ZMRTVÝCHVSTÁNÍ FIORENTINY

21.11.2005, 15:11
Aktuality
Ve fotbalové Evropě nemůžete čekat žádná překvapení. Karty jsou jasně rozdané, existuje několik velkoklubů a ti ostatní jim mohou maximálně dýchat na záda... Toto pravidlo platilo hlavně v devadesátých letech, kdy v každé lize byli dva, tři favorité, kteří se pravidelně střídali v čele tabulek. Dnes je situace poněkud jiná...

Soutěže jsou vyrovnanější a kandidátů na tituly je mnohem víc. Fotbal je napínavější a o čelo tabulky se odehrávají boje takřka do posledních kol. Mezi překvapeními letošní sezóny je i tým, který před třemi lety byl téměř odepsaný. I ti největší optimisti mu nedávali nejmenší šanci. Netrvalo dlouho a klub se z krize dostal. A nyní prožívá znovuzrození...

Začneme pěkně od začátku. V roce 2002 klub z Florencie ohlásil platební neschopnost a později přišel i definitivní bankrot. Načež došlo k transformaci klubu a jeho pádu do nejnižší profesionální ligy. Všechny hvězdy byly rozprodány a získané peníze použity ke splácení aspoň části obrovských dluhů. Jeden z nejstarších italských klubů AC Fiorentina tak musel začít od nuly. Pod názvem Florentia Viola klub začal hrát Serii C2, italskou čtvrtou divizi. Později se tým znovu přejmenoval na ACF Fiorentina, netrvalo dlouho a znovu byl v Serii A. V minulém ročníku se v nejvyšší soutěži zachránil až v posledním kole. V dnešní sezóně je po jedenácti kolech na třetím místě a na vedoucí Juventus ztrácí pouhých pět bodů.

Hlavním tahounem Fiorentiny je útočník Luca Toni. Forvard, který loni přišel z Palerma, ve dvanácti zápasech nastřílel velmi slušných patnáct branek. Trvalo jen několik týdnů a Toni se stál pro fanoušky novou modlou. Dnes je uctíván stejně jako před lety nejlepší střelec v historii klubu, Gabriel Batistuta. K úctyhodným 152 brankám argentinského "Batigola" mu ovšem ještě chybí pořádný kus cesty. Zajímavé je, že ve svých prvních 10 zápasech v sezóně 1994/95 Batistuta také nastřílel 12 gólů, stejně jako letos Toni. Kdoví, třeba jde o magickou spojitost a my se jednou dočkáme překonání rekordu legendárního Argentince.

I přes fakt, že Batistuta začátkem 2005 roku definitivně pověsil kopačky na hřebík, pořád má u vedení, a především u fanoušků, velký respekt. Pro místní noviny La Nazionale o Tonim prohlásil, že ho považuje za velkého hráče, který se momentálně nachází na vrcholu své kariéry. Nezapomněl také dodat, že Ital se pořád zlepšuje a jednou vyroste v nejlepšího útočníka na světě. Kvality na to jistě má, věk ale také.

Výkony jednoho hráče jistě nestačí, Fiorentina se může pochlubit i skvělou prací "zbytku" týmu. I když klub nepatří k nejbohatším, při výběru hráčů měli funkcionáři šťastnou ruku. Za málo peněz se jim povedlo sestavit velmi kvalitní tým. Dobrou práci odvádí obranná čtveřice, do které patří i český reprezentant Tomáš Ujfaluši. Sebevědomý kanonýr Toni si dobře uvědomuje, jak je pro svůj klub nepostradatelný. "Nyní se mi všechno daří až podezřele jednoduše. Dávám hodně gólů, a proto si začínám i více věřit ve vlastní schopnosti. Nevím, kolik se mi do konce sezóny ještě podaří dát branek, ale úspěšný vstup byl pro mne velmi důležitý. Musím také poděkovat svým spoluhráčům, kteří se podílejí na útočných akcích," prohlásil Luca Toni.

Většinu gólů Tonimu připravuje někdejší hvězda Lazia Stefano Fiore. Ten do Fiorentiny přišel z Valencie, kde si prožil své nejméně vydařené angažmá. Pokud Toniho fanoušci porovnávají s Batistutou, Fiore jim připomíná Portugalce Rui Costu, dalšího tahouna z dřívějších let. "Máme silný tým, mezi hráči panuje přátelská atmosféra a každý má na úspěších celku velký podíl. Mimo to, ve Fiorentině je útočník světové třídy - Toni," říká Stefano Fiore. "Jsem velmi hrdý, že se mi dostalo takového porovnání, ale myslím, že je na čase zapomenout na minulost a je třeba myslet na přítomnost. V této sezóně můžeme dosáhnout velmi překvapivých výsledků," dodává 30letý záložník.

Sázka na mix zkušených hráčů a nadějných mladíků se jeví jako velmi dobrá. Září zde někdejší hráči Atalanty Richardi Mongolovo a Giampalo Pazzini a daří se i bulharskému zázraku Valeriji Božinovi.

Obuvní magnát Diego Della Valle, který koupil zkrachovalou Fiorentinu v roce 2002, úspěšně přeměnil nejen hráčský kádr, ale přebudoval i celou strukturu klubu. Prvním správným krokem byl příchod Cesara Prandelliho, jednoho z nejlepších italských trenérů. "Od zápasu k zápasu se neustále zlepšujeme, největší zásluhu na tom má kouč Prandelli, za což jsme mu nesmírně vděční," řekl útočník italské jednadvacítky Pazzini. Pod jeho vedením Fiorentina měla svůj nejlepší start od vzniku tříbodového ohodnocení za vítězná utkání. Prandelli překonal i skvělé "starty" Claudia Ranieriho v sezóně 1994/95 či Givanni Trapattoniho v roce 1998/99.

Jako sportovního ředitele Valle zaměstnal Pantalea Corvina, nejznámějšího italského vyhledavače talentů. Zkušenosti někdejšího skauta US Lecce by měly hrát klíčovou úlohu v plánech do budoucna. Ambice majitele zatím ale mnohonásobně převyšují současné možnosti Firentiny. "Tým hraje velmi dobře, ale i přesto bychom měli zůstat nohama na zemi. Existuje velké množství klubů, které se mohou pochlubit silnějším finančním zázemím než my," řekl Corvino.

Della Valle přislíbil, že pokud Fiorentina si i nadále povede dobře, v lednu do týmu přivede další posily. "Uvidíme, jaké varianty se v přestupním termínu budou nabízet. Nyní musím poznamenat, že jsem na práci svého mužstva velmi hrdý."

Od Fiorentiny se dají čekat velké věci. Jedno je jisté - je zpět mezi elitou, tam, kam dlouho patřila a jistě stále patří...


Autor: Igor Mahal

Komentáře (26)

Přidat komentář
HOST*Andy

Skvělý článek.

Jsem moc rád, že Fiorentina hraje jako za dob Batigola a Ruie. Ale s vybojováním pohárů to bude mít ještě hodně těžké. Moc rád bych ji viděl za rok v lize mistrů. Myslím, že to je reálné. Aspoň doufám.

Hodně mi to připomíná ty nedávné časy. V bráně úžasný Frey, který je ještě docela mladík. Jsem rád, že je tam jako kdysi Čech. Ujfaluši táhne i repre a taky se může ještě hodně zlepšovat. V záloze se pějí ódy na Fioreho, jako mozku teamu. Stejně tak táhl team, podle mě jeden z nejgeniálnějších myslitelů své doby, Rui Costa. A v útoku řádí stejně jako Batistuta Luca Toni. Samozřejmě můžou přijít zranění, ovšem doufám v úspěšnou sezonu.

Atlético Madrid

před sezonou jsem se tady vychloubal, ať už nákupy, tak ambicemi tohoto mého nej clubu ve Spanělsku. realita je ovšem krutá. Porazili sice Barcu, ale ztrácí z méně kvalitnějšími teamy. Teď např. o víkendu. Hráli sic s Vigem, kterému se daří, ale na čem jiném už by se měli chytit. Už je na čase.

A já se začínám stydět, že jsem se tak enormně vychvaloval, jak budou hrát příští rok LM a na 100% skončí na místě zaručujcím poháry. Kéž by začali konečně plnit naděje do nich vkládané před sezonou.

Reagovat
smazaný uživatel

neboj to přijde

Reagovat
HOST*Andy

No jo, tuhle sezonu asi ne. Možná přístí. Ikdyž... ještě šance jsou, la liga je hrozně vyrovnaná.

Reagovat
smazaný uživatel

já s Matejou už budem dávat goly

Reagovat
HOST*neKAKÁ

Některý kluby jakoby by byly začarovaný. Investují do hráčů a pořád nic. Kromě Atletica to je třeba v posledních 10 letech Olympique Marseille nebo Newcastle.

Reagovat
HOST*EL Markos

EL Nino Torres a Gospodin Kežman! ! !

Reagovat
HOST*EL Markos

Máš se vším určitě pravdu. naprosto souhlasím. Můj názor na Ujfalušiho ne na Fiorentinu je, že by Ujfi měl přetoupit do Realu Madrid, dlouho nebyl zraněný, pro něho Primera je ideální liga, tam by vyrostl v dirigenta obrany a stal by se Evropská stár a to by mu zvětšilo sebevědomí. To si myslím o Ujfim.

Já jsem fanoušek Valencie, Real nesnáším, ale Ujfi by tam vyrostlu ve hvězdu.

Co myslíš ty?

Reagovat
HOST*EL Markos

EL Nino Torres a gospodin Kežman! ! !

Reagovat
HOST*Andy

Hmm, asi by měl později přestoupit do nějakého z top teamů.

Reagovat
HOST*halama

No jo, ale aby to nebylo jako s Jankulovskim - taky super forma, hrál pořád, v Udinese byl hvězda, pak odešel do ACM a skoro nehraje. Je to i tim zraněním ale stejně... Někdy je možná lepší hrát v horším klubu kterej ale šlape a bejt stálým členem v základu...

Reagovat
smazaný uživatel

výborně , pojd navštívit diskuze k Valencii v sekci primera division

Reagovat
sansiro

Ufo už je teďka dirigent obrany naši repre, co chceš víc. Stal se jim hned po přestupu do Itálie. No a Della Valle bude mít čím dál vyšší ambice.

Reagovat
sansiro

No Frey je zajímavá osobnost.

1) nechápu, proč nechytá za fr. repre

2) Lorenzo Sanz (mimochodem prezident Realu před Perezem) koupil Parmu a jeden z prvních cílů má stáhnout Freye z Florencie. Parma nyní vlastní půlku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikoho nestáhne. Parma nemá peníze a ani ambice. Co by tam dělal? Holt se musí smířit s Lupatellim a Buccim.

Výborný článek, ten talentovaný tvůrce hry z Atalanty je Montolivo, ne Mongolovo

Reagovat
sansiro

Pěkný článek!

Reagovat
Shevchenko

Fiorentina mě potěšila, ale v této sezóně nebude mít víc jak na 3. místo. Každopádně bude hrát LM!

Rozdělení do košů podle Kickeru:

1. Brazílie, Německo, Španělsko, Argentina, Itálie, Anglie, Mexiko, Francie,

2. Nizozemsko, USA, Korea, Švédsko, Chorvatsko, Kostarika, Paraguay, Japonsko,

3. Portugalsko, ČR, Írán, Saúdská Arábie, SČH, Polsko, Tunisko, Ekvádor,

4. Švýcarsko, Pobřeží slonoviny, Ukrajina, Trinidad a Tobago, Austrálie, Ghana, Angola, Togo.

Reagovat
smazaný uživatel

další .... ! evropské nebudou ve 3 koších!!!!

Reagovat
Shevchenko

a odkud to vis?

Reagovat
smazaný uživatel

to je snad jasný

Reagovat
HOST*Papapoulos

To se mi nezdá Vincente. Přeberme si to I. koš je asi definitivní verze. Pokud by ve II. koši byly jen evropské týmy pak by vypadal asi takhle: Nizozemsko, Chorvatsko, ČR, Švédsko, Portugalsko, Polsko, Švýcarsko, Ukrajina. No a co Srbové - stejnak by museli do třetího koše protože už se do druhého nevlezou.

1.) Jinak mám tyto výhrady proč Kostarika ve II. a Portugalsko až ve III. 2.) pokud se berou výsledky jen posledních dvou kvalifikací na MS měli bychom být ve IV. Obvzvlášť když jsou Ukrajinci až ve IV. přestože v těch II. kvalifikacích měli lepší výsledky než my.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je pravdy na tom, že je Robben na prodej???

A proč???

Reagovat
smazaný uživatel

neviem nic som o tom nepocul..Ale je pravda ze je casto zraneny a malo krat hraje

Reagovat
HOST*1.10.

Na zacinajiciho zurnalistu to jde. Jen tak dale.

Reagovat
HOST*marzik

viola je zpět a natrhne ... ACM i JUve

ANTIJUVE olééééé viola

Reagovat
HOST*sheva

Souhlasim, videli ste nekdo ligovej zapas o vikendu? AC vubec nehral spatne, ale na rozjetou Fiorentinu opravdu nestacil. Byla to spickova podivana. Nejsem jeji fanouskem, ale jejich "zmrtvychvstani" je bombasticke...

Reagovat
HOST*Perr

oficialni web je http://www.acffiorentina.it/ a ne ten nefukcni odkaz co tam je tak si to treba opravte

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele