Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
12.06.2015 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Kazachstán - Turecko 0:1

Kazachstán se srdnatě bil a bránil, ale nakonec se mu čisté konto udržet nepovedlo. O třech bodech pro hosty z Turecka rozhodl Arda Turan, který se prosadil v dramatickém závěru sedm minut před koncem. Turci jsou díky třem bodům na třetím místě, ale ještě je mohou přeskočit Nizozemci.

Turci přijeli s celkem silnou sestavou, v níž nechyběla ofenzivní trojice Çalhanoğlu, Yilmaz a Turan, který na hřiště vyběhl s kapitánskou páskou. V záložní řadě měl své místo jisté mladík Tufan, který se postupně vypracovává v jednu z klíčových postav reprezentace. Domácí postavili do zálohy pětici Konysbajev, Smakov, Islamchan a Chižničenko, kteří podporovali jediného vysunutého hráče - Nusserbajeva.

Mladík Tufan byl od začátku v permanenci. Buď zastavoval četné a poměrně důrazné ataky soupeře, nebo sám zakládal protiútoky svého týmu. Zpravidla hledal Ardu Turana nebo nabíhajícího Buraka Yilmaze. Brankář Volkan Babacan moc práce neměl, ale krátce po uplynutí desáté minuty musel zasahovat. Islamchanova střela z hranice pokutového území skončila až za zády hostujícího gólmana, jenže gól nebyl uznán pro ofsajdové postavení.

Çalhanoğlu se odhodlal ke střele z poměrně velké vzdálenosti. Brankář Pokatilov nakonec se štěstím jeho pokus vytáhl mimo tři tyče. Po pětadvaceti minutách se Chižničenko snažil projít přes obranu hosté individuálně, jenže byl včas zastaven. Na opačné straně se do protiútoku hnal Arda Turan a když se dostane k míči, je z toho vždy hodně nebezpečná situace. Potvrdil to i dnes večer, protože jeho přízemní rána skončila v zámezí jen díky skvělému zákroku brankáře domácích.

Po třiceti minutách Islamchanova dalekonosná střela skončila hodně vysoko, brankář Babacan zasahovat nemusel. Další projektil Ardy Turana letěl jen kousek nad bránu. Ofenzivní záložník Atlética Madrid je ve skvělé formě prakticky po celý rok a turecká reprezentace na něj hodně spoléhá. Tři minuty po změně stran se Turanova další rána otřela o ruku bránícího hráče domácích, jenže sudí Michael Oliver si toho nevšiml a nic se nepískalo.

Pět minut po střídání stran se do krásné akce zapojil i Burak Yilmaz, který dostal skvělou nahrávku, obtočil se s míčem kolem prvního obránce a vypálil. Mířil však těsně vedle tyče. Chižničenkova střela zpoza šestnáctky byla sražena, další rohový kop neskončil o mnoho lépe. Dvacet minut před koncem utkání povedený centr Gönüla z pravé strany doputoval přesně k volnému Bulutovi, který se s ničím nerozpakoval a bez přípravy pálil těsně vedle.

Do další skvělé šance se probíjel Burak Yilmaz, který dokonce trefil tyč! Následně mohl zakončovat i podruhé, ale tentokrát již mířil těsně vedle. Tlak Turků narůstal a domácí Kazachstán si nevěděl rady. Sedm minut před koncem jsme se konečně dočkali gólu. K odraženému míči se ve vápně Kazachstánu dostal Arda Turan a krásnou ranou z otočky vypálil přesně do rohu brány - 1:0 pro výrazně lepší Turky. Ti své vedení už uhájili a radují se ze tří bodů.

Autor: Ondřej Pražák / uefa.com, onlajny.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 2..0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Turci v pondělí nasázeli Bulharům 4 góly, takže nevidím důvod, proč by je neměli nasázet i Kazachstánu. 1:4

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
Tomtaf

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
Marv

1:4

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

naložil jsem 2/+2,5 a

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele