Zlatý míč pro nejlepšího hráče MS "20" si odnáší Adama Traoré

20.06.2015, 10:59
Aktuality
Malijský záložník Lille Adama Traoré, jmenovec o něco mladší barcelonské naděje, byl vyhlášen nejlepším hráčem právě skončeného mistrovství světa do 20 let. Stal se tak prvním oceněným fotbalistou, kterému se zároveň nepodařilo získat zlato, od roku 2003 a triumfu Ismaila Matara...

Takzvaný Zlatý míč pro Ismaila Matara byl před 12 lety dosti kontroverzní záležitostí, neboť se jednalo o vavříny pro neúspěšného čtvrtfinalistu a domácí modlu ze Spojených arabských emirátů.

Od té doby se z této individuální trofeje těšili například hvězdní Messi (2005), Agüero (2007) a naposledy i Pogba (2013). Letos se na pozlaceného Srba dostalo až při udílení Bronzového balonu, který putuje k Sergeji Milinković-Savićovi. Druhý skončil brazilský kapitán Danilo.

Adama Traoré letos zaznamenal dvě asistence a navrch přidal čtyři branky. Nejvýraznější postavou se potom ukázal být zrovna, když šlo Malijcům o medaile - v duelu o bronz dvěma góly obracel vývoj zápasu.

Srbové již mistrovství světa do 20 let jednou vyhráli jako součást Jugoslávie a roku 1987 dva nejcennější míče brali právě zástupci balkánské federace. Robert Prosinečki tehdy uspěl před Zvonimirem Bobanem, a oba to nakonec dotáhli do věhlasných klubů - Realu Madrid či Barcelony, respektive AC Milán.

Letos si Srbové na individuálním poli spravili chuť alespoň v jiné kategorii - brankář Predrag Rajković, hrdina semifinálového, ale i čtvrtfinálového klání, dle očekávání převzal Zlatou rukavici po Uruguayci Guillermovi de Amoresovi, jenž svému řemeslu kraloval předloni.

Cenu Fair Play si odnesli Ukrajinci. O Zlatou kopačku se podělí Maďar Bence Mervó s Ukrajincem Viktorem Kovalenkem.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (25)

Přidat komentář
fantomas

Z toho Rajkoviće bude hvězda. Koneckonců už v 19 chytat pravidelně za Zvezdu.

Reagovat
veikko

Mohla by být, i když měl i pár slabších momentů, a to jsem viděl jen dva zápasy.

Reagovat
fantomas

Slabší moment měl v podstatě jen v semifinále. Teď to dejme tomu taky mohl chytit no.

Reagovat
fantomas

A v tom semifinále hlavně třeba chytil pět dalších gólů no.

Reagovat
veikko

Měl jsem na mysli hlavně poměrně zmatené vyběhnutí do rohu pokutového území proti Mali a taky se jednou nedomluvil s obráncem, což mohl být problém. Ale na svůj věk chytal hodně dobře.

Reagovat
fantomas

Však řikám, v semifinále a v tomhle věku fakt bezchybnej turnaj mít ani nejde, jak sám naznačuješ.

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkalo se to i o Feninovi po MS 2007?

Reagovat
fantomas

Ježiš, to sou mi zas srovnání

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
smazaný uživatel

už v devatenácti chytal za Srbskou devatenáctku

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj Titlbachu =D

Reagovat
smazaný uživatel

alespoň někdo to rozeznal :)

Reagovat
smazaný uživatel

přesně to jsem si taky říkal. Působil na mě strašně jistě a klidně.

Ještě jednu velkou hvězdu tam Srbové měli a to byl kouč. Toho by si měli hýčkat.

Reagovat
lampard8

Rajković a Živković neskutečný výkony po celý turnaj a věřím, že z nich budou nové hvězdy. Srbsko potřebuje top gólmana a Rajković chytá už teď pravidelně a skvěle, takže jen tak dál. Živković mi neuvěřitelně připomíná Markoviće a Tošiće, za chvíli taky zamíří do zahraničí, tak dnad bude hrát stále pravidelně a bude jen růst a růst

Reagovat
veikko

Srbové hlavně potřebují trenéra a tým, protože individualit mají až až. Ten jeden bod, co mají v kvaldě na ME je neskutečná ostuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, absolútnu pravdu máš...Fanúšikovia by veľmi radi videli na lavičke Antića, každopádne by to mal byť niekto domáci, to je jasné. Čítal som nedávno rozhovor s Iljom Petkovicom, čo Srbov viedol na MS 2006 a ten sa vyjadril, že Advocaat bol nešťastným experimentom, že tréner musí rozumieť mentalite srbských hráčov a celkovo životu v Srbsku, ktorý je veľmi skromný. Jednoducho boháč zo západu, ktorý príde trénovať do Srbska, nemá šancu, pretože má minimálny kontakt so srbským prostredím ako takým a tam je zádrheľ.

Reagovat
mayday

Reagovat
Wat

Mali!

Reagovat
smazaný uživatel

hráči Mali budou velki hvězdy

Reagovat
smazaný uživatel

Oprafdu velki?

Reagovat
smazaný uživatel

mali a velki, ne ?

Reagovat
smazaný uživatel

A stále majú

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele