Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina B
12.09.2007 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Francie

Skotsko

Rozhodčí: Konrad Plautz
Diváci: 78.000

Reportáž

Francie doma podlehla Skotsku!

Kdo by před začátkem kvalifikace čekal, že budou Skotové ve skupině, do níž jim los přihrál dva finalisty a navíc ještě čtvrtfinalistu loňského mistrovství světa, bojovat o postup? Ten po dnešku vůbec nevypadá nereálně, Skotsko totiž šokovalo Evropu, když vyhrálo ve Francii a dostalo se do čela tabulky skupiny B.

Hodně dlouho to přitom na žádné překvapení nevypadalo, Francouzi, kteří i bez supendovaného Henryho disponovali velkou ofenzivní silou a prohlášeními před zápasem to dávali najevo, se do svého soupeře zakousli s chutí a až po pěti minutách mu dovolili si osahat míč. Nejen v prvních pěti minutách, ale prakticky po celý poločas Skotové nemohli víc, než jen odkopávat míče do bezpečí.

Do pokutového území před Craiga Gordona létal jeden centr za druhým, Francouzi ostřelovali branku i z okolí šestnáctky, ale vážnější šance nepřicházela. Nepřesně pálili Ribéry s Trezeguetem, další pokusy končily sražené v zámezí nebo v náruči brankáře Gordona. Nebylo divu, že byla při odchodu do kabin mezi domácími fanoušky patrná nervozita, naopak asi patnáct tisícovek skotských příznivců začínalo věřit v naději na dobrý výsledek.

Ve druhé půli zápas pokračoval tam, kde v první skončil, a sice francouzským tlakem. A přišla také první stoprocentní šance - v 55. minutě se po chytré přihrávce od Anelky ocitl ve střelecké pozici Ribéry, Gordon však jeho první pokus skvělým zákrokem vyrazil a dorážka z kopačky záložníka Bayernu Mnichov mířila do horních řad tribuny za brankou. Gordon si dokázal poradit i s další střelou, kterou na něj vyslal Anelka, a Skorové stále drželi nadějný bezbrankový stav.

A nejen to, v 63. minutě přišel pro celou Francii šok. Gól sice už dlouho visel ve vzduchu, ale že padne do sítě Mickaela Landreaua, tomu kromě skotských fanoušků věřil málokdo. Běžela 63. minuta, když napřáhl James McFadden a famózní ranou z 25 metrů vymetl šibenici - 0:1. Francouzští příznivci nevěřili svým očím, skotští byli v extázi a chvíli to vypadalo, jako by se slavný Park Princů přestěhoval z Paříže do Glasgow.

Domácí se rychle oklepali a ještě více než předtím přikovali soupeře před jeho branku. Skotové však sebrali poslední zbytky sil, doslova zabetonovali prostor před Craigem Gordonem a modlili se, aby brzy přišel závěrečný hvizd. Francouzi dobývali jak mohli, připsali si další řadu rohových kopů, ale skotská zeď byla nepropustná a odolala až do úplného konce.

Skotsko tak senzačně vyhrálo ve Francii, dostalo se do čela tabulky a řádně zamotalo situaci ve skupině. Má jednobodový náskok na Itálii, další bod zpět je Francie. Pokud Skotové ve svém příštím utkání zdolají Ukrajinu, která už má na čtvrtém místě velkou ztrátu a je bez reálných šancí na postup, budou na nejlepší cestě za postupem. I když to nejdůležitější pro ně přijde až v listopadu, a sice domácí souboj s Itálií.

Autor: Petr Starý

Komentáře (23)

Přidat komentář
HOST*bary72

Vivat Scotland!!! Ale bude to pekelně těžký, tip 1:1.

Reagovat
HOST*rehy

Skotsko je venku poloviční a v přímém souboji o první místo nedostanou od Francie žádnou šanci, tip 2:0, 3:1

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*Lion

další zajímavej zápas B-skupiny. Francie doma neztratila ještě ani bod a sérii prodlouží, 1:0

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslim ze Francie doma vyhraje, ale jen tesne 2:1 a bude o polocase prohravat 0:1 ( Trezeguet, Ribery - McCullock )

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda. Super. Ještě mohli Taloši puknout na Ukrajině, ale i tak je to dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

DOSŤ DOBRÝ ZÁPAS. A KEĎŽE TALIANSKO VYHRALO NA UKRAJINE TAK NAKONIEC MOŽNO NEPOSTÚPI PRÁVE FRANCÚZSKO.....ZASE SA UKAZALO ŽE BEZ ZIDANA NIČ MOC

Reagovat
HOST*Devil

Super Skoti, Tvrdost žuly ,skoda ale ze vyhrali Taliani Radej bych bral postup Skotsko,Francie!

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem to přál Skotům a Ukrajincům (pro ně mám slabost ), ale stejně to zase skončí tak, že postoupí špageťáci a žabožrouti

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že žabožrouti neprohráli v Itálii. Už mohli bejt skoro venku...

Reagovat
HOST*M11

diky Francie opet posrany tiket...

Reagovat
HOST*M

Tych 78 divakov sa odkial vzalo? Ved Park Princov ma okolo 45 tisic kapacitu.

No ak tie skotske kopytá postupia tak to len EURU uskodi. Uz sa tam opat trepu Gréci, aj ked opat betonuju, kazia hru ale maju stastie pri standartkach. Takze pre dobro futbalu dufam, ze FRA a ITA postupia aj ked Francúzov moc nemusim, ale radsej pozerat na nich ako na drevorubacov .

Reagovat
HOST*bary72

Jestli údaj o divácích(78 000)není šotek, tak se jasně hrálo na Stade de France, ale pokud vím je tam momentálně MS v Rugby, tak jsem z toho jelen.

Reagovat
HOST*M

Je to len zly udaj, zapas som sledoval, hralo sa v Parku Princov.

Reagovat
HOST*M

. . .no a ked sa tak divam na to co sa ma este hrat, tak FRA vlastne staci vyhrat zvysne zapasy a postupia kedze SCO a ITA maju este vzajomny zapas pred sebou, aj ked ten posledny na UCR koncom novembra, hm to bude pre FRA peklo v zime.

Reagovat
HOST*bary72

Tak to je nejvěrší překvapení kvalifikace, bomba!!! Vivat Scotland!!! Ale ještě čekaj Italové...

Reagovat
HOST*

Rozhodující zápasy skupiny B:

Skotsko - Ukrajina 1

Skotsko - Itálie 0

Gruzie - Skotsko 2

Ukrajina - Francie 2

1. Klátiči ovcí :)

2. Frantíci

3. Taloši

Reagovat
HOST*

skotsko-ukrajina 2

Reagovat
HOST*

Skotové porazí Ukrajinu, pak ztratí bod v Gruzii a bod doma s Itálii. Frantíci urvou bod na ukrajině.

Itálie 27

Skotsko 26

Francie 26

Takže postoupí Taloši a Skotové.

Reagovat
HOST*

tak to je šok

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo všechno si vylámal tiket na Francouzech?...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele