Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2008

skupina A
17.11.2007 15:00 CET
2 : 1
(0:0)

Finsko

Ázerbájdžán

Rozhodčí: Alain Hamer (LUX)
Diváci: 10.325

Reportáž

Finsko - Ázerbájdžán 2:1

Tak dlouho si Finové proti Azerbajdžánu zahrávali s ohněm, až je musela zachránit poslední desetiminutovka hry. Do té doby totiž seveřané nebyli schopni zužitkovat jasnou územní převahu a dokonce ve druhém poločase inkasovali po trefě Gurbanova. Finy spasil až Mikael Forssell, jehož vyrovnávací gól z voleje nastartoval obrovský tlak, který vyústil ve vítěznou branku Kuqia z 84. minuty.

Domácí se stále nezvdali šancí na postup a výhra nad posledním týmem tabulky tak měla být samozřejmostí. Zvláště když se uzdravil již takřka legendární Jari Litmanem a soupeř před nedávnem pro neúspěchy vyměnil trenéra. Jenže právě tato změna pravděpodobně Azerbajdžánce namotivovala a hosté předvedli výborný defenzivní výkon.

Podle očekávání si hned od počátku vybudovali svěřenci Roye Hodgsona územní převahu a svého rivala uzavřeli na jeho vlastní polovině. Aktivní byl hlavně Mikael Forssell, brankář Velijev byl ovšem pozorný. Minuty pomalu ubíhaly a na Finech se začínala projevovat jistá nervozita z neschopnosti prolomit pevnou obranu hostí.

Ani v úvodu druhého poločasu se toho příliš nezměnilo. Hodgson poté vsadil na zmiňovaného Litmanena, avšak přestože se diváci krátce po jeho příchodu dočkali gólu, velkou radost z něj asi neměli. Z ničehonic totiž vypálil hostující Machmund Gurbanov, jeho střela proletěla chumlem hráčů v pokutovém území a zapadla za záda bezmocného Jussiho Jääskeläinena.

Těžko se Finsko z inkasovaného gólu vzpamatovávalo, ztráta bodů se zdála nevyhnutlená, když tu se zjevil Mikael Forssell. Bývalý útočník londýnské Chelsea se prosadil volejem po akci Kolkky a bylo srovnáno, přičemž domácím na dosáhnutí vítězného gólu zbývalo deset minut. Azerbajdžán věnoval všechny síly obraně, ale nápor hráčů ze země tisíce jezer byl příliš silný. Hrdinou se šest minut před koncem stal střídající Shefki Kuqi po výborně zahrané standardce Jariho Litmanena.

Finové splnili povinnost a dál mají boj o postup ve svých rukou. Musí však ve středu vyhrát v Portugalsku.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Lion

Finská naděje ještě doutná,v tomto zápase nic jinýho,než výhra nepřipadá v úvahu pokud ještě chtějí hrát v poslednim zápase o postup. Ázerbájdžán je nepříjemnej hlavně na domácí půdě, zato venku býrá body jen vyjímečně,což potvrdí i tento zápas

Reagovat
HOST*bary72

Jasná záležitost, viz dobrý rozbor Liona. Tip 3:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady bych taky tipoval jasnou 1.

Reagovat
smazaný uživatel

No, měli ale Finové namále.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele