Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina B
17.11.2007 18:00 CET
1 : 2
(0:1)

Skotsko

Itálie

Rozhodčí: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (ESP)
Diváci: 51.301

Reportáž

Skotská bojovnost na Italy nestačila

Favorizovaná Itálie nepřipustila překvapení a po výhře 2:1 na půdě Skotska se může těšit z postupu na Euro. Naopak domácím jsou po prohře definitivně zavřeny brány postupu, ale kvalifikaci končí se ctí, dnes byli úřadujícím mistrům světa více než vyrovnaným soupeřem.

Před utkáním skotský útočník Lee McCulloch zdůrazňoval, že si jeho tým musí pohlídat úvodní minuty, jeho slova ale nebyla vyslyšena. Vyprodaný Hampden Park už v druhé minutě zmrazil kanonýr hostů Luca Toni, Di Nataleho v pokutovém území včas nedostoupili obránci Skotska a tudíž měl italský fotbalista dostatek prostoru pro finální přihrávku adresovanou kanonýrovi Bayernu Mnichov, který následně pohotovou střelou vnějším nártem rozvlnil síť – 0:1.

Brzký gól posadil Azurri na koně, o minutu později střílel nebezpečně nad Camoranesi. Houževnatí Skotové sice vyhrávali většinu osobních soubojů, ale v cestě za vyrovnávající brankou je brzdila řada nepřesností a posuzování faulů španělského sudího Mejuta Gonzálese. Aktivní Toni mohl udeřit podruhé, po průniku do pokutového území si lehce poradil se stoperem domácích McManusem, ale z úhlu mířil do boční sítě. V rozmezí patnácté až osmnácté minuty kopali Skotové čtyři rohy. Z toho prvního chtěli vytěžit pokutový kop, když se do odraženého míče položil jeden ze skotských hráčů a razantní střelou nastřelil Zambrottu, Hampden Park se dožadoval penalty za ruku barcelonského obránce, ale španělský rozhodčí Mejuto Gonzáles zůstal klidný. Ze čtvrtého rohového kopu v osmnácté minutě byli Skotové velmi blízko ke kýžené vyrovnávací brance, hlavička Browna ale mířila těsně vedle tyče Buffona.

Ve třicáté minutě Skotové poprvé ukázali pěknou kombinační akci. Čtyřmi narážečkami na malém prostoru rozebrali italskou obranu až se dostali do nadějného zakončení, finální fázi ale Ferguson nedotáhl do úspěšného konce - pálil nedůrazně. O dvě minuty později neuznal Di Natalemu rozhodčí regulérní gól pro údajný ofsajd. Z opakovaného záběru bylo průkazné, že o žádný ofsajd nešlo a Italové se mohli právem zlobit. V druhé minutě nastavení prvního poločasu málem nepříznivý stav pro domácí změnil Weir, přesně mířenou hlavičkou překonal Buffona, ale na brankové čáře míč vyhlavičkoval do bezpečí Pirlo. Poločasový výsledek by Italům zajistil postup, naopak Skotové byli za tohoto stavu ze hry venku, čehož si byli dobře vědomi.

Do druhého dějství vstoupili Italové s úkolem udržet jednobrankové vedení, hrát tak museli Skotové, což jim dělalo problémy a zřídkakdy se dostávali přes italský obranný blok. V 65. minutě se ale dočkali vyrovnání. McFadden svůj přímý kop nasměroval jen do zdi, míč se však odrazil k volnému spoluhráči McCullochovi, který zblízka Buffona nepřekonal, ale na druhý pokus už byl Ferguson úspěšný – 1:1. Opakované záběry odhalily nepatrný ofsajd, gól však platil.

Skotové byli v euforii a srdnatě bojovali o vítězství, v osmdesáté minutě McFadden trefil jen boční síť a o minutu později byl gólu ještě blíž. Střídající Miller mu poslal přihrávku před odkrytou branku, smolař s číslem devět však trestuhodně netrefil branku. Fotbalový zákon nedáš = dostaneš, se potvrdil v první minutě nastavení. Po faulu na Chielliniho zahrával Andrea Pirlo trestný kop, na který si nejvýše vyskočil Christian Panucci a hlavou zajistil Italům postup na mistrovství Evropy – 1:2. Chielinni mohl o minutu později výhru Azzurri ještě kosmeticky upravit, ale po přihrávce střídajícího Iaquinty se proti němu vyznamenal brankář Gordon.

Svěřenci trenéra Donadoniho tak potvrdili papírové předpoklady a vezou si z Hampden Parku postupové body. Celek kouče Alexe McLeishe se ale za své vystoupení v této kvalifikaci nemusí stydět, favority z Itálie i Francie proháněl až do samotného závěru.

Autor: David Kubáň / eurofotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
HOST*Lion

Tak tohle bude hit celý kvalifikace. Skotové před sebou mají velikánckou výzvu,pokud vyhrajou,tak se po 10 letech mohou těšit na velkej turnaj,ale proti nim stojí mistři světa z Itálie,kteří velký a důležitý zápasy hrát umějí.V tomhle zápase bude záležet na maličkostech,proto jediná chyba může rozhodnout celej zápas. Moc bych to skotům přál se po těch 10ti letech probojovat na velkej turnaj,ale obávam se,že se nerozhodne a zápas skončí remízou,která samozřejmě potěší víc Italy,kteří mají o jeden zápas víc k dobru,navíc s Faeřany

Reagovat
HOST*

kde sa vsade da sledovat tato fubalova bitka v telke alebo ako na nete aj ked najradsej by som tam bol na štadione

Reagovat
smazaný uživatel

Na čt4, není to napsané na eurofotbalu ve fotbal v TV, ale 17:55 je to na čt4. Já si to budu i natáčet!! C´mon Tartan army

Reagovat
HOST*DiSi

Skotsko musí vyhrát ale Italové zremízují a budou se radovat z postupu (předpokládám že Faerské ostrovy rozdupou)

Reagovat
HOST*mr.pouta

Myslím, že se bude opakovat historie z roku 1982. Italové vyhráli MS a pak nepostoupili na ME. Teď vyhráli MS 2006 a ve Skotsku prohrajou a končí.

Reagovat
HOST*

tak to by som bol rad tip 2:1

Reagovat
macekplacek

Moje žena bez absolutní znalosti fotbalu a rozložení sil tipuje 3:2, v bwinu je na to kurs 41

Reagovat
HOST*bary72

Určitě to bude nejsledovanější zápas tohoto kola kvalifikace ME. Strašně přeju a fandím Skotsku, takže si nepřipouštím jejich porážku. Ale Itálie, to jsou strarý lišáci, vždycky mají kopu štestí. Bude to vyrovnaný, ale Skoti doma před plným Hampden Parkem zvítězí. Tip 1:0. Vivat SCOTLAND !!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

snad to italové zvládnou, myslim si, ze skoty rozdupou. Muj tip 0:3...

Reagovat
PJ

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tak takový tip nedávají ani v Římě

Reagovat
smazaný uživatel

v Římě možná ne, ale římani ano

Reagovat
-Kopy-

1:2

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

http://youtube.com/watch?v=ybxfZoT6VHQ

Tartan Army v Hampden Parku ty špagety prostě usmaží ....

Reagovat
smazaný uživatel

Flower Of Scotland - tentokrát proti Gruzínům

http://youtube.com/watch?v=8jhOEchj-qQ

Reagovat
smazaný uživatel

Italové vyhrajou ...sazim na to ....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to já sázím na Skoty. Doma dokázali už porazit Francii a Ukrajinu, tak proč ne i Itálii. Navíc ME bez Italů a Anglánů by asi vstoupilo do historie.

Reagovat
smazaný uživatel

Přeji Skotsku vítězství,aby tu otravnou Itálii poslala tam kam patří.

Reagovat
sansiro

Itálie si to pohlídá. tip 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě že postoupí Itálie, nic jiného se stát nemůže...však večer poznáte. Neříkám, že si jedou pro výhru, ale horší výsledek než remíza to v žádném případě nebude....Itálie není Francie, nebo nějaká Ukrajina. Tipuju 1:1, neb 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

samo, že Italové..

Reagovat
smazaný uživatel

mit 100litru a jeste zbytecnejch tak to polozim na to ze v zapase padnou 0-2g to ani neni tutovka to je megatutovka!!! ale stejne kdovi jestli by mi to v tipsportu povolili..

Reagovat
smazaný uživatel

kurwa kurwa to bylo rychlé...

Reagovat
smazaný uživatel

Taliani mali viest uz 2:0. Na ZDF akurat rozoberali, ze sa nepohol spolu s ofsajdovou liniou a zostal stat, preto to zle posudil.

Reagovat
smazaný uživatel

Tuto cenu ziskava postranny rozhodca. Z podobnej situacie gol ITA neuzna a ofsajd tam nebol a SCO z ofsajdu gol uzna.

Reagovat
smazaný uživatel

Panucci

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

to je v prdeli ten druhý gól vůbec neměl být

Reagovat
Slejdy

to jo mas pravdu ale takovy je uz fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si tam ty Ttaly prece jen protlacili. Ten druhy gol byl z vymyslene standartky, mel jsem z toho pocit ze rozdhodci to ke konci Italum pekne pohlidali. Druha strana mince je ten neuznany Italsky gol. Podle meho nazoru si toho rozhodci proste nevsiml, Italii neteklo do bot a tak kdyz to proste zvednul. Ruku na srdce - Italy na ME chce videt urcite vice lidi nez Skoty a je v zajmu fifa aby se tam dostali.

Tento komentar je samozrejme zaujaty nenavidim Italsky fotbal pro jeji ligu (pomala, nudna) i jeji narodak od osmifinale MS proti Australii (myslim, ze to nemusim moc pripominat), ale myslim, ze se svimi nazory uplne vedle nejsem....

Reagovat
smazaný uživatel

vidiš a já si myslim že seš vedle jako jedle Itálie si postup určo zasloužila víc než Skoti,navíc italská liga je jedna z nej na světě,AC milán vyhrál ligu mistrů a Itále je mistr světa,tak se prober kámo..a z toho vyplívá ženejlepší fotbal se hráje v Itálii

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm na to jsme cekal az se ozve nakej italomaniak. OK...

Cim si podle tebe Italie zaslouzila postup vice nez Skoti? Podle me je docela ostuda ze si mistri sveta zajistili postup na Euro az posledni zapas, ale co dostali se tam, vetsinova spokojenost. Ja spis fandim outsiderum, protoze jsou to povetsinou zajimavejsi tymy (coz podle me Skotsko je). Italska liga muze byt pro nekoho nejlepsi ale to neznamena ze neni nudna. Je to prilis velka zivacka na to, aby me to vubec zaujalo. preferuji anglicky styl forbalu (rychla hra, za strany na stranu). Vyhru AC Milan v lize mistru nezpochybnuji, byla zaslouzena, ale opet musim pripomenout, ze kdyz koukam na zapasy AC Milan v lize mistru tak u toho usinam, po par minutach prepinam na druhy zapas a nemenim...

Jsem rad ze zbytek nezpochybnujes...asi na tom neco bude..

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie má před sebou v kvalifikaci ještě jeden zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

to je reakce na co...?

Reagovat
smazaný uživatel

"Podle me je docela ostuda ze si mistri sveta zajistili postup na Euro az posledni zapas, ale co dostali se tam, vetsinova spokojenost."

Itálii čeká utkání s Faerskými ostrovy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsou jasne tri body, to bych uz ani snad nebral v potaz....Stale si myslim ze nechat kvalifikaci dospet do zaverecne konfrontace s outsiderem, ktery ma sanci postoupit na ukor favorita by si zaslouzilo potrestat....proto skoda....

Reagovat
smazaný uživatel

K potrestání byli blízko, kdyby McFadden trefil prázdnou branku někde kolem 80. minuty za stavu 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

To mas naprostou pravdu, o to vic je to smutnejsi....stve me to

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě si samozřejmě zapomněl, že gol Skotska padl z ofsajdu, ale to už by neplatilo, že to Italům hlídal, co?

Reagovat
smazaný uživatel

"Druha strana mince je ten neuznany Italsky gol. Podle meho nazoru si toho rozhodci proste nevsiml, Italii neteklo do bot a tak kdyz to proste zvednul."

Tady to dostatecne vysvetluju tvuj dotaz by byl zodpovezen, kdyby sis to poradne precetl

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš tam nic o tom, že vyrovnávající gol Fergusona padl z ofsajdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak...sry spatne sem si to precet...

Pro me ta situace byla dost neprehledna, nebyt opakovacky, toho ofsajdu bych si vubec nevsiml, myslim ze to rozhodci take prehledl....ale ke konci se sudi drzeli uz "predepsanych" not....to mi pripadalo az docela trapne, ale mas pravdu - tohle je dora argumentace a vlastne i jakasi alibisticka odpoved komukoli, kdo ma na celou kvalifikaci a vubec fotbalovy svetpodobny nazor jako ja....

Reagovat
smazaný uživatel

Mě třeba příjde divné, že ten samý pomezní v prvním poločase neuzná regulerní gol Di Nataleho a v dějství druhém zas v podobné situaci uzná gol Fergusonovi.

Reagovat
smazaný uživatel

To me taky, jinak se rozhodci drzeli not predepsanymi fifa a fotbalovou verejnosti temer dokonale....ale souhalsim - ted uz nikdo z tech velkych nemuze na nic stezovat byl by timto smeten.....ale ja i ty jsme nastesti mali, tak si muzeme svuj nazor vyjadrit jak chcem, a celemu svetu to bude u p****e

Reagovat
smazaný uživatel

jo je pravda že jsem fanda italskýho fotbalu,ale objektivně prostě jsou to lepší fotbalisti než skotoé,proto si zasloužili postup..jinak skotsko by dávno nebylo ve hře,ale to podělali frantíci když s nima doma prohráli...jinak hra AC milan se mi hodně líbí,ta záloha to sou prostě profesoři fotbalu..naopak anglickej fotbal nemusim,tam lítaj jak pitomci a nic z toho a nemít prachy a cizince tak je ta liga víš kde..já radši taktiku,techniku by Itália..forza

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je samozrejme otazka vkusu, ja mam radsi silovou hru a castou strelbu (to ze v anglii padaji nejkrasnejsi goly nemuze poprit nikdo). A vlastne to je cely stret mezi ostrovnim fotbalem a zbytkem Evropy (v nasem pripade s Italii). Skotove asi na tom fotbalove jako Italove nejsou, ale jsou to bojovnici a to je me osobne sympatictejsi nez profesorsky fotbal Italu...ale je to vec nazoru, kazdemu se libi neco jineho...

Reagovat
smazaný uživatel

no krásný gooly padaj všude jasný každej to má nějak..každopádně já sem rád že postoupili..naopak mě mrzí trochu že to ty rusové nezvládli v Izraeli...moh bejt vod ostrovanů uplnej pokoj,já je fakt nemusim

Reagovat
smazaný uživatel

Však jsem tipoval 1:1, nebo 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

já přímo 1:2 ale myslel jsem i na tu plichtu 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel. Celé Skotsko je ve smutku, po dlouhých letech opět velká šance si zahrát velký turnaj. Itálie potvrdila, že má ve vypjatých zápasech štěstí. Takže vítěz MS nakonec na Euru nechybí, ale přesvědčivé výkony zrovna nepodával.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele