Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
09.09.2014 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Islanďané ve velkém stylu přejeli Turky 3:0

Vítězství českého národního týmu nebylo jediným dnešním překvapením kvalifikační skupiny A. Stejně jako naše reprezentace totiž perfektně využil výhody domácího prostředí Island, který rozdrtil favorizované Turecko 3:0.

A jak konečné skóre naznačuje, šlo o výhru zcela zaslouženou. Islanďané tak potvrzují, že jejich výtečná pouť kvalifikací na mistrovství světa, které zastavili až těsně v baráži Chorvaté, nebyla náhoda. Turky na stadionu v hlavním městě Reykjavíku přehrávali od samého začátku a jen vinou mnohdy nepovedeného zakončení nezvítězili ještě větším rozdílem. Přesto úvodní gól Bodvarssona a slepené branky Sigurdssona se Sightorssonem po změně stran bohatě postačily. Turky navíc srazilo zbytečné vyloučení Omera Topraka.

První islandské šance ještě přišly vniveč, když nejprve Bjarnason mířil jen vedle pravé tyče a Bodvarsson ve čtrnácté minutě z dobré pozice trefil hlavou pouze břevno. Přesto se poslední jmenovaný chvíli nato dočkal. Znovu šlo o vzdušnou dominanci vikinského forvarda, tentokrát po rohovém kopu, který turecký gólman Kivrak hrozivě neodhadl a nechal Bodvarssona instinktivně hlavičkovat do odkryté branky.

Ještě hůře bylo pro hosty v devětapadesáté minutě, kdy Toprak uviděl druhou žlutou kartu za trestuhodné hraní rukou, přestože uviděl žluté napomenutí jen čtyři minuty předtím. Přesto se Turecko díky sérii islandských spálených šancí mohlo vrátit do zápasu, kdy naprosto výjimečně předvedlo úchvatnou týmovou kombinaci na jeden dotek před soupeřovou šestnáctkou. Burak Yilmaz však v zakončení selhal a poslal míč vysoko nad břevno.

Jestli kromě Buraka může ještě někdo hořce zpytovat svědomí, je to brankář Kivrak. V šestasedmdesáté minutě to byl totiž on, kdo definitivně pohřbil naděje hostů na možné vyrovnání, když střelu Sigurdssona zpoza šestnáctky chytil takovým způsobem, že se míč odkutálel až za brankovou čáru. Odevzdaní Turci pak téměř okamžitě po rozehrání věnovali soupeři míč a nechali jej ještě jednou skórovat, tentokrát se šťastným střelcem stala letní posila Realu Sociedad Sigthorsson.

Otázkou zůstává, jestli tento turecký výbuch na Islandu je dobrou či špatnou zprávou pro český tým, který v rámci druhého kola zavítá právě do Turecka.

Autor: Martin Kantor / espnfc.com

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2...0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Island 1-3 TURECKO

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Island regulerně hraje plnohodnotně o EURO. Ukáže to na hřišti Pod Sopkou?

tip 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

A jéje, budu si to muset po sobě kontrolovat. Nechal jsem v textu dvě synonyma.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně 2 :)

Reagovat
smazaný uživatel

island sa zlepsuje, turci stagnuju, navyse cesta cez celu europu. jednoznacne 1

Reagovat
smazaný uživatel

no...cestovat přes celou Evropu určitě nebudou autobusem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

dokonala potupa Turecka !!!!!!!!!

Perfect match Island !!!!

Reagovat
celticz

Reagovat
Y.Cabaye

tentokrát se šťastným střelcem stala letní posila Realu Sociedad Sigthorsson.

Reagovat
AjaxFans

jj,máte tam chybu.byl to Finnbogason

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele