Založení FC Barcelona nejen ve švýcarské režii

31.01.2015, 13:59
Profily, historie
Po přečtení nadpisu si možná někdo řekne, že půjde především o životopis Hanse Gampera, zakladatele klubu. Ale není tomu tak, i když se o několika krocích tohoto Švýcara níže dočtete. Otázkou je, kdy vlastně byl FC Barcelona založen? Pokud bez váhání odpovíte rok 1899, je to částečně správná odpověď. Ale co když to bylo v roce 1894, nebo až v roce 1902 či 1903?

První zmínky o fotbalu v Barceloně se datují do roku 1890, kam ho "přivezli" britští dělníci zaměstnaní nejen v přístavu, ale také v textilu a dalším průmyslu v Barceloně. Sportovní dění té doby bylo shromážděno ve čtvrti Bonanova a San Gervasi, kde prvně mohli Katalánci spatřit, jak někdo kope do míče.


1894

Katalánský spisovatel Augusti Rodes v roce 1892 psal o mladých Britech v týmu Real club de Regatas hrajících fotbal. Dne 2. února 1893 vyšel v novinách článek o tom, že tento klub zve fanoušky na sledování fotbalu. Kopání či strkání nohou do míče, jak tehdy noviny popisovaly tento nový sport, začalo být rychle populární. Co ale může zajímat barcelonské fanoušky, je barevné rozlišení tehdejších celků v uvedeném duelu. Jeden tým měl trička modrá a druhý červená. Když 26. října 1894 deník informoval o tom, že Real Club de Regatas se utká s nově vzniklým Sociedad de foot-ball de Barcelona ve hře se jménem fotbal, píše se také o tom, že hráči S.F. Barcelona budou hrát v modročervených dresech.

Dne 1. února 1895 La Vanguardia informoval o duelu s konečným výsledkem 4:1 pro Barcu. Zároveň se lidé dočetli, že barcelonský klub byl registrován ve fotbalové asociaci Torelló. Tato společnost tehdy přesně popsala pravidla nové hry, sdružovala kluby, pořádala zápasy a zároveň sama měla svůj klub. Kdo tehdy za Sociedad de foot-ball de Barcelona nastoupil? J. Parsons, W. Parsons, Noble, Artus či Brown. Anglický velvyslanec William Wyndham byl předsedou, ačkoliv jinak klub neměl prakticky žádnou organizaci. Zároveň zde narážíme na rozdíl mezi založením a registrací. Prvotní setkání barcelonského klubu se událo již v roce 1894, ale oficiálně byl klub zaregistrován až v roce 1895.

Další utkání barcelonští vyhráli 8:3 a dne 13. dubna 1895 La Vanguardia oznámil, že asociace Torello zve klub na další zápasy. O 4 dny později ale přeci jen Barca prohrála. Noviny také informovaly, že tým nastoupil v modro-bílé kombinaci ve stylu skotských barev. Ještě 5. května 1895 se můžeme dočíst o fotbalových zápasech a týmu S.F. Barcelona. To je ale vše. Následující měsíce a roky zprávy chybějí a pouze víme, že někteří hráči sehráli pár utkání v jiných týmech.

Hans Gamper

Hans Max Gamper se narodil 22. listopadu 1877 ve Winterthuru ve Švýcarsku, ale již od svého dětství žil v Curychu. Byl mimořádně sportovně nadaný a ze všeho nejvíce miloval fotbal. Brzy se stal kapitánem FC Basilej, poté přešel do FC Excelsior a v roce 1896 do FC Curych. Když se o pár měsíců později přestěhoval do Lyonu, hned vstoupil do atletického klubu a hrál tenis i třeba rugby. V říjnu 1898 na své obchodní cestě do Afriky se zastavil u svého strýce, Emila Gaisserta, v Barceloně. Ten ho u sebe v ulici San Gervasi de Cassoles nechal bydlet. Jedni tvrdí, že Gampera město natolik okouzlilo, že se rozhodl zůstat, jiní píší o tom, že to byl jeho strýc, který ho k setrvání přesvědčil. Tak či tak Gamper v Barceloně zůstal.

Ve své sportovní všestrannosti pokračoval i v Katalánsku a společně s Arthurem Wittym a bratry Parsonsony založil v dubnu 1899 tenisový klub. Jeho prvotní snaha založit klub fotbalový ztroskotala v gymnáziu Vila. Jedním z důvodů odmítnutí byl i fakt, že Gamper byl protestant a gymnázium bylo katolické. Pomohl až následný říjnový inzerát v novinách, ve kterém pozval podobně fotbalově zapálené nadšence k setkání do gymnázia Sole. A zde 29. listopadu 1899 byl založen FC Barcelona. Již bylo mnohokrát řečeno, že Gamper se kvůli nízkému věku nemohl stát prezidentem, a tak jím byl zvolen nejstarší přítomný, Walter Gustav Wild. U jeho jména se často chybně uvádí, že byl Angličan, ačkoliv se narodil v Curychu. Důvodem je nejspíše, že dlouhou dobu žil a nakonec i zemřel v Londýně.

První utkání

Ačkoliv víme, že již 19. listopadu 1899 se konal první trénink nově vzniklého mužstva, úvodní zápas odehrál FC Barcelona proti anglickým kolonistům 8. prosince 1899. I když anglickým kolonistům... utkání by se dalo pojmenovat jako zápas FC Barcelona "A" proti FC Barcelona "B". Dres soupeře oblékl např. Arthur Witty, jeho bratr Ernest, W. Parsons, J. Parsons, Walker či Harris, kteří byli hráči a spoluzakladatelé barcelonského klubu.

Aby se duel mohl odehrát, sháněli se hráči, kde se dalo. A tak nastoupil i obchodník Otto Kunzle, přítel Gampera, který nikdy před tím ani poté fotbal "závodně" nehrál. Přesto se sešlo nakonec pouze 20 fotbalistů a hrálo se tedy 10 na 10. Angličané vyhráli 1:0. Druhý duel sehrála Barca proti rivalovi FC Catalá, tedy klubu, který založil Jaime Vila z již uvedeného katolického gymnázia. Blaugranas slavili historicky první výhru 3:1. Do léta 1900 pak sehrál tým ještě 5 zápasů a na trávník se podívali hráči jako Noble, Artus či Brown.

1899

I když těch jmen je hodně a pár jich ještě přibude, možná vám některá připadají povědomá. Pokud ne, porovnejte fotbalisty uvedené u týmu S.F. Barcelona s těmi, které jsem jmenoval v rámci prvních zápasů FC Barcelon. Hlavně John Parsons a William Parsons jsou propojeni s oběma týmy, neboť za oba hráli a oba pomáhali zakládat. Společných prvků má ale Sociedad de football Barcelona a Football Club Barcelona více.

Původ barev "blaugranas" na barcelonských dresech je všeobecně vykládán tak, že je to převzato od "Gamperovy" Basileje. Teorií o vzniku je ale více a jednou z nich je i právě předchůdce Sociedad a rok 1894. Potvrzeno je také to, že skupina fotbalistů, kteří si již od roku 1892 říkali angličtí kolonisté a z nich mnozí hráli za S.F. Barcelona, se 13. prosince 1899 oficiálně sloučili s FC Barcelona.

I přes výše uvedené nenajdeme ale žádného historika, encyklopedii, prostě nikoho a nic, co by oficiálně spojovalo oba týmy a posunulo vznik FC Barcelona o 5 let či díky registraci o 4 roky dříve. S Barcou bude navždy spojován Hans Gamper a klub založený roku 1899. Není totiž nic divného na tom, že hráči, kteří hráli za barcelonský tým v letech 1894-1899, se přihlásili do nového "projektu" Hanse Gampera poté, co ten jejich prakticky skončil, nebo z něj odešli.

Samotný deník La Vanguardia 24. prosince 1899 informuje o tom, že v Barceloně se nachází 6 fotbalových klubů: Real Club de Regatas de Barcelona, Sociedad de foot-ball de Barcelona, Asociación de football de Torelló, Football Club Barcelona, Team de foot-ball del Sr. Tolosa, a Foot-ball Club Catalá. Přesto ale lze konstatovat, že tým z roku 1894 je předchůdcem současného, a že původ vzniku není jen v inzerátu "čestného člena č. 1" Hanse Gampera, ale také týmu Sociedad de Foot-ball.

1902 a 1903

Nepřátelství Gampera a Vily jsem již zmínil. Tento spor se ale táhnul celé 4 roky. Důvodem svárů bylo založení obou klubů, vedení týmů, kdy za FC Catalá mohli hrát jen Katalánci, když to za Barcu nastupovali Angličané, Němci či Švýcaři, i jejich rozdílná náboženská přesvědčení. Zároveň celá kauza poukázala na fakt, že ačkoliv v roce 1899 byl založen klub FC Barcelona, oficiálně nebyl nikde registrován, tudíž v podstatě oficiálně neexistoval.

V dubnu 1901 se prezidentem stal Bartomeu Terradas a i on se musel vypořádat s bojem s městským rivalem. Zásadním krokem jeho funkčního období bylo vytvoření sportovní komise, která založila fotbalovou školu a trénovala hráče prvního týmu, přes rezervní, až po dorostence. Tuto komisi dlouho vedla trojice Švýcarů - Gamper, Mayer a Wilderkehr. Jelikož všichni tři pocházeli z Curychu, říkalo se Barce v té době "pobočka Curych". Tato komise společně s Arthurem Wittym sepsala stanovy, ale ty nebyly na svazu přijaty. Spor mezi FC Barcelona a FC Catalá tak trval i v době, kdy v září 1902 byl prezidentem zvolen Paul Haas a jeho pravou rukou se stal Pere Cabot. Ti společně s ostatními postupně připravili právní formu FC Barcelona včetně jejich stanov.

Osoba Paula Augusta Haase je důležitá nejen pro samotnou FC Barcelona, ale i celý katalánský fotbal. Pro zajímavost podobně jako u Wilda je u něj uváděna jiná národnost. I když se často dočtete, že byl Němec, ve skutečnosti byl švýcarské národnosti. A tento barcelonský prezident kromě sporu s Vilou musel řešit neshody se Španělskou federací. Svaz chtěl uspořádat pohár, ve kterém by nemohli hrát cizinci. Důvodem bylo propagovat fotbal mezi Španěly. Pro Barcu s týmem plným cizinců to byl problém a vše vyvrcholilo tím, že byl klub z poháru vyloučen. Haas tak inicioval založení Barcelonského poháru, ze kterého se později stalo Mistrovství Katalánska, resp. Katalánský pohár.

Stejně tak se zasadil, že kromě fotbalu založil klub ragbyový tým a každý člen FC Barcelona nově dostával členské karty. A jak se Haas vůbec dostal do Barcelony? Přijel na pozvání již zmíněného Gamperova strýce. Emil Gaissert je díky vlivu na setrvání Gampera, pozvání Haase i díky tomu, že ze svého bytu udělal klubovou kancelář, označován mnohými jako patron FC Barcelona.

Ale zpět k neshodám s Jaime Vilou. Tento ředitel gymnázia hovořil o svém klubu jako o prvním barcelonském a často používal provokativně i název Barcelona Football Club namísto FC Catalá. Bylo tedy nutné Barcu do fotbalové asociace přihlásit co nejdříve. A tedy 29. prosince 1902 v 21:30 byl v kavárně Alhambra oficiálně podruhé založen klub FC Barcelona již s novými stanovy. Prezident Haas poté 3. ledna 1903 je nechal na úřadech potvrdit. Vše proběhlo hladce i díky tomu, že Pere Cabot již pracoval na fotbalovém svazu.

Je také paradoxní, že razítka na listinách mají uveden rok 1899. V obchodním rejstříku byl klub zapsán 5. ledna 1903 pod číslem 3709. Dnes můžeme celou situaci přirovnat k tomu, jako by se narodilo dítě, ale rodiče vyplnili rodný list až o 4 roky později. Je to formalita, bez které by ale jinak klub nemohl dle zákonů fungovat a účastnit se oficiálních turnajů, neboť Španělský pohár mohly hrát jen týmy registrované ve fotbalové asociaci. Do té byl např. Real Madrid, tehdy pod názvem Madrid FC, zapsán 18. dubna 1902, ačkoliv vznikl již v roce 1900. Ještě v roce 1911 v nových barcelonských stanovách byl uveden rok založení klubu 1902. Je otázkou, proč registraci pánové Wild a Gamper neudělali již v počátku. Oficiální prameny o tom mlčí, uvádí rok 1899, a tak se důvod asi nedozvíme.

Počátky 1894 - 1903

Když budeme hovořit o počátcích barcelonského fotbalu, jistě bychom neměli zapomenout na rok 1894, ani na patrona Gaisserta. Setkání Švýcarů Hanse Gampera, Wilda a dalších pánů z 29. listopadu 1899 bude navždy považováno za den založení. Konec roku 1902, práce dalšího Švýcara Haase a následná registrace v lednu 1903 byla oficiálním potvrzením klubu FC Barcelona.

Autor: články čtenářů / Jakub19

Komentáře (63)

Přidat komentář
JacoBee

Dočteno

Reagovat
Spalovač šancí

Moc dlouhé ...

Reagovat
smazaný uživatel

ale kratší než dva předešlé ode mě

Reagovat
Spalovač šancí

Ještě článek o tom, kdy bude Barca zrušena, ať to máme komplet.

Reagovat
smazaný uživatel

Umělý klub bez historie, to i Klatovy mají delší historii...

Reagovat
smazaný uživatel

Skoč do zdi

Reagovat
smazaný uživatel

Splněno, ale furt to platí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

tu zas bude nagrcane

Reagovat
smazaný uživatel

dementi se vyřádí, koho to nezajímá to přejde...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dotaz: Znáte nějaké kolektivní sporty, které vznikly po roce 1800, ale dnes už neexistují? Tedy takové, které se úplně přestaly hrát?

Reagovat
smazaný uživatel

jeden takovy bych znal, neznam presne nazev, ale vim ze snad jediny misto, kde se to jeste hraje na univerzite v Eatonu. Je to takova kombinace fotbalu a rugby, kdy se hraci pred nejakou zdi, kde je vyznacena brana, pretlacuji. No a mam takovy pocit ze v roce 2011 dali prvni gol od roku 1908 a to se tenhle turnaj hraje kazdy rok. Fakt si nevzpomenu jak se to jmenuje, ale bylo to ve Sportu ve svete na CT nejakej ten rok zpatky.

Reagovat
Mrvinho

Druhého gólu se asi nedočkám

Reagovat
smazaný uživatel

zase muzes ocenit kvalitni defenzivni praci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Jerichoo
Reagovat
smazaný uživatel

Mozna jedina hra, kde divak nikdy neuvidi mic

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatej curling

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Trevore, Mahmutovičhattrick

Reagovat
CHONG

OT: Sledujete někdo Hannibala?

Reagovat
smazaný uživatel

Dokoukal jsem zatím první řadu.

Reagovat
CHONG

A co na to říkáš?

Reagovat
Switchback

Je to váborný a druhá série je taktéž suprová ... hlavně to finále, to u mně řadím mezi jedno z nejlepších jinak tenhle rok má vyjít třetí série.

Reagovat
Switchback

výborný

Reagovat
CHONG

Já jsem velký fanda Lectera, četl jsem všechny knížky, viděl jsem všechny filmy a ze seriálu jsem hodně nadšený, dokonce se stalo něco, co jsem si nemyslel, že je vůbec možné, ale Mads je snad ještě lepší Hannibal než Anthony.

Reagovat
Switchback

taky tohle miluji

Reagovat
Switchback

hlavně si nedokážu představit, že by to někdo zahrál lépe než Mads ... úplně se na to hodí

Reagovat
pa3ce

Mads je kráľ.

Reagovat
smazaný uživatel

strašně nažhaví, ale je to o ničem.. v podstatě jen prošumí. a konec je takovej.. zas nechci nic vyzrazovat, jestli jsi u první série.

jinak je to celý postavený na Madsovi, kterej boží prostě je a na těch brutalitách , který jedou moc na efekt.

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by dobré, kdyby tady byla rubrika o založení klubů i těch méně slavných jako Barcelona

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba,Slavoj Houslice

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba o Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Stačilo by, kdyby se našel vždy jeden fanoušek daného klubu a napsal to

Reagovat
iamek

Reagovat
puji

Reagovat
Mr.Mike

stačí okopírovat z wikipedie

Reagovat
smazaný uživatel

TJ Lutopecny-Měrůtky tam asi těžko budou mít a navíc,vůbec netuším,kdy zahájili činnost,znám je jen od toho obnovení někdy nedávno,koncem 90.let,ale předtím měli aspoň tak 15iletou pauzu,kdy nehráli soutěže

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže wikipedie dost často kecá. I v tomto článku 2x píšu o tom, že se něco často tvrdí (mimo jiné právě i na wikipedii), ačkoliv skutečnost je jiná. A v článku: http://www.eurofotbal.cz/clanky/anglicka-stopa-v-srdci-katalanskeho-velkoklubu-271464/ to tam taky asi 3x zmiňuji.

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš na stránkách klubu najdeš historii

Reagovat
smazaný uživatel

To samozřejmě, ale ne vždy je to tam podrobněji rozepsáno, nebo je tam uvedeno, co bylo před tím. Což je třeba případ té Barcelony.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Co je to sakra za porno?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cetl sem to natrikrat ale libi se mi to. snad autor nezustane jen u "praveku" a sepise neco i o 80. a 90. letech

Reagovat
valloire

to bych dal dohromady a bylo by to zajímavý....

Reagovat
smazaný uživatel

80. léta byla nastíněna v mých předešlých dvou článcích a 90. léta mnoho lidí pamatuje a navíc události v těch rocích jsou lehce dohledatelná. Mě více baví psát o obdobích, která nejsou moc známá a o kterých se moc nepíše.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek.

Reagovat
FUnk

nechce se ti neco sepsat o spurs ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dobrej článek a tak bídná odezva. Jakube, že Tě to ještě baví.

Reagovat
smazaný uživatel

Otázkou je, co bereš jako dobrou odezvu?! Mě osobně stačí, že na to klikne přes 4000 lidí, protože na fcbarcelona.cz si tento článek a články podobné přečte tak max 1000 lidí, ale spíše tak kolem 500. Navíc je jasné, že tento typ článků není primárně určen pro nějakou bouřlivou diskuzi. Kdybych chtěl co nejvíce příspěvků, tak napíšu nějaký bulvár o Messim. A taky nutno dodat, že je to můj 3. článek na EF a nikde není psáno, že není poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady je těch návštěv strašně moc a nedá se to srovnávat s tím, co chodí na fcb.cz. I takový Ibarbo má už 3300 zobrazení.

Je pravda, že o tomhle se prostě nějak diskutovat nedá, protože si to nikdo nepamatuje, tak Ti prostě musí každý věřit.

Ale čekal jsem víc pozitivních ohlasů v podobě palců. Přecejenom to muselo dát šílenou práci a argument, že Tě to baví, takže bys to dělal stejně, obstojí jen částečně.

Jo, s tím bulvárem máš pravdu. Lidi prostě nechtěj vědět, chtěj se spíš vyventilovat. A popravdě už vlastně ani nejsem výjimkou.

Ale divím se tomu, že redakce není schopná smazat ty příspěvky, že stačila expreska. Je to v každým třetím (???) článku, a vždy se najde banda ... no ... lidí, kteří se tomu zasmějou.

Reagovat
smazaný uživatel

Obecně u podobných článků trvá nejdelší čas najít a projít zdroje. Což je ale činnost, která mě nejvíce baví a dělal bych to, i kdyby pak z toho nebyl článek. V tomto konkrétním případě ovšem byl ten zdroj stejný jako u mnoha dalších z historie, tj. španělské uskupení historiků a statistiků a jejich časopis. Navíc tento článek je vlastně spojením tří mých článků, které loni vyšly na fcbarcelona.cz. Já to pro EF spojil a upravil.

Ale samozřejmě když už to napíšu, tak chci, aby si to přečetlo co nejvíce lidí, což byl hlavní důvod toho, proč jsem to PJovi poslal a určitě jsem rád za jakýkoliv komentář k tématu, pochvalu apod, což si myslím, že se u toho prvního článku Anglický vliv... podařilo docílit

Zároveň právě ten počet čtenářů je důvod, proč se dívám zase o krok výš (noviny, časopisy), kde sice je na koho se obrátit, ale kde zatím dávají (logicky, ale bohužel) přednost informacím o Messim apod, než informacím o historii.

Jo a na ten komentář s expreskou jsem nejprve reagovat chtěl, protože jak píšeš, je to u každého druhého článků a řekl bych, že opakovaný vtip přestává býti vtipem, ale očividně se pořád nejdou tací, které to baví

Reagovat
valloire

Já se sice taky zasmál, ale piš dál. Je to zajímavý.

Reagovat
Xavi

Pěkné počteníčko. Jen tak dál.

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele