Zbývá jediný den...

10.06.2010, 09:07
Aktuality
Zaujalo nás
Zítra startující mistrovství světa pomalu začíná hypnotizovat celou planetu. V Hondurasu řeší, jak se vyhnout kvůli fotbalu práci, v Brazílii oplakává veřejnost neúčast hvězdného Ronaldinha. Nejdůležitější otázka ale zní: kdo bude novým mistrem světa?

A makat se nebude!

Honduras má naději na jiné než poslední místo asi dost mizivou. Ale fotbalem zde žije každý. Malé děti v plínkách, trhovkyně, policajti, úředníci, študáci, prostě všichni. Na prstech jedné ruky by se dali spočítat ti, kteří nebudou minimálně ve třech případech sledovat přímé přenosy z Jižní Afriky. Vláda včetně prezidenta dostala tisíce žádostí o vyhlášení dnů volna v době konání MS 2010. Někteří chtěli přesunout svátky říjnové, Den Armády, Den Vojáka a Den Ameriky, na červen, jiní prostě požadovali zavřít všechno.

Nakonec došlo ke kompromisu. Utkání s Chile začíná ráno v 5:30. Státní zaměstnanci mají pracovní dobu posunutu, k píchačkám se dostaví až v deset. Další dva zápasy, se Španělskem a Chile se pak hrají ve 12:30. A tak jim robota skončí v jedenáct. Po třech hodinách. Vlk se nažral, koza zůstala celá. Ale ono je to asi jedno. Viděl někdo z vás státního zaměstnance pracovat?

Bojte se Brazilci!

Tak tomu se říká propaganda po lidově a demokraticky Korejsku! Jmenuje se Jong Tae-Se a včera se stal "hlásnou troubou" svého vůdce Kim Čŏng-il. Ten musel jásat nad věrným synem svého lidu, hráčem japonské ligy. Nejdříve prohlásil, že v každém zápase skupiny dá jednu branku a tím pomůže svému týmu k postupu ze skupiny společně s Brazílií. O pár hodin později mu ale postup byl málo a přidal další prohlášení. "Jsme schopni Brazílii porazit! Naše mentalita je podobná té německé. Jsme odvážní jako teutoni, změníme tvář Korejské LDR před celým světem!”

Co dodat? Jong Tae-Se je znám jako "lidový Rooney” a prý vyrůstal s videem z tohoto utkání. A pak že v KLDR nemají moderní technologii! Ale pozor! Pro všechny, kteří se smějí až se za břicho popadají, chci připomenout, že na MS 1966 předchůdci tohoto týmu dokázali porazit ve skupině Itálii 1:0, branku dal Park Doo-ik, a postoupili do čtvrtfinále. A v něm, ve 24. minutě, vedli nad Portugalskem 3:0! Musel se probudit legendární Eusebio, dát čtyři góly v řadě, a zabránit obrovské senzaci.

Jedou ti nejlepší! Ale chybí Ronaldinho!

Prezident Brazílie Luis Inácio Lula da Silva je svéráznou figurkou. Je asi jediným prezidentem, který ve 12 letech čistil boty, barvil látky, prodával ovoce na trhu. Pak se snažil vyučit soustružníkem, zabalil to hodně brzy. Ale fotbalu rozumí, jako každý Brazilec. Podíval se na listinu nominovaných, pochválil Dungu, že vybral to nejlepší co Brazílie má a dodal: "Chybí mi tam Ronaldinho. Ten si zasloužil dostat další příležitost. Všichni víme, že crack jako on, když předvede vše co umí, je pro každý tým přínosem. My dobře víme, že byl dlouho mimo hru, v Barceloně ho poslali do "béčka”, v Miláně mu trvalo než se aklimatizoval, na Americkém poháru nechtěl startovat. Dunga ho měl povolat. Bude nám tam chybět!” Takže jedou nejlepší nebo ne? Lula, Lula, měls zakročit, od toho tě jmenovali nejvlivnějším světovým politikem roku 2010!

Neprojdou!

Jihoafrická policie je připravena a prohlašuje, že žádný výtržník se do země nedostane. Vláda totiž vypracovala systém, kterému říká Pokročilý systém odbavení cestujících, šéfuje mu ředitel oddělení Zahraničních zájmů Mkulesi Apleni, a uvedla ho v činnost 1. května tohoto roku. Do soboty minulého týdne bylo prověřeno 2 a půl milionu cestujících a 15 044 dostalo nálepku "Pozor na něj!”

V neděli došlo na příznivce národního týmu Argentiny, členy pověstných "Barras bravas”. Dvanáct z nich zadrželi a prvním letadlem poslali dělat binec domů. Stejný osud prý čeká všechny další, z Anglie, Německa, Itálie, prostě z celého světa. Otázkou ovšem zůstává, co mají vymyšleno na tisíce domácích chuligánů. Desítky z nich jim totiž "prošly” přez plot při přípravném utkání Nigerie - Korejská LDR. A tekla krev. Jak tomu bude v pátek 11. června při zápase JAR - Mexiko?

Týmy jediného hráče

Neni to dobré pro ostatní fotbalisty, ale vždy se objeví podobné názory. Nejinak je tomu i letos, kdy odborníci a fotbalová veřejnost tvrdí, že na MS 2010 startují minimálně čtyři reprezentace, které mají jedinou hvězdu a ti ostatní na ni musí pracovat.

O koho se jedná? Tak v první řadě zmíníme Portugalsko. Vše se točí okolo jediného hráče a tím je pochopitelně Cristiano Ronaldo. S ním a bez něj se jedná o dva zcela rozdílné týmy. Jeho zranění, absence gólů, slabší forma, to vše málem stálo Portugalsko postup na MS 2010.

Podobným případem je Didier Drogba z Pobřeží slonoviny. Tento hráč Chelsea pomohl týmu k postupu na první MS v roce 2006, dal první branku, pomohl do finále Poháru Afriky, o dva roky později táhl káru až do semifinále. V této kvalifikaci vsítil 6 branek v 5 zápasech. Skupina, v které Pobřeží slonoviny bude hrát, je složitá a Drogba zraněný. Kdo ví jak bude hra bez něj, nebo se zlomenou rukou, vypadat. Za národní tým země nastoupil 36x a dal 27 gólů. Nepostradatelný!

Jihoafrická republika startuje pouze díky tomu, že je pořadatelem tohoto MS. To je všeobecně známý názor. A ve svých řadách má jediného fotbalistu, který by se pravděpodobně dostal do užšího kádru každého z účastníků. Jmenuje se Steven Pienaar, hraje za Everton a ten ho dokonce jmenoval fotbalistou roku. Útočník Benni McCarthy a obránce Aaron Mokoena jsou přínosem když mají svůj den, Steven Piennar má formu 365 dní v roce.

Představovat Samuela Eto'o jako nepostradatelného pro Kamerun je zbytečné. A tak jen několik čísel: je mu 30 let a z toho 14 hraje za národní tým. V 94 zápasech dal 44 branek. Spoluhráčům za postup na MS 2010 koupil zlaté hodinky v hodnotě 50 tisíc dolarů. Je víc než člen kádrů. Je jeho dobrodincem.

Závěrem? Ve dvou případech se tým jednoho hráče stal dokonce mistrem světa. Na MS 1962 se zranil Pelé již ve druhém utkání ve skupině. Bylo mu sice jen 22 let, ale vše se točilo okolo něj. Taktovku pozvedl jiný z velkých, Garrincha. Byl to právě on, kdo dovedl Brazílii až do vítězného finále. O 24 let později a o pár tisíc kilometrů severněji se mistrem světa stala Argentina. Nevýrazná, bez nadějí na velký úspěch. Ale měla ve svých řadách Maradonu.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (113)

Přidat komentář
smazaný uživatel

těším se jak blázen

Reagovat
smazaný uživatel

zkusím se hecnout a podívám se uplně na každej zápas:)

Reagovat
smazaný uživatel

Safra, to bys byl sakra borec

Reagovat
smazaný uživatel

nemám na výběr když mám nohu ala Ramsey, už nevím co dělat:)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to joo, ... ale všechny nestihneš, dost se jich překrývá. Jedině, že bys sjížděl i záznamy.

Reagovat
smazaný uživatel

co jsem se tak díval, tak se hrají 3 zápasy denně, 13:30, 16:00 a 20:30, takže překrývat by se to nemělo, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jop, ale je to jak na ČT 2 tak i na 4.

Reagovat
smazaný uživatel

Kontroloval jsem si totiž Itálii a tam se to překrývá 24.6.

Reagovat
smazaný uživatel

všecko mám, tedka jenom nakoupit hektolitry dietní coly, chipsy, popcorny a je to v cajku, rehabilitace mi začnou nejdřív za měsíc, tak mám tedka největší volno, škoda jenom, že si to pivo nemožu dat:)

Reagovat
smazaný uživatel

Jéje, tomu říkám luxusek, taky bych se tak chtěl mít Já budu rád, když stihnu všechny zápasy Itálie, jakože nestihnu kvůli praxi první zápas

Reagovat
smazaný uživatel

toš luxusek... jak se to veme, spotím se aj když chcu jenom na záchod:) ale zas kdybych chodil do práce, tak bych neviděl skoro nic, mám to svoje pro a proti

Reagovat
smazaný uživatel

Zameň colu za pivo a třeba jednu z dvojice popcorn/chipsy za kuřecí křidýlka a paráda

Reagovat
smazaný uživatel

pivo nemožu;)

Reagovat
Rssa

kvůli práškám nebo věku?

Reagovat
smazaný uživatel

jak sem psal výše, mám zranění ala Ramsey takže sem po operaci, zaprvé nemožu pit kvůli práškám a za druhé kvůli tomu, že nemožu chodit:) jo a když tě tu vidím, slyšel sem o nějaké fantě, můžu podrobnosti, když tedka budu mit z práce dloouho dovolenou??:)

Reagovat
Rssa

jasně, fantasy world cup, napis mi, připoj se k lize 447533-104939

Reagovat
smazaný uživatel

napiš mi prosímtě na mail BohumilPrdko@seznam.cz tvoje icq, budu mít pár technických dotazů :)

Reagovat
Rssa

Já to moc dopodrobna moc neznám, navíc se teď průběžně učím, ale tady na fóru už to semizdá Getzo5 vysvětloval pod článkem s Iniestou

Reagovat
smazaný uživatel

oukej, díky a jdu se na to pořádně podívat, akorát ta angličtina...v té pokulhávám... :)

Reagovat
Rssa

No já v podstatě to řešil intuitivně, pravidla sem nečetl a víc než napsal Getzo5 stejně nevím

Reagovat
Rssa

já když piju, tak pak taky nemůžu chodit Mám pak zranění jak George Best...

Reagovat
smazaný uživatel

to je blbost,nic se neprekryva..jen posledni zapasy ve skupine kvuli regulernosti

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnej si myšlenky, než něco napíšeš. Něco napíšeš a současně to vyvrátíš

Reagovat
mike.84

play off a poslední zápasy ve skupině se dycky překryvaj

Reagovat
mike.84

play off ne - beru z5

Reagovat
smazaný uživatel

jop

Reagovat
smazaný uživatel

jop

Reagovat
smazaný uživatel

Pondělí, 20:30, těším se jak malej kluk

Reagovat
smazaný uživatel

Yeah, countdown begins... U píva a pěkně u fotbálku, za chvíli je to tady

Reagovat
niflheim

Chystám se shlédnout každý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Další blázen

Reagovat
mike.84

však ja bych to taky udělal, kdybych byl študent ... právě že patřím mezi ty, kteří se nechají pohltit celým MS a sledujuco možná nejvíc studií a těch medailonků a všecky zápasy .. ovšem etd je to nerealné no ..

Reagovat
niflheim

Mám zrovna po maturitě - tak času je dost

Reagovat
mike.84

no t ose nediviím. taky si pamatuju na ten nejsladší den .. za tebou všecky učebnice a před tebou bezstarostné leto ... no však počkej až budeš makat a přide další MS k tomu pěkně tvrdý časový posun

Reagovat
mike.84

jinak naše fantasy už má 60 členů .. ovace pro rssa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Díky, ale stačilo napsat do dvou článků,že je založena liga a zbytek se už utvořil sám

Reagovat
smazaný uživatel

Chystám se shlédnout každý zápas

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo, kdo všechno vystoupí dneska na tom zahajovacím koncertě?? at vím, jestli se mám dívat...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

děkuji

Reagovat
mike.84

blek aj pís, šakira a ještě jedna VIP persona ted si nevzpomenu ..no a plus asi hodně meně známých

Reagovat
mickey mouse

na to se budu dívat

Reagovat
Error

Taky budu sledovat všechno

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je hajzl já jsem statní zaměstnanec a pracuju tak to já jsem pro aby to stáhly.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vsechno se sledovat neda, po prvnim tydnu uz cloveka zapasy treba Korejcu kolikrat nebudou vubec bavit. Ale planuju toho videt co nejvic letos. Akorat neuvidim Holandsko-Dansko, coz je pro me jeden z nejatraktivnejsich zapasu vubec

Reagovat
smazaný uživatel

Chci se připojit do nějaké ligy na té fantě, vzali byste mě někdo ??

Reagovat
mike.84

kontaktuj rssa, nebudu mluvit za něj (nebo zkus getza :D )

Reagovat
Rssa

Klidně se připoj, naše liga není elitářská

Reagovat
mike.84

jaktože ne ?

Reagovat
mike.84

dyt minimálně v modních trendech uplně rockujem ! :D

Reagovat
homeles8

protože slovo elita, používají samy na sebe nejvíc namyšlení fakani na tomhle světě. Kdyby to byla elitářská liga, tak bych tam nikdy nešel. A jestli máš problém, tak tě vyhodíme a můžeš jít ke Getzovi.

Reagovat
mike.84

:D:D: vole nechapeš joke nebo co ! :D neviděls film trestná lavice .. tam si taky dali nick "mlátičky" a přitom bylo naopak mláceni dozorcama

Reagovat
homeles8

neviděl. Je to dobrý?

Reagovat
mike.84

jinak samozřejmě souhlasím

Reagovat
homeles8

Reagovat
mike.84

zajimavě že každy kd tu chce udělat sarkamsus použije tenhle smajlik

ale když ho k sarkasmu použiju ja, už se zvedá teplota

Reagovat
homeles8

co je sarkasmus?

Reagovat
mike.84

ty si fakt zajimavá persona ti povím houmi

u tebe je těžké poznat co je od tebe sranda a co pokus o kontroverzi

Reagovat
homeles8

a votomtoje

Reagovat
mike.84

dá se říct ...

Reagovat
homeles8

jo, dá se to říct, ale zní to blbě: ''třitečky''

Reagovat
pospech11

sem se taky přidal nevadí

Reagovat
Kaká10

Krása kazdy den po cely mesic ,kazdy zapas budu sledovat uz se tesim

Reagovat
Error

Každý ne, 6 dní je volných

Reagovat
smazaný uživatel

Ted jsem cet rano v MF rozhovor s jednim brailskym novinarem a jakdyby me mluvil z duse...Rika ze Dungu v Brazilii nesnasi lidi... Treba otazka -Tak Dungovi prejte-To nejde.Tym ktery privezl do Afriky je mi cizi.Je prilis obycejny a to jako Brazilec neprenesu pres srdce.Kdyz je nejvetsi zbrani Brazilie obrana tak je to spatne.......Dale mluvi o katastrofe kdyby se zranil jediny schopny fotbalista Kaka ze na jeho misto by snad musel jit Julio Baptista a to by pro ne byla tragedie.....Pak rika ze tam rohodne mel byt Pato,Ronaldinho,Neymar,Ganso......Jsem rad ze to vidi tam jako ja a Brazilii take prat nebudu

Reagovat
mike.84

tak viš jak, kdyby na druhou stranu bral hrače na natlak veřejnosti tak by mu zase kdekdo vyčítal že nemá svou hlavu... mě osobně tam chybí akorat pato .. a roberto carlos

Reagovat
smazaný uživatel

Me Ronaldinho a Adriano a ten Neymar,,,o tom Gansovi moc nevim ale ted jsem cet dalsi rozhovor a rikaji o nem ze je to proste typicky reziser....Jinak ze me tam chybi Ronaldo je jasne ale pravda ze si neudrzel podzimni formu i on sam to rikal....Ale jako misto Grafiteho tam mohl jet hned,

Reagovat
mike.84

viš jenže adriano tady v evropě "skapal" a to že se rozsřílel v brazilii, kde je ta liga trochu o něčem jinem, neznamená že si tam zaslouží jet. ja to beru tak že MS je uplně nejvyšší level, jiný podnik. hraješ proti nejlepším a musíš dat vše do týmu, vše do výkonů což bych si u adriana netipl .. jeho problémy jsou teprve čerstve vyřešeny.. vzit ho tam by byl aspon pro mě risk... grafitte si to zasluhuje svým vykonem z německa. ronaldo ani nemluvim ten už to má za sebou. vždycky sem ho měl rád ale nejsem slepě sentimentální... ronaldinho bude dycky rozdělovat tabory na "měl tam jet" a "spravně že nejel" ... brazilie pokud podá tymový výkon jaky podala v 94 a v 06 tak se nebojím toho že tam kromě kaká není vyrazná postava ...

Reagovat
smazaný uživatel

A práve preto im konečne priať budem a keď to vyhrajú, dúfam, že Dunga to dá všetkým vyžrať. Polovica zalezie a tá druhá sa rozdelí na tých, čo im "vždy verili", tých "ktorým sa zloženie páčilo" a tých ktorí sa budú tváriť "ja nič, ja muzikant...".

Už to vidím, pokrytcov

Reagovat
smazaný uživatel

No to ja jim prave prat nebudu kdyz si vzpomenu na posledni tri vybery Brazilie tak je me spatne a na zbliti

Reagovat
smazaný uživatel

To je smutné...Tým, kde je kopa možno podceňovaných, ale výkonnostne výborných hráčov ako César, Gomes, Maicon, bastos, Juan, Lucio, Thiago Silva, v repre i Melo, Robinho, a Fabiano si takéto zaobchádzanie vôbec nezaslúži. Samozrejme, niektoré mená sú sporné, ale je to práve táto Brazília, ktorá prináśa do hry účel, nie tá, ktorá prináša južanofilom orgazmy a denným periodikám námety na bulvárne správy. Pri tom sa vôbec nedá povedať, že by hrali hnusný futbal, práve naopak, konečne tá samba nie je len čačka-hračka a jednoduchý brazílsky plebs to nedokáźe pochopiť...ja sa tomu nečudujem, akurát je to smutné, fakt smutné.

Reagovat
smazaný uživatel

*Tím

Reagovat
clinger

mě je u prd... co říká nějaký novinář.pro mě je Brazílie jedničkou.nejde jen o tým ale o zemi jako takovou

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem to četl a zdálo se mi, že ten novinář byl dost mimo. A nejen mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Když uvidím celkově 10 zápasů, tak budu rád....

Reagovat
mike.84

kde je problem ?

Reagovat
smazaný uživatel

Budu se stěhovat, hledat si práci a nevím, jestli budu mít hned televizi asi budu vyhledávat sportbary

Reagovat
mike.84

velice špatné načasování...velice špatné...

Reagovat
Rssa

Najdi si práci, přestěhuj se, nečti noviny, nekoukej na TV, v nové práci si vem měsíc volno a zkoukni všechny záznamy. Problem solved

Reagovat
mike.84

naivnější než 15 leta holka sledující MTV :D:D:D . tam si radši napsoeldy checkni sestavu než si přejmenuješ nick na víš co ... D:

Reagovat
Rssa

"Mistr" ?

Reagovat
mike.84

:D:D to je taky možné ale spíš ten nick pro ty kteří to projedou ..

Reagovat
mike.84

nechcu to tady psat at nevyzzradím :D

Reagovat
smazaný uživatel

aj ten moze kukat iba cez TV :P

Reagovat
Xavi8

Ja uz sa neviem dockat

Reagovat
Rssa

Věřím TI, Jong Tae-Se! Nejlépe hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

takže Podle Hlavniho Bookmakera : 1.Misto Honduras 2:misto Slovensko a 3: misto Nový Zeland :DDDDDDDDDDDD hahahah .D

Reagovat
smazaný uživatel

vtipek sezony

Reagovat
mike.84

no uplně sem se skacel k zemi ti povím

Reagovat
homeles8

Já, jestli nenjadu práci, tak se taky budu dívat na všechno

Reagovat
smazaný uživatel

Ked tak odhadnem tvoje pracovne schopnosti,ratam ze budes ma velky prehlad o MS

Reagovat
homeles8

Reagovat
homeles8

ps: podle čeho ty schopnosti odhaduješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Podla zakrivenia slnka na obeznaj drahe vesmiru skombinovanej s vertikalnymi integralmi inteligencie jezka od susedov

Reagovat
homeles8

aha. Tak to je potom jasný.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde by si chcel robit?Mas uz nejake ponuky?

Reagovat
homeles8

řídit kamion. Ale nemam řidičák C. Takže musim počkat 2 měsíce, až na něj mamka našetří.

Reagovat
mike.84

Reagovat
7C.Ronaldo

ja nevim jak budu stihat finale vracim sa totiz z dovolene

Reagovat
homeles8

nestihneš

Reagovat
7C.Ronaldo

snad to uvidim aspon v buse

Reagovat
homeles8

tam ti pustí princeznu ze mlejna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filipow

nevím jak stihnu..24.6 až 1.7 jsem na dovolené..ale chtěl bych vidět co nejvíce zápasů od Španělska,Argentiny,Brazílie,Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

ronie borec hral pro lidi nejlepsi fotbalista barcy za poslednich 10 -12 let....nikdy nezapomeneme

Reagovat
smazaný uživatel

No, Alegre, pěkný fejeton, každopádně mi jen prozraď, pročpak je Portugalsko první na řadě ve one-man show" týmech?

A zadruhé a to nechci být elitář, ale může mi někdo prozradit, odkud se vylíhl / objevil / vyskytl homeles8? Neměla ho jeho matka radši spolknout?

Reagovat
homeles8

Rodiče si mě jenom myslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele