Že by Capello přece jen uměl anglicky?

25.08.2008, 15:00
Fejetony
Fabio Capello už umí anglicky zatraceně dobře. Nevěřte stohům papíru, které se od jara o jeho jazykových (ne)schopnostech popsaly. Italský kouč teď mimoděk položil důkaz z nejpádnějších. Možná nerozumí, když si začnou Gerrard s Rooneym v pozápasovém rozjaření štěbetat liverpoolským akcentem, psané a spisovné angličtině ale rozumí zřejmě víc než se zdá.

Po remíze s Českem se totiž opřel do brankáře Davida Jamese a vyčetl mu Jankulovského trefu do šíbenice. Tedy, spíše měl vyčíst, protože s informací přispěchal bulvární Sun. A i když je s informacemi ze Sunu radno zacházet stejně, jako nakládá berňák s hrubou mzdou (tedy osekat tak, aby zbyly tak dvě uvěřitelnější třetiny), dá se to vnímat jako signál.

"Zdroj blízký anglické reprezentaci řekl SunSportu, že si Fabio myslí své o Davidově pozici při tom přímáku. Myslí si také, že se měl snažit víc, aby ten míč zastavil," píše se v sobotním Sunu. Proč by ale Capello, ten Capello, který nemá ve zvyku kritizovat jednotlivé hráče, takhle sjel ostříleného osmatřicetiletého gólmana?

Třeba proto, že už se anglicky vážně naučil. A navíc má asi i vytříbený čtenářský vkus, který ho zavedl na Jamesův blog na serveru prestižního deníku The Guardian.

Brankář Portsmouthu se tam totiž pustil pustil pěkně zostra do výrobců sportovního zboží a prohlásil, že všechny ty "nové a revoluční" kopačky a míče jsou jen hora marketingových nesmyslů, ba co víc, jenom kazí fotbal. Třeba z trestného kopu se prý s novými míči nedá skórovat. Napsáno se sympatickou otevřeností, pěknou angličtinou plnou narážek a dvojsmyslů, ale i když už Jamesovi v jeho věku sponzoři stěží ublíží, teď si asi za svá slova možná trošku rve vlasy. Proč? Napsáno 17. srpna, tedy tři dny před Jankulovského úklidem v šibenici Jamesovy branky.

"Může to mít co do činění s míči (nebo taky s mužstvím odpovědných činovníků, anglické slovo ball je totiž kouzelně dvojznačné...)? Odmítám věřit tomu, že by za neschopnost proměnit na Euru byť jen jediný přímý kop mohly skvělé zákroky brankářů. Nebo nezvykle špatná forma střelců, či snad prostá náhoda, nevěřím. Přesto nám budou výrobci a jejich vědci pořád tvrdit, že vyrábějí nejlepší vybavení pro fotbal. Když přišel Adidas s tím svým Europassem, brankáři jen nadávali, že se jim špatně chytá, přesto jim nedokázal nikdo dát z tresťnáku gól," myslel si James v neděli. Chyba.

Není nic, co by trenéři nenáviděli u hráčů tak moc, jako lajdačinu. Třicetimetrový sprint z branky za ztrapněním se proti Svěrkošovi Capello zapomněl snadno. Bohorovné stání za zdí a pozorování míče plachtícího do šibenice už ne. Tak že by si James fakt myslel, že může dostat gól z přímého kopu leda tak s koženým míčem se šněrováním?

Autor: Tomáš Flídr

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc tomu co píše Sun nevěřím nevím jak vy ale neechápu jak mohl vytknout tu Jankulovského šibenici. S tím nic nemohl dělat aspoň teda podle mého

Reagovat
cerwi

přesně můj názor, udělal horší kiksy než, že pustil nechytatelnou střelu. Každopándě mě James opět přesvědčil o tom, že v repre Albionu nemá co dělat. I ten Robinson byl lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

ten gol byl nadhernej

Reagovat
terry

Já zas trochu nerozumím smyslu tohohle článku.. Můžete mi to někdo vysvětlit?

Reagovat
cerwi

no že proste Capello umí anglicky, a né že ne!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je skutečně důležitá zpráva

Reagovat
cerwi

já vím, že ne.... ale už je to vydané, tak zkus na autora co tím zamýšlel

Reagovat
terry

Stejně to prostě nechápu. Umět anglicky může, ale stejně nerozumím smyslu článku. On si sice mohl přečíst ten jeho článek, ale on tam nepíše, že by při trestňácích nějak nechytal..

Reagovat
smazaný uživatel

Taky tomu moc nerozumím, ale alespoň už vím, že Capello za těch pár měsíců umí anglicky, čímž před ním smekám

Reagovat
terry

Není jistý, jestli umí

Reagovat
smazaný uživatel

Když umí seřvat brankáře tak to hned znamená že umí anglicky

Reagovat
Dubov

S informacemi ze Sunu radno zacházet stejně, jako nakládá berňák s hrubou mzdou dobře ty

Reagovat
jtbs

ocividne synonymum pre Blesk a Novy cas

Reagovat
smazaný uživatel

bulvární kecy....sem to nedávejte...

Reagovat
smazaný uživatel

proc ne? docela zpestreni, asi kazdemu doslo, ze je to trosku pi..vina

Reagovat
smazaný uživatel

Moc nerozumím tomu co se v tomto článku píše...hlavně ne Posledním 2 odstavcům...ale prostě James za to nemůže za nic tam...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tento článok je jedno velké hovno

Reagovat
smazaný uživatel

cely albion na cele s capellom je velke hovno...anglicko potrebuje uplne ineho trenera ...tvrda ruka a hviezdy ani na lavicke..guardiola buduca trenerska legenda

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

Článek vubec nechápu ale to už je detajl Každý článek stojí nakou práci

Reagovat
fantomas

´To je na druhou stranu třeba si uvědomit.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tady se jasne ukazala co Anglii srazi posledni roky do kolen!! Jsou to golmani!! I kdyz ten Jankula trestnak byl precizni, zas tak vinu na Jamese bych nedaval, ale ten vybeh?? A dalsi nejiste zakroky, ktere predvedl!! No hruza des!

Reagovat
božský John

jeste bych uvital clanek jestli umi Capello umi svahilsky...to by ten fotbalovy svet uplne zmenilo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele