Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina H
28.03.2015 18:00 CET
5 : 1
(1:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Chorvatsko - Norsko 5:1

Situace v kvalifikační skupině H se na čele začíná stávat čím dál jednoznačnější. Lídr z Chorvatska totiž na domácí půdě rozdrtil třetí Norsko 5:1 a navýšil tak svůj náskok na první nepostupové místo na rozdíl čtyř bodů. Postupně se trefili Brožović, Perišić, Olić, Schildenfeld a Pranjić, za hosty pouze korigoval Alexander Tettey.

Chorvaté přitom hráli poslední čtvrthodinu druhého poločasu o deseti kvůli vyloučení Vedrana Ćorluky, ovšem Norové nabídnuté šance dostat se zpět do zápasu vůbec nevyužili, ba dokonce zahodili pokutový kop. V případě, že Itálie potvrdí roli favorita v zápase s Bulharskem, budou karty v této skupině rozdány jasně a zřetelně.

Lepší vstup do zápasu mělo Chorvatsko, které se málem ujalo vedení hned po pěti minutách hry. Prudká rána Brožoviće však byla zablokována a následný Rakiticův rohový kop sice přistál na hlavě Oliće, ten však svůj pokus nenasměroval mezi tři tyče. Po čtvrthodině hry se k první šanci dostali i hosté, ale brankář Subašić si s ranou Stefana Johansena pohodlně poradil. Oba týmy si pak ještě vyměnily střelecké navštívenky z kopaček Brožoviće a Hogliho, než konečně došlo na průlom skóre.

Olićův centr těsně před uplynutím půlhodiny hry našel dobrých třiadvacet metrů od brány Brožoviće a dvaadvacetiletý záložník se s ničím nerozpakoval. Jeho přízemní rána zapadla do dolního rohu Nylandovy brány a spustila radost na tribunách, s pochopitelnou výjimkou sektoru hostí. Hned trojice norských hráčů si pak z frustrace vysloužila žluté napomenutí, ovšem skóre se již do přestávky neměnilo.

Po změně stran se Norsko málem dostalo k vyrovnání, když Johansenova kroucená rána ztroskotala až na Subašićových nohou, zatímco Dario Srna na opačné straně pouze přestřelil. Ve čtyřiapadesáté minutě se však již domácí dočkali pojistky ve formě druhého gólu, a to zásluhou přesné rány Perišiće zpoza pokutového území. Když pak v šestašedesáté minutě dorazil Ivica Olić z bezprostřední blízkosti Mandžukićovu hlavičku, zdálo se, že je již definitivně rozhodnuto.

O drama se ovšem postaral Vedran Ćorluka, jenž nejprve zavinil pokutový kop, a poté se nechal rovnou vyloučit za dvě žluté karty. Penaltu však Tarik Elyounoussi trestuhodně neproměnil, neboť napálil pouze brankovou konstrukci. Devět minut před koncem Norům přece jen vysloužil snížení na 1:3 dalekonosnou ranou Tettey, jenže střídající Gordon Schildenfeld vrátil domácím pět minut před koncem tříbrankový náskok zpátky. Zoufalé Nory pak ještě v závěru potupil Daniel Pranjić vyvedenou ranou z kraje šestnáctky, a tak Chorvatsko přesvědčivě zvítězilo 5:1 a míří mocnými kroky na EURO.

Autor: Martin Kantor / espnfc.co.uk

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
EverlastD

2:2

Reagovat
Tomtaf

2:1

Reagovat
veikko

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 a vypalena dymovnica

Reagovat
adoxx

2:1

Reagovat
adoxx

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele