil břevno. Ve finální šanci první půle se představil Bogdan Stancu, jemuž po Sanmarteanově milimetrovém pasu stačilo dorážet zblízka do sítě, leč minul.

Svěřenci Martina O'Neilla neměli jinou možnost než přijmout stav věcí a soustředit se na obranu a brejky. To také udělali, a ukázali přitom, že dokážou být opravdu nebezpeční - po jednom z rychlých protiútoků pálil z úhlu těsně mimo Chris Brunt, v další akci zase proti Kyle Laffertymu musel zasahovat gólman Ciprian Tatarusanu.

Rozhodující okamžiky však přišly až po změně stran. Nejprve zkoušel štěstí domácí kapitán Razvan Rat, Carroll si však s jeho pokusem poradil; Rat se proto proměnil ze střelce v asistenta, a tentokrát už to fungovalo. Psala se 74. minuta, když zkušený bek nacentroval zleva a Papp poslal míč za Carrollova záda. O pět minut později se do análů zapsal i výtečný Sanmartean; Pappovi po jeho výborném centru opět stačilo doklepávat.

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
veikko

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Sw!fty

Reagovat
smazaný uživatel

jááá věřím Severnímu Irsku tenhle tým je podcenovanej myslím že vyhrajou 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Rumuni budou mit co delat , tip 1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele