ZNOVUZROZENÍ SLAVNÉHO KLUBU?

05.04.2003, 00:28
Aktuality
Florentia, nástupce kdysi slavné Fiorentiny, je na nejlepší cestě ke splnění prvního úkolu na dlouhé pouti zpět na výsluní. Serii C2, čtvrtou nejvyšší italskou soutěž, vede se sedmibodovým náskokem a do konce zbývá šest kol...

AC Fiorentina se svého hořkého konce dočkala po 76 letech existence. V minulé sezóně kromě sestupu z první ligy neodvrátila ani definitivní bankrot, kvůli obrovským dluhům jí bylo upřeno místo v Serii B. Její bývalý majitel, filmový producent Vitorio Cecchi Gori, dostal domácí vězení a hrozí mu až deset let vězení, pokud se prokáže, že coby prezident Fiorentiny podváděl své věřitele.

Z právních důvodů nemohl nástupnický klub používat název AC Fiorentina, a tak zvolil pojmenování Florentia. Život v Serii C2, nejnižší profesionální soutěži na Apeninském poloostrově, byl pro bývalého obra italského fotbalu velkým šokem. Po špatném startu do sezóny to odnesl trenér Pietro Vierchowod, ve funkci jej nahradil Alberto Cavasin. Ten narozdíl od Vierchowoda dostal od nového mecenáše, obchodníka Diega Della Valleho, peníze na posily a klub se začal probouzet. Cavasin pozvedl upadající morálku v týmu a osmizápasovou šňůrou vítězství se Florentia vyhoupla do čela tabulky. Pokud se udrží a ligu vyhraje, postoupí do Serie C1, třetí nejvyšší soutěže.

Jedním z hlavních strůjců úspěchu je 28letý útočník Christian Rigano, který v této sezóně nastřílel už 24 gólů. Nijak však na svých přesných trefách nelpí, pokud klub vyhrává, je mu jedno, kdo dává góly. "Opravdu nemyslím jen na střílení gólů. Můj hlad po gólech je až druhý, tím hlavním je výhra celého týmu," říká Rigano. Florencii nechybí ani zkušenosti, ve svém středu má i bývalého reprezentanta. Kapitán Angelo Di Livio, který kopačky italského národního týmu pověsil na hřebík po loňském světovém šampionátu, narozdíl od velké většiny hvězd klub neopustil. Přistoupil dokonce na 90procentní snížení platu, chce se příznivcům odvděčit za podporu, které se mu v uplynulých sezónách dostávalo.

Dalším důvodem, proč se Florencii první sezóna vydařila, je určitě podpora fanoušků. Ti na svůj klub nezanevřeli a i letos bylo prodáno 15 tisíc permanentek, každý domácí zápas sleduje v průměru 25 tisíc diváků. Na čtvrtou ligu neuvěřitelné, při špatném počasí tolik lidí nepřijde ani na všechny zápasy české Gambrinus ligy dohromady. Nechme se překvapit, kam až to znovuzrozený klub dotáhne. Zdá se, že vykročil správně...

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele