Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina E
15.11.2014 18:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Anglie - Slovinsko 3:1

Zjednodušeně by se dalo říci, že góly v zápase Anglie se Slovinskem padaly v následujícím pořadí: vlastní, penaltový a nechtěný. Až poslední trefa večera na konečných 3:1 pro tým Albionu měla opravdový punc kvality, kterou si tento zápas zasloužil.

Nejprve však angličtí diváci ve Wembley museli trnout. První poločas jejich národní tým třel bídu s nouzí a po změně stran jej zdánlivě poslal do kolen vlastní gól Jordana Hendersona. Pár minut nato se však dostal k jedinečné šanci vyrovnat a zároveň oslavit svůj jubilejní stý start v reprezentačním dresu Wayne Rooney, když se postavil k pokutovému kopu a bezpečně proměnil. Vyrovnal tak počet čtyřiačtyřiceti gólů Jimmyho Greavese, což značí již třetí místo historických tabulek. Za Sirem Bobbym Charltonem současný kapitán Albionu zaostává o pouhé čtyři trefy, za druhým Garym Linekerem ještě o jednu méně.

Po vyrovnání na 1:1 přišly chvíle Dannyho Welbecka. Ten poslední dobou na reprezentační úrovni hraje v mimořádné formě, což potvrdil dvěma zásahy v rozmezí necelé čtvrthodiny a zajistil tak nakonec Anglii pohodlné vítězství. Přesto by se trenér Roy Hodgson neměl nechat ukolébat konečným výsledkem, jeho svěřenci po dobré tři čtvrtiny zápasu nepředváděli ani zdaleka takový výkon, jaký by se vzhledem k jejich kvalitám očekával.

Svůj vliv na nesourodou hru Albionu mohl mít i stav trávníku, který přesně potvrdil Hodgsonovy dříve proklamované obavy. Před týdnem totiž ve Wembley proběhl zápas amerického fotbalu, který podle očekávání nebyl k zelenému pažitu nijak přívětivý a učinil z povrchu grandiózního stadionu spíše kopáliště na úrovni nižší ligy po kruté zimě. Vidět hráče pobíhat po vybledlém nápisu "NFL International Series" bylo rozhodně raritou, která Hodgsona opravňuje zpochybnit priority anglické fotbalové asociace FA.

Přesto by bylo nemístné se na kvalitu trávníku vymlouvat. V první půli sice domácí měli mnohdy míč na kopačkách po dlouhé chvíle, ovšem nic z této převahy nevytěžili. Anglické ofenzivě jednoduše scházela jiskra, kterou se nechtěně pokusil zažehnout hostující záložník Kurtić, když nevyvedenou zpětnou přihrávkou pořádně postrašil brankáře Handanoviće. Ten si však se situací nakonec poradil a po celých pětačtyřicet minut nemusel ani jedinkrát zasahovat. Zato Slovinci málem udeřili po rohovém kopu, když Novakovićova hlavička proletěla jen těsně vedle.

Po změně stran se Angličané přece jen pustili do svého soupeře s větší vervou. Přispěla k tomu i změna rozestavení na 4-3-3, v němž se Raheem Sterling z původní pozice na špici záložního diamantu přesunul k pravé postranní čáře, zatímco levou stranu si pro sebe zabral Danny Welbeck. Přesto první gól padl do sítě domácích, a to zásluhou jejich vlastního hráče. Jordan Henderson totiž v sedmapadesáté minutě tečoval míč ve snaze odvrátit přímý kop tak nešťastně, že hlavou překonal Joa Harta a zadělal svému týmu na problém.

Kdoví, jak by se zápas vyvíjel, kdyby takřka hned z prvního anglického útoku po rozehrání nedošlo na odpískání pokutového kopu za Cesarovo stažení Rooneyho. Samir Handanovič si sice na následnou střelu sáhl, ovšem víc při její razanci ani udělat nešlo.

Pak se Albion konečně alespoň na chvilku probudil a vytáhl z rukávu několik vydařených kombinací, které měly za následek definitivní obrat a očekávané vítězství. Díky skvělé práci Lallany se do zakončení dostal Welbeck, jenž sice netrefil míč čistě, ale možná právě proto dokonale obalamutil brankáře a poslal Anglii do vedení. Šest minut nato pak Welbeck svým pátým zásahem za poslední čtyři utkání po kvalitní souhře mezi Gibbsem a Sterlingem upravil skóre na konečných 3:1.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
veikko

1:1

Reagovat
PePiG7

1-0 Wazza

Reagovat
smazaný uživatel

0-1 Kampl

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
klokan.paul

Tip 1 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
vrabejka

Line-up v @nzs_si: 1 Hart 2 Clyne 3 Gibbs 4 Henderson 5 Cahill 6 Jagielka 7 Wilshere 8 Lallana 9 Welbeck 10 Rooney 11 Sterling #EngSvn

6 hráčů z Arsenalu a Liverpoolu to nemuže dopadnout dobře

Reagovat
Setwo

nuž v City a v Chelsea angličanou už takmer nemajú.. max. 1-2 v základnej zostave

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele