Zaveďme video. Lidský faktor už prostě nestačí

12.03.2015, 21:28
Názory a komentáře
Ty dva tábory jsou podobně militantní jako zástupci dvou nejúspěšnějších kandidátů v první české přímě volbě prezidenta. Jedna strana, ta konzervativní, zarytě tvrdí, že moderní technologie do fotbalu nepatří. Druhá pak oponuje, že nejpopulárnější sport na světě nejde rozhodovat jako před padesáti lety. A hra s kulatým míčem jí dává čím dál tím víc za pravdu - lidský faktor přestává na rozhodování stačit.

Pro příklady, na kterých bychom mohli demonstrovat, že fotbal potřebuje moderní kontrolní technologie, obvykle nemusíme chodit daleko. Často se však inkriminované situace zametou pod stůl s tím, že jde o marginálii, že se vlastně hrálo jen o patnácté místo v lize a že "to je fotbal".

Jenže co je fotbal? Rozhodně to nemá být, že rozhodčí ovlivní osmifinále nejsledovanější klubové soutěže takovým způsobem, že stát se to mezi "kapříky" v české lize, fotbalová veřejnost mu po závěrečném hvizdu okamžitě vystaví šibenici.

Není to férové, nedělá to fotbalu dobrou reklamu a fotbaloví zákonodárci by měli mít největší zájem na tom, aby se takové záležitosti neopakovaly. Už to zkrátka nejde přecházet hláškou "takový je fotbal, to se stává".

Ve chvíli, kdy po hřišti běhá 22 borců, kteří si vydělají třeba milion korun denně, a o další miliony se hraje, je až trochu s podivem, že o všem rozhoduje tak nedokonalá věc, jako je lidský faktor. V jiných sportovních odvětvích prozřeli už dávno. Poznali, že člověk není tvor bezchybný, a pokud se má lámat chleba, přijde ke slovu moderní technologie.

Fotbal se teprve chytá. Zavedení brankové technologie, kdy kamery během vteřiny posoudí, zda míč přešel brankovou čáru, nebo ne, je prvním malým krůčkem, jenže se kolem toho ztropilo tolik povyku, jako by to vypadalo, že se vzal kulatý míč a nahradil hranatým.

Chyby na Stamford Bridge jako jeden příklad za všechny
Včerejší osmifinálové utkání Ligy mistrů mezi Chelsea a PSG, abychom byli konkrétní, přitom ukázalo, že jen kontrola branky nestačí. Nizozemský rozhodčí Björn Kuipers si svůj výkon za rámeček rozhodně nedá, ale kdyby měl po ruce video, mohl nakonec on i všichni hráči a fanoušci jít spát s klidnějším srdcem.

O zásadním ovlivnění můžeme mluvit především ve třech momentech, které bývaly mohly být za přítomnosti videa posouzeny správně. Zlatan Ibrahimović neměl už po půlhodině hry dostat červenou kartu, naopak muž, jenž neměl utkání dohrát, se jmenuje Diego Costa. Na druhou stranu se po zákroku na něj měla kopat penalta.

Po střetu Ibrahimoviće s Oscarem vyloučení Švéda přijít nemělo. Oscara sice trefil nepěkně, jenže do skluzu nešel tzv. "kolíkama napřed", neměl na zasažení protihráče sebemenší zájem a kdyby byl o něco pomalejší, stane se úplně stejný zákrok, jen by Oscar fauloval Ibrahimoviće. Na první pohled a z různých úhlů to mohlo na obranu rozhodčí skutečně vypadat jako "červený" zákrok, ale video by ukázalo opak.

Naprosto neoddiskutovatelný podíl by mělo video naopak na předčasném konci Diega Costy. Naturalizovaný Španěl v útoku Chelsea na hřišti řádil jako utržený ze řetězu, ale tentokrát bohužel v té druhé věci, ve které je podobně dobrý jako ve střílení branek. V pošťuchování, zákeřnostech a neustálých protestech. Když pak v prodloužení oběma rukama poslal k zemi Marquinhose, měl jít pod sprchy okamžitě.

Nebyl to navíc první zákrok, který volal po tvrdším trestu. Když v 73. minutě zezadu nevybíravě sestřelil Thiaga Silvu, sáhl sudí pouze pro žlutý kartónek. V porovnání s předchozím trestem pro Ibrahimoviće hodně kontroverzní rozhodnutí. V posledním zmíněném případu by asi video příliš nevyřešilo, ale naopak by bývalo úřadovalo těsně před koncem prvního poločasu.

Tehdy byl hlavním aktérem opět Diego Costa, tentokrát ale v pozitivním slova smyslu. Obešel nejprve několik hráčů na hranici šestnáctky a když se pustil dovnitř, zezadu ho jasně fauloval Cavani. Costa se však rozplácl tak, jak je to běžné při filmování, sudí si myslel, že k faulu nedošlo, a nepískl. Kdyby někdo celý incident zkontroloval na videu a poslal by Kuipersovi echo do sluchátek, kopala by se penalta.

Když to sečteme, v zápase Chelsea - PSG by v případě přítomnosti videa patrně nedošlo k vyloučení Ibrahimoviće, Chelsea by kopala dvě penalty (druhou po ruce Silvy rozhodčí odpískal) a Diego Costa by utkání nedohrál (zápas by se však pochopitelně vyvíjel jinak). To je na tak důležité klání nepřijatelný počet zásadních pochybení.

Ať se fotbal změní
Přidávání dalších a dalších rozhodčí evidentně není řešením. Brankoví sudí jsou od toho, aby pomáhali hlavnímu rozhodčímu kontrolovat dění v pokutovém území. V případě nepísknuté penalty po faulu na Costu ale ve své funkce zcela selhali. Stejně tak mohli Kuipersovi sdělit, co za jeho zády provedl Costa na konci utkání, ale ani tak se nestalo. Přidání dalšího rozhodčího bude dávat smysl jen ve chvíli, kdy bude sedět za obrazovkou.

Staromilci vám řeknou, že fotbal takový vždycky byl a ať takový zůstane. Jenže to není pravda a ani žádné tajemství. Fotbal se neuvěřitelně zrychlil a nedokonalé lidské oko nemá šanci postřehnout a ve vteřině správně rozhodnout ve 100 případech ze 100. Většina z nich jde sice během zápasu přejít, jenže když pak přijde zaváhání v tom nejdůležitějším momentu, může se omlouvat rozhodčí, jak chce, ale ztracené body, prestiž, pohár ani miliony tím nevrátí.

Před fotbalovou vládou není jednoduchá situace. Zavést do fotbalu video nepůjde lusknutím prstu. Ať budete argumentovat jakkoliv, dva nesmiřitelné tábory stejně vzniknou. Fotbal kvůli tomu možná bude muset projít změnami, jaké hra ve své historii nezažila. Řeč je ve výsledku o maličkostech, ale pro fotbal, jenž se hrál prakticky podle stejných pravidel v roce 1915 i 2015, to může být šok.

Řešení ale není dělat, jako by bylo všechno v pořádku. Nejvyšší fotbalová garnitura musí začít jednat. Video ve fotbale nebude hned. Na toto téma je třeba vést širokou diskuzi, protože neexistuje žádný nejsprávnější recept, jak video ve fotbale, aby to co nejméně narušilo hru, používat, ale je třeba dát najevo, že se něco děje.

Variant je spousta a ať už si fotbal vypůjčí "jestřábí oko" z tenisu, nasadí videorozhodčího jako v hokeji nebo se rozhodne pro zcela jinou kontrolu lidského úsudku, není důvod, aby ve fotbale nadále tak často mohla o všem rozhodnout chyba jediného člověka.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (370)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zrušme Chelsea a bude klid

Reagovat
smazaný uživatel

Že tě to baví Tragéde

Za týden budeš zalezlý v díře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty sem ještě pořád chodíš? Nedostal jsi včera už dost?

Reagovat
smazaný uživatel

Já stojím furt rovně. A to dost sem včera dostal od 90% mladých pubošů. A nebo idiotů,kteří mi ještě psali do soukr. zpráv pubertální výlevy.

Počkám si za týden co tady budete blít Vy. Pokud nepostoupíte tak bude co se týče osmifinále VAŠE největší ostuda. Řekl bych,že bětší než měl Šachtar !

Reagovat
smazaný uživatel

ty si drsňák

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsi ostudu vsech dob udelali Chelsea kdyz ve 13ti nedokazali porazit 10 hracu PSG bez nejlepsiho strelce Ibrahamovice..... Fanousci a domaci stadion spolecne s rozhodcim a Chelski doma,,,..... neumite nic... takovej vykon fuuuuj

Reagovat
smazaný uživatel

... v 15ti neli 20ti

Reagovat
smazaný uživatel

neuveritelny fakt... oni dostanou doma od monaca za ktere hrajou hraci co pred tim vetsinou LM nehrali 1:3 a bude tu neco vyskakovat...fakt neuveritelny

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Hele problem je asi takovej, že já si nad svym klubem tolik nehonim péro a snažim se být objektivní. Vím, že Arsenal si opět udělal ostudu a s Monakem vypadne, ale nikdy předtim jsem zde neblil takový hovna, jako to zde někdo předvádí u Chelsea... Zajímalo by mě, kolik je tady fanoušků Chelsea, kteří jí fandili před rusáčkem.... že by nikdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Bjorn Kuipers.... deja vú

Reagovat
Mercury

It's a fucking disgrace!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takto nevypadá obležení hráčů kolem rozhodčího

Snad každý, kdo ten zápas viděl, by dal lepší úvodní obrázek obležení rozhodčího.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

FAKE

Reagovat
smazaný uživatel

ne, fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
kvasha16

Reagovat
mojmira

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Costa je tak hnusný opičí rypák, je mi z něho zle.

Reagovat
smazaný uživatel

také individuum nedávaj na úroveň opíc on je inteligenčne mimo ich ligu...

Reagovat
smazaný uživatel

No teď jsem si vzpomněl koho mi připomíná...Duško Goga jak vyšitý.

Reagovat
smazaný uživatel

Krič Kamiiiiiiiiiiiiil.... armarnis...

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Potomek neandertálců no

Reagovat
smazaný uživatel

... vporadku, nejspis s tebou stejne piglovat nechce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Zrušme fotbal

Reagovat
celticz

Reagovat
smazaný uživatel

Video jedině na goly. Pokud se bude hlásit každý nepovolený dotek nebo brknutí o nohu tak se simulování rozšíří ještě víc. Pokud video na fauly tak pouze ve výjimečných případech

Reagovat
Matić

Video jedině na penalty. Na nic jiného bych ho taky nezaváděl, možná jak píšeš ty fauly ve výjimečných případech, ale to by zase vznikaly hádky, kdy to je výjimečný případ a kdy ne a dost by se kvůli tomu kouskovala hra.

Reagovat
smazaný uživatel

na simulování by platilo jedině pozápasové trestání

Reagovat
Manik...

přesně... Kdo by simuloval tak automaticky 3 zápasy stop a bylo by

Reagovat
smazaný uživatel

Prvně tři a pak třicet a pak třista

Reagovat
smazaný uživatel

goly automaticky, sporny zakroky ve vapne, cervene zakroky, mozna castecne ofside. kazdy tym s omezenym poctem vyuziti videa. trestat jakykoliv diskuze s rozhodcim. tak jak to funguje v nfl.

Reagovat
celeb

+ offside a penalta. Simulacie doriesit kartami dodatocne po zapase. To by sa dalo. Riesit kazdy faul ... - ak by vedel rozhodca u monitoru do 20 sekund potvrdit/vyvratit zltu, 30 sekund na cervenu (aj tak sa vzdy diskutuje s rozhodcom ovela dlhsie).

Reagovat
smazaný uživatel

Zrušit spíš Chelsea, Manchester City a PSG

Reagovat
Matić

Nebo nejlépe korupčníky Juventus

Reagovat
smazaný uživatel

to ne, chelsea stačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a čo tak pravidlo zákazu štartu v európskych súťažiach ak nemá tím v základe aspoň 7 hráčov z krajiny, kde klub hráva?

Reagovat
Posledni Kovboj

Trencin si jde pro vitezstvi LM

Reagovat
Pipo123

Ty chceš zničiť PL ?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle by zničilo všechny top ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne, španělskou by to naopak "posílilo", protože by byla nejlepší ligou už o třídu, jelikož by stačilo stáhnout své nejlepší hráče z PL a dokázali by se s tím vyrovnat. O to je mi i ta liga sympatičtější, že vsází hlavně na domácí hráče. I když 7+ taky nesouhlasím, je to už moc, ale 3+ bych bral a mělo by to tak být ve všech ligách a týmech.

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba: Casillas, Carvajal, Ramos, Pepe, Azpillicueta, Martinez, Isco, Modric, Mata, Ronaldo, Benzema.

Nebo třeba místo Azpillicuety Marcelo, místo Modrice Fabragas apod.

...v tom by fakt nebyl problém

Reagovat
Hokaido

troufám si tvrdit, že pokud by se to zavedlo třeba jen ve Španělsku, tak by PD během tří let spadla minimálně o úroven dolů.

Navíc prostě nevidim jedinej důvod,proč by se to mělo zavádět ...

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by PD padala o úroveň dolů? Je dost hráčů venku (některé hráče jsem vypsal, kteří by potenciálně za Real hrát mohli, pak je tu dost hráčů z domací ligy... navíc tuším, že do 7+ stačí i hráči, co mají pas té země, takže Marcelo, Messi a mnoho dalších by se taky počítalo, fakt by to pro PD nebyl tak moc velký problém. Za to PL by to odstřelilo někam hodně nízko a i týmy z naší země, jako Sparta a Plzeň by neměla moc problémů přes ně přejít.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych v tom viděl i důvod, jak sem řekl, stačilo by i 3+, dříve taková PL byla o tvrdém fotbale, ted když s tolika cizinci se snad nedá už nijak charakterizovat a mně to dřív přišlo prostě lepší, když každá liga měla svou tvář a hráli trochu jinej fotbal než jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

BL ne a PDby si taky nějak zvykla.

Reagovat
Aldeano

To těžko. A PD by to naopak posílilo.

Reagovat
smazaný uživatel

BL určite nie

Reagovat
Hokaido

takže dneska: Torino teda 7 , ale Inter-3, AS - 2, Fio-0,Neapol-1

Reagovat
smazaný uživatel

Když šestnáctka Sparty dá Tottenhamu 9:0, tak co si o výchově mládeže v Anglii myslet...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
celeb

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
SunFells

Vždyť mluvíš o Tottenhamu.

Reagovat
Hokaido

Spíš co si potom myslet o naší šestnátce

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
kiwwi

7 je nerealnych pre takmer vsetky kluby co v europskych sutaziach hravaju

Reagovat
smazaný uživatel

hold by přestěhovali sídla firem do Argentiny,Brazílie apod.

Reagovat
smazaný uživatel

holt no

Reagovat
smazaný uživatel

Mozno pre PL

Reagovat
kiwwi

kedy mal Real naposledy 7 Spanielov v zaklade?

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Ajven

Arsenal by s tym problem nemal takmer ziadny. Navyse v ramci PL, by sa muselo urcit ci pojde o narodnost anglicku alebo velku britaniu. V PL totiz hraju aj kluby z Walesu napr.

A ak si niekto mysli, ze na tom jedna liga strati a druha na tom zarobi, tak sa myli. Kvalita sutazi by sla dolu a to vsetkych. Inak by nemalo vyznam tych zahranicnych hracov platit...

Reagovat
celeb

Barcelona, Bayern s prehladom. Ono v PD by problemy neboli, lebo aj vacsina zahranicnych hracov ma spanielske obcianstvo koli daniam. V BL je tiez vysoke % domacich hracov. Najhorsie by dopadla PL a SeriaA

Inak zaujimave je, ze ligy s vysokym poctom domacich hracov zaznamenavaju progress a naopak.

Reagovat
kiwwi

vau, tak Barca a Bayern...to je skoro vacsina

mimochodom ani Bayern ani Barca nemava 7 Nemcov resp. Spanielov v zostave casto (ak vobec)

je to totalna kravina

Reagovat
celeb

Nemavaju, ale vedeli by sa najlepsie prisposobit. Ja toto pravidlo nezavadzam

Myslim si vsak, ze urcity min. pocet domacich by ligam prospel. Detto reprezentaciam.

Reagovat
smazaný uživatel

ale je pravda, ze by to pro ne byl podstatne mensi problem, nez pro zbytek ve velkych ligach.

Reagovat
Bayern +

Ale mohol mať...

Reagovat
kiwwi

to by sme mohli mat aj my keby sme chceli, ale uvedom si, ze stale je to minimum z timov, co v europskych sutaziach hraju

Reagovat
smazaný uživatel

Až se vráti Lahm, tak to bude dost častý, ta sedmička Němců v základu.

Reagovat
smazaný uživatel

V Anglii, kde nejsou kvalitní hráči.. tam jo. Ve Španělsku a Německu by se nic zvláštního nestalo, ba naopak vzhledem k omezení v jiných soutěžích a dominanci těch dvou při výchově hráčů by progres La ligy a Bundesligy v Evropě byl ještě výraznější, než je teď.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

od toho jsou reprezentace, ne klubová úroveň

Reagovat
smazaný uživatel

uplna kravina a znevyhodneni klubu. v lm maji hrat nejlepsi tymy a nejlepsi hraci a ne nekdo jenom podle toho jakou narodnost ma v obcance. treba v anglii by za 4 tymy muselo hrat v zakladni sestave 28 hracu na svetovy urovni. kolik jich vyjmenujes. snizeni konkurence schopnosti a urceni kvality podle sirky hracske zakladny a financni konkurence v lize. psg by si bez problemu stahlo top frantiky, bayern taky.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

5 By bohatě stačilo..

Reagovat
smazaný uživatel

a prečo?

Reagovat
Manik...

Reagovat
minoLFC

no nejaký počet v kádri okej ale nasilu musieť pchať do základu hráčov podľa narodnosti a nie formy?

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

V dnešní době, kdy se ve sportu mění národnosti podle potřeby jako na běžícím páse? Takové pravidlo by tuhle absurditu jen prohloubilo

Reagovat
Liquid

žádné video nebude, k fotbalu to prostě nepatří, max ohledně překročení brankové čáry, ale zkoumání ze všech možných stran, jestli se ten či onen hráč dotkl nejdřív míče nebo nedotkl atd to prostě by jeden zápas neskutečně natáhlo a to nechtějí ani TV společnosti, které mají značné lobby

Reagovat
smazaný uživatel

K tenisu také nepatřilo a nyní je tam klíčové.

Reagovat
Liquid

v tenisu je to jiná, zase je tam jen jedna pauza tuším po 7 výměně, než odehraješ míček tak taky máš jistou dobu než podáš a challenge je omezená

Reagovat
PJ

A ve fotbale by snad "challenge je omezená" nešlo? Samozřejmě že šlo. U tenisu taky můžeš říct "zkoumání každýho míčku, jestli byl nebo nebyl v autu, by zápas natáhlo", ale jak vidíš, dokázali nastavit pravidla použití challenge tak, že to zápas nenatahuje. Nevidim důvod, proč by to podobně nešlo vyřešit a nastavit i ve fotbale, nevim, proč si pod pojmem "video ve fotbale" hned každej druhej představuje to, že se bude na videu zkoumat každej faul nebo ofsajd...

Reagovat
terry

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm

Reagovat
fantomas

Jenže challenge je na to, aby OBJEKTIVNĚ posoudila, jestli míček dopadl tam, anebo tam. Buď, anebo. Fauly nejsou o žádnym buď, anebo... nedají se posoudit objektivně, to nezaručí ani video. Samozřejmě, dějou se donebevolající příšernosti (málo), ale těma ostatně nebyl ani jeden ze jmenovanejch případů.

Reagovat
fantomas

Challenge bych si třeba doved představit u ofsajdu. Fauly sou prostě pitomost.

Reagovat
mayday

Reagovat
mayday

No, u ofsajdu... kolmice dopředu, hráč jde sám na bránu, sudí foukne ofsajd, tým si vezmě challenge a co pak? Jak jim kdo vrátí to, že by šli sami na bránu?

Reagovat
fantomas

Hra by prostě plynula a jen by se zpětně neuznávalo, namísto uznávalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

tu subjektivitu samozrejme uplne neodstranis, ale presunie sa na videorozhodcu, ktory bude mat k dispozicii ovela viac informacii (spomalene zabery roznych kamier) aby sa rozhodol spravnejsie. Navyse ako spomina PJ, vsetko je o nastaveni pravidiel. Hlavny rozhodca stale moze mat hlavne slovo a stat si za svojim rozhodnutim, ked ho videl jasne z par metrov. Teraz vsak sa musi hlavny rozhodnut v priebehu par sekund k udalosti, ktora sa casto stala za viacerymi hracmi a asistenti si tiez nie su isti.

V skratke: Nejde o hladanie jedinej spravnej objektivnej pravdy, ale o zlepsenie/skvalitnenie rozhodovania poskytnutim viacerych udajov na lepsie vyhodnotenie pri co mozno najmensiom zdrzani (a inych negativnych vplyvov na hru).

Reagovat
fantomas

Když já si fakt nemyslim, že ty případy, o kterých terry mluví, by vyřešilo nějaký posouzení v klídečku při kafíčku. Pořád by se jednalo o second opinion, o nic víc. A takový případy se vyskytujou daleko, daleko častěji než donebevolající hrubky.

Já si prostě nedokážu představit, jak by tahle všechna maškaráda prokazatelně a rapidně zlepšila situaci. U brankový technologie se nedá moc pochybovat; tohle spíš situaci jen komplikuje.

Reagovat
PJ

second opinion jasně, ale na základě zpomalených a třeba xkrát zopakovaných záběrů z různých pohledů.. Nikdo neřiká, že by video zavedlo objektivní posuzování faulů, ale snad nejde popřít, že by v řadě situací pomohlo k posouzení mnohem obejktivnějšímu, než jakýho může bejt schopen rozhodčí v reálu, navíc řada faulů se objektivně posoudit určitě dá. Vždyť vem si jen tenhle zápas, kdyby byl rozhodčí u videa a mohl hlavnímu hlásit, jestli někde něco zapískal špatně - s Ibrovo vyloučenim by nic neudělal, protože to je i z opakovačky o subjektivnim zhodnocení, ale rozhodně by nedohrál Costa a naopak by Chelsea kopala penaltu za faul na něj (i to je sice faul, na kterej můžou bejt různý subjektivní pohledy, ale zrovna je to asi případ, kdy ti devět z deseti lidí řekne, že to faul byl, takže se označení za faul dá brát jako v uvozovkách objektivní). Samozřejmě je to všechno o nastavení podmínek a pravidel a pokud ty se nastaví dobře, tak si neumim moc představit, jak by zavedení videa mohlo fotbalu uškodit (prodloužení zápasu o pár minut nebo argument typu "fotbal ztratí kouzlo" jako mínusy neberu) - naopak, v řadě případů (ne vždycky samozřejmě) by pomohlo...

Reagovat
fantomas

Jj, v průběhu zápasu by mu hlásil, co všechno udělal špatně, a rozhodčí by dohrával na pokraji psychickýho zhroucení.

Já fakt nevim... vždyť tohle je strašně nefér i vůči těm rozhodčim. Autorita nula, v podstatě mu už předem vysíláš signál, že se počítá s jeho chybama, a že je k ničemu - jen kvůli něčemu tak abstraktnímu, jako že "se fotbal zrychlil".

A co se těch argumentů, který nebereš, týče... já zase třeba neberu komparativ "objektivnějšímu". Buď je prostě objektivní, nebo subjektivní... a posuzování faulů vždy bude spadat do druhý kategorie. Jak řikám - ofsajdy, pro mě za mě. Dej každýmu koučovi jeden challenge a prosim. Ale fauly... kravina.

Reagovat
PJ

samozřejmě ne každej faul a každý písknutí, ale třeba situace rozhodující o výsledku - vyloučení, penalty... opět - všechno je to o nastavení pravidel a podmínek pro použití toho videa

a k těm faulům - přece nemůžeš myslet vážně, že hlavní rozhodčí, kterej situaci vidí jednou, rychle a třeba z blbýho pohledu, jí posoudí stejně "správně", jako rozhodčí u videa, kterej si to může pustit zpomaleně, opakovaně, z různých pohledů...

a že se nedaji nikdy posoudit objektivně je podle mě prostě blbost, když tě třeba ležící hráč chytne za nohu a stáhne na zem, tak to prostě je objektivně faul

Reagovat
fantomas

Ty "objektivní" fauly se taky z většiny trestají, a neni pro ně potřeba zavádět nějaký šílený vymoženosti.

Reagovat
smazaný uživatel

vymoženosti ...

Prostě by se využívalo to, co už dávno je. Akorát by to využívali ti lidi, kteří by s nespravedlností mohli něco udělat, nejen "pivní křiklouni".

Reagovat
Talker

Takhle - kolik padne golů, které musí řešit ta branková technologie? 5 za sezonu ve všech top ligách? A kvůli tomu se zaváděla šílená vymoženost, která prakticky rozhodne pár zápasů za sezonu. A to z těch pěti pár rozhodčí trefí.

Těch nespravedlivých červených, špatně fouknutých/nefouknutých penalt je Xkrát více. Prakticky každé kolo je nějaká špatně posouzená penalta (písknutá/nepísknutá) nebo udělená/neudělená redka.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
celeb

Nehovoriac o (ne)ofsajdoch, ktorych je v kazdom zapase dost a zlym posudenim rozhoduju vyrovnane zapasy. Tam by sa navyse dala najst aj ta 'objektivna' pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
kvasha16

Reagovat
hitZor

Video závést pro fauly na červenou a v pokutovém území a taky zpětně u akcí, kde je podezření na ofsajd a padne z nich gól (nebo z nich má tým nějakou výhodu - roh, přímák).

Reagovat
T44v3tt1

Reagovat
patas92

Reagovat
vladis271

Reagovat
kvasha16

Reagovat
vladis271

Reagovat
mesyas

Doufám, že žádné video nebude. S videem bych se v v hospodě nemohl dohadovat a celkově by zmizely ty emoce. Ve fotbale je prostě nespravedlnost a vtom je ta krása

Reagovat
smazaný uživatel

....řekl fanoušek Chelsea, ihned po slovech trenéra klubu o fotbalové kráse anglického fotbalu, kterému na kontinentu nikdo nerozumí

Reagovat
smazaný uživatel

Ty se hodně nudíš viď? Sleduj radši jak hraje Fiore. Ale je mi jasný, že ty budeš radši buzerovat a dělat ze sebe troubu někde v diskuzi.

Reagovat
risk je zisk

Rypavej a ubrecenej, to je nejlepší kombinace.

Reagovat
risk je zisk

I kdyby byl fanoušek posledního tymu v krajském přeboru, tak má pravdu.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
celticz

Reagovat
Infi

Reagovat
kvasha16

to mi je teda pristup toto, co su to za emocie, ked som po zapase viac nasraty z vykonu rozhodcu ako zo samotnej hry?

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Video jako v tenise. Každý tým by si mohl 3x za zápas vyžádat přezkoumání sporné situace. Například penaltový faul, neuznaná branka, neudělená karta, atd. V tenise si každý taky nejdříve myslel, že to bude zápas zdržovat, ale nyní si už nikdo zápas bez jestřábího oka nedovede představit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No, představit ti bez něj jde v pohodě, jelikož je jen na těch větších turnajích, na nějakých ITF nebo 250 bys ho hledal marně.. Každopádně jsem za video!

Reagovat
FC Porto FC

video leda na penalty a na goly a ne na všechno to by pak bylo o ničem

Reagovat
JacoBee

co to udělat jak v NFL....

Reagovat
vladis271

Reagovat
C-M@ster

To je jak? Nesleduju NFL.

Reagovat
johan14

Tréner má challenge a kazdy gól posudzuje videorozhodca.

Reagovat
Kovi81

Jediný pravý fotbal

Reagovat
sokar

skutočne, jediný pravý FootBall je ten, kde sa hrá s niečim šišatým a väčšinou sa to čudo hádže, chytá a uteká sa s tým

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Jak už jsem psal pod vyjádření Mourka, včerejší zápas by bez chyby rozhodčího rozhodně nebyl tak památný. To samé ten zápas, co zprasil Ovrebo.

Zaveďte video a rozhodně ubude emocí po zápase. Jestli je to dobře, nebo špatně, to ať si zodpoví každý sám.

Reagovat
Hokaido

Udělal bych to jako v Anglii. Branková technologie bohatě stačí, bez chyb rozhodčích by to ztratilo část kouzla

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
SIRBRANIKE

A chceme emócie = krivdu, alebo spravodlivost?

Reagovat
C-M@ster

To je u každého různé. Spravedlnost nikdy nebude. Nejde zabránit tomu, aby se sem tam otočil aut, roh, faul atd

Ale já jsem pro větší zapojení technologie.

Reagovat
Hokaido

V tom případě, že se bude video požívat na všechno, by už ani nemuseli být rozhodčí. Stačilo by mít velkej reprák u hřiště, kterej by pískal podle toho videorozhodčího/programu. Doufám, že takovýho fotbalu se nedožiju. K fotbalu patřej chyby rozhodčích, je to od pradávna jeho součást.

Spíš by stálo zauvažovat nad tím, zda peníze na video nepoužít jinak. Například zlepšit výchovu sudích, zvednout jejich počet. Už minule mě napadl zajímavej model. Rozhodčí bych nepokutoval, protože je to ve svý podstatě práce jako každá jiná a pokuta, nebo její hrozba ti nikdy nepomůže. Zkusil bych zavést nějakej bodovej systém. Máš deset bodů, pokud uděláš chybu, odečte se ti třeba 1 až 4 body. Za dobře odřízenej zápas bys mohl nějaký body dostat zpět. Pokud vyčerpáš všechny body, jdeš pískat nižší ligu, odkud se zase můžeš dobrýma výkonama vrátit nahoru. Plus k tomu fixní plat a osobní ohodnocení, který by se nějak počítalo z těch bodů ...

Reagovat
smazaný uživatel

... jj, mas recht.

Reagovat
smazaný uživatel

Proc to neudelat jak v tenise? Kazdy tym 3pokusy za zapas na video/jestrabi oko a rozhodci by rozhodli podle toho, takhle by to nejak slo a nezdrzovalo by se tolik

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybení rozhodčích je jasné, to by kamery vyřešily. Není potřeba ani žádný suprsystém, vždyť už jen z těch TV kamer se v záznamech takřka všechny situace dají rozlousknout.

ALE UŽ BY MOŽNÁ NĚKTERÉ PRINCEZNY PŘESTALY FILMOVAT !!! Třeba by jim konečně byla hanba ovlivňovat sport takovou sprostotou jako je filmování ... Nehledě na to, že se i o evidentních "kinech" až podezřele málo mluví a píše, zkrátka tohle tam nepatří V hokeji je to trestaná a dost hlídaná věc (veřejností naprosto nepřijímaná), zato ve fotbale tvrdí chlapi zakopávají o lístky trávy v jednom kuse a až v letu si rozmyslí, jestli si dnes chytnou pravou nebo levou holeň

Reagovat
terry

Však s tím videem by mohlo tvrdé trestání simulací úzce souviset. Jakmile se bude videem kontrolovat přímo utkání, není důvod, aby se zpětně nekontrolovali lety.

Reagovat
Aldeano

A to nyní nejde proč? Zpětně dávat distanc za simulace?

Reagovat
TopinB

Protoze by se nedohrala PD, nikdo by nemel dost hracu

Reagovat
kubys

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Aris1914

Taky si myslím, že filmování je teď jeden z největších neduhů fotbalu. Řešení by podle mě bylo vcelku jednoduchý. Hráč by něco nafilmoval a svazy, UEFA, FIFA atd. by hráčovi zpětně napařily takovej zápasovej distanc, že by si to příště rozmyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko říct, jestli se od toho úmyslně odvádí pozornost, možná to mají hráči do jisté míry "v popisu práce"... Co si budem povidat, pořád jde o prachy a pokud ti stačí trochu víc vyskočit abys krutě ovlivnil zápas, tak to uděláš - nikdo ti za to většinou nic neudělá ... a ve fotbale funguje taková podivná síla přítomnosti, dost těžko se něco zpětně posuzuje ... FIFA i UEFA to podle mě celkem nadstandardně tolerujou, a proto se říká, že ryba smrdí od hlavy

Reagovat
celticz

Fotbal ztratil férovost a čest. Video jedině pro brankové situace a tvrdé potrestání simulantů.

Reagovat
smazaný uživatel

Může mi někdo "argument" těch konzervativců (jestli je to synonymum pro nějakou duševní nemoc) vysvětlit?

Reagovat
Usty

Tady je to prostě banda potentotů, otřesný...

Reagovat
lada.sp

Zrušte simulatny,hjzl.y, falešné přestupy, miliardy na kontech nezdanenych buhvi odkud a zmrd.y z ropných polí atd...

Reagovat
smazaný uživatel

... tento tvuj prispevek je pouze o tom, ze smrdis korunou a nevis, jak z toho ven.

Reagovat
lada.sp

Do prdele my chceme fotbal https://www.youtube.com/watch?v=gteDQCFG9Po takto se bojuje do pichhe !!!!!!

Reagovat
Posledni Kovboj

to je ovsem nadherny video

Reagovat
smazaný uživatel

hmm teď mě zamrazilo! SUPER !!!!

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Když to jde v basketu, nebo hokeji tak proč ne ve fotbale... my to u televize vidíme 5s po incidentu, tak proč by to nemohl vidět i videorozhodčí. Taky nevím proč se víc nevyužívá zpětné trestání hráčů... ať už za simulace, za které by měli hráči dostávat hodně vysoké pokuty, vzhledem k tomu, že vědomě podvádí, nebo za netrestané agresivní blikance... Když to porovnám s basketbalem, tak tam radši rozhodčí čumí 5 minut na video jen aby neudělali špatné rozhodnutí, ve fotbale by to pochopitelně nešlo, protože se čas nezastavuje, ale jen jde vidět, jako moc prioritní rozhodčí jsou.. a pokud se hráč v basketu chová jak hovado tak prostě nehraje, rozhodčí ho vyhodí ze hry a hotovo. Během fotbalu do sebe hráči bezdůvodně strkají, nadávají si atd. tohle všechno by šlo eliminovat...

Reagovat
smazaný uživatel

a neříkejte mi, že basketbal není proto tak vypjatý jako fotbal... je, ale v duchu fair play. Nemůžeme se potom divit, že půlka světa na fotbal kouká s opovržením.

Reagovat
lada.sp

a ty kvuli každý akci poběžíš na jednu stranu ihriska na druhoiu ty jsi pitcha

Reagovat
smazaný uživatel

a ty máš hlavu jak pytel od banánů

Reagovat
lada.sp

aha, to je argoš, vole jak dlouhý hřiště na basket a jak n FOTBAL

Reagovat
smazaný uživatel

a co furt jebeš do délky hřiště? Vzhledem k tomu, že v basketu se hraje na malým prostoru, tak je celkem obdivuhodný, že se ti hráči nechovají jak hovada... fotbalový hřiště je velký jak prase a stejně tam jeden dement dokáže nasrat půlku světa...

Reagovat
lada.sp

timto názorem jsi dozákal že o košíkové víš hovno..dál se mě nechce psaát

Reagovat
lada.sp

tím jsem myslel hlavně turecko, balkáncko izralecko řecké týmy..

Reagovat
smazaný uživatel

ještě bych zapomněl na přestupové stropy... 2 hráči in, 2 hráči out za léto a 1 během zimy.. pak bych se nebál i nějakých pravidel ohledně hráčů, kteří projdou přímo akademií klubu, minimálně 6 na soupisce a hned by se o mládež staralo jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi horší než regulace evropské unie.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem proti videu, hráči během posuzování různých situací tak akorát vychladnou, hra ztratí tempo. (kdo chce na videu posuzovat ofsajdy se snad zbláznil.) Jsem spíše pro zavedení čistého času, ubylo by zdržování, které je dalším z nešvarů fotbalu.

Reagovat
terry

Nemám s tím názorem o videu problém, ostatně sám píšu, že tu dva tábory vždycky budou. Osobně si ale myslím, že zavedení čistého času by byl do fotbalu, jak ho známe, mnohem větší zásah než video.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě by to fotbalu jenom prospělo. Vždyť to je katastrofa, když mužstvo v závěru vede 1:0, hráči začnou polehávat, zdržovat rozehrávku, hra se rozbije střídáními.

Reagovat
Aldeano

Je to součást hry.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tímto argumentem jsi mě úplně odzbrojil.

Reagovat
SIRBRANIKE

Ne není, je to trapné.

Reagovat
terry

Ale vezmi si, že teď se fotbal nehraje celou jednu třetinu času, tedy třicet minut. Já si nedokážu představit, že by se hrálo 90 minut čistýho času. Třeba by to ve výsledku pomohlo, jak říkáš, konkrétně v těch závěrech určitě, ale na druhou stranu je třeba se ptát: jsou na to ti hráči vůbec trénovaní?

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že by se nehrálo 90 minut čistého času. Ale například 70.

Reagovat
terry

Jo tak, to potom jo. Ale teda to se vracím zpět k tomu, co jsem říkal: pro fotbal by to byla mnohem větší změna než video.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby se hrálo na čistý čas, tak se pomalu stane z fotbalu rugby hráči by si jenom běhali pro fauly a všechno by se hrálo přes standardky...

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V ProEvu je taky čistý čas a funguje to

Reagovat
vladis271

Zas tie kecy o videu.

Reagovat
lada.sp

kámo konečně nekdo normální

Reagovat
havrys99

Inspirovat je výkonem Olivera a pískat stejně dobře

Reagovat
lada.sp

Já jsem proti videu na každém koupališti v česku, kde mě očumuje buhví kdo

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Rarášek

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nutno dodat, že video by odhalilo mnoho dalších věcí a především v tomhle zápase. Žlutilo by se daleko víc. Loket Luize, Karate zákrok zezadu na krk od Cavaniho na Hazarda, Matičovy koňary atd. Byl to fakt hnusnej zápas plnej zákeřností.

Costovi se nedivim, že vypěnil. Někdo mi dát takovej loket a nepísknout na mě jasnou penaltu, tak vypěnim taky, natož taková horká hlava jako Costa... a červená sice měla přijít, ale za to jak Luiz nafilmoval, že dostal hlavičku, tak bych ho hned vyhodil taky a to je mi jinak sympatickej.

Reagovat
smazaný uživatel

Video rozhondně ANO!!!!

Reagovat
eliskafan

Nejhorší na celém fotbale je fanoušek Chelsea, Realu, MU a Sparty.

Reagovat
smazaný uživatel

Třiniec

Reagovat
smazaný uživatel

*rádoby vtipná narážka na Baník, Třinec a Polsko*

Reagovat
Posledni Kovboj

tits or gtfo

Reagovat
vitasrp

No nic, konečně jsem se dostal domů, tak můžu konečně napsat nějaký ucelený dojmy ze včerejšího utkání.

1) Vůbec mi to nepřišlo jako výkon týmu, který by vedl Mourinho. Osobně si myslím, že jsme to utkání vůbec nebyli schopni kontrolovat. Bez míče jsme Paříž pouštěli do nebezpečných situací, naopak s míčem jsme moc nebezpeční nebyli a proti 10 kompletně nepochopili, jak máme hrát. Fakt, že držení míče bylo vesměs vyrovnané, je vážně tragédie. Sám jsem byl děsně nervózní prakticky od šance Cavaniho v čase 1:30 až do gólu Silvy na 2:2. Jedinou pasáží, kdy mi přišlo, že jsme utkání pevně drželi v rukách, byla první část prodloužení, jinak ani náhodou. Pod Mourinhem jsme obvykle schopní zápasy perfektně kontrolovat - ať už s míčem, či častěji defenzivně, ovšem ve středu nic z toho neplatilo - to byla ta hrůza, který se mi ani nechce věřit.

2) Hra proti 10 - myslím, že to byla snad nejhorší ukázka toho, jak naložit s početní výhodou. Nepříjemným zjištěním pro mě byl fakt, že jsme svého oslabeného soka prakticky nedostali pod pořádný tlak. Taková ta obecná idea je roztáhnout hřiště, nechat protivníka běhat, utavit jej, klidně si dlouze připravovat finální fázi a až pak udeřit. První takovou akci jsme předvedli v 79. minutě, kdy se do zakončení dostal Ramires. A nevím, proč jsme soupeře nedostali pod výraznější tlak, místama byl zalezlý (logicky) hluboko, donutit jej k odkopům, mohli jsme mít delší pasáže hry s míčem.

3) Vypadli jsme stylem, kterým jsem to čekal - jestli loni tvořily příběh naší sezóny zpackané zápasy se silnými protivníky, letos je jednoznačně o zahozených zápasech proti vyrovnaným celkům z vítězných pozic. Nestalo se to poprvé, mám docela obavy, že mentalita toho týmu není správná, protože po brance vyrábíme opravdový nesmysly. Trochu mi to potvrdil Costa, který chtěl presovat, odsprintoval stopery, aby se pak akorát nasral a řval po spoluhráčích, protože jej nikdo nenásledoval.

4) Oscar - už je u nás třetí sezónu a opakuje se opět jedna a ta samá situace - s nástupem jara ztrácí formu a stává se z něj pouze funkční hráč ve stylu Williana, což je málo. Já mám Oscara hodně rád, líbí se mi jeho taktická flexibilita a herní myšlení, pravdou ale je, že po něm potřebujeme tu stabilní sezónu jako sůl - nebude to nikdy hvězda jako Hazard, nicméně má zápasy, kdy je výbornej a výrazně nám je pomůže vyhrát. V jarní části se z něj ale stává jen defenzivní dříč, ofenzivní přínos mizí, což je potíž.

Vzhledem k tomu, že Fabreho průběhu ročníku je úplně stejnej, bude zajíamvý sledovat, jak dlouho si oba Mou ponechá týmu. Tak trochu se bojím, že pokud by Oscar příští rok ten krok vpřed neudělal, Jose by ho nekompromisně střelil. On bývá v takových ohledech docela nemilosrdný, dva pasážery v ofenzivě jednoduše na jaře tahat nemůže.

To je celý, výkon zklamání, vypadnutí také, hlavně se mi nelíbí ten pocit, kdy tak nějak všichni tušíme, že jsme mohli udělat víc. Nedá se ale svítit, zbývá Premier League, kterou když dotáhneme do vítězného konce, stále to bude velmi dobrá sezóna.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vitasrp

A až teď koukám, že u tý trojky jsem chtěl napsat zpackaný zápasy se slabšími protivníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
fantomas

Takže video by mělo posuzovat i fauly, chápu to dobře? A to by vypadalo jako jak? Po pečlivym prozkoumání by za dvě minuty ze studia někdo vyslal signál rozhodčímu, ten by si došel za dotyčnym hráčem a sdělil mu "hele, sorry, měl sem tě vyloučit... tady máš"? Nebo by se místo 90 minut hrálo v praxi minut 120?

To sou prostě nesmysly. Lidskej faktor je omylnej, samozřejmě, ale nikdo nikdy ani netvrdil opak. Chyby se stávat budou a je to svym způsobem dobře. Nikdo z fotbalu nechce mít druhou FIFU s reálnýma postavičkama. Nebo já teda aspon ne.

Nehledě na to, že kdo hergot zaručí, že ten člověk, co bude sedět za kamerou, bude mít patent na pravdu? Posuzování faulů je odjakživa subjektivní, rozhodčí má svuj metr, a míchat do toho všeho metr další je fakt totální kravina.

A co se vyhmátnutí přestupků jako toho Costova týče? Retrospektivní tresty. Uplně jednoduchý. Napoprvý mastná pokuta, když to udělá znova, tak prostě banovat a šponovat to výš a výš. Pokud je ten hráč debilní, oslabí v konečnym důsledku tým na třetinu sezony.

Reagovat
smazaný uživatel

máš v mnohém pravdu,ale já bych to zkusil. Aspoň na sezónu. Tabulka by vypadala v ligách asi hodně jinak. Týmy jako CFC,City,MU,AFC,LFC mají furt "neviditelné plus" před ostatními kluby. Někdy je mi klubů jako Tottenham,Everton,teď Soton nebo Newcastle líto,že doplácí na tzv plusy od rozhodčích,kteří mají "strach" písknout něco proti Velkému klubu. A samozřejmě i v jiných ligách. Já bych to zkusil prostě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vždyť to jde mnohem jednodušeji. Dneska rozhodčí pískne a za pár vteřin už mu někdo může hlásit, co vidí na videu. A rozhodčí prostě jen získá nějaké další - přesnější - informace navíc, podle kterých se bude moci rozhodnout. Takže místo toho, aby se tam dvě minuty hádali, tak za 1/3 času můžou hrát dál a i se Zlatanem. To samé když někdo leží na zemi a rozhodčí neví, co se stalo. Taky než tam doběhne už mu někdo zahlásí, že se ho nikdo ani nedotkl a nebo že mu dal druhej pěstí. Jasně, ne vždy to půjde jasně říct a video nepomůže. Ale kolikrát to pomůže a za minimální cenu, za minimální ztrátu času a někdy to naopak i ten čas ušetří. Jsem přesvědčenej, že kdyby se to potají zavedlo už teď, že si toho ani nikdo nevšimne, že hlavní rozhodčí dostává nějaké takovéhle informace a rozhoduje se i podle nich.

Reagovat
fantomas

Za pár vteřin mu z videa nemůže hlásit žádnej *lepší* posudek, o kterej by všem - tušim - mělo při zavedení videa jít. Takže ne, zabralo by to ty dvě minuty... stejně jako to zabere v hokeji, když se posuzuje, jestli padl gól nebo ne (třeba i jen při pitomym "kopnutí puku" nebo vysoký hokejce).

Reagovat
Talker

Nevím, přinést rozhodčímu tablet - 10 vteřin.Mezitím se tam nahrají situace přímo na čas ze všech úhlů. Rozhodčí si pustí stopáž (většinou se jedná tak o 2-3 vteřiny reálného času, tj zpomalení 3x na 3 záběry mu zabere 30 vteřin). Řekne rozhodnutí a jede se.

Dohromady to může dát třeba minutu. Kterou může následně nastavit.

Reagovat
terry

Nechápeš.

Takhle. Já dal ten středeční zápas jen jako příklad. Mohl bych to demonstrovat třeba na jinym, kde se čtyřikrát nepískne ofsajd a jednou dá někdo někomu pěstí za zády rozhodčího (aby tam nebyly ty fauly). Neřikám, že se nutně musí posuzovat videem tohle a tohle. Stejně tak jsem se chtěl maximálně vyvarovat toho, abych říkal, jak se má video zavést. Od toho tady jednak nejsem a jednak by to bylo jenom plácání o ničem.

Jak už jsi správně zmínil nahoře, třeba od tenisu je fotbal specifický v tom, že tam prostě nemá patent na pravdu ani video, když budeme mluvit konkrétně o faulech. Jak píšu, to zavedení by bylo extrémně složitý, ale těch variant je tak nekonečný množství, že se musí najít kompromisní řešení, co bude fungovat, tomu prostě věřím.

A začněme třeba retrospektivníma trestama. Já to beru už jako součást videorozhodování, protože ten stav, co je teď, je do nebevolající. V Anglii se každá prasárna omlouvá tím, že to rozhodčí viděl, a tak nemůže zpětně jeho rozhodnutí někdo změnit. Vždyť to dneska nedává žádný smysl. Začněme tím, že budeme tvrdě trestat simulace, zpětně. Postupem se pak dostaneme k tomu, že nebudeš muset třeba video v zápase v šestnáctce vůbec vytahovat, protože ti hráči přestanou padat.

Je tady milion turnajů, kde jde to video v praxi vyzkoušet. Pátí rozhodčí se prostě neosvědčili, proč nejít dál. Zkusit různý způsoby, jak to bude fungovat. Teď zrovna mě napadlo, proč by za tím videem nemohli sedět třeba tři sudí, zahlasovat a bylo by. Je to příklad, a tak se za to všichni hned nechytejte, ale chci tím jen ukázat, že způsobů, jak video do fotbalu dostat, je milion.

Reagovat
vladis271

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Video počká. V první řadě je potřeba začít trestat simulanty pozápasovými tresty a dát zákaz na několik dalších utkání. Stejně, jako to je s fauly. Tohle mi vadí a ničí to fotbal mnohem víc. I když nebudeme radši ten jeden katalánský klub jmenovat. Ale pokud si hráči stále drží obličej nebo nohu a soupeř se jich přitom ani nedotkl (a přesto dostane červenou), potom se tady toho nezbavíme, když podobní kašpárci hrají další zápas v klidu dál a donekonečna jim to prochází. Že rozhodčí udělá chybu, tak ok. Ale když takhle někdo neustále beztrestně podvádí...

Reagovat
Jan Horáček

Naprostý souhlas

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
10FKK

Ty nechceš jmenovat, ale já ti klidně jméno krále všech simulantů prozradím... Hraje za tvůj oblíbený real a jmenuje se cristiano ronaldo https://www.google.cz/search?q=Judge+Ruz&oq=Judge+Ruz&aqs=chrome..69i57.2013j0j4&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8#q=ronaldo+dive+real+madrid&tbm=vid&start=0

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už to tu někdo vzpomínal. To video by mělo smysl jen v případě objektivně posouditelných situací. Ale jsem pro. Přiznávám, že dřív jsem nebyl.

Reagovat
Corosian

Supr clanek. Minimalne ze zacatku aspon monitorovat pady ve vapne a pak poustet opakovacky na obrazovce. Aspon aby se na letce bucilo na stadionu

Reagovat
smazaný uživatel

Preto sa 90% debat o fauloch konci tym, ze si ho rozhodca obhaji...

Reagovat
Bakary3

Bohuzel fotbal je snad nejzaostalejsi sport.

Proc video neni uz davno,mi nikdo nevysvetli, odstranily by se sporny situace a sra-i typu Costa by si nedovolovali, co si dovoli,protoze by jeste pri zapase leteli.

Proc se netresta, nebo vyjimecne.. simulace nebo hnusnej zakrok?

Proc, kdyz nekdo do nekoho zajede a je nutny osetreni, taky nejde za caru a ten tym,co se provinil,jeste hraje presilovku? V ramci fair play by to bylo spravny..

A kdyz hrac chyti na care mic (viz Suárez proti Ghane, kdy jim tim zachranil postup), proc nemuze platit "technicky gol"? Nedochazelo by k dvojimu trestu - vylouceni hrace, a hlavne ti hraci by to uz ani nezkouseli...

Ne, radsi si zustanou u brankovejch rozhodcich, at jich nakrmi co nejvic... Debilita nejvyssiho stupne.

Reagovat
Bakary3

A jeste k tem argumentum,jak by to trvalo dlouho posoudit.. ne dyl,nez kdyz se k rozhodcimu sebehne dohadujici se hloucek, takze tohle zduvodneni se mi zda mimo.

Reagovat
johan14

Technický gól je somarina, to je pokutový kop + červená podľa mňa horší trest.

Reagovat
technecium

Jakej je Messiho rekord v gólech ve všech soutěžích za jednu sezonu? Neymslím za kalendářní rok...

Reagovat
jenage

Já bych zavedl, aby hlavní sudí ani nebyl na hřišti, prostě by jen seděl někde v zákulisí u videa a do rozhlasu by pouštěl svoje verdikty, ovšem nevím jestli by v tom případě hráči Chelsea nevyběhli z hřiště a nevlámali se k němu do kumbálu.

Reagovat
smazaný uživatel

Proste nech sa zavedie podobný systém ako v americkom futbale. Každý tréner dostane k dispozícii jednu "challenge" na zápas - čiže sa bude raz za zápas obrátiť na video rozhodcu, v prípade, že nesúhlasí s hlavným. Najviac 2 prerušenia za zápas hru fakt nebudú zdržovať. Offsidy a góly by sa mali posudzovať technológiou v reálnom čase, čo by sa dalo riešiť už dnes.

Reagovat
Talker

Nevidím jediný logický důvod, proč nezavést video.

Že stále bude ve hře lidský faktor? Ano, bude. Ale bude mít na posouzení záběry z několika úhlů, zpomalené, přiblížené, tudíž mnohem více informací, podle kterých se rozhodne - což je mnohem více, než když se rozhoduje podle jednoho pohledu v plné rychlosti ze třiceti metrů. Stále budou kontroverzní rozhodnutí, ale bude jich výrazně méně. což je podle mého jen a jen dobře.

Klidně může ty situace rozhodnout hlavní rozhodčí - v současnosti existují věci jako jsou tablety - během deseti vteřin může přiběhnout někdo k rozhodčímu s tabletem, kde už bude mít nahrané ty situace ze tří úhlů a "videorozhodčí" mu tam případně hodí i preference, ze kterého úhlu to je nejlépe vidět. Zabere to minutu? A takových situací je za zápas kolik? 10? Tak se prostě každý poločas nastaví o těch pár minut.

A že se zpomalí hra? Stejně se už hraje 30-40 minut čistého času, což je k smíchu. Když se zavede tohle a k tomu se prostě za kolečka kolem rozhodčího budou dávat žluté (s rozhodčím se může bavit jen kapitán a ten, koho vyzve), tak to ušetří těch 10 minut, které tady vezmeme.

Pokud by se dala vytvořit i technologie na posuzování ofsajdů (lajnoví by se přesunuli k monitorům), tak bych taky nebyl proti. Nemusí tam lítat jak šašci, případně tam můžou být 2 rozhodčí na stranách, kteří by se zaměřili na děj na hřišti, ne na ofsajdy.

Reagovat
SIRBRANIKE

Amen.

Reagovat
johan14

Lajnový k monitoru je blbosť. Od monitoru je potrebné rozhodnúť o ofsajde až v prípade, že padne gó a potom to posúdi rozhodca pri monitore. Hlavne zrušiť tých šašov pri bráne, tí su tam len na parádu.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Talker

A proč až v tom případě? Proč by lajnoví nemohli sedět u čáry a sledovat to na obrazovce?

Reagovat
risk je zisk

Proboha, proc nicit fotbal a jeho pravidla timhle?

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Ja zase nechápem odmietanie videa. Tie argumety mi prídu úplne debilné. Co je lepšie: rozhodnút sa presne v reálnom case, alebo po zhliadnutí situácie z opak. záberu viacerých kamier? A podobné sporné situácie nastanú pár krát za zápas, także o predlżovaní hracej doby sa ani nebavme. Chceme fair play alebo nie?

Reagovat
Bayernista18

Vy, co video ve fotbale nechcete, přál bych vám, aby váš tým prohrál nějakej důležitej zápas neregulérnim gólem, pak by jste možná změnili názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně zpětně trestat simulanty, nic jinýho mě nesere tak moc. Pokud někdo jen spadne a chce si tím vymodlit faul, tak stop na 10 zápasů, pokud u toho ještě regulérně brečíjako Ronaldo, Neymar, Alves nebo Muller, aniž by byl jakýkoliv kontakt, tak stop na celou sezónu.

Reagovat
terry

Manažerem Chelsea i přes vypadnutí z Ligy mistrů zůstane José Mourinho. Portugalský stratég má smlouvu do roku 2017, londýnský celek mu pak chce nabídnout prodloužení o další dva roky. Majitel Roman Abramović se s prací svého oblíbeného manažera spokojen, zejména proto, že Mourinho dodržuje Financial Fair Play.

To je celá tak kouzelná zpráva, že ani nevim, co je v tom víc paradoxní. Nevím, proč se to nemůže udělat až na konci sezony.

Reagovat
smazaný uživatel

protože teď je chudák José smutný ...

Reagovat
smazaný uživatel

Boha.........

Reagovat
Manik...

Já jsem taky hlavně jen pro penalty a góly. Na druhou stranu, kdyby to bylo jak v tenise, s tím, že každý tým má za poločas 1 možnost použít video na jakoukoliv situaci (kromě nějakých autů, rohů, lehkých faulů atd. ) a pokud mají pravdu, tak se jim neodečte další možnost, pokud se spletou, tak odečte a smůla.

Reagovat
GjøvikFF

O videu se může začít uvažovat v momentě, kdy budou 100% využívány všechny dosavadní prostředky. Dokud bude systém tak zkostnatělý, že v něm nebude možné omilostnit hráče, kteří byli potrestáni neprávem (např. teď Zlatan), nebo naopak trestat zpětně všechny simulanty a zákeřňáky, tak se docela obávám, že by video mohlo nadělat víc škody než užitku.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkostnatělý, to je to slovo. Bohužel nikdo mladší tam není

Reagovat
smazaný uživatel

OT: prosím Vás o vyplnění krátkého dotazníku, jehož cílem je zjistit Váš názor na sportovní akce a s nimi spojené výtržnictví fanoušků.

http://sportovni-akce-vytrznosti-ch.vyplnto.cz/

Díky

Reagovat
Bayernista18

Vyplněno.

Reagovat
kubys

Wtf? Hillsborough a chligánství? Hools = výtržnosti na stadionu? O co tady kurva jde?

Reagovat
smazaný uživatel

Zavedení brankové technologie ve všech prestižních ligách, zrušení brankových rozhodčích,v přípravě vyzkoušet systém 2 hlavních rozhodčích. (Jeden by byl vždy za hrou, takže by ubylo zákeřných faulů tzv. mimo hru. Celkově bližší pohled na penaltové zákroky, předcházení simulací hlavně v případě brejkových situací, kdy hráči využívají velkou vzdálenost mezi soubojem a hlavasem,vetší soustředění lajnových na svou práci.). A samozřejmě brutálně trestat zpětně simulaci posouzenou na videu. Tím by se teda mělo začít : )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to docela zajímavý zápas, ale pořád mi to přijde jako udržování už dlouho nefunkčního systému jen proto, aby se nezavedlo něco jiného převratného. A já nejsem pro takovýhle záplatování. Stejně se videu fotbalový bafuňáři nevyhnou. Ten tlak je velký a bude už jen větší a větší ...

Reagovat
olis

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě by bylo vhodné něco jako jestřábí oko , to jest že každý tým by měl možnost 2x nebo 3x za zápas říct rozhodčímu at zkontroluje záznam ( bez ohledu o jakou jde situaci ) pokud by tým co dal požadavek neměl pravdu a rozhodnutí by bylo stejné jako před videem odečte se bod z možností. Hra by se podle mě nekouskovala a hráč který by dostal pěstí někde u rohu by to mohl jít nahlásit a zkontrolovalo by se to , samozřejmě je ve fotbale ten problém že o jednom videu s momentem existuje více názorů zda to bylo či nebylo podle pravidel, zvlášt simulanti by zatápěli protože i ze záznamu hráči nedokážete jestli to mohl ustát nebo jestli upadl.

Reagovat
Manik...

Bez ohledu určitě ne. Si vem, že by se to používalo i na auty

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika. Rozhodčí, který zvládl předchozích 30 zápasů udělá v jednom více chyb a už by ho lidi měnili za video.. Jinak zavádění videa na fauly, ofsajdy apod. je samozřejmě úplný nesmysl - každý zápas by trval cca 4 hodiny, protože by se každá spornější situace přezkoumávala na videu. Chyby se prostě občas stanou. Kdyby autor článku věděl něco málo o historii fotbalu, zjistil by, že závažných i drobných chyb rozhodčích je v dnešním fotbale minimálně 3x méně než třeba před 40 lety (o starších časech radši ani nemluvě)..

Reagovat
terry

Mně se zase líbí, jak když někteří slyší video ve fotbale, myslí si, že se nutně musí jednat o prozkoumávání každé minuty a že se zápas natáhne na dva dny. Vždyť je to nesmysl.

Reagovat
Manik...

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby sudí podělali jen každý třicátý zápas, tak by nikdo o videu ani neuvažoval, ale z Primery ti můžu ukázat závažnou chybu sudích každý zápas a v některých tam ti šašci udělají závažných blbostí hned několik. Tohle už je neúnosné.

Reagovat
smazaný uživatel

a jen dodám, že chápu, že je hra čím dál rychlejší a hráči čím dál chytřejší a zákeřnější, takže to sudím ještě víc ztěžují. Chápu, že to sudí už nedávají. Právě proto je důležitý jim dát nástroj k tomu, aby mohli rozhodovat přesněji.

Reagovat
Bayernista18

Skoro každej zápas nějak výrazně chybujou.

Reagovat
kubys

V Primeře ano...

Reagovat
Bayernista18

Nejen tam, i třeba v LM a EL ...

Reagovat
kubys

Opravdu VÝRAZNĚJI a KAŽDÝ zápas? Nemyslím si...

Reagovat
Bayernista18

Skoro jo, ať už v základních skupinách, nebo ve vyřazovací části.

Reagovat
GjøvikFF

Tak zrovna na ofsajd mi to přijde dost užitečné a hlavně je to otázka opravdu několika vteřin - dostaneš fika, máš podezření na ofsajd, necháš to prozkoumat, buď bude gól uznán, nebo se rozehraje z místa toho ofsajdu. Celé to rozhodně nezabere větší čas, než při dohadování se s rozhodčím. Každej kapitán by měl jednu takovou možnost za zápas - není to všelék, ale podle mě ani nic, čemu by se tmáři museli ostentativně bránit.

Reagovat
Manik...

Reagovat
kvasha16

riesenie ofsajdov je fakt otazka par sekund, v tomto nevidim zaiden problem

Reagovat
Manik...

Ofsajd rozhodně ano. Jak dlouho trvá televizi tam udělat čáru? 10s? Takhle 4. rozhodčí koukne na video, nahlásí to hlavnímu vysílačkou a za 10s je vše vyřešeno ...

Reagovat
PJ

přesně, protože přece existuje jediná možná varianta zavedení videa, a to je zkoumání každýho prdu

Reagovat
Posledni Kovboj

solidni strawman, uz je to pomerne ohrany

Reagovat
Bayernista18

O důležitym vítězství nebo postupu může rozhodnout cokoliv, nesprávně posouzenej ofsajd, simulace, penalta, která měla bejt, ale nebyla, brutální faul, nesprávně udělená červená, když dá někdo ruku a sudí jí nevidí nebo naopak ... video by tomu hrozně moc pomohlo, je to otázka pár vteřin a možná by se tim spíš ještě ušetřil čas, když si vezmu, na jak dlouho se přeruší hra třeba při penaltě nebo červený kartě. A cena ... určitě by to vyšlo levnějc, než kolik teď dávaj čtvrtýmu a pátýmu rozhodčímu, vždyť stačí obyčejná televize a mikrofon!

Reagovat
smazaný uživatel

Video by bylo fajn, na druhou stranu to bude těžké prosadit, jelikož video by poskytovalo usvědčující důkaz v přímém přenosu, a tudíž by to jaksi nešlo nechat úplatkářsky vyšumět a svést to na kecy že to je fotbal, nebo že to nešlo vidět, a nešlo by tedy připískávat, neřešit sporné situace ať jsou už ve prospěch bohatého nebo chudého klubu, ale rozhodčí by zase měli čisté svědomí a nebyli by ovlivňováni, pokud by ta garnitura nevymyslela jak ošálit i tu techniku

Reagovat
vladis271

Mňa skôr udivuje, že sa tu nerieši ten problém "second opinion". Pretože to ťahá do hry v podstate druhého hlavného rozhodcu. Akým spôsobom by si mal akože vyložiť informáciu rozhodca z vysielačky? Musel by sa riadiť 100 percentne jeho odporúčaním (tak ako sa to robí pri signalizácii čiarového, napr pri penalte). Z rozhodcu by sa stala v mnohých prípadoch bábka niekoho za monitorom.

To už mi príde reálnejšie uviazať rozhodcovi okolo boku tašku s tabletom. Myslím, že by sa muselo uvažovať aj o čistom hracom čase. Došlo by k predlžovaniu hry, hráči by vychladli, spomalenie tempa etc...

Samostatnou kapitolou sú ofsajdy, tam je to podľa mňa neriešitelné.

Reagovat
Bayernista18

Další ... Ten čas by to naopak možná ještě ušetřilo.

Reagovat
GjøvikFF

Byla by to zodpovědnost toho člověka u videa - hlavní by převzal jeho názor stejně jako třeba v hokeji. A že by běhal hlavní s tabletem? Za 1) by to trvalo dýl než člověku někde u monitoru 2) ten u monitoru by na to na rozdíl od hlavního měl klid, dovedeš si představit, jak bys chtěl pouštět nějakou situaci na malém tabletu, seběhl by se na tebe chumel hráčů, každej by do toho chtěl čučet, ťukat do toho a radit - to by byl neskutečný cirkus.

Reagovat
smazaný uživatel

a ten problém vidíš v čem? Pokud si sudí na ploše není jistý (byl od situace dost daleko, neměl dobrý úhel, měl ve výhledu hráče), tak si nechá poradit od někoho, kdo tu situaci mohl vidět daleko lépe. A pokud sudí tuhle svoji situaci nezvládne, chybu nepřizná, a challenge si musí vzít poškozené mužstvo, tak je to jen jeho ostuda. A takových sudích, co by si nechali svoje rozhodnutí do sluchátka posvětit i několikrát za zápas, bych si já osobně moc vážil. Třeba ten, co foukal PSG - Chelsea se na ploše tvářil jak mistr světa, ale opakovačky ukazovaly, že je úplně mimo.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
PJ

jenže v řadě případů může "second opinion", vytvořený na základě shlédnutí situace opakovane/zpomaleně/z různých úhlů, bejt výrazně přesnější, než "first opinion" hlavního, kterej to viděl jednou, rychle a třeba přes další hráče - a o to tu jde...

Reagovat
smazaný uživatel

to je přesný

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

To nemá chybu

Reagovat
SunFells

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Mou

Reagovat
Infi

Reagovat
Rarášek

Reagovat
miky10

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Erdovec

75 min čistého času, stejně by se toho nahrálo víc než teď

Reagovat
Infi

Blbost chtít video na všechno, dokonce i na sporné zákroky ve hře. Už vidím jak Robben či někdo spadne 6x v 16 a my se budem jak kokoti dívat jak sudí pořád volá, jestli to byl faul či ne. A vytratí se kouzlo z fotbalu, hráč někoho sundá nebo dá ruku a už se nebude hádat že to tak nebylo. Konečně už na MS bylo "Goal/No goal" tak bych moc dopředu nespěchal, protože se zavede video a tím se opět posune laťka a zas se bude vymýšlet nějaká blbost.

Reagovat
Posledni Kovboj

Hm, takhle se jak kokoti divame, jak se kolem sudiho vyroji Ribery, Neuer, Lahm, Schweinsteiger, a Robben jak dve minuty lezi jak mrtvej. Emoce FTW!

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal - vaše pravidelná dávka emocí. Dnes uvidíte: Alba je vážně zraněn, spoluhráči jsou nepříčetní, soupeř jde ven, Alba se uzdraví. Michal to sleduje z úkrytu.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Posledni Kovboj

a btw, opet solidni strawman. Kdybych si o videu nic nemyslel a prisel se podivat do tyhle diskuse, tak si udelam obrazek jen z tech argumentacich faulu.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to príde komické, aktuálne sú minimálne 2 väčšie problémy v zápasoch, ktoré sa absolútne neriešia. Simulovanie - odpíska sa 1 zo 100. Rečnenie s rozhodcami - hráči môžu takmer všetko, rozhodca nemôže nič, len správne rozhodovať.

Včera ako tam behali hráči Sevilly a Villarealu za 3 rozhodcami dookola to bolo moc.

PREČO SA TOTO NERIEŠI????! Keď to škodí futbalu viac, ako chyby rozhodcov.

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pipo123

Malo by to byť podobne ako v hokeji v NHL, kde rozhodca si povie svoj názor na situáciu, keď si ho zavolá tréner tak mu to vysvetlí, ale nikto si nejak vehementne nedovolí protestovať. Ale toto je vec ktorá sa vidí len v amerických súťažiach, pekne to povedal Jagr že nikdy sa európsky hráči čo simulujú nemajú šancu presadiť v NHL a vysmial tým celé MS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Simulace trestat zpětně, to je jiné téma.

Řečnění s rozhodčími se dá vyřešit jednoduchým pravidlem, kdy každý, jehož rozhodčí nepřizve do diskuze a zapojí se tak jako tak dostane kartu.

Reagovat
Yanek

Jenže to je zase příliš radikální, by to vypadalo jako na baletu. Rozhodčí mají hrozně nevděčnou pozici, ale myslím, že celé je to o přístupu hráčů.

Reagovat
PJ

dovedeš si představit ten mariáš?

Reagovat
kvasha16

zozaciatku mozno, ale myslim ze vacsina hracov by rychlo pochopila ze sa na toho sudiho proste nemaju tlacit keby za to zacnu dostavat karty

Reagovat
kvasha16

preco sa tu vo vela komentoch davaju na roven emocie a krivda? emocie v sporte maju skor byt o goloch, huzevnatych vykonoch a pod. a nie o nespravnych rozhodnutiach sudich, ktore cloveku akurat ten sport znehcutia

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Video to by bylo vono

Reagovat
smazaný uživatel

To je trošku odvážné tvrzení,že se kopaná hraje téměř podle stejných pravidel jako v roce 1915

Reagovat
fantomas

Ono je odvážný i to tvrzení, že fotbal je momentálně rychlejší, než kdy byl.

Reagovat
PJ

No... sprinteři běhaji rychleji než dřív, atleti skáčou do dálky a výšky víc než dřív, hokejisti dávaji tvrdší rány než dřív (představ si dneska brankáře bez masky...) - ale fotbalisti a fotbal celkově rychlejší neni? Přece v každym sportu se překonávaji rekordy, sportovci jsou víc trénovaný a podávaji extrémnější výkony - tak celkem pochybuju, že by fotbal byl výjimkou a nezrychloval se. Samozřejmě podložený a změřený to nemam, ale logicky by to tak asi mělo bejt...

Reagovat
fantomas

To snad nemyslíš vážně, srovnávat individuální sport s tim týmovym.

Na tomhle neni nic logickýho. Naopak, po taktický stránce se fotbal vyvíjí spíš směrem ke stojatějšímu fotbalu (viz tiki taka).

Reagovat
alcantara

Jj, Barcelona v najvacsej slava bola znama svojim stojatym futbalom

A cim je tvoreny tim podla Teba? Podla mna individualitami...

Reagovat
fantomas

Aha, takže je v podstatě každej sport individuální.

Reagovat
alcantara

Presne to z toho vyplyva

Reagovat
fantomas

Nebo ne nutně stojatějšímu, to je relativní. Ale i proto je takový tvrzení odvážný. "Rychlost fotbalu" se na rozdíl od sprintera a střely hokejisty (tady nechápu tu paralelu) nedá změřit, je abstraktní a závislá na iks faktorech. A jestli se hrál na MS 1998 "pomalejší fotbal" než na MS 2014? Těžko. Hraje se teď v Anglii pomalejší fotbal než v 60. letech? Těžko.

Fakt nevim, z čeho jako tohle tvrzení vychází.

Reagovat
alcantara

A aky je rozdiel medzi strelou hokejistu a strelou futbalistu?

Mozno z toho, ze sa vyvijaju treningove metody, regeneracny proces, zdravotna starostlivost, vyzivove doplnky, takticka poznatky..Na vsetko mas menej casu, tym padom musis byt rychlejsi a sikovnejsi oproti superom.

Reagovat
10FKK

Hrál si někdy fotbal? Za Pepa měla Barcelona naběháno víc než soupeř téměř pokaždé a Xavi každý zápas okolo 12 km tiki - tako. Minulou sezónu držela Barca míč, ale tiki - taka je něco jinýho...https://www.youtube.com/watch?v=T1r2ANkaZuI

Reagovat
alcantara

To bol stojaty futbal

Reagovat
fantomas

Blbě sem se vyjádřil. Viz příspěvek níž.

Reagovat
PJ

jj, nemyslim to vážně, protože ve fotbale je jen taktická stránka a hráči dneska vůbec neběhaji rychleji, než dřív...

Reagovat
smazaný uživatel

Pravděpodobně rychlejší jsou ,ale dá se to těžko srovnávat,protože by museli hrát v tehdejším typu kopaček a s tehdejším typem míčů

Reagovat
fantomas

Jenže vy uplně zapomínáte, kde je jádro pudla fotbal má bejt údajně rychlejší pro rozhodčího, má se rychleji přelévat ze strany na stranu atp. A jestli tohle dokážeš zkonstatovat, tak tě nechápu. To už JE o taktický stránce fotbalu. Je to o tom, jak přímočaře se hraje, jak moc se nakopává etc.

Reagovat
10FKK

Kolik ti je? Hrál si někdy fotbal s nacucaným officiálem?

Koukni se na dnešní fotbalisty a třeba na osmdesátý léta, nejlíp na výměnu dresů...

Proč asi snižuje Uefa hraniční věk rozhodčím? Zapoj mozek, nebo si zkus něco přečíst, třeba Toník Panenka si dával před zápasem na tajno klobásu...

Reagovat
Ángel di María 22

Tobě přijde cool mlít uplný sračky nebo jaká je motivace těch tvejch příspěvků? Vždyť vůbec nedáváš smysl.

Reagovat
fantomas

Ale táhni.

Reagovat
alcantara

Je to fantomas, jeho musis brat vzdy s rezervou a urcitym nadhladom...

Reagovat
PJ

Jádro pudla neni jen v přelejvání ze strany na stranu, který rychlejší fakt bejt nemusí, ale může bejt v tom "atd". Co je problém pro rozhodčího, kromě toho, že by kvůli (třeba) rychlosti brejku nestihl přeběhnout na druhou stranu? Přece že správně neposoudí souboj - nevidí jestli obránce hrál první míč nebo nohu, nevidí kdo byl v souboji první a kdo dojel, nepostřehne jestli došlo ke kontaktu nebo k simulaci. A důvod může bejt i ten, že hráči jsou atleticky vyspělejší (rychlejší, silnější) a díky tomu jsou rychlejší i osobní souboje, než jak to bylo před 50-100 lety.

Reagovat
fantomas

No počkej, pokud jdou fyzicky a rychlostně nahoru hráči, proč totéž nemůže platit o rozhodčích? A nikdo se tu snad nebaví o nějakym starodávnym fotbalu, stačí brát vývoj od 90. let např.

Reagovat
PJ

Rozhodčí samozřejmě taky - proto pro ně třeba neni takovej problém bejt včas na druhý straně hřiště. Ale když jde o správný posouzení rychlýho souboje, tak ti fyzická vyspělost nepomůže, oči máme pořád stejný, jako před 100 lety

Reagovat
PJ

A co se týká doby - vývoj od 90. let by stačilo brát v případě, že v 90. letech by rozhodčí chyby způsobený rychlostí hry nedělali. Což asi nikdo nevíme, jestli dělali nebo nedělali, podle mě jo, jen se to tolik nepitvalo, protože stejně nebylo jak to řešit.

Reagovat
10FKK

Chyby dělali i se to pitvalo, ale přišlo mi, že bylo víc kvalitních sudích a hráči nebyli takoví zmrdi, jako dnes, když vidím co projde za letecké dny cr, tak se mi chce zvracet, navíc byli ti rozhodčí daleko větší osobnosti, nenechali si sráti na hlavu s nikým se nesrali a s milou cristou nebo jiným kokůtkem by zametli...

Reagovat
fantomas

No, přesně. A tim se dostáváme zase k tomu hlavnímu, a sice že všechno začíná u hráčů, který by se měli tvrdě trestat za veškerý simulování a diskutování. Teprve potom "trestat" rozhodčí tim, že je v podstatě označim za nekompetentní a veškerou tíhu rozhodování převedu na techniku.

Reagovat
Pipo123

Všetko začína u hráčov, súhlas, ale rozhodcovia to nemajú jednoduché, dnes je ten tlak na nich milión krát vyšší ako v minulosti, kritizujú ich niekedy až prehnane tréneri, majitelia klubov a hráči k ním tiež nemajú žiadnu úctu. Ak by mali trestať simulácie tak by tie diskusné krúžky boli na ihrisku ešte horšie. Já by som skôr uvítal formát aký funguje v NHL, že liga spätne potrestá hráča zákazom činnosti na pár zápasov ak simuloval

Reagovat
fantomas

Však tak sem to přesně myslel. Přitvrdit na retrospektivních trestech, v zápasech bych si akorát představoval přísnější trestání remcání na rozhodčí, čimž si sudí akorát udržuje autoritu. Tj. víc karet jako těch pro Di Maríu teďka v pondělí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tiki taka je stojatý způsob fotbalu.. :)))))))) :)))))

Reagovat
Kokesh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je pravdou,že na začátku 20.století hráli fotbal i hráči,co drželi národní rekordy v běhu na 100 metrů

Reagovat
vanGomm

Vývoj šel a jde ve všech sférách stále dopředu a to by mělo platit i pro fotbal.V tomto se ve fotbale zastavil čas.Když zachovat to co bylo před 100-150 lety pak všechno,tedy ať také hrají na škváře s míčem (šněrovačka) a v kopáčkách za dob Silného,Kaďi,Jandy-Očka a mejou se v neckách.Video by se zavést mělo.Klidně by se pak mohlo hrát i na čistý čas,aby odpadlo případné zdržování.Npř. 2x 30 minit.Stejně když to v TV stopuji,tak ten čas i odpovídá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele