Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina A
08.10.2010 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Belgičané měli s Kazachy problémy, ale nakonec je udolali

Belgičané se už na třetí pokus definitivně probrali a po smolné prohře v Turecku tentokrát vyloupila poměrně statečně vzdorující Kazachstán. Ten se držel až do 53. minuty, kdy se prosadil střídající Ogunjimi a tentýž hráč pak ještě dvacet minut před koncem oslabeného soupeře dorazil.

Na to, že zejména Belgičané, kteří mají přeci jen vyšší ambice než Kazaši, potřebovali dnes konečně bodovat, se rozjížděli docela pozvolna. K míči se v první desetiminutovce často nedostali třeba i minutu v kuse. Situace se však nepatrně lepšila s každou přibývající minutou. Aktivní byl zejména Vossen, který nejprve z větší vzdálenosti prověřil Sidelnikova, aby si na něm záhy vylámal zuby i ve vyložené šanci, na kterou pak navázal nevhodně - dorážkou pomocí ruky - kterou sudí bystře potrestal žlutým napomenutím. Ovšem také agilnější Asiaté o sobě dávali se železnou pravidelností vědět. A po půl hodině hry se dokonce přihlásili i s dosud největší šancí utkání, když prudký pas do pokutového území trestuhodně odpálil nad břevno Chyžničenko.

Belgická odpověď nebyla špatná, i když razantnější také mohla být. V opravdu krátkém časovém sledu nejprve Fellaini pokoušel štěstí z uctivé vzdálenosti a pak se do koncovky prodíral pro změnu z velmi ostrého úhlu. Ani jednou mu to nevyšlo. A když pak do Van Dammeovy rány vletěl jeho vlastní spoluhráč, nebylo Belgičanům do skoku už vůbec. Z trávníku se totiž vstříc kabinám ubírali za bezbrankového stavu, který jim v žádném případě nevyhovoval. Podle toho tedy vypadal alespoň belgický vstup do druhého dějství, kdy okamžitě Alderweireldova rána prosvištěla jen kousek vedle pravé tyče Sidelnikovy klece.

Daleko lepší to bylo v 53. minutě, kdy už Evropané konečně prolomili ledy a udeřili. Může za to žolík Ogunjimi, který v poločase nahradil nevýrazného mladíka Lukaku. Útočník Genku přitom prokázal značný čuch na góly, když stál ve správný čas na správném místě, aby zblízka doklepl do sítě vyraženou střelu jednoho ze svých krajanů. To si v Belgii ulevili. Jenže problémem brzy mohla být zdánlivě podobná situace na opačném konci hřiště, kdy pro změnu Bailly nepřesvědčivě zadržel centr ze standardní situace a po sérii odrazů a dorážek se míč také dostal za brankovou čáru. Rozhodčí však byl k Belgičanům milosrdný a prakticky si vymyslel nějaký útočný faul.

Gól, který tedy padl v 70. minutě opět do sítě Kazachstánců, tedy vedení Belgie neobnovoval, nýbrž navyšoval. A to znamenalo téměř jasnou výhru pro hosty i s přihlédnutím k předešlému vyloučení Kislicyna po druhé žluté kartě. To bylo potrestáno doslova okamžitě, neboť jen minutu poté Sidelnikov vytlačil Vossenovu střelu akorát k Ogunjimimu, jenž se z dorážky zas a znovu nemýlil. Závěr utkání už se dohrával v ležérním tempu, Belgičané hodně drželi míč, přičemž do šancí se dvakrát nehnali. Další gól tak již diváci v Astaně neviděli.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mozna Kazachstan da gol konecne...ale na vyhru to as stacit nebude...tip neprohra hostu

Reagovat
smazaný uživatel

ta belgie uz musi kurva vyhrat nee

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele