Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
06.09.2015 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Island - Kazachstán 0:0

Senzace dokonána, Island je definitivně na mistrovství Evropy. Přestože bylo završení této fascinující poutě potvrzeno jen bezbrankovou remízou s Kazachstánem, nikdo už severskému ostrovnímu národu nevezme tento historický úspěch.

Ve stejný den, kdy si přímý postup na Euro 2016 hrané ve Francii zajistila Česká republika, očekávalo se také potvrzení z Islandu. Díky výhře Turků nad Nizozemci totiž svěřencům trenéra Lagerbacka stačila proti Kazachům v domácím prostředí i pouhá remíza. Díky ní Islanďané stanovili nový rekord, co se velikosti účastníka finálového turnaje mistrovství Evropy týče. Navzdory pouhopouhému odhadu 329 100 obyvatel se totiž Island prokousal k postupu s velkým předstihem a stále má slušnou šanci na to, že skupinu A také vyhraje.

Navzdory tomu, že měli na kontě hned šest výher ze sedmi odehraných kol a čerstvý skalp tápajících Nizozemců z venku k tomu, působili Islanďané na úvod zápasu poněkud nervózním dojmem. Role favorita v situaci, kdy bylo třeba učinit poslední krok, jim v úvodní půlhodině zdánlivě svazovala nohy, ovšem postupně již nebylo pochyb o tom, kdo bude diktovat tempo zápasu. Jako první se zkoušel střelecky prosadit Kolbeinn Sighthorsson a možná by i uspěl, nebýt včasného bloku Logvinenka.

Před poločasovým odchodem do kabin ještě domácí zkoušeli přetavit územní tlak v první gól utkání, ovšem navzdory kolosálnímu zmatku v kazašském pokutovém území zůstal míč záhadným způsobem před brankovou čarou. Po změně stran měl blízko k úspěšnému zakončení Bodvarsson, a to hned dvakrát, ovšem stav zůstával bezbrankový.

Drobnou komplikaci v závěru představovalo vyloučení Arona Gunnarssona, avšak islandský kapitán sotva stihnul dokráčet k tunelu, aby opustil hřiště, než rozhodčí v zápase zahvízdal naposledy. V tu chvíli již mohly naplno vypuknout islandské oslavy.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
EverlastD

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Disciplinovaní Kazaši budou hrát opět dobrý fotbal, dokud jim to fyzické síly dovolí, Vikingové ale přeci jen jediným gólem rozhodnou a postup na Euro bude zajištěn!!

tip 1:0

Reagovat
vanGomm

Tip 1.Ovšem k zajištění postupu by měla domácím stačit už i případná remíza. Island totiž Holandsko 2x porazil a Holandsko už nemůže uhrát 20 bodů.Ano může nastat případ,že by všichni tři tedy Holandsko,Island a Česká rep. skončili na 19 bodech,ale i tam by to Islandu stačilo.

Reagovat
Tomtaf

4:0

Reagovat
veikko

Záleží, jak moc budou Kazaši aktivní, ale tady to snad budou mít Islanďani velice těžké, doma jim to, si myslím, bude vyhovovat méně než v Kazachstánu. 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Nikomu tak neželám úspech ako im, potomkom pravých Vikingov. Dokonca aj naša Slovenská reprezentácia mi je druhoradá...

Reagovat
smazaný uživatel

lebo si maďar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Vsichni si budeme prat aspon plichtu ale bohuzel se tak nestane...tip 1...3:0

Reagovat
ouninpohja

a stalo se...

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Pičusove co se na to vyflákli

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele