Z miláčka národa symbolem arogance. O co jde v případu Pavel Vrba?

31.08.2019, 22:37
Názory a komentáře
Léta měl pověst suverénně nejlepšího českého kouče. Když přebíral reprezentaci, radovala se celá republika. Teď ale jméno Pavel Vrba vyvolává u fotbalové veřejnosti často spíše negativní ohlasy. Lidé mu vyčítají arogantní vystupování a kritizují ho i z fotbalového hlediska - objevují se názory, že pod ním Viktoria paběrkuje a už to není, co to bývalo. Dokonce se mluví o jeho odvolání. Co se s Vrbou stalo a jak se z oblíbeného kouče stal někdo, kdo vzbuzuje negativní emoce?

V říjnu 2013 o něm předseda FAČR Pelta mluvil jako o vysněném trenérovi. A snad poprvé od Karla Brücknera byl u reprezentace kouč, který měl naprostou podporu celé veřejnosti. Zatímco Michal Bílek měl punc Haškova kamaráda, Vrba šel k reprezentaci jako naprostá hvězda - uznávaný odborník, který z provinční Plzně vybudoval nejlepší český klub a dvakrát se s týmem dostal do milionářské Champions League.

Uplynulo necelých šest let a jestli byl Pavel Vrba ve výkladní skříni českého fotbalu jednou z nejblýskavějších položek, najednou je všechno jinak. Jméno zkušeného kouče stále vzbuzuje emoce, tentokrát už ale veskrze negativní. Ano, za úplného nýmanda ho vzhledem k počtu získaných titulů a veskrze úspěšným účastem v evropských pohárech nikdo považovat nemůže, na rozdíl od například momentálně všemi milovaného Jindřicha Trpišovského by si ale s Vrbou dvojdomek postavil asi málokdo.

Arogantní trenér, neumí se chovat, je to buran, nedává šanci mladým hráčům, nehraje atraktivní fotbal. Už dávno není, co býval. To jsou věty, které ve fotbalových diskusích novinářů i běžných fanoušků vídáme nejčastěji, když přijde na Vrbu řeč.

Kde se to zlomilo?

Kapitola "repre"

Naprosto klíčové je samozřejmě jeho působení u reprezentace. Zatímco do nejprestižnějšího trenérského křesla v zemi byl usazen s velkou pompou a pomalu nálepkou spasitele českého fotbalu, odešel tak nějak rozpačitě. Zadním vchodem, před řádným vypršením čtyřleté smlouvy. Po turnaji, na kterém Česká republika nepostoupila ze skupiny. A na adresu, která by leckomu nevoněla - do ruské ligy a do klubu Anži Machačkala. "Message" pro většinovou veřejnost byla jasná - utíká za penězi.

Jen si připomeňme, co tehdy psala média: například tehdejší redaktor webu Aktuálně.cz Luděk Mádl používal ve svých komentářích slova jako tyjátr, komedie nebo neodpustitelná zrada. "Jsem zvědav, jak se vaše móresy uchytí v Dagestánu, pane Vrbo," zakončil Mádl jeden ze svých videoblogů.

Vrbova éra u reprezentace přitom začala nejlépe, jak mohla. Do kvalifikace o Euro národní tým vstoupil snově, když na podzim 2014 porazil hvězdné Nizozemsko gólem Václava Pilaře v poslední minutě. Národní tým bavil, i bez větších hvězd mezi legionáři sázel na sehranou sparťansko-viktoriánskou osu a ze skupiny, kde byl třeba Island, Turecko nebo právě Nizozemci, postoupil z prvního místa. Získal 22 bodů za 7 výher, jednu remízu a 2 porážky. A nastřílel 19 branek, tedy téměř dva góly na zápas.

Pak ale přišel samotný turnaj, kde českému týmu příliš nepřál los. Téměř až absurdní rozlosování z předchozího Eura, kde český tým ve skupině dostal Polsko, Rusko a Řecko, se opravdu neopakovalo. Byli tu dvojnásobní úřadující mistři Evropy Španělé, Chorvatsko s Modrićem nebo Rakitićem a do třetice nevyzpytatelné Turecko. Na úvod šampionátu Čechy čekal právě papírový favorit skupiny, hvězdami napěchovaný španělský výběr. Český tým zápas prohrál 0:1, když inkasoval v samém závěru branku Gerarda Piquého. A právě tehdy se možná začaly stavět příkopy mezi Vrbou a mediální sférou.

Češi, vědomí si toho, že po herní stránce Španělům nemůžou konkurovat, vsadili především na defenzivu. Hluboký blok, poctivé bránění, žádné "velké akce", kde by se obří rozdíl mezi českou a španělskou individuální kvalitou mohl projevit. Vrbův výběr šel do utkání víceméně s jasným cílem - získat bod a pokud by se z nějaké standardky nebo brejku zrodily tři, byla by to paráda.

Český tým podal týmový výkon, všichni hráči dřeli jako koně. Nebyla to lahodná podívaná, úsilí českého mužstva však musel ocenit každý. Vrba v zápase z mého pohledu udělal jedinou chybu - když poslal coby náhradníka na hřiště Davida Lafatu, který v následném osobním souboji propadl a Piqué přes něj dal gól. Jako logičtější se nabízelo poslat na hřiště Milana Škodu, který nabízí z fyzického hlediska větší možnosti.

Po utkání se ale Češi uznání za bojovný výkon nedočkali. Naopak, ze všech stran, i od lidí, kteří se k fotbalu jinak vůbec nevyjadřují (jak už to při velkých turnajích bývá), byla slyšet kritika.

"Vrbův tým si šel pro porážku od první minuty. Vrba nenašel odvahu stát si za vlastní útočnou filozofií a český tým a všichni fanoušci, kteří při betonování trpěli, na to doplatili," hodnotil na iSportu redaktor Pavel Hartman.

Po prvním utkání přišel duel s Chorvatskem, ve kterém Čechům nešlo skoro nic, přesto se v závěru (i díky výpadku způsobenému dělbuchem na trávníku) senzačně zmátořili a proti Modricóvi a spol. vybojovali remízu.

Nepovedl se ani třetí zápas proti vyhecovanému Turecku, Česko z turnaje odjelo s jediným bodem. Kritika se na trenéra nesla ze všech stran. Korunu tomu všemu nasadila skutečnost, že na konci června Vrba v reprezentaci skončil. Mnozí mu navíc vyčítali, že když se ho na tuto záležitost předtím ptali, on mlžil. Neupřímnost, lži, létalo vzduchem.

Vrbův tým skutečně na turnaji ofenzivním fotbalem neoslnil, to je jasné. Je ale otázkou, zda lze celé Vrbovo vystoupení u "repre" hodnotit jako fiasko a mimořádně úspěšnou kvalifikaci jen tak spláchnout. Závěrečný turnaj nevyšel,to je pravda. To se ale stává i daleko větším a slovutnějším fotbalovým krajinám.

Pište si, co chcete

Právě během působení u nároďáku se ale pohled veřejnosti na Vrbu začínal měnit. Už to nebyl ten bodrý chlapík, co dělá kotouly a vtipkuje s Pavlem Horváthem - najednou to byl nepříjemný mrzout, který nechce říct, jestli někam jde - a pak zmizí do Ruska.

Škraloup na pověsti si ostatně úspěšný trenér obstaral už na podzim 2015. Na tiskové konferenci před zápasy s Nizozemskem a Tureckem totiž média výhradně zajímalo téma Davida Limberského, který měl v té době za sebou proslulou "bourací aféru".

Z té vzešla i dnes už legendární hláška "Ještě jedna otázka na Limberského a jdu pryč". Kouč nelibě nesl, že namísto otázek ke konkrétním zápasům zástupce médií zajímá levý bek Viktorie. A zároveň tím ukázal, že jakkoliv se někdy může cítit oprávněně ukřivděn, tady se měl zachovat lépe a coby reprezentační kouč reagovat s větší profesionalitou i grácií.

Ostatně, když jsem na vlastní oči viděl tiskovku Maurizia Sarriho před zápasem Chelsea s pražskou Slavií, kde nebohého kouče anglická média dobrých patnáct minut grilovala otázkami na Dannyho Drinkwatera, který neměl s utkáním v Edenu pochopitelně absolutně nic společného, s úsměvem jsem se zamyslel, jak by to asi Vrba zvládl. Protože ať už jsou média jakákoliv, chování kouče na tiskových konferencí je vždy jen a pouze jeho vlastní vizitkou.

Zpátky ale k našemu příběhu. Když se tedy Pavel Vrba na podzim 2017 znovu objevil v české lize, nevítala ho srdečně ani média a nejspíše ani klubový boss Šádek. Není tajemstvím, že zatímco při jeho první plzeňské etapě byly jejich vztahy přátelské, teď už se jednalo o čistě pracovní vztah. Vrbův odchod do repre zkrátka v Plzni tak úplně nevydýchali.

Každopádně Vrba přišel, viděl a zvítězil. Vyhrál s Viktorií titul možná v té nejdůležitější sezoně za předlouhá léta. V sezoně, kde totiž zisk titulu znamenal stamiliony z Ligy mistrů (do které se jinak český tým přes předkola dostal jen zřídka a většinou právě ten Vrbův), předběhl hvězdami nabitou Slavii i Spartu.

Naplno zde ukázal svůj efekt Mourinho - Vrba možná není koučem, který do sestavy postaví čtyři devatenáctileté hráče a vypiplá vám novou dynastii. Rozhodně je ale koučem, který dovede být mimořádně úspěšný. Altintopové či Ben Chaimové nebyli pražským S nic platní - titul brala Viktoria, kterou posílil Aleš Hruška z Příbrami.

To bude zas tiskovka!

Podzim v lize Vrbův tým ovládl suverénním stylem. Patnáct výher a jediná remíza - naprosto bezprecedentní událost a luxusní čtrnáctibodový náskok na Slavii. Na jaře pak logicky přišlo vychladnutí, Limberský a spol. vědomi si velkého náskoku polevili. Titul však samozřejmě na jaře získali.

S nepříliš povedenými výkony na jaře ale samozřejmě přišla i kritika médií, na kterou kouč reagoval po svém. Do zlatého fondu tak vstoupily hlášky jako "Napište si tam, co chcete". Poprask vyvolal i pozápasový ohlas po utkání se Sportingem, který reportér ČT uvedl větou "Zase jste dostali gól ze standardní situace". Následoval Vrbův trademark - lehký ironický úšklebek, který v jediném výrazu říká všechno.

A pak scénka, kdy se Vrba reportéra ptal, kdy předtím Viktoria góly ze standardky dostala, ten nevěděl. Etuda oběhla sociální sítě a fotbalový svět se rozdělil na dva tábory - jedni trenérovi spílali za aroganci, druzí plísnili reportéra, který se měl lépe připravit a pokud něco tvrdí, má k tomu mít i argumenty.

Vrba totiž už dostal nálepku. Když přijde na tiskovou konferenci nebo k mikrofonu O2 Sport, podvědomě už čekáte: Jo, ten zase bude arogantní, to bude sranda. Vrba má zkrátka cejch (za který si samozřejmě do velké míry může on sám, abychom ho zase nelitovali), že v každé jeho odpovědi už dnes média nebo fanoušci hledají něco, za co by ho zpražili.

Koho to samozřejmě musí štvát, je Adolf Šádek, potažmo celé vedení Viktorie. Není tajemstvím, že se už v minulosti pokoušelo trenérovi "domluvit" - on však dal jasně najevo, že své chování měnit nehodlá. Kašle na svou image a na tiskovce se chová tak, jak chce on.

Do určité míry to přitom s jeho proslavenou arogancí opravdu není tak horké. Pamatuji si například na vlastní zkušenost, když jsem se Vrby po zápase, do nějž po delší době nastoupil Roman Hubník a první půle se mu příliš nepovedla, zeptal právě na výkon zkušeného stopera. "Já tady určitě nebudu Romana kritizovat a nebudu ho hodnotit," hartusil. Pak ale naprosto věcně Hubníkův výkon zhodnotil a víceméně odpověděl přesně na to, na co jsem se ho ptal. Úvodní vytáčka tak byla naprosto zbytečná. To je ale přesně Vrba - je startovací, podrážděný, dopředu už čeká od novinářů nějakou zradu.

Hokejový kouč Josef Jandač si jednou postěžoval, že mu u médií a veřejnosti ubírá body jeho nabručený obličej. "Držku prostě nemám vytlemenou," pobavil zkušený trenér. Tak nějak to má i Vrba - není vysmátým showmanem kloppovského typu ani nemá image hodného "strejdy" jako Bohumil Páník. Mnozí mu kvůli podobnosti s populární postavičkou řezníka z Jáji a Páji říkají Krkovička.

Vrba může působit nepříjemným, nepřístupným dojmem nepříliš sympatického trenéra, to ale neznamená, že není vtipný. Smysl pro humor má, což několikrát ukázal. Třeba když na poznámku ohledně několika zápasů bez střely v řadě odvětil, že doufá, "že Antverpy překvapíme a vystřelíme."

Nebo když po venkovní výhře na otázku "S jakým pocitem se vám bude odjíždět do Plzně?" suše odvětil: "Já ale jedu do Přerova."

Jen trochu respektu, prosím

Při debatě o tématu Vrba vs. média nutně musí padnout jedno slovo. Zbytečné. Ano, je to ze strany kouče samozřejmě naprosto zbytečné. Jako profík by měl reagovat vždy věcně a výpady vůči médiím by si měl nechat od cesty. Jakkoliv totiž můžou být opodstatněné, samozřejmě by se osobnost jeho formátu nad jakékoliv výstupy v médiích měla povznést.

Jenže on se nepovznese. Štve ho to. Čte, co se o něm píše, což následně na tiskových konferencích komentuje. Když ho v novinách odvolávají, v příštím zápase si rád na adresu daných redaktorů smočí. Výpady si bere osobně, takže když novinář napíše, že by měl skončit, na tiskovce to sarkasticky zmíní.

Osobně se ale domnívám, že Vrba není prvoplánově arogantní - nechodí po ulicích s tím, že on je nejúžasnější na světě a všichni ostatní jsou idioti. Je ale na sebe pyšný (což je vzhledem k jeho úspěchům naprosto v pořádku) a také tak trochu přecitlivělý. A také tvrdohlavý a neschopný vyrovnat se s realitou mediálního světa.

"Po play-off rozeberu, koho trenér nároďáku nominoval na mistrovství světa a tak pořád dokola. Když někdo vyhraje, oslavíme ho, jakej je borec. A když se mu pak něco nepovede, napíšeme, co je to za vola."

To jsou slova Františka Suchana, bývalého novináře a současného editora webu Bezfrazi.cz na otázku, proč odešel z deníku Sport. A je v tom velká část reality.

Nic není staršího než včerejší výhra a jak říkával Ladislav Škorpil, každým úspěchem si zaděláváš na další neúspěch. Když třikrát za sebou vyhraješ, budeš veleben. Když pak třikrát po sobě prohraješ, v novinách na tebe vyskočí sloupek jakéhosi redaktora, že se pod tebou viklá židle a že tvoje metody jsou vlastně docela nemožné.

Že je to nefér? Nespravedlivé? Možná ano. Je to tak ale všude na světě, nedělejme si iluze že ve ve všem vzývané Anglii je to o něco lepší. Naopak. Koneckonců vezměme si příklad zmíněného Maurizia Sarriho, který s Chelsea vyhrál Evropskou ligu a skončil v lize třetí. Stejně se mnohdy nedočkal kladného slova. A takový Ole Gunnar Solskjaer, ještě nedávno obdivován za úžasný restart United, které dokonale pozvedl po odchodu strašlivého arciďábla Mourinha? Pokud bude pokračovat v podobných výkonech, brzy si přečteme, že angažování amatéra z Molde byla školácká chyba.

"Úcta k trenérům tu žádná není," rozčiloval se na tiskovce kdysi Petr Rada. A má pravdu. Média potřebují zkratku, potřebují řešit aktuální téma. Když Plzeň čtyřikrát vyhraje, je to žhavý kandidát na titul a mančaft, který zatraceně baví. Když přijdou dvě plichty a dvě prohry, dočtete se, že hráči jsou líní, trenér neví kudy kam a sportovní ředitel zřejmě letní posily vybíral po flašce Cuba Libre.

Celé to je přitom téma na úplně jiný článek, v souvislosti s Vrbou je však nutné ho trochu rozebrat. Stejně jako na jednu stranu můžeme kritizovat Vrbovo buranství či aroganci, napadne nás otázka - a nemá tak trochu ohledně médií pravdu? Neptají se opravdu občas skutečně pitomě? Chovají se vždy taktně a profesionálně, pokud to žádají oni po trenérech?

Ačkoliv to bude střílení do vlastních řad, tomuto problému se musím v tomto textu věnovat. Jedná se totiž o věc, která je pro mnohé novináře signifikantní. Všimněte si, pokud nějaký hráč nebo trenér na tiskovce kritizuje někoho z médií - že položil špatnou otázku, že napsal nesmysl, nebo se třeba jen ohradí proti tomu, že nechápe, jak mohl daný hráč dostat nízkou známku v hodnocení. Petr Rada se nedávno rozčílil (což je tedy podobná věta jako Dnes jsem si koupil rohlíky), že jakýsi novinář napsal, že v utkání jeho týmu se soupeřem byl soupeř lepší. Rada si myslel pravý opak a ohradil se.

"Moje pozápasová hodnocení jsou zcela zbytečná. Na Bohemce jsme byli lepší, ale někdo napíše, že lepší byla Bohemka. Z tohoto pohledu jsem naštvanej a rozhořčenej, protože to jeho hodnocení pak ovlivňuje širokou veřejnost." Reakce zástupců médií: To se nedělá. Palec dolů, trenére. Novinář se nemůže bránit. Neprofesionální, dětinská reakce.

Hmhm. A když novinář napíše, že nějaký trenér zápas prokaučoval, blbě zvolil sestavu a celkově to od něj bylo fiasko a měl by rezignovat... tak se trenér může bránit? To je věc, která mě jako novináře na téhle branži zatraceně štve. Jako novinář můžu o někom napsat, že je neschopák. Neměl bych mu ale ubírat možnost se ohradit (nota bene slušně a bez nějakých sarkasmů či urážek). Jinými slovy: Novináři si můžou psát, co chtějí. Běda, ale když někdo řekne něco jim. To je útok na novináře.

Vzpomínám si na rozhovor, který jsme nedávno vedli u piva s kamarádem, taktéž novinářem. Řešili jsme právě trenéry a hodnocení jejich rozhodnutí a voleb v médiích, načež kamarád prohlásil: "Hele, a jakou máme vlastně jako novináři aprobaci k tomu trenéry nějak hodnotit? Vlastně v dnešní době stačí se dostat do nějakého média, kterých je mraky, nebo si založit blogísek, a už může ten borec napsat, že Šilhavý je pitomec. A zatímco dřív jsi pro přijetí do nějakého média aspoň musel umět psát, dneska už ta kvalita je tak dole, že nemusíš umět ani to." A má svatou pravdu.

Aby bylo jasno, rozhodně tady nežádám, aby do novin o fotbalu musel psát jen držitel nejvyšší trenérské licence či bývalý sportovní ředitel aspoň na krajské úrovni. Na fotbalu je krásné to, že se k němu může vyjadřovat každý - a že mu díky jednoduchým pravidlům a celoplanetární oblíbenosti rozumí také každý.

Vždy je ale nutné zvolit míru, s jakou se do kritiky toho konkrétního trenéra vy osobně pustíte. Myslím, že v současnosti člověk nepotřebuje mít odtrénováno pět sezon v Premier League, aby si všiml, že Slavia hraje suverénní fotbal, Sparta nemá kloudného stopera a Ngyuen je fakt dobrý gólman. Některé názorové články ale občas působí až příliš radikálním dojmem. Tenhle trenér nemá v lize co dělat, tenhle zvolil nemožnou sestavu, tenhle má na triku ostudný výkon. Vzduchem létají slova jako fiasko, ostuda, katastrofa, ten je na odpis, ten přesluhuje, ten používá starodávné metody.

A jasně, jste trenér, máte být profík. Ale pořád jste taky člověk. A jestliže si od člověka, jehož největší fotbalový úspěch je titul ve Football Manageru, přečtete, že s vaším angažováním v klubu tedy asi úplně zešíleli, a vy pak čtyřikrát po sobě vyhrajete, tak není divu, že si pak na tiskovce občas rýpnete. Ostatně jak pravil klasik - Trošku úcty, ty vole.

První, kdo nás chválí

Přitom právě uznání je to, po čem Vrba touží - alespoň podle mě. Dokazuje to pozápasový ohlas po utkání s Libercem v nadstavbové části. Při dotazu na povedenou sezonu, kde v Evropě Viktorka podávala výborné výkony a vyhrála i nad velkými týmy, obvyklý ironický škleb na tváři Pavla Vrby vystřídal spontánní úsměv. "Vy jste první novinář, který nás za letošní sezonu pochválil, takže děkuji," řekl spokojený Vrba a upřímně a spontánně poplácal reportéra po zádech. "Myslím, že někteří si neuvědomují, kolik jsme uhráli bodů, a že jsme odehráli velice dobrou sezonu, jinak na nás byla jenom kritika," stěžoval si.

A má pravdu. Plzni se sezona povedla - 7 bodů ve skupině s Realem Madrid, Římem a CSKA Moskva? Velmi dobrý výkon v Madridu, sympatický (i přes debakl) výkon ve "Štruncáku", výhra nad Římem, postup do jara přes moskevského giganta. Ano, pak přišel mizerný výkon proti Záhřebu, ale i tak evropská část velmi solidní. A v domácí soutěži druhé místo, které bylo druhé jen proto, že Slavia byla naprosto jinde.

Ano, z hlediska atraktivity to nebylo ono, Plzeň často zápasy vyhrávala 1:0 po nepříliš atraktivních výkonech. Zejména ve srovnání s Pražany, kteří doma vítězili 4:0 ve stylu "totálního fotbalu". I tak ale plzeňská bilance nepůsobila dojmem, že by byl týmový lodivod za zenitem.

Vlastně možná kdyby tým vedl někdo jiný, s ne tak skvělou historií, byl by chválený za skvělé druhé místo a výbornou reprezentaci Česka v evropských pohárech. Jenomže je to Vrba - ten Vrba, jehož Viktorka bavila skvělým fotbalem, ten Vrba, který se vypracoval na post nejlepšího českého trenéra, ten Vrba, který vždy dokázal překvapit, ten Vrba, který byl dlouhá léta neotřesitelnou jedničkou mezi ligovými kouči. Ten Vrba, jehož fotbal ukrutně bavil a jehož týmu alespoň v počátcích viktoriánské éry fandili úplně všichni.

I proto se teď zdá, že už druhé Vrbovo období není "to pravé ořechové". Staří pardálové jsou vesměs pryč, zbyl už jen David Limberský. Plzeň dělá chyby, které dřív nedělala, dostává zbytečné góly třeba po standardkách jako v Pireu. Kouč proslulý skvělým čichem na sestavu občas sám prohlásí, že vybraní hráči si o základ rozhodně v daném zápase neřekli. Celkově Plzeň působí unaveným, tak trochu rutinérským dojmem.

Je otázka, jak to s Plzní bude dál a je otázka, jak dlouho u toho ještě coby kouč bude Vrba. Smlouvu má ve Viktorce do června 2020 a jsem si téměř na sto procent jistý, že prodloužení se konat nebude. Po třech letech přijde na trenérské sesli změna - jediná otázka je, jestli nepřijde ještě dřív. V zimě? Nebo snad už teď během podzimu? V souvislosti s několika ligovými zaškobrtnutími a především nečekaně rychlým koncem v Evropské lize, což je v provinčním klubu na rozdíl od Sparty a Slavie zatraceně bolestivá věc, se o tom mluví čím dál víc. A řeší se věc dříve téměř nemyslitelná. Že by Vrbu mohli odněkud, nota bene z Plzně, kterou z velké části vydupal ze země na výsluní české kopané, vyhodit.

Nabízí se otázka, co bude po konci v Plzni dělat Vrba dál, ať už nastane teď, nebo až příští rok. A když tak člověk vidí plzeňské zápasy, Vrbovy podrážděné reakce v médiích a nebo jen jeho řeč těla při jednotlivých utkáních, nabízí se logické řešení. Dá si pauzu. Samozřejmě si zkušenému odborníkovi nedovolím radit, co má dělat - mám ale zkrátka dojem, že úspěšného trenéra začal fotbal už trochu štvát. Možná se mu po postupném odcházení opor nechce budovat nové mužstvo, možná v klubu nemá nejlepší vztahy s nadřízenými, těžko říci. Každopádně to vypadá, že s Plzní sice v pohodě doklepe ligu na druhém místě za Slavií, že by ale v Plzni vyčaroval další zázraky, to se upřímně očekávat nedá. Namístě je změna, ale možná především oraz.

Po jeho konci v Machačkale měl pauzu půl roku, přišel do Plzně a vyhrál mistrovský titul. Teď by možná stačilo pár měsíců (které mu možná dá Šádek k dispozici, uvidíme již brzy) a pak se do toho může zase opřít. Lukrativní zahraniční angažmá v Emirátech či Egyptě? Nebo snad nová výzva v Čechách? Po úspěchu toužící Sparta (to by bylo hodně brizantní, jak by řekl František Straka) či jeho milovaný Baník?

Tak či tak, Pavel Vrba rozhodně ještě nepatří na smetiště dějin. Jde o nejlepšího českého kouče poslední dekády, to zcela jednoznačně. A i nadále má co říct. Je v zájmu celého českého fotbalu, aby své pověstné kotouly metal i nadále.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (321)

Přidat komentář
sajmon10

Vrba je pro mě skvělý trenér, dokázal za těch posledních 10 let hodně. Málokterý trenér v ČR tohle dokázal a dokáže. A repre mu nemám za zlé. Dokázal z kvalifikace postoupit z prvního místa a to že se nepovedla skupina eura tak co jako? V Česku momentálně nemáme moc na výběr a konkurence schopné. Jediné co mu mám za zlé, tak úprk do Ruska. Jinak je škoda, že do té repre šel, Plzeň na tom mohla být lépe a i po jeho příchodu dokázal Plzeň zvednout. Teď prostě mu musí dát Plzeň šanci a ne ho vyhodit po pár nevydarenych zápasech když se obmenuje kádr. S Trpisovskym nejlepší trenéři v Česku.

Reagovat
SpecialOne

Pořád nejlepší trenér v ČR, který by se určitě neměl vyhazovat. Otázka je spíš, jestli to ještě baví jeho samého. Pokud má v hlavě pořád zahraničí a prachy, tak ať do té Arábie jde.

Chování k médiím nechápu, měl by to brát s trochu chladnou hlavou a rezervou, přijít na tiskovku, odpověďet na otázky a šlus. Ty jeho průpovídky a ironické úsměvy nikomu nepomáhají.

Reagovat
smazaný uživatel

Buduje si povest trochu povysenyho trenera. Jako cest mu za repre, za prvni i druhou Plzen, i v Baniku na nej myslim vzpominaji v dobrym. Jak moc by stacilo byt milackem naroda nebo filozofem nad veci, takhle do toho tahy city a detinskost a neumi se povznest nad uroven tech samotnych novinaru

Reagovat
Mirek na tenisu

V Baníku byl jako asistent trenéra v pozadí. Moc fanoušků ho ani neznalo.

Reagovat
Posledni Kovboj

dobrej clanek

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
poz3n

Řada překlepů a i gramatických chyb

Reagovat
smazaný uživatel

Kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Zadním vchodem, přes řádným vypršením čtyřleté smlouvy

Reagovat
poz3n

Clanek je dlouhy, takze ted zpetne v nem znovu hledat nechci, ale namatkou napriklad: “naprosto bezprecendentní událost” a “absurdní rozlosvání”

Reagovat
smazaný uživatel

Flaška Cuba libre

Reagovat
junglist

ta flaška Cuba Libre mě teda taky zarazila, čekal jsem že to tady objeví

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nepiš sem, ale dolů, kde chybu můžeš ohlásit.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
uff

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
djiros

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
mojmira

Reagovat
Coniglio

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
Dody10

Reagovat
kiciN

Reagovat
naheCZ

Reagovat
F_C_B

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
ZB 07

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Keboto

Reagovat
Lof

Reagovat
Sw!fty

Reagovat
jaRys9

Reagovat
smazaný uživatel

Jako novinář, i když píšící o něčem jiném než o fotbale, si myslím, že vytýkané radikální postoje v komentářích být musí. Nebo jinak, nemusí, ale taky to médium neprodají. Moc dobře vím, jak funguje článek s kontroverzním a provokativním titulkem, tématem a názorem (ostatně text "musíme si promluvit o Ronaldovi" je toho důkazem, přitom mnohem lepší historická okénka čte násobně méně lidí). Mnohem lépe než materiál třeba vyzdrojovaný od A do Z, psaný několik dnů z několika úhlů pohledu, který nabízí široký náhled na danou problematiku... Proto se, myslím si, tak často používají fráze typu "ať ve Spartě hrajou Češi" "Petr Rada používá prehistorické metody" "Kangu bych v týmu nechtěl, protože (a následuje výběr vlastností, mnohdy naprosto nedůležitých pro fotbal - třeba to, že se rád výstředně obléká)"... Naprosto souhlasím, že by i novinář měl mít trochu úctu k práci druhých a napsat zdrcující kritiku trochu normálně a ne emocionálně vypjatě, ale emoce prodávají... Kdyby prodávaly články jak si Matěj Hanousek hraje se svým dítětem a Jiří Kulhánek chodí na kafe s Tomášem Sivokem, bude deník Sport plný podobných textů...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale jinak tenhle článek moc dobrej, to zase ne že ne... A i když bych Vrbu ve Spartě nechtěl, lepší trenér tady za posledních xy let bohužel nebyl a je ostuda, že někoho takového nenašla se svými možnostmi Sparta...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si prosím přestaňte říkat novináři. Můžete si třeba říkat baviči, děsiči, buldozeristi peněz,... Ale s profesí, která měla ve společnosti nějakou roli už to tvoje psaní nic společného nemá. Šestá velmoc? Hlídací pes demokracie? No, když musíte psát jen pro byznys svého zaměstnavatele, tak jste co? Prodejné děvky?

Reagovat
valloire

Reagovat
Pablos

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
opretis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
protiproudu

Reagovat
smazaný uživatel

trefný

Reagovat
smazaný uživatel

prodejná děvka... hmm, takhle o novinářích už mluvil Miloš? odlišoval bych teda novináře, co píše o politice, kauzách miliardářů atp. tam je to pořád o hlídacích psech demokracie (ale zcela reálně, dokážeš mi vyjmenovat v ČR média/novináře, která toto splňují, aniž by stranila nějaké straně? je to špatný, ale moc jich nebude)... pak jsou novináři píšící magazínová témata - sport, auta, hobby atp... ti asi s hlídacími psi demokracie moc co dělat nemají - nesmí být poplatní někomu (automobilce, klubu, výrobci sekaček), ale je to u nich o něčem trochu jiném než u novinářů a komentátorů politických... to jen tak k těm bavičům... anyway, point mýho příspěvku byl ale stejně někde trochu jinde, jen jsem se snažil vysvětlit, proč někdo volí provokativní téma a titulek (médium se musí prodat, jinak by tady za chvíli mohl zůstat jen Babiš, protože to bude neustále dotovat, a pokud je poměr jeden provokativní titulek/téma na deset neprovokativních, tak v tom nevidím nic až tak šílenýho, tím spíš, když je provokativní v názorech, nikoliv na titulce jako téma dne), nehledě na to, že většinou v názorové sekci, kde si může tak trochu každý napsat, na co zrovna myslí (v rámci toho, aniž by samozřejmě propagoval nacismus, komunismus - i když dnes zrovna u něj mám pochybnosti - a další nenávist šířící ideologie)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OK. Potřeboval jsem si ulevit Ale na druhou stranu jako čtenář fakt trpím, protože politika, ekologie,... to jsou sakramentsky zajímavá témata, ale ty sračičky, které z toho dneska v novinách jsou, to fakt číst nemůžu. To táááák povrchní. Bohužel.

A máš pravdu, stačí přepnout na tištěné týdeníky, a už je to o level jinde.

A k těm titulkům: Když si oblíbím nějaké periodikum, tak ho čtu proto, že mi vyhovuje. Kdo si proboha kupuje pravidelně stejné noviny jen kvůli hysterickým titulkům? Fakt ti lidé existují? Tak to je mi líto. Dobře, i oni potřebují svoji potravu.

Ale obhajovat to by slušný novinář nemusel.

Reagovat
smazaný uživatel

obhajovat to je asi to poslední... možná to v kontextu toho, co jsem psal výše bude vypadat divně, ale bulvární "klikací" titulky rád nemám... jen prostě dokážu pochopit, proč je někdo používá v tištěných a tím spíš online denících... a lidí, který čtou články kvůli titulkům je pořád hodně, i když v tištěných médiích to tak úplně neplatí, to zase ne že ne... Ale stejně si vem titulky Reflexu, Respektu... Ty hrajou s emocema víc než by bylo nutné, jen každý na jiné straně politického spektra... no a konec konců i MF Dnes, nejčtenější seriozní noviny v Česku, se snaží dát tam titulek co možná nejvíce konfrontující... Jak říkám, absolutně to neobhajuju, jen to z pozice člověka pracujícího v médiích prostě chápu, proč se k tomu to které médium uchyluje a proč občas Sport volí až tak strašně moc konfrontační styl svých komentářů... Ale řeším titulky, nikoliv obsah, který už by měl být nějakých prvoplánových emocí prost...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to více méně beru. Ale nevím kolik ti je, takže možná nevíš, že právě tebou zmiňovaná MF Dnes byly první velké tištěné noviny, které se k bulvárním titulkům začly uchylovat? Já je tenkrát kupoval. Po tomto zklamání jsem přešl na Lidovky. To byl nějak přelom milénia. Lidovky se časem k používání těch titulků přidaly a já pak došel k závěru, že těch pár podstatných věcí se dovím tak jako tak, takže není důvod dál kupovat noviny.

Dnešek je už úplně šílený. Když vidím ty vlny paniky, které způsobí požár na Sibiři nebo teplejší rok,... Pak se v tom všem zmatku objeví článek od někoho, kdo se tomu dlouhodobě věnuje, tak ten rozdíl, ten až bolí. Když chceš konkrétní čísla, tak i největší mudrlanti stichnou.

Beru to jako určitou fázi vyzrávání lidstva. Přece nezačnu dělat paniku taky

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm.. novináři se nelíbí kritika, tak vytáhne Miloše. Pak se nedivte, že vám lidi říkají takovými hezkými slovy když jste natolik arogantní, že kritiku rozdávate ve velkým, ale už nepřijímáte. Ale co, však se to v podstatě psalo i v článku, že nemáte žádnou sebereflexi.

Reagovat
smazaný uživatel

když si z celýho příspěvku vezmeš jednu rejpavou narážku, pak OK... dál to nechci komentovat, protože tě stejně nepřesvědčím, že konstruktivní kritiku beru všema deseti...

Reagovat
ratusek

Schválně mícháš anglická a česká slova?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Presstituti...

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Bex5

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Reagovat
čolo

Reagovat
Vopi11

Reagovat
jaRys9

Reagovat
smazaný uživatel

prekvapive dobry clanek (prekvapive, protoze od pikouse)

je smesne, jak vrba porad rika, ze ho nezajima, co si novinari napisou, a presto se kvuli tomu hada. mel by si uvedomit, ze vetsina lidi jsou proste sithi a opravdu je prestat resit...

Reagovat
noustres

Mě Vrbův postoj směšný nepřipadá. Je třeba se na něj dívat "lidským" pohledem. Směšně působí páka "vlivu" a páka médií. Jsou věci, které ve své funkci nemůže ovlivnit a frustrace se musí nějak projevit. Přirozený koloběh života. Lidi nejsou shiti, jen ze strachu dělají vše pro to, aby na nich neviselo břemeno posměchu. Navíc po těch letech působí spíš vyhořele, kdo nezažil nepochopí.

Reagovat
smazaný uživatel

pisu sithi ne shiti, protoze lacni po kontroverzi a jednostrannych nazorech (https://youtu.be/wgpytjlW5wU ), a proto jim je media predkladaji.. nejde s tim nic delat a soustavne prilevani do ohne nicemu nepomaha, takze nasledne stezovani je proste smesne. trebaze muze byt obcas v pravu a da se pochopit, proc se tak chova.

Reagovat
Posledni Kovboj

za video

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

žádný z mých 30 rozhovorů se ti nelíbil?

Reagovat
smazaný uživatel

rozhovor neberu jako clanek, navic tam hlavne zalezi na odpovedich

Reagovat
Kily

právě že k těm odpovědím vede to, jak je novinář připraven a kam díky tomu zajde při pokládání otázek

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
r3

Reagovat
negrles

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud teda Vrba nedostane další smlouvu tak je nezávisle na výsledcích jeho odvolání do jara skoro jistý.

Reagovat
Kang & Kodos

Vrbovi by podle mě prospělo, kdyby si dal na rok pauzu a jenom se válel doma. Co začal trénovat, tak kromě půlroku mezi Machačkalou i Plzní (kdy stejně všem bylo jasný, že se vrátí) se vlastně nezastavil. Novináři už ho nemaj rádi, bafuňáři v Plzni už ho taky nemaj za boha, letos mu kromě Limberskýho skončilo posledních pár hráčů, se kterýma v Plzni všechno vyhrál...třeba by mu při to odpočívání došlo, že prskat na novináře je nesmysl a dokonce i David Kozohorský je člověk stejně jako on. A že válku s novinářema nejde vyhrát. Pokud nejste Petr Rada

Reagovat
Sosi

Teda ten Kozohorsky ... Co Vy na to, Pavle...

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
SpecialOne

Bylo to pro vás osobně důležité vítězství?

„Proč? Pro mě je každé vítězství v Plzni důležité, jestli pro vás ne… Vy si myslíte, že není, ale je.“

Kvůli vaší pozici.

„Já nevím, jaká pozice. Vy máte svoje zdroje, já ty zdroje nemám, tak se ptejte jich, já se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat. Tak, jak se chová deník Sport, já bych se v životě nikdy nechoval, ale bohužel je to tak.“

Co tím konkrétně myslíte?

„To, jak se chováte, jak píšete, tak to myslím. Jestli se tak chcete chovat, tak se tak chovejte, ale nedávejte mi otázky. Nemůžu se k vám chovat fér, když vy se ke mně nechováte fér.“

Ale my nemůžeme za to, že…

(skočí do řeči) Nebudu se s vámi bavit. Máte ještě někdo další nějaké dotazy?“

Reagovat
noustres

Média se nemohou chovat "korektně", vždyť by je nikdo nečetl.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi se nemůžou chovat čestně, protože pak by si nikdy nevydělali pořádnej balík...

Tahle argumentace vede do pekel. Proč rezignovat na čest a morálku, když je to dlouhodobě nejvýhodnější model chování? Protože jsem ve 40 pořád ještě malej harant a když se lže, tak se vyhraje a nakonec mi to nějak projde? Bóže bóže

Hlavní problém dnešní doby je sklouzávání do infanitility.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
krupa1919

přesně, příjde mi že dřív když si někdo napsal do novin nebo řekl do televize ,tak to nemělo takovej význam ,tak jak když si někdo něco napíše na netu nějaký článek a šíří to dál, sociální sítě apod, to je obrovská zbraň v dnešní době..

Jinak co se Plzně týče ,myslím že ti lidi už tam jsou přežraní úspěchy, vypadne se s Olympiakosem v předkole a lidi jsou nespokojeni. Přitom když si lidi srovnají rozpočet obou klubů....

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pablos

přesně tak

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
uff

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Losinho

Už ví, že půjde do hajzlu

Reagovat
db18

Hrozná ukřivděnost isporťáka, který má nutnost to narvat do ohlasů k zápasu.

Reagovat
Explicitni_Euler

Je to jenom můj problém, nebo jste i někdo další už alergičtí na pozápasové otázky typu "Bylo to pro vás osobně důležité vítězství?", "Co pro vás znamenají tři body?", "Jak velkou radost máte z výhry?", "Jak moc mrzí taková ztráta?", ...

Co prostě na tohle chceš odpovědět?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano

Reagovat
kilobyte

Nejlepší je "Prohráli jste o dva góly a ani hra nevypadala moc dobře, jste zklamaný? Nebo "V 38. minutě jste dal gól, pomohlo vám to?"

Reagovat
Puskas

V 93. minutě jste rozhodl, jste rád?

Reagovat
Vopi11

Tak určitě...

Reagovat
Sosi

Proste je Vrba v Plzni vyhorely, nejde se mu nedivit... Nemusi mit silu budovat muzstvo znovu od nuly, kdyz uz s tim tymem dosahl na vrchol mozneho... Urcite na nej nenadavat a nezanevrit, ale proste potrebuje novou vyzvu... Je to pochopitelny, cesti treneri nejsou staveni na tolik let v jednom tymu.

Reagovat
smazaný uživatel

pozvedl na dalsi level Hrosa, Cermak se mi pod nim libil, vyzdimal co se dalo i z te starsi generace. a s materialem co dostal, tak hral v moznostech dobre. Ze dostaval hrace jako Pernica nebo Prochazka, s tim asi moc nenadelal. Trenersky urcite nezklamal, ale je to jak pises spis o jeho vlastni nove vyzve

Reagovat
Blasphemer

Hrošovský vypadal pod Pivarníkem nebo Krejčím často jako běžec bez kousku fotbalovýho myšlení. Pamatuju si, jak jsme mu kolikrát tady nemohli přijít na jméno. Ty výkony měl strašně nekonzistentní a často nehrál tak dobře, jak jsme si zvykli právě pod Vrbou. To Vrba z něj udělal nejlepšího záložníka v lize a de facto mozek celý naší hry.

Reagovat
KingMaster13

Vrba udělal fotbalistu i z Krmenčíka, předtím to bylo hrozný kopyto co dávalo hrozně směšný goly. Pod Vrbou jsem u něj začal vidět i něco jako fotbalovost než se zranil. Samozřejmě Hrošovskýho vyzdvihl a docela i Kopice

Reagovat
lada.sp

Miláček národa byl když dotáhl Plzeň před Spartu..pak se posunul do repre a začali první hejty když se nedařilo..Vrbu ač to nerad říkám uznávám jako super trenéra který přesáhl naše hranice..dokázal toho hodně..a doufám a věřím že tak za 5 let tady bude článek a Trpišákovi jak vyhořel, a to je ted nejen miláček národa ale celého vesmíru a okolí...

Reagovat
noustres

Trpišův nejbližší kolega mu dá jistě nějakou radu. Nezmar si tím prošel co vím ne? Každopádně udržet se na vrcholu je nejtěžší pro všechny.

Reagovat
lada.sp

jasně že je to těžký, ale lidé strašně rádi zapomínaj...já bych ho do Sparty bral..ale on tam nikdy nepůjde, protože ví že tam by byl na něj ještě větší tlak..a hlavně tam už nemá cenu nic co budovat a to říkám jako kovanej Rudej

Reagovat
krupa1919

Já si právě myslím ,že by tam i šel pamatuji si období,když v létě Sparta hledala trenéra a bylo video ,kdy Vrba po nějakém zápase s Plzní imitoval při otázce "Probíhají jednání mezi vámi a Spartou" tak imitoval že mu volá Křetinský a byl u toho hrozně zadýchaný najednou... já si myslím,že tu Spartu vzal..

Reagovat
noustres

Kdyby nebyl "vyčerpaný" tak asi ano a velkou neznámou je jaký by byl vztah a nastavení s Rosou, ujasnění kompetencí ap. přitom Rosický by měl mít stejnou vlnu. Hlavní dilema je stejně Křetínský, jaké kompetence je ochoten pustit? Zvítězí jeho manažerská praxe nebo dá důvěru kompetentním? Těžká volba.

Reagovat
Hyrax

fajn cteni

Reagovat
lampas

Trefný je to s tím uznáním. Vrbu prostě strašně nasralo a ponížilo, že po EURU na kterém podle mě výborně zvládl dva zápasy a bohužel se nějak nepovedl ten poslední (nelze ale říct, že to byla Vrbova chyba) po něm šli novináři a hledali se jen jeho chyby. V Plzni už je vyčerpanej, pokud fakt po něm jde i Šádek, tak nechápu co tam dělá. Podle mě nakonec skončí ve Slovanu Bratislava.

Reagovat
stas87

Proti Chorvátom mal jeho tím obrovské šťastie v tom, že oni nepridali tretí gól. Herne dominovali veľkú časť zápasu. Že z toho nakoniec vybojovali bod, bolo vďaka tomu, že sa sami Chorváti vyhodili z tempa a začali zmätkovať. Tak neklam o dvoch výborne zvládnutých zápasoch.

Reagovat
Firkraag

Přesně, vždyť jsme předvedli uplný hovno. Tedy proti Turkům tuším.

Reagovat
lampas

Líp ty zápasy zvládnout nešlo. Za to, že jsou Chorvati labilní kundy my nemůžeme.

Reagovat
Kily

to jsou pecky, Vrba proti Chorvatsku selhal, ten tým nedokázal vůbec připravit a ještě je za hrdinu

Reagovat
stas87

Tam to mohlo byt 4-0 v suchom triku.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mayday

Tam jsem tehdy vůbec nechápal, proč nasadil proti Chorvatům Lafatu do základu, když se dalo čekat, že hrát budou spíš Chorvati a my budem čekat na nějaký brejky.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
KingMaster13

Tak Chorvati jsou taky někde úplně jinde, to že Vrba dokázal nahecovat tým aby do nich šli když měli nejslabší část utkání ale bylo geniální Španělsko i Chorvatsko byly hodně nad naše síly a dle mě jsme si v těch utkáních zachovali čest. Taky to mohlo dopadnout 4:0 a 3:0, takhle jsme do posledního utkání bojovali o postup. Bohužel to Turecko nám vůbec nevyšlo a je to hrozná škoda, protože na ty jsme dle mě měli

Reagovat
lampas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mariano13

Toto mi príde ako koment fanúšika, ktorý za to, že z ligy pozná nejakého Honzu z Jablonca, vidí toho hráča niekde v Monchengladbachu, alebo Watforde. Na tom Eure ste v tej skupine mali slabý tim (papierovo menej kvalitný aj ako Turci, tí však klesajú mentalitou). Za to, že betónoval proti Španielsku, je to Euro, kde sa hrá na výsledok, nie aby Miloš v tretej cenovej opakoval už tretí krát aká pekná kombinácia sa podarila v 30. minúte. Bod s Chorvátmi ktorí vtedy patrili medzi najväčšieho favorita je zlatý bez ohľadu na to, čo predvádzal súper. S Turkami prišlo zlyhanie, ktoré podľa mňa spôsobil fakt, že zacítili šancu a bezhlavo sa chceli po nej vrhnúť.

K tomu, čo sa deje teraz sa nemôžem vyjadriť, keďže to moc nesledujem, ale po tom Eure mi to prišlo veľmi nefér taká kritika.

Reagovat
uff

Reagovat
pobody's nerfect

Měl by si dát pauzu od trénování a věnovat se novinarine, prospěl by tím oběma stranám

Reagovat
icka

Mel by si dat pauzu, dle meho je toho na neho moc a proste to prerostlo pres hlavu,

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdo mi zavolá a přečte mi to :D tolik sem nečet dohromady za rok

Reagovat
Coniglio

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Sosi

Jeste par poznamek. Prvni - kdo z vas, kteri nekdy hrali treba FM, jste odehrali x sezon kariery, tvorili muzstvo a potom presli k jinymu tymu stavet tym uplne od zacatku. Nebo kdyz se vam smazaly savy a nemeli jste nic ulozene, museli jste tvorit tym od zacatku. Me to teda nebavilo. Druha vec - ta nasranost a otravenost zivotem proste prijde s vekem, coz malokdo z nas na EF dokaze docenit. Myslim ale, ue vetsina z nas to muze videt na vlastnich rodicich, ze proste v urcite chvili maji vseho plne zuby a vsechno je sere. Jedna vec je kritizovat profesne, ale proste z hlediska lidskeho zivota neni Vrbovi co vycitat...Treti vec - je to nejupesnejsi trener novodobe historie ceskeho fotbalu. Vzdy ho budi mit rad za uzasne zapasy ceskeho tymu v Evrope, to nemelo obdoby. Ale uspech s sebou nese i velke vypeti, nervy, stres. Vzdyt jede bez prestavky skoro 10 let. Zatimco nejaky Lavicka, Scasny ci Uhrin vzdy po par letech delsi dobu odpocivali, Vrba je v zaprahu temer nepretrzite. Nikdo mu nevydrzel konkurovat celych 10 let. Ale to je proste zivot, vzdyt i Jarolim byl uzasny kouc, co dokazal se Slavkou, jaky hrali fotbal. Jenze stacilo par let a taky vyhorel, uz se z toho nedostal. Nezbyva nez doufat, ze prozije uspesny podzim kariery a jeste s zmatozi k nejakymu povedenymu angazma s nejakym tymem udela slusny uspech, ktery si zaslouzi. A nezbyva nez doufat, ze Trpisak bude nejmene tak uspesny a prinese nam taky nespocet luxusnich zazitku pri zapasech ceskych tymu v Evrope, protoze uz nechci zazit ty otresne roky, kdy v srpnu vypadly vsechny ceske tymy po otresnych zapasech. Nebyt Vrby, neni Trpisovsky. Jen je zapotrebi udelat generacni vymenu s citem a uctou ke starym odchazejicim.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
opretis

Reagovat
kaspo

Reagovat
eleven11

Reagovat
kattos

Jen at těm médiím dá co proto, to se prostě nedá číst co za sračky oni píšou.

Ale dobrý článek

Reagovat
smazaný uživatel

V Baníku bych ho nechtěl jako trenéra, teď ne, kdo ví, třeba za tři roky, ale teď by to bylo kontraproduktivní. Přál bych mu půlroční dovolenou a pak nějaké "klidnější" angažmá, kde vydělá dost peněz, Turecko, zase Rusko, Emiráty. Prostě co nejdál od Česka a všetečných novinářů.

Reagovat
Pajinho10

Myslím si, že novináři s Vrbou dělají rozhovory jinak, než s jinými trenéry a trochu se vyžívají v tom, když ho vytočí. Už asi měsíc se ho ptají na jeho budoucnost. Ptají se na to stejné Jílka nebo Pánika? Ti mají horší výsledky. Nechají je zhodnotit zápas a dobrý. Jílka se nikdy nikdo neptá na Kangu, Mandjecka, Kayu... Vrba furt musí obhajovat Krmenčíka, Limberskýho, to že protočil před Antverpama sestavu...

Reagovat
PhilipS

Vrbovi by slušela Sparta. Myslím, že by z nich dokázal udělat mašinu. Tohle je jenom nepodstatnej mediální šum. Furt je to druhej nejlepší českej kouč.

Reagovat
lada.sp

já bych ho do Sparty bral..ale on tam nikdy nepůjde, protože ví že tam by byl na něj ještě větší tlak..a hlavně tam už nemá cenu nic co budovat a to říkám jako kovanej Rudej

Reagovat
KingMaster13

V Česku by pro něj byl ideální Baník. Klub co potřebuje udělat ten poslední krok aby mohl bojovat o českou elitu a Vrba by je tam mohl dostat, navíc by tam nebyl takovej tlak. Na Spartě by ho to dle mě sralo, protože by mu do toho každej kecal.

Reagovat
Godwinson

On se chová jako retard a tak ho lidi i vnímají, to je v pořádku. Když si vzpomenu třeba na Bílka, který měl tu svojí mediální cestu podle mě úplně opačnou. Ten podle mě končil své působení jako člověk, jež se dokáže nad reportéry povznést a dává smysluplné rozhovory, tedy pravý opak začátku jeho působení u repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze je rozdil kdyz opoustis ligu zadnima dverma jak Bilek, kdy nikoho ani nezajimal jeho konec ve Zline a denodenne exponovanym Vrbem. Bilek ikdyby kecal o fotbale sebelip, vysvetloval taktiky, tak je to lidem sumak. Kdezto Vrba dostaval sodu kdyz hral pragmatickej fotbal na 1:0 a novinari ho vylozene provokovali

Reagovat
Godwinson

Já se bavil o Bílkově práci u repre, tam byl vysoce exponovanej taky, protože ho hejtoval úplně každej. Vrba byl miláček, jak je zmíněno v článku. Jako já vím o některých jeho excesech, který vznikly jen tím, že je to zmrd ... jestli ho v mnoha dalších provokovali novináři, tak o tom nevím, to máš asi lepší přehled a já se jich nezastávám.

Reagovat
smazaný uživatel

ne e, nemam, treba ten vymrd s repre kdy mel podepsany uz dopredu nekde v Rusku a pak se kroutil, to byla dobra prasarna na fanouska sama o sobe. O jinych zakulisnich excesech nevim, jen si myslim ze je celkem na love a mozna by vzal i tu Spartu ted myslim, pred navratem s diky odmitnul, pozitivni krok pro nej rozporuplna postava, kazdopadne Bilek nehral nikdy snad o titul, nezna ten kazdodenni tlak

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak ma ss Spartou double.

Reagovat
smazaný uživatel

jo? asi posledni ne? diky za opravu, i tak to bylo v dobe bez socialnich siti, ne jak dneska si Hanousek kterej hral dobre o sobe cte jakej je drevak a podobny hejty a pak zacne hrat fakt priposrane..Tak to kredit pro Bilka, mel sem ho za vetsiho nyanda, vysledky mel i z dlouhodoby souteze

Reagovat
smazaný uživatel

teda nedelo se takovy peklo jak dnes na soc. sitich

Reagovat
bobis21

Bílek dostával sodu za to samé, jen u toho neměl důvod se urážet jak Vrba...

Reagovat
smazaný uživatel

Víceméně souhlas se vším. I dobre strefovani do vlastních řad ohledně žurnalistů.

Vrba do Baníku hned, ale je pro nás drahý, momentálně.

Reagovat
lichna.

Jak už jsem někde psal, myslíš že by najednou změnil svoji filozofii a začal by to stavět na mladých a odchovancich? Podle mě teď potřebujeme úplně jiný typ trenéra.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně jo.

Ale snad už někdo přijde, jsem čím dál více znechucen chováním hodného strýčka a jeho pobocnika a vůbec neberu v potaz, že jsme zase nějakým zázrakem na 4.miste...

Oni už to prostě nezvládají.

Reagovat
smazaný uživatel

Nekdo proste nedokaze snaset jizlivost a nesoudnost ceskych novinaru. Totalne ho otravili a to se projevi i na kariere. Postvali proti nemu fanousky, to se nedela. Vrba je stale skvely trener.

Reagovat
Jigaza

Velice dobrý článek. Jsem rád za tento rozbor, protože je vypovídající, nehledí jen na špatné ale naopak hodnotí i dobré stránky věhlasného kouče, což si rozhodně zaslouží. Profesionálnější vystupování bych rád viděl u médií i trenérů. Handrkování, chytání za slovíčka a přehnané grimasy mě nebaví

Reagovat
Le Gunner

Díky za článek, celkově objektivní posouzení problematiky, která má - jako každá jiná - dvě strany mince. Prostě Vrba se do médií vyjadřuje neprofesionálně, na druhou stranu při nekompetentnosti rozhovoristů a novinářů netuším, jestli bych udržel nervy na uzdě (každý je nějaký, aniž bych aroganci obhajoval). A propo:

"Hele, a jakou máme vlastně jako novináři aprobaci k tomu trenéry nějak hodnotit? Vlastně v dnešní době stačí se dostat do nějakého média, kterých je mraky, nebo si založit blogísek, a už může ten borec napsat, že Šilhavý je pitomec. A zatímco dřív jsi pro přijetí do nějakého média aspoň musel umět psát, dneska už ta kvalita je tak dole, že nemusíš umět ani to."

Tesat do kamene. Ať už z hlediska toho, že dnes se v mediálním prostoru může vyjádřit úplně kdokoliv (ať už nízké nároky pro přijetí novinářů do pracovního poměru nebo obecné možnosti internetu - blogy/blogy/fóra), tak z hlediska toho, že úroveň vzdělávání dnešních potenciálních novinářů je bídná a jestli někde za něco stojí, tak k samotnému studiu přijímají téměř kohokoliv, kdo často neovládá ani pravidla českého pravopisu, což mám bohužel ověřeno na několika kamarádech nebo bývalých spolužácích na více než jedné škole (tato skutečnost mě společně se studenty žurnalistiky mrzí u studentů na pedagogických fakultách).

Reagovat
Le Gunner

PS: Zmíněním "možností vyjádření se na internetu kýmkoliv" střílím rovněž do vlastních řad, a to vcelku intenzivně - pro případné rýpaly.

Reagovat
herbage

myslím, že nějaký blogísek pana Vrbu asi nerozhodí, dotazy mu mohou na tiskovkách pokládat jen akreditovaní novináři, což by měli být lidé, kteří se danou prací živí a tedy na úrovni.

Reagovat
Le Gunner

Jasné, ty blogy/vlogy jsem nemyslel v souvislosti s konkrétním případem, ale jako obecnou pravdu. Určitě si někteří trenéři ale vybrané blogy pročtou, nemyslím si, že to jejich pozornosti ujde.

Reagovat
Greny

Ještě takovej dotaz: není pouze na jeho dobré vůli zda rozhovor poskytne nebo ne? Nebo jim to FAČR či LFA nějak nařizují?

Reagovat
Kostomlat

Během přenosu pro TV musí byt k dispozici před a po utkani a povinne musí po zápase na tiskovku

Reagovat
herbage

Pěkný článek. Víceméně to spíš poukazuje na dnešní dobu a současné mediální prostředí. Díky internetu je vše uspěchanější a u novin platí jednoduchá logika, kdy bombastičtější zpráva = více čtenářů = větší příjem z reklamy. Tím vznikl tlak i na kdysi "seriózní" média, generace novinářů se obměnila a nyní píše vlastně každej, kdo umí číst a psát, hlavně když bude ochoten psát za co nejnižší mzdu, protože tím bude větší zisk majitele. Už jen na základě těchto vstupních principů, kdy trenéra může dělat jen člověk, který má výsledky, zatímco u novinářem může být kdokoliv vzniká výrazná disproporce, kterou bohužel většina novinářů nechápe (čest výjimkám). Já když vidím, jaké občas pokládají otázky, tak se za ně děsně stydím a nevím, jestli je to lenost lépe se připravit nebo tomu jen prostě nerozumí a nemají na to. Jako technicky vzdělaného člověka mě naprosto irituje, když si přečtu článek o nějaké události a jsou tam chyby, které musí vzbuzovat pozornost i u žáků 2. stupně základní školy. Zkrátka nejlepší novináři jsou dneska ti, kteří jsou úspěšní ve svém hlavním oboru, mají spoustu znalostí a ve volném časem píší články nebo ti, kteří píší pro trochu lepší noviny, mají čas na práci, zájem o svůj obor a jsou za to náležitě ohodnoceni, takže je práce i baví. Jenže když na tiskovku přijde 20 novinářů a z toho 5 jsou blbci, tak je těžké s tím něco dělat. Někdy stačí, aby člověka otrávil i 1 blbec. Tím nechci sklouznout do role pana prezidenta, že bych tvrdil, že všichni novináři jsou blbci, ale z důvodů výše nastíněných to mají dnes novináři velmi těžké, je velký tlak na bulvarizaci a povrchnost zpráv, takže z toho pramení i rostoucí frustrace lidí s kterými dělají rozhovory, přičemž ti lidé něco skutečně dokázali a i třeba ne nutně zle myšlený dotaz může u nich vyvolat podrážděnou reakci. Btw. jen co se týče tlaku médií, stačí se podívat na nejúspěšnější trenéry, jak jim během pár let zšednou vlasy nebo rovnou vypadají a přibývají vrásky. Dneska není moc zaměstnaní, kde by byla permanentně vyšší míra stresu. Možná dispečeři letového provozu a přední politici. Není tak divu, že je to časem semele a takový Klopp nebo Guardiola už dneska tvrdí, že možná po ukončení současných smluv si vezmou delší pauzu a to je jim 52, resp. 48 let

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
db18

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
Zark

Allegri si dal taky pauzu

Reagovat
Wambasen

Reagovat
uff

Reagovat
Lof

Reagovat
Harakan

Reagovat
jaRys9

Reagovat
Jan Horáček

To s tou arogancí vůči novinářům platí pro více trenérů. Pan Klopp, který je z pro mně neznámého důvodu vydáván médii za velkého sympaťáka, také odcházel ze studia, když dostal kritickou otázku. Při poznámkách typu: "Dortmund hraje nejlepší fotbal v Německu a možná i v Evropě" se ale usmíval jak měsíček na hnoji a byl ochoten vést dlouhé diskuse.

Reagovat
bartes

Moc nechápu ten všeobecný hon na Vrbu.To si fakt nikdo neuvědomuje, že Plzeň je jen český provinční klub, který dlouhodobě hraje nad své možnosti a jeho dlouhodobé účinkování v Evropě je spíš malý zázrak? No, tak se nepovedla 1 sezóna v Evropě, tak co? Povede se příští. Antverpy nejsou žádní nazdárci a nebýt zbytečné červené karty, tak přejdou i přes Alkmaar.

Co se týká Vrby samotného. Je to za posledních 10 let nejlepší trenér u nás, dneska je lepší jen Trpišovský. Vrba má problém hlavně v tom, že má svoje limity, které nechce překonávat. V podstatě celých 10 let hraje pořád to samé. Vybere a vypiplá si svých 13-14 hráčů a na těch to donekonečna staví. Vždy je jeho systém založen na tvořivém záložníkovi, na které má doslova geniální čich. Ať už to byl Horváth, Darida nebo Hrošovský. A teď vypadá skvěle Kalvach. Problém je, že ostatní týmy se už na to naučily hrát a Vrba neumí nastavit nic jiného. Neumí rotovat. Proto ten jeho fotbal vypadá čím dál hůře a často ty góly Plzeň doslova dotlačí individuální kvalitou.

Jeho arogance do médií je taky o tom, že on je v podstatě pořád v zápřahu a musí odpovídat na dotěrné otázky, K tomu nemá super vztahy s vedením. Tady by stačilo, kdyby to mediální divadlo delegoval na někoho jiného, třeba na asistenty, aby si sám od tlaku odpočinul.

K tomu by mohl začít dělat něco sám se sebou. Evidentně přibral, takže by se měl začít hýbat. Stačí se podívat na cca stejně starého Straku. Ten běhá s hráči a ta energie je úplně někde jinde. Ve volném čase by se Vrba mohl věnovat tomu, jak bude odpovídat na otázky.

Jestli ho odvolat je úplně zbytečná otázka. Pokud ho odvolají, tak nemají náhradu. Stane se úplně to samé jako s Pivarníkem nebo s Krejčím. Ze setrvačnosti 1.rok uhrají poháry a další roky budou hrát ještě horší fotbal, než teď a budou rádi za top5. Prostě a jednoduše náhrada za něj není, takže je prakticky neodvolatelný a v Plzni by měli udělat něco s tím, aby se přenesl hlavně mediální tlak na více lidí a Vrbu nechat odpočinout.

Reagovat
Kostomlat

Franz je ještě o 6 let starší

Reagovat
smazaný uživatel

Na dnešnú hektickú dobu trochu dlhý článok. Je to ako podrobná analýza, povedzme pre zahraničný klub, ktorý by uvažoval o angažovaní Vrbu.

Reagovat
stas87

Celkom by ma zaujimalo, či by našiel spoločnú reč s Antosikom a vrátil sa do Žiliny. Evidentne ma českého futbalového prostredia plne zuby a odchod na Slovensko preňho môže byt vyslobodenie. Aj na Slovensku píšu kokotiny, ale vrátil by sa po rokoch a žiadny novinár by ho nenatieral od začiatku. Čo sa týka futbalu a médií, je to na Slovensku podstatne kľudnejší.

Reagovat
lichna.

Nevím jestli by ho zrovna Slovensko momentálně lákalo.

Reagovat
stas87

A kam by šiel? Naháňať peniaze do krajín bývalého ZSSR? Z Prerova to do Žiliny nemá tak daleko, nikto po ňom nepojde tak ako v Plzni. A na Slovensku môže byt rok či dva a potom dá nejaké to Rusko či Kazachstan.

Reagovat
smazaný uživatel

Neprotirečíš si? Vlastne to Rusko, či Kazachstan pripúšťaš, ale až o rok, či dva.

Reagovat
stas87

No, určite to bude chcieť ešte skúsiť niekde za poriadne peniaze. Ale aktuálne mi príde, že ho to v Česku maximálne serie a chce odtiaľ vypadnúť. Trénovania v Česku ma plne zuby.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem ako je na tom jazykovo, ale prečo neskúsiť klub zo západnej Európy?

Reagovat
stas87

Ovláda len slovanské jazyky, je bez šance, bohužiaľ.

Reagovat
Kostomlat

Vrba je ještě stara generace trenérů. Umí max. Rusky. Ale ti mladší v čele s trpisem vedi, že potřebují i aj. Jindra trpisovsky by už západ dal.

Reagovat
KingMaster13

Jindra je na tom s jazykama snad i hůře jak Vrba Ten kdyby uměl anglicky tak už trénuje někde na západě

Reagovat
Kostomlat

Aha tak to jsem nevěděl, jak měl za to, že angličtinou vládne. Asi proto ho předloni chtěla Rijeka ☺

Reagovat
KingMaster13

Jako budu jedině rád když tu zůstane. Má ze sebe jedinečnou možnost udělat českého sira Alexe Fergusona

Reagovat
Kostomlat

To jsme si o Vrbovi mysleli taky. Jindra da max 10 let, čtvrtstoletí už nikdo nikdy nezopakuje

Reagovat
KingMaster13

Tak jako furt se může posunout výš k repre ale to si nemyslím že by bylo pro něj. On by potřeboval čas na to aby kluky naučil svůj herní styl.

Reagovat
Kostomlat

trpis je jednoznačne klubovej trenér, stejne jako vrba. Pro repre se více hodi heciri typu straky, kámoši typu haska nebo bilka atd. I ten silhavka je podle me spíše repre trener

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo, nikdy... to je také ultimatívne.

V ČR, v Anglicku, či vo svete?

Á propos, ani Ferguson nemal prvým rokom takú pozíciu ako v dvadsiatom treťom roku...a vo štvrtom roku mal namále. Veľa nechýbalo a balí.

Reagovat
stas87

Trpisovsky tiež nevie anglicky. Preto je v Slavii a zatiaľ neuvažuje o zmene pôsobiska. Ale je v Slavii krátko, tak nemá prečo odísť. Ak na tom zapracuje, môže to časom skúsiť. Len si myslím, že uvažovať o nom bude maximálne FCA či Angers. A musel by mat okamžite výsledky.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Greny

Polsko? Např Legia?

Nebo klidně i třeba Rakousko... Že neumí anglicky nemusí být takovej problém pokud by měl asistenty kteří by angličtinu ovladali

Reagovat
lichna.

No tak vzhledem ke kvalitě slovenske ligy by to pro něj momentálně byl velký schodek dolů.

Reagovat
db18

Podle nabízených peněz.

Reagovat
JozkokozleJ

Mimochodom, slovensky Dennik Sport je celkom iny level, nez cesky. Nie je tam taka fluktuacia a hlavne nie su to bulvarne zamerany. Pdf verzie:

https://sport.aktuality.sk/dennik-sport/pdf-verzie/

Reagovat
stas87

Sak to je jasne, že slovenský šport je kvalitou daleko pred českým. Česky šport je absolútna sracka. Rumunska Gazeta zasa skvelo pokrýva CL, k zápasom ma často tri či štyri plne stránky a je to nabité kvalitou, dosť to pripomína kicker či sportbild. Aj Poľska Gazeta je kvalitou daleko pred českým športom.

Reagovat
JozkokozleJ

Inak s tou Zilinou pochybujem. Tam sa uz robi uplne iny futbal, nez za jeho cias. Ibaze by ho lakala nova profesna vyzva robit uplne novy typ futbalu, bez posledne roky.

To uz skor verim, ze by ho oslovil Slovan. Vrba ma k slovenskemu prostrediu vrlmi blizko a Slovan by ho urcite vedel oslovit financne a tiez viziou.

Reagovat
stas87

U Slovana vidím pre neho zásadný problém. Kvalita kádra Slovana daleko prevyšuje konkurenciu, to preňho nepredstavuje zaujímavú výzvu. Jedine zaujímavé sú poháre, dostať klub do skupín. A Slovan zasa rak často predkola nezvláda. Väčšiu výzvu predstavuje pre neho Žilina. A nás pravdu v tom, že Žilina nemá tu pozíciu ako vtedy, keď tam pred rokmi posobil.

Reagovat
lichna.

Za mě to Vrba občas zbytečně přehání, třeba tehdy jak odešel té čičině z O2. Na druhou stranu co někdy dostává za otázky, tam jde fakt vidět, že mnohem méně profesionální jsou právě redaktoři a novináři. V Deníku Sport o fotbale podle mě už nepíše skoro nikdo normální. Co tak vím Konečný nebo Vacek jsou úplní dementi, Kvasnica má občas dobrý článek ale taky si své osobní preference vypisuje ve článcích. Kosturik je taky dement. Je fakt škoda, že nemůžeme mít jeden sportovní deník na úrovni a bez bulváru. A místo článku o tom co dělá Kanga ve volném čase se třeba dočíst analýzu hry Slovácka pod Svedikem apod..

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
čolo

Reagovat
tnt03

Dobrý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky napsané, s citem pro věc. Bohužel mediální éra, kdy si v diskuzích může psát kdo chce a co chce je plenkách a puberta v nedohlednu. Musíme to nějak vydrže a doufat, že i diskuze budou jednou dospělejší, a že novináři se třeba někdy vrátí od hledání senzací k hledání pravdy hlubšího smyslu dění ve společnosti. A že to lidé budou takhle chtít číst. Jinak totiž budoucnost lidstva moc optimisticky nevidím. Planeta jako hřiště pro nezodpovědné grázly nemůže dopadnout dobře.

Ale já jsem optimista

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Trenérské kvality Vrby jsou úctyhodné, jeho amaterismus v komunikaci s médii je však věc druhá. Je úplně jedno, jestli dávají novináři dementní otázky, jestli mají či nemají pravdu, prostě profík tohle musí ustát.

Reagovat
johan14

Povedal pisalkom že sú len pisalkovia čo si píšu aj to čo si prstu vycucali, a oni mu to nezabudli. A na rozdiel od trénera ktorý musí denne dokazovať, že je tá správna voľba, oni si svoju neschopnosť niečo skutočne dokázať kompenzujú okopavanim členkov zozadu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je to neoddelitelná súčasť jeho práce - komunikácia s novinármi. Máloktorý tréner to miluje.

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

Když srovnám úroveň sportovních novin, jmenovitě Sportu, před 30-40 lety a dnes, tak to se nedá porovnat. Vrba má pravdu.

Reagovat
Kostomlat

Mimo téma : co si myslíte o přesunu schicka do Lipska? Já si vůbec nemyslím, že by tam měl Mít do sestavy nějak vyrazne blíže. Bude pravděpodobně sedět i v RB

Reagovat
Losinho

Ale aspoň z tý lavičky občas naskočí. A když se mu bude dařit, tak po odchodu Wernera bude číslo jedna. Zatímco v AS by se na hřiště už nepodíval.

Reagovat
Kostomlat

Přiznám se, že nevím, jestli hraje Lipsko na 1 nebo 2 hroty, pokud jen na jednoho, tak přes Wernera není šance

Reagovat
stas87

Ako trojka v útoku musí za ten rok presvedčiť, že môže hrať v základu. Ak bude hrať len priemerne, pomaze spät do Ríma. A čo v piatok predviedli Werner s Poulsenom.. bude mat sakra ťažké, aby odohral viac ako 8-10 zápasov.

Reagovat
Losinho

Ano, tak to myslím. A nevsadil bych si na to, že to zvládne. Ale v AS už by šance nedostával a těch možností na výběr asi moc neměl, když např. do Ruska nechtěl.

Reagovat
Kucka

Zase RBL dalo za jeho hostovačku 5M, což není málo.

Reagovat
Pablos

Z pohledu ale finančního je to nesmysl, aby jen seděl. Proč by Lipsko vyhazovalo 7,8mil euro aby jen seděl a poslali ho zpět do AS pak. Protože na co uplatňit opci, která je dalších 20mil když jsem mu za ten rok sezení snížil hodnotu. Podle mě bude normálně rotovat, hrajou i LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Určite šancu dostane

Veď Lipsko hrá BL, Pokal, LM!

Reagovat
Pablos

*uplatnit... Teď na to koukám až

Reagovat
stas87

V CL majú ťažkú skupinu, tam si veľmi nezahraje. Skôr by som to videl tak, že dostane v CL 20-25 z lavičky. V BL Nagelsmann proti tej úplnej špičke bude preferovať zohratú dvojicu. Takze Schick si kopne podľa mna v zápasoch medzi CL od začiatku. A v nich musí predviesť to naj, v opačnom prípade pôjde do Ríma. 7 mega RB bolieť vôbec nebudú.

Reagovat
Pablos

Tak jasný, že když nic nepředvede tak si ho nechávat nebudou. Já jen mluvím o tom, že šancí podle mě dostane dost.

Reagovat
stas87

Ok, sak to sa dozvieme casom. Ja mu neverim, ze odohra v zaklade viac ako desat zapasov. Zahra si dost ako nahradnik co pride na 20-25 minut.

Reagovat
Pablos

Tak 10 zapasu v základu mi přijde právě teda jako velmi hodně šancí se ukázat.

Reagovat
stas87

No ani nie.. a Schick v nich musí hrať tak, aby vedenie RB aktivovalo opciu. Čo ten tlak na neho ešte zväčšuje. Zatiaľ mi nepríde, že by pod tlakom zvyšoval výkonnosť a nakoplo ho to. Ja z toho mám zatiaľ dojem, že Augustín chce do L1 a Schickom chcú zalepit uvoľnene miesto. Navyše podmienky toho hosťovania sú celkom výhodné pre Leipzig.

Reagovat
Pablos

V jeho pozici je to víc než dost. Neřeknu kdyby dal za minulou sezónu 15 gólů za AS, ale takhle... je jasné, že mu to musí sednout a vyjít prostě, aby se probil do víc zápasů v základu. Já nějak nepředvídám jeho úspěch nebo neúspěch tam, mluvím jen, že si myslím, že adekvátní šanci dostane.

Reagovat
cink

Musímevsi promluvit o Vrbovi

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní dřívější náplň novinařiny poskytování informací už dávno hlavní náplní není. V internetové době kdy zpráva stará 10 minut je jako dříve stará 10 let se není čemu divit. Při uspěchanosti většinou úroveň práce upadá. Ten úpadek u novinařiny se projevuje tím, že i média dříve alespoň trochu seriózní, se chovají tak, jak to bylo zvykem u bulvárních. Je to podobné jako v politice, kdo se zaměří na ty nejnižší lidský pudy, má úspěch. Bohužel.

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Darren Fletcher

" kde nebohého kouče anglická média "

Sarri.. hm, predbehol si dobu kamo

Reagovat
smazaný uživatel

Istý chlapík nazýval prívlastkom "nebohá" svoju, samozrejme živú, ex.

Reagovat
Pablos

OT: Ten Škrtěl... To je co zase jako?

Reagovat
Euphael

?

Reagovat
Pablos

Expreska:

Škrtel prý ukončil smlouvu s Atalantou

Hodně krátké zřejmě bude angažmá Martina Škrtela v Atalantě. Slovenský obránce se italskému celku upsal teprve před třemi týdny a podle některých médií nyní kontrakt ukončil. (

Reagovat
Euphael

Aha

Reagovat
xhejl

Mě hlavně strašně vadí sportovci (a lidi okolo sportu), co si neuvědomují, že bez těch 'otravnejch a nekompetentnich' novinářů by si chodili kopnout (/zasportovat) maximálně po 8 hodinový směně za párek a pivo. Samozřejmě, že i novináři tu práci ne vždy dělají pořádně a samozřejmě, že je to špatně, ale pořád je to tak že Vrba ve skutečnosti novináře potřebuje mnohem víc než oni jeho.

A já dokážu pochopit, že občas člověk vybouchne. Ale když se tohle arogantní a hovadský chování opakuje pořád dokola, tak je to prostě na palici. Vrbovi by prospělo jít na pár měsíců makat někam za 30k měsíčně a pak by zjistil, že je jeho práce fakt super a cool, i když mu jí občas znepříjemní debilní reportér.

Reagovat
Pablos

sport potřebuje fanoušky ne novináře, novinář potřebuje sportovce aby měl vůbec na chleba. Rozumíme si?

Reagovat
xhejl

Tak k fanouškům se ten sport taky musí nějak dostat. Je spoustu věcí, kdy je potřeba člověk, který se tomu profesionálně věnuje a díky tomu předává fanouškům věci, které by se k nim jinak nedostali a přitom dneska tvoří podstatnou část toho sportovního světa (rozhovor s trenérem/hráčem, info o přestupu, cokoli). Samozřejmě, že je to vzájemný a bez profi sportu by nebyli sportovní novináři. Ale v ten daný moment, kdy Vrba prostě pičuje na novináře, tak úplně zapomíná na ten fakt, že kdyby o něm, o Plzni, o fotbale nikdo nepsal, tak dneska nějakej Vrba nikoho nezajímá. Už jen proto, že ho někdo nezná.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
noustres

Tak Vrba měl hlavně podporu od Šádka ne? Paclík to jen posvětil svěcenou vodou od Veolie. Důležité je podchytit hladové lidi. Trh už sám nabízí materiál, který je třeba "využít".

Reagovat
Pablos

Ale on ty novináře nepotřebuje k tomu. On byl tím faktorem, že o Plzni o které se předtím skoro nepsalo a nikoho moc nezajímala se najednou strhla vlna zájmu. Mně se nelíbí jak vypadají ty jeho rozhovory a tiskovky z pohledu toho, že na to nejsem zvědavej na tyhle žabomyší války, mně zajímá ten sport. Takže já bych napsal spíš, aby si uvědomil, že to fanouška a diváka otravuje a nezajímá, ale né to, že by si měl uvědomit, že novináři a bla bla bla.

Reagovat
herbage

to je prostě blbost, fotbal by se i bez novinářů hrál dál a pochopitelně i Vrba by byl pořád tam, kde je. Medializace by byla sice menší, ale nic zásadního by se asi nezměnilo. Dost dobře si dokážu představit model, ve kterém by žádní novináři nebyli vůbec potřeba, kromě zpráv o přestupech, které stejně oznámí kluby na svých oficiálních stránkách. Když si matně vzpomínám na studia české televize k lize mistrů, tak se tam člověk stejně nic nedozvěděl, prostě pustil televizi, až když začal přenos a po zápase to zase vypnul, pokud nečekal na sestřihy. To že si tam pak Kozohorský plácal játra bylo jen takové nutné zlo, než měly připravené právě ty sestřihy. Dokonce i moderátoři jsou občas tak otravní, že by nejlepší bylo úplně vypnout zvuk. Dneska člověk může koukat na streamy v jazyce, kterému stejně nerozumí a má klid. Nebo koukat bez zvuku. Stejně tak přestupy si najde na serveru transfermarkt a sestřihy zápasů na footyroom. Na fotbalových fórech pak člověk stejně čte jen diskuse, články klidně stačí v podobě pan x přestoupil z klubu y do klubu z za částku w, což napíše i cvičená opice. Pochopitelně, že nějaké analýzy občas stojí za přečtení, ale ty stejně píšou amatéři bez nároku na honorář nebo za směšné sumy, ne profesionální novináři. A lepší než rozhovory s hráči či trenéry je třeba bezfrazi, kde to hráči napíšou sami i bez novináře. Takže v čem je přidaná hodnota oné novinařiny, bez které by se člověk tolik neobešel? Na tiskovkách se člověk stejně nic zajímavého nikdy nedozví, spíš to trenéry sere jako nutná povinnost a rozhovory s hráči stejně většinou se omezí na fráze typu: Dal jste gól hlavou, měl jste trochu štěstíčko? nebo Gól padl po nacvičeném signálu, to jste na tréninku secvičovali? Je fakt, že studii BBC nebo Skysports už jsou na úrovni, ale i bez nich by se dalo žít a svět fotbalu by žil vesele dál.

Reagovat
smazaný uživatel

A lepší než rozhovory s hráči či trenéry je třeba bezfrazi, kde to hráči napíšou sami i bez novináře.

Oni to samozřejmě sami nepíšou, proboha. Je to přepsaný rozhovor s novinářem do ich formy.

Reagovat
Pablos

Ale zase takovej Limberského vlastnoručně napsanej článek by mohla bejt rekulérní prdel

Reagovat
Detective

Změnila by se jedna podstatná věc, klesly by peníze, který prouděj do fotbalu a tim i příjmy lidí okolo fotbalu, jako je třeba Vrba. A to mnohonásobně. Fotbal jako hra opravdu novináře nepotřebuje, ale fotbalovej reklamní byznys, kterej umožnuje ty neskutečný příjmy, ten jo. Ten je přímo na tomhle způsobu informování a vyvolávání kontroverzí založenej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
monty25

V dnešní době sociálních sítí si nemyslím, že by novináři byli pro sportovce až tak nepostradatelní...

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
FCSL

Já jsem nikdy nepochopil ten brutální hate po Španělsku na ME. Jasně, byl to brutální beton, čekání na gol, ale dostali jsme ho asi v 87. minutě ze standartky. Hrát s nima aktivnějš, tak je to po 20 minutách 2:0 a bavilo by někoho na to koukat? Taky ne. Což se ostatně ukázalo i s Chorvatskem první půli, že hrát aktivně proti takovým týmům a s naší deffenzivou prostě nemůžem. Tam se to podle mě nejvíc zlomilo a Vrbovi se ani nedivim, když do něj každej hučel, jak se proti Španělsku posral a postavil beton. To byl pomalu stejnej hate jak po Rusku za Bílka. Za prohru 1:0 se Španělskem. To jsem nikdy nepochopil a nepochopim

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ruku na srdce, boli tam nereálne očakávania. Potom frustrácia, že sa nevyplnili. No a zlyzol si to Vrba, čiastočne aj za mlženie okolo nového angažmá.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Já myslím, že ten názor na Vrbu se právě zlomil tím dětinským útěkem (ne dětinským, že odešel od repre, ale jakým způsobem) do Ruska. Tohle si mohl a měl odpustit, sám tím hodně degradoval dosavadní práci v očích veřejnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak malej Vrba

Reagovat
Pablos

Za prvé se prohrálo, to ten hate umocňuje. Za druhé Řecko se snad hejtilo za Portugalsko taky a to celosvětově. Nevím proč by se takový fotbal měl najednou omlouvat, že škoda, mohlo to vyjít. A za třetí se prvně postupovalo i ze třetího místa, nepřišlo mi, že by to bylo tak nevyhnutelné v prvním zápase hodit beton jen.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Losinho

tehdy na konci zápasu se Španělskem by mě vůbec nenapadlo, že nějaká takováhle kritika proběhne

Reagovat
delfin

Perfektni clanek. Vrba, za to co udelal pro cesky fotbal, u me nasbiral body, ktere zadny, jakkoli vychcany novinar, nesmaze.

Reagovat
pantondavo

Ze začátku vypadal dobře, škoda, že se z něj stal arogantní chuj, ale co čekat od Plzně.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek. Já mám Vrbu celkem rád. Někdy ho i chápu, že je zpruzenej když mu nějací pseudonovináři pokládají stupidní otázky typu "prohráli jste 12:0. Jste zklamaný?". Na druhou stranu měl by se pokoušet na sobě trochu zapracovat, ne všichni novináři jsou idioti a je to jeho práce s nimi komunikovat. I s těma dementníma.

Co se týče třeba Mádla, tak je pro mě naprosto nepochopitelný jak šel ten člověk kvalitativně absolutně dolů a teď se nachází v bulvárním a zhrzeným novinářským bahně. Nechápu to, jak může člověk tak silně kvalitativně klesnout...

Reagovat
h8_sfatto

klesnul národ i zbytek světa, pokud sis toho nevšiml, tak zhruba od roku 2011 je to rok od roku větší žumpa ve všech směrech i státech, i ten Putin se v tý dnešní žumpě Trumpů,Johnsonů,Erdoganů,Zemanů,Babišů... jeví jako fajn chlap

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim, nemyslím, že tohle souvisí s politickou situací. Pokud dělám nějakou práci a dělám ji asi i rád, tak přece nezačnu vymýšlet hovadiny a kazit si kredit proto, že v USA zvolili třeba Trumpa. Akorát možná že lidi jsou zvyklí do svojí práce tu politiku prostě srát (někteří novináři), a to i ve chvíli, kdy to s tim nemá nic společnýho...

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako jeho alter ego Šídlo. Rádoby vtipní borci, kteří to každému natřou, až si z nich nikdo nic nedělá, ani tu srandu už ne

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, Šídlo to je taky slušný úkaz. Odborník na všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

Cize ho stale sere, ako sa k nemu ludia spravali pocas Eura? zaujimave no, strasne ako sa zmenil.

Reagovat
Andis

Nejlepší je jak se vychválí ta skupina LM . To už běhalo po webu i tenkrát ve skupině se City a Bayernem, i přes všechny pořážky s nima bylo moderní psát, že se hráli poměrně vyrovnané zápasy s těmito soupeři. A tohle v bledě modrém, je třeba napsat že i přes debakl 5:0 to vlastně byl solidní výkon s Realem a to nemluvím o vítězství nad demotivovaným AS kterému už o nic nešlo. Za to debakl v Římě radši zminovat nebudu Ale 7 bodů v LM je dobrý na český klub to neříkám že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

https://isport.blesk.cz/clanek/muj-isport-blogy-redaktori-jakub-konecny/368082/vrba-place-na-spatnem-hrobe-o-cem-svedci-jeho-vystup-po-zapase.html

Damy a panove, Konecny vam nabizi svuj blog o tom, ze je Vrba idiot, protoze mu spatne odpovida na jeho dementni otazky na tiskovce. To vse samozrejme premium!

Reagovat
Pablos

dno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Citace z clanku:

Teď už ze sebe zhrzený a alibistický kouč, který žije už jen z podstaty, chrlí víceméně jen žluč.

A pak se hosi divte, ze vas ma za kriply. Vy totiz kriplove jste.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten stejný kripl, který hodnotil kdysi u probíhajících přestupů charakter a přínosy hráče házením kostek?

Reagovat
h8_sfatto

typickej Blesk, podporovatelé prezidenta hulváta, který se nebaví s 90% českých médií, si vemou na paškál Vrbu, kterej slušně odpověděl novinářské žumpě na úrovni Blesku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co čekat od konečníku? Z toho může dle biologie vylézt přece jen a vždycky hovno, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To premium tomu stejně dává největší korunu.

Reagovat
Pablos

úplně nejvíc právě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
xjert02

Reagovat
db18

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
frank

Reagovat
xjert02

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
h8_sfatto

zvláštní jak česká média dokáží ze zločince udělat premiéra a z hrdiny arogantního padoucha...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem, prečo na rozhovory a tlačovky neposiela svojho asistenta? To je dovolené nie? A za druhé, napr. Sepp Maier povedal,že ked si o nom novinári vymýšlali alebo ho zhadzovali, tak nikdy na nich nekričal, ale verejne ich zosmiešnil tak že si vymyslel nejakú informáciu, tá-- vyšla na titulke športových novín a dotyčný perohryz-ako ich volal mal z ostudy kabát. Napr. ked mal moderné okuliare, novinár sa ho hned pýtal čo má s očami a ako chcel chytať.Povedal že s kontaktnými šošovkami(vtedy boli ešte primitívne) alebo ked písali že chce odísť ako Beckenbauer do USA, tak im povedal že už vyjednáva so San Franciscom ktoré ani nemalo futbalový klub.

Reagovat
brusel1

Vrba je tréner na hovno,nič za ním nejde.1.titul dostala škodovka ku storočnici,v evrope nepostupi,postupi až vtedy keď superovy o nič nešlo a hlavne tie stávkové podvody s talianmi+v lige netrenuje on ale vedie to dolfi s ďalším STB.ákom.Kde je Miroslav Kříž,šádku,langre,paclíku?

Reagovat
h8_sfatto

odvez si Babiše domů,čoboláku a běž ho vyhulit Weissovi, to byl pan trenér ne to byl fakt fór, Weiss by nemohl Vrbovi ani leštit píšťalu

Reagovat
smazaný uživatel

Čo ste si zvolili to máte. Vrba sa učil trénovať na Slovensku, robil asistenta pri repre ked ešte v Cechách nevedeli že trénuje.

Reagovat
TheTopFootbaler

Výborný článek, víc takových.

Reagovat
eLJay.91

Super článek. Díky za něj. Hezky jsem si početl.

Reagovat
smazaný uživatel

Milacek naroda byl mozna pro ovce, my znalci prostredi jsme vedeli od zacatku, ze je to arogantni nezvladajko

Reagovat
smazaný uživatel

On toho zvládnul víc za dobu co trénuje v Plzni víc než ty zvládneš za celej život.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

tak dokázal toho s plzní hdoně a také v repre ho považuji za úspěšného

Reagovat
smazaný uživatel

Nebránim Vrbu, to ani omylem, ale pravdou je, že novináři/redaktoři mají vážně debilní dotazy. Kolikrát vlastně nemaj ani dotaz. Viz "Prohráli ste o tři góly". To prostě není dotaz ale podělanej fakt, kterej sem navíc viděl. Možná by si to tu zasloužilo článek o redaktorech. Jak to s nima a jejich kvalitou jde dolů. Spařenej Sobíšek, rádobyvtipnej Vlášek atd. A to nemluvím o těch pizdách v hokeji. Vymětalíková i ta druhá kikina.

Reagovat
Bakary3

Bohuzel, ale muze si za to sam..

Vychozi pozici mel skvelou, Viktorku vytahnul neskutecne, mel byt spasitelem narodaku, skvela kvalda..

Ale jeho odchod od repre, kdy neustale lhal, ze nikam nejde, ze kde to vzali, mate svoje zdroje a asi to vite lip nez ja.. To byl vrchol trapnosti, vubec to nezvladl a tam mam pocit zacinala ta jeho arogance a nasledne mu to novinari davali sezrat..

Reagovat
Fairplay

Myslím, že u toho repre hodnocení se dost opomíjí fakt, že měl pěkně tragické výsledky v přátelácích. Takhle se lehce "idealizuje", že vyhrál kvaldu a holt nedal těžkou skupinu na euru. Přitom druhý pohled na věc je, že kromě dvojvýhry nad Holanďan a výhry v Turecku nemá žádný za zmínku hodný výsledek.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší a nejvěcnější článek za poslední dobu

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

zmijáček nájoda

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně zajímavý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,Strakatý by byl lepší repretrenér

Reagovat
Pokahontas

Není nad to,když někdo po druhém žádá respekt a profesionalitu a v témže ČESKÉM článku pak používá výrazy jako ,,message" ,,trademark" ,,Champions League" ...(od čeho máme vzkazy,značky a Ligu Mistrů?)

Není nad to,když někdo po druhém žádá respekt a profesionalitu a pak napíše ,,mizerný výkon proti Záhřebu" .Ona hrála Viktorka se ,,Záhřebem? Já měl za to,že to bylo s Dinamem Záhřeb (to je sakra velkej rozdíl,název města a název klubu-jak by asi znělo např.,že Sevilla vypadla na jaře s ,,Prahou",nebo že Trabzonspor letos postoupil přes ,,Prahu"?)

Není nad to,když někdo po druhém žádá respekt a profesionalitu a pak zmíní Vrbův milovaný Baník coby příklad potenciální nové výzvy ,,v Čechách"

Neříká se tomu takhle náhodou kázat vodu a pít víno,nebo méně korektně pokrytectví ?

Reagovat
John Obi Mikel

Jak může někdo kritizovat nenapsání celého jména klubu a pak napíše "Vrbův milovaný Baník"?

Co takhle napsat jaký Baník? Baník Ostrava? Baník Sokolov? Baník Souš? Dnes již neexistující Baník Most?

Když něco kritizuji, tak si dám sakra pozor, ať to neudělám taky.

P.S.: Jasně, všichni víme jaký Baník, ale také všichni víme, jaký Záhřeb.

Reagovat
JohnKoul

You must be fun at parties

Reagovat
Trapný diskutér

"Když přebíral reprezentaci, radovala se celá republika" No to teda prrr!! Kupříkladu já jsem zvedal varovný penis, kde jsem jen mohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Pavle, musíme si promluvit!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele