Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina B
03.09.2015 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Belgie - Bosna a Hercegovina 3:1

Belgie si doma poradila s Bosnou a Hercegovinou, ačkoli se pro ni utkání nevyvíjelo vůbec dobře. Hosté vstřelili první branku díky Džekovi, ale domácí Belgie otočila stav za pomoci Fellainiho, De Bruyneho a Hazarda.

Bosna a Hercegovina chtěla překvapit domácí Belgii, které se ale v Bruselu poměrně daří. Domácí byli menším favoritem utkání, i když z tábora hostí byl cítit optimismus a nadšení. Belgičané nastoupili od úvodních minut s Courtoisem v bráně. Před ním se pohybovali Alderweireld, Kompany, Vermaelen a Vertonghen. O ofenzívu se v ambiciózním týmu starali De Bruyne, Fellaini, Nainggolan a Eden Hazard, kteří podporovali jediného vysunutého hrota. Tím byl i kvůli zranění Christiana Bentekeho Romelu Lukaku. Bosenský tým vyrukoval na soupeře především s hvězdným duem z římského AS, záložníkem Miralemem Pjanićem a útočníkem Edinem Džekem.

Belgie soupeři nechtěla rozhodně nic darovat a od prvních minut se do něj pustila. Alderweireld poslal vpřed dobrou kolmici na rozběhnutého Lukakua, který byl v těsném ofsajdu a nemohl tak pokračovat. S míčem u nohy se rozeběhla také nová posila Manchesteru City, Kevin De Bruyne. Toho si velmi těsně hlídal Spahić, který jej zbavil balonu. Právě Spahić o chvíli později nepříjemně vystrašil brankáře Begoviće, který jeho těžkou nahrávku tak tak zvládal.

Přesto jsme na první branku nečekali vůbec dlouho. Po čtrnácti minutách zasadila Bosna svému soku první vážný úder, když se Mujdža dostal s míčem po pravé straně až do vápna, odkud nacentroval. To si mohl v klidu dovolit, protože věděl, že ve vápně číhá urostlý hrot jménem Edin Džeko. Ten se ladně vznesl do vzduchu a hlavou poslal míč do sítě!

Také Belgie se pokoušela odpovědět převážně díky centrům, jenže Lukaku nebyl vždy na tom správném místě. Alderweireldův centr byl až příliš dlouhý, aby jej mohl někdo z jeho spoluhráčů zpracovat. Technicky založená Belgie by možná mohla zkoušet častěji přízemní kombinaci, jenže nakonec jí přeci jen vyšla akce z rohového kopu. Kevin De Bruyne poslal od rohu vysoký míč na hlavu Marouaneho Fellainiho a hráč Manchesteru United poslal balon mimo dosah brankáře Asmira Begoviće - 1:1 a začínalo se od nuly.

Vertonghen o chvíli později napřáhl ke střele z velké dálky, střela mu však vůbec nesedla. Podobně se zastřeloval také obránce Alderweireld, který pochodil stejně. Po třiceti minutách se zrodila další zajímavá akce Belgie a byl u ní dosud nepříliš viditelný Eden Hazard. Ten totiž poslal přesný centr na hlavu číhajícího Romela Lukakua a jeho zakončení jen těsně minulo tyč!

Ke gólu nevedla ani spolupráce dvou záložníků, Kevina De Bruyneho a Radjy Nainggolana. Když už si hosté mysleli, že přežili první poločas bez úhony a problémů, přišel šok. Z hranice pětadvaceti metrů totiž napřáhl ke střele mladý talent Kevin De Bruyne a jeho rána skončila přesně u tyče! Begović se jen ohlédl a více nedokázal.

Do druhého poločasu musela Bosna přidat a v kabině asi nebylo úplně veselo. To trenér Wilmots mohl slavit, protože Belgie začínala s tlakem a druhý poločas měla slušně rozehraný. Souboj Edina Džeka a Romela Lukakua sice vyzníval lépe pro Džeka, jenže vedla Belgie. Lukaku se snažil naplnit vysoká očekávání a pral se na hrotu s přesilou urostlých obránců, jenže zpravidla bez nějakého efektu.

Další rána Kevina De Bruyneho rovněž ke gólu nevedla, i když teď jí scházelo sotva pár centimetrů. Práci měl také brankář Thibaut Courtois, který se musel vrhnout do akce po ráně Medunjanina, jenž nepálil vůbec špatně. Ke střele se dostal také Edin Džeko, který vypálil ve vápně trochu příliš razantně. Dnes nepříliš viditelný Miralem Pjanić posléze motal hlavy obráncům a zvolil přízemní centr do vápna, ke kterému se ale nikdo ze spoluhráčů nedostal včas.

Dvacet minut před koncem se k ráně z větší vzdálenosti odhodlal Senad Lulić, který pálil doprostřed brány. Tam byl včas pozorný Thibaut Courtois, který si poradil. Poradil si také jeho kolega v bráně Bosny, když se na něj řítil Romelu Lukaku po akci De Bruyneho. Begović však výtečně vyběhl a akci zastavil. Co už nezastavil, to byla penalta Edena Hazarda, která byla nařízena po faulu Vranješe na De Bruyneho. Hazard s přehledem proměnil pokutový kop a Belgie vedla o dvě branky!

Oba týmy následně vyměnily své kanonýry, místo Medunjanina přišel Ibišević a místo Lukakua Origi. Další branku mohl přidat kanonýr Džeko, který však ztroskotal na výborném Courtoisovi! Podobně proti Origimu zasáhl na opačné straně Begović.

Autor: Ondřej Pražák / onlajny.cz, goal.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
veikko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie nesmi ztratit,velice vyrovnana skupina..tip 1...2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Tomtaf

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
EverlastD

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele