Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina H
06.09.2015 18:00 CET
2 : 0
(0:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Norsko - Chorvatsko 2:0

Chorvaté si hodně zkomplikovali boj o postup, když v Norsku nestačili na domácí tým a po zásluze prohráli 0:2. Sám kouč Niko Kovać sportovně uznal, že Norové byli lepší od první do poslední minuty - severský výběr předvedl svůj zatím nejlepší kvalifikační výkon. Hrdinou zápasu se stal Jo Inge Berget, který se podepsal pod obě branky..

Fanoušci v šachovnicových dresech své favority najednou nepoznávají: po bezbrankové remíze v Ázerbájdžanů přišel další výbuch, a co hůře, pád na barážovou třetí příčku. Zářijové kolo zakončí na druhém místě za Italy právě Norové, na něž nyní chorvatská družina ztrácí (po započtení disciplinárního trestu za rasismus fanoušků) celé dva body. A to přitom první vzájemný zápas ani nemohl být jednoznačnější; v Záhřebu tehdy domácí triumfovali jasně 5:1.

Věci se ale mění, a bolestně živoucím důkazem tohoto otřepaného hesla byl dnes například Darijo Srna. Jedna z největších chorvatských hvězd, zkušený a velmi uznávaný obránce totiž předvedl skutečně tristní výkon a ani při jednom gólu nemůže mít čisté svědomí. Naopak Norové se vytáhli svojí bojovností a soustředěností a divákům v zaplněných ochozech Ullevaal Stadionu nabídli - po nesmírně důležité výhře 1:0 v Bulharsku - další tříbodovou radost.

Ona to tedy po fotbalové stránce zase žádná velká hitparáda nebyla; první poločas se obešel takřka výhradně bez šancí. Čestné výjimky byly pouze dvě, na každé straně po jedné. Za domácí to zkoušel Vegard Forren, stoper, který (k překvapení všech) vstřelil jediný gól v Bulharsku - tentokrát však zblízka pouze napálil gólmana Danijela Subašiće.

Kdyby byl Forren skóroval, asi by šlo o zasloužený vývoj utkání; Norsko sice předtím nemělo žádnou vyloženou příležitost, alespoň si ale vynucovalo pozornost sérií rohových kopů a drželo soupeře v šachu. To na druhé straně se Kovaćovi muži rozkoukávali téměř celou půli, až na jejím konci vybojoval Luka Modrić přímý kop a Ivan Rakitić následně našel hlavičkujícího Maria Mandžukiće. Brankář Nyland si však poradil parádní robinzonádou.

Po změně stran byli Chorvaté mnohem hladovější a sám Mandžukić v úvodních minutách zkoušel vedle další hlavičky i efektní nůžky. Domácí ale krátkému tlaku odolali a už v 51. minutě šli sami do vedení. Odražený míč našel na zadní tyči Bergeta, ten si následně udělal dobrý den z bránícího Srny a suverénně propálil Subašiće.

Definitivní rozuzlení výsledkové zápletky pak přišlo po stejné ose. Berget si tentokrát vyhlédl Srnu už před vápnem, nasadil mu jesličky a přízemním projektilem, který se ještě otřel o nešťastně stojícího Ćorluku do gólmanova protipohybu, efektivně ukončil chorvatské naděje na body.

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
EverlastD

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
veikko

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...1:0

Reagovat
klokan.paul

Tip 0

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele