Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
07.09.2014 18:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Gruzie - Irsko 1:2

Zvítězit v hlavním gruzínském městě Gruzie není tak lehké, jak se možná na první pohled jeví, zvláště když národní tým nepředvede příliš dobrý výkon. Přesto všechno si Irsko splnilo roli favorita a veze z Tbilisi tři body za těsnou výhru 2:1. Hrdinou a mužem zápasu je jednoznačně Aiden McGeady, autor obou branek hostí.

Křídelník Evertonu se na začátku nové sezony jeví opravdu v dobré formě a v typicky zeleném irském dresu to jen potvrdil. Nejprve McGeady zkušeným zakončením poslal svou reprezentaci do vedení a pak, když Gruzínci fantastickým gólem Okriašviliho vyrovnali, zařídil Martinu O’Neilovi vítěznou soutěžní premiéru na trenérské lavičce krásnou ranou zpoza šestnáctky. V osmdesáté deváté minutě. Těžko si takový gól načasovat lépe.

Po nudě a šedi úvodní dvacetiminutovky dokázala Dinamo Arena přece jen s postupem času ožít. Chyba Marka Wilsona dala jedinečnou příležitost Nikolozi Gelašvilimu, ovšem gólman David Forde si s jeho říznou ranou dokázal poradit. Fordeovo nasazení na úkor veterána a dlouholeté jedničky Shaye Givena se tak v mžiku ukázalo jako krok správným směrem. I po následném rohu Gruzínci usilovali o průlom bezbrankového skóre, na Kvirkveliovo prodloužení centru však na zadní tyči nabíhající Murtaz Daušvili těsně nedosáhl.

O to krutější bylo, že první gól přišel vzápětí na opačné straně. Jon Walters spolu s Jamesem McCarthym připravili palebnou pozici pro McGeadyho, jenž trefil přízemní ranou prostor hned vedle levé tyče gruzínské branky. Taktika domácích vyčkávat v zabezpečené obraně a vyrážet do protiútoků tak už v třiadvacáté minutě nabrala pořádnou trhlinu. Přesto se Gruzii ještě do poločasu podařilo vyrovnat. Okriašviliho tanečky okolo míče přinesly ovoce v podobě nechytatelné rány do horního růžku, které Forde jen staticky přihlížel.

Po změně stran se domácí snažili o obrat, ovšem nedokázali si ani vytvořit pořádné šance a soupeř postupem času začínal přebírat plnou kontrolu nad zápasem. Téměř u všeho byl pak ve finální fázi Irů Aiden McGeady, jenž v sedmapadesáté minutě z přímého kopu jen těsně minul branku. Kapitán O’Neilova výběru Robbie Keane pak zahodil o dvě minuty později slibnou příležitost, když Waltersův centr na zadní tyč nedokázal usměrnit mezi tři tyče.

Když už se zdálo, že si konsolidovaná obrana Gruzie přece jen uhájí remízový bod, dostal se ke slovu znovu McGeady. Ten v poslední devadesáté minutě využil přihrávky klubového spoluhráče Seamuse Colemana a zvláště díky perfektnímu zpracování s kličkou vyslal na branku kroucenou střelu zpoza vápna, jež zapadla do sítě a zařídila Irům důležité tři body v předpokládaném boji o druhé místo ve skupině D s Německem.

Autor: Martin Kantor / bbc.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1

Reagovat
smazaný uživatel

upocene by irove meli dosahnout tri bodu...tip 2...0:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Remiza 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Gruzie 0-0 Irsko

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
hradec

Gruzie 1:3 Irsko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele