ZLATÁ KOPAČKA PATŘÍ HENRYMU

21.06.2004, 11:00
Aktuality
Celý "Starý kontinent" žije právě probíhajícím evropským šampionátem v Portugalsku. Přesto nebude na škodu, když si z tohoto fotbalového svátku na chvíli odskočíme. O víkendu totiž skončily poslední ligové soutěže a my již s definitivní platností známe vítěze soutěže o Zlatou kopačku určenou pro nejlepšího střelce Evropy. A nestal se jím nikdo jiný, než král evropských trávníků Thierry Henry.

Vítězi této soutěže se v minulosti stávali především hráči z fotbalově méně vyspělých zemí, a tak UEFA sáhla k rezolutnímu kroku. Pro každou evropskou ligovou soutěž totiž stanovila koeficient, jímž se násobí počet vstřelených branek. Nejvyšší koeficient má pět nejkvalitnějších soutěží v Evropě – anglická Premier League, španělská Primera Division, francouzská Ligue 1, italská Serie A a německá Bundesliga. Střelcům v klubech z této země se dosažený počet gólů násobí koeficientem 2. V ostatních ligách je to 1,5 nebo 1.

Jasným vítězem se pro sezónu 2003/2004 stal Thierry Henry. Útočník Arsenalu nasázel svým protivníkům v anglické lize 30 branek, což se rovná 60 bodům. Francouzský fotbalista byl za vítěze považován od konce května, ale na definitivní potvrzení svého triumfu si musel počkat do uplynulého víkendu, kdy skončila ukrajinská nejvyšší soutěž.

Na druhém místě skončil brazilský útočník Werderu Brémy Ailton Goncalves s 28 brankami (56 bodů). Útočník německého mistra se nyní stěhuje do Schalke a podobný osud čeká i bronzového medailistu, Djibrila Cissého z Auxerre. S 26 zásahy (52 bodů) nejlepší střelec francouzské nejvyšší soutěže se stěhuje do Liverpoolu. Obhájce titulu Roy Makaay se s 23 brankami (46 bodů) dosaženými v dresu Bayernu Mnichov dělí o sedmé místo. Jedno místo před ním obsadil Mateja Kežman, střelec 31 gólů, jehož o lepší umístění připravil koeficient nizozemské ligy 1,5. Vůbec nejvíce branek dal letos Ara Hakobyan z arménského FC Banants. Nejmenší možný koeficient mu však za jeho 45 přesných tref vynesl až deváté místo, o které se dělí s Henrikem Larssonem.



KONEČNÉ POŘADÍ


1.Thierry Henry (Arsenal, Ang.)30 branek/60 b.
2.Ailton (Werder Brémy, Něm.)28 branek/56 b.
3.Djibril Cisse (Auxerre, Fr.)26 branek/52 b.
4.Andrej Shevchenko (AC Milán, It.)24 branek/48 b.
Ronaldo (Real Madrid, Šp.)24 branek/48 b.
6.Mateja Kežman (PSV Eindhoven, Niz.)31 branek/46,5 b.
7.Roy Makaay (Bayern Mnichov, Něm.)23 branek/46 b.
Alberto Gilardino (Parma, It.)23 branek/46 b.
9.Ara Hakobyan (FC Banants, Arm.)45 branek/45 b.
Henrik Larsson (Celtic, Sko.)30 branek/45 b.
11.Alan Shearer (Newcastle, Ang.)22 branek/44 b.
12.Luigi Pieroni (Standard Lutych, Bel.)28 branek/42 b.
13.Roland Kollmann (Grazer AK, Rak.)27 branek/41,5 b.
14.Julio Baptista (Sevilla, Šp.)20 branek/40 b.
Ruud van Nistelrooy (Manchester Utd., Ang.)20 branek/40 b.
Martin Max (Rostock, Něm.)20 branek/40 b.
Louis Saha (Fulham, Manchester Utd., Ang.)20 branek/40 b.
Francesco Totti (AS Řím, It.)20 branek/40 b.
19.Tor Henning Hamre (FC Flora, Est.)39 branek/39 b.
20.Raúl Tamudo (Espanyol, Šp.)19 branek/38 b.
Mista (Valencia, Šp.)19 branek/38 b.
Fernando Torres (Atl. Madrid, Šp.)19 branek/38 b.
Alexander Frei (Rennes, Fr.)19 branek/38 b.
Salva Ballesta (Malaga, Šp.)19 branek/38 b.
Javier Ernesto Chevanton (Lecce, It.)19 branek/38 b.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, pěkné, ještě by možná neškodilo dát do statistiky ke každému hráči i počet odehraných zápasů.

Reagovat
smazaný uživatel

Thierry je borec ale na EURU toho jeste moc nepredvedl. Mozna dostava malo mista.Souperovi hraci to asi maji v popisu prace zdvojovat az trojovat Henryho a nenechat mu jediný metr prostoru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele