Xherdan Shaqiri: A teď mám vlastního vojáka?

24.06.2018, 01:10
Rozhovory
Zaujalo nás
Náš dům neměl topení. Jen velký krb. Byl to velmi starý dům na farmě v Basileji a takhle jsme tam žili. Moc jsem o tom nepřemýšlel, já sám jsem se ohříval tím, že jsem obíhal dům jako vesmírná družice. Můj starší brácha byl ten, kdo si pořád stěžoval na zimu, protože měl pokoj v patře, hodně daleko od krbu. V zimě musel spát třeba pod pěti dekami.

Moje rodina opustila Kosovo ještě předtím, než vypukla válka. Byly mi čtyři a táta s mámou se snažili zařídit lepší život mně a mým dvěma bratrům. Nebylo to snadné. Můj taťka nemluvil německy, takže musel začít pracovat jako umývač nádobí. Potom dostal práci na výstavbě silnic. Mamka pracovala jako uklízečka v jedné z kancelářských budov - já jsem jí pomáhal s vysavačem v ruce a brácha umýval okna.

Švýcarsko je strašně drahé pro každého, pro moje rodiče to ale bylo extrémně náročné. Posílali totiž spoustu peněz domů pro ostatní členy rodiny, kteří zůstali v Kosovu. Zezačátku jsme za nimi mohli létat každý rok. Máma se nikdy nezapomene zmínit: "Ty jsi byl v letadle vždycky zlobivý! Vždycky ses snažil šplhat na sedadla a sahat na lidi za námi! Nikdy jsi nebyl zticha!"

Jakmile však vypukla válka, bylo nemožné vrátit se zpět a situace pro rodinné příslušníky, kteří tam zůstali zaseklí, se velmi ztížila. Dům mého strýce byl vypálen do základů, všichni hodně trpěli. Můj táta jim posílal tolik peněz, kolik bylo možné, takže když jsem vyrůstal, nikdy jsme neměli žádné prostředky na utrácení. Možná s výjimkou nějaké jedné věci k narozeninám.

To je vlastně vtipná příhoda... Ronaldo byl můj idol. Ten brazilský. Způsob, jakým hrál, to pro mě bylo jako magie. V průběhu finále mistrovství světa 1998, když se zranil a Brazílie prohrála s Francií, brečel jsem jako želva. Bylo mi ho hrozně líto. O tři měsíce později jsem měl sedmé narozeniny, a tak jsem mámě každý den opakoval: "Jediné, co chci k narozeninám, je žlutý Ronaldův dres. Prosím, dejte mi jen ten dres!"

Přišel den mých narozenin a mamka pro mě měla jen jednu krabici. Otevřel jsem ji - a byl v ní žlutý Ronaldův dres. Takový ten falešný, co koupíte na každé tržnici. Myslím, že na sobě dokonce neměl ani znak. Byl to prostě žlutý dres se zeleným číslem 9. Rodiče neměli peníze, aby koupili originál, ale mně to bylo jedno. I tak to byl nejšťastnější den mého života. Nosil jsem ten dres asi deset dní v kuse a měl jsem k němu dokonce i žluté kraťasy, které jsem nosil k němu.



Byl jsem jediné dítě imigrantů na škole a myslím, že švýcarské děti nikdy nechápaly, proč jsem tak posedlý fotbalem. Ve Švýcarsku je fotbal prostě jenom sport. Neznamená tolik jako na jiných místech planety. Vzpomínám si, že když se o čtyři roky později Ronaldo ukázal na dalším šampionátu s tím jednorožčím účesem, hned jsem vyrazil za holičem a řekl mu: "Ostříhej mě jako Ronalda."

Měl jsem ale tehdy blonďaté kudrnaté vlasy, takže jsem vypadal úplně šíleně. Přišel jsem do školy a všechny děti na mě koukaly a říkaly si: "Co se tomu klukovi stalo? Co to sakra udělal?" Bylo mi to fuk. Takový jsem prostě byl.

Moje škola ležela v hezké městské části, bydleli jsme ale pár minut od jedné z těch nejhorších čtvrtí - a to bylo taky místo, kde se hrál opravdu dobrý fotbal. Máma mě vždycky prosila, ať tam nechodím, což mě ovšem nezastavilo. Byl jsem tam každý den hned po vyučování. Vím, že si všichni myslí, že Švýcarsko je celé krásné - a o většině země to platí - ale tohle hřiště bylo skutečně šílené. Všechny týmy vypadaly jako OSN. Byli tam Turci, Afričani, Srbové, Albánci, prostě všichni. Nehrál se tam navíc jenom fotbal, lidi se tam chodili poflakovat, rapovat, byly tam i holky, které se procházely po hřišti klidně uprostřed zápasu.

Fotbal na tom hřišti byl opravdový fotbal. Každou chvíli někdo dostal pěstí. Já nikdy, protože jsem vždycky držel jazyk za zuby. Tohle hraní mi každopádně do budoucna moc pomohlo, protože jsem se už jako děcko naučil, jak hrát proti chlapům, kteří nešli pro ránu daleko.

Když mi bylo 14, hrál jsem už za mládež v FC Basilej a měli jsme vyjet do Prahy na finále Nike Cupu. Problémem bylo to, že bych propásl pár dní ve škole, a když jsem požádal svého učitele, řekl ne. Ve Švýcarsku berou všichni učitelé školu opravdu vážně. Řekl jsem si proto: "Kruci, OK, budu muset předstírat, že jsem nemocný."

Nechal jsem tedy mámu napsat dopis do školy, kde stálo, že mám chřipku nebo něco podobného, a vyrazil jsem do Prahy na turnaj. Hrál jsem opravdu dobře a poprvé jsem zaznamenal, jak na mě děcka z ostatních zemí koukají a říkají si: "Sakra, tohle je ten kluk z Basileje. To je on." Byl to fakt hodně dobrý pocit.

Přiletěli jsme domů a já šel hned v pondělí do školy. Pořád jsem ale trochu předstíral, že jsem nemocný, chápete. Můj učitel si mě okamžitě zavolal k sobě, zamával mi novinami před očima a položil je na stůl. Ukázal na ně a řekl: "Tak tys byl nemocný, jo?" Na titulní stránce jsem byl já. Usmíval jsem se s trofejí pro nejlepšího hráče turnaje. Jen jsem se na něj podíval, pokrčil rameny a odtušil: "No... do háje."

Po tom turnaji se mi dostávalo velké pozornosti, ale peníze byly pro rodinu pořád velmi problematické, protože oba mí bratři hráli taky za Basilej. Kdykoli jsme měli platit za účast v turnaji nebo tak něco, znamenalo to pro naše ‚krát tři‘. Když mi bylo 16 a měli jsme vyrazit na tréninkový kemp do Španělska, stálo to 700 švýcarských franků (v tehdejším kurzu zhruba 12 tisíc korun). Táta za námi jednou přišel a řekl: "Koukejte, tohle nepůjde. Nemůžeme to zaplatit."

A tak jsme všichni tři vyrazili do ulic a sehnali si nějaký ten přivýdělek. Já jsem obcházel sousedy a tři týdny jim sekal trávník. Jeden z mých bráchů - už ani nevím, co tam přesně dělal - pracoval v jedné továrně na velká ochranná skla. Nějakým způsobem jsme dali ty peníze dohromady a na poslední chvíli zaplatili. Mohli jsme vyrazit do Španělska. Pamatuju si, že největší obavy jsem neměl z toho, že bych nemohl jet. Měl jsem strach, že spoluhráči zjistí, že jsme si to nemohli dovolit.

Víte, jak dokážou být děti kruté, šikanovat a dělat si z vás legraci, obzvlášť když je vám 16, 17. Po trénincích se občas kluci vydali do stánku pro nějaké jídlo, ale my s bratry jsme na to nikdy neměli peníze, a tak jsme si vymýšleli výmluvy typu ‚musíme jít hned po tréninku domů‘. Myslím ale, že jsem byl hladový trochu jinak. Vždycky jsem chtěl hrát proti těm nejlepším.

Asi o rok později, když mi bylo sedmnáct, poprvé mě povolali do A týmu Basileje. Dostal jsem se do hry asi na dvacet minut a myslel jsem si, že jsem odehrál dobrý zápas. Další den na tréninku si mě ale zavolal náš trenér mládeže a seřval mě: "Co to sakra bylo? Co sis myslel?"

Netušil jsem, o čem mluví. "Právě jsem mluvil s manažerem," řekl. "Prý jsi celou dobu jen tahal míč. Vracíš se do béčka. Hned." Byl jsem v šoku. Myslel jsem si, že tímhle momentem jsem v Basileji skončil. O dva týdny později ale manažera vyhodili a nový šéf mě záhy zase povolal do prvního týmu. A zpátky už jsem se nikdy nevrátil.

Byla to sranda, protože mě postavil na levou obranu. No... víte, že rád útočím a vymýšlím s balónem, takže na mě obránci pořád pokřikovali: "Vrať se! Musíš se vrátit!" Hahaha, co vám budu povídat...



Věci se vyvíjely docela dobře, protože v novinách začali psát, že bych mohl jet s národním týmem na mistrovství světa 2010. Nevěděl jsem, co si mám myslet. Bylo to šílené. Když jsem byl skutečně nominován, hned jsem běžel domů za mamkou a taťkou. Byli tak šťastní.

Všechno se stalo strašně rychle. Jeden den jsem sekal zahrady cizím lidem, abych našetřil na letenku do Španělska, další den mám letět do Jihoafrické republiky na světový šampionát?

Vzpomínám si na zápas proti Španělsku, kdy jsem před sebou viděl Iniestu a říkal jsem si: "Páni, na tohohle chlapa jsem koukal v televizi, a teď je přímo tady." Co mi ale navěky zůstane v paměti, je moment, kdy jsme poprvé přiletěli. Dorazili jsme na nás hotel a před každým pokojem stál voják s obrovskou zbraní v ruce. Náš osobní strážce, který nás měl chránit. Přišlo mi to jako ta nejúžasnější věc na světě, protože... víte co, ještě někdy před rokem jsem prchal z našeho hřiště v Basileji uprostřed noci. A teď mám vlastního vojáka?

Když mě rodiče viděli hrát na mistrovství světa, byli hrozně pyšní. Do Švýcarska přišli úplně s prázdnou, snažili se a dřeli, aby vytvořili lepší život pro svoje děti. Myslím, že média často mylně interpretují moje pocity ke Švýcarsku. Mám totiž dva domovy. Takhle jednoduché to je. Švýcarsko dalo mojí rodině všechno a já se pokusím odevzdat mu tohle všechno v národním týmu. Ale kdykoli přijedu do Kosova, začnu se cítit jako doma úplně stejně. Nehledejte v tom logiku, je to prostě pocit. Nějak to ve mně je.

V roce 2012 jsme hráli proti Albánii a já si na kopačky nechal přidělat vlajky Švýcarska, Albánie a Kosova. Řada švýcarských deníků o mně psala samé negativní věci. Byl jsem za to hodně kritizován, pro mě je ale docela zvláštní, jak se kvůli tomu lidi dovedou chovat. Tohle je prostě moje identita. Musím každopádně říct, že Švýcarsko je zemí, která se k lidem prchajícím z válečného prostředí nebo chudoby - a snažícím se najít lepší život - chová moc hezky.

Švýcarsko má jezera, hory a všechny tyhle věci. Švýcarsko má ale i hřiště, na kterém jsem hrál s Turky, Srby, Albánci a Afričany, s holkami a německými rapery. Švýcarsko je tu pro každého. Když vybíhám na hřiště při mistrovství světa 2018, mám na kopačkách vlajky Švýcarska i Kosova. Ne kvůli politice. Prostě proto, že ty vlajky vypráví můj životní příběh.

Ale nebojte se, švýcarskou vlajku mám na své levačce.



Článek je překladem z originálu na The Players' Tribune.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (320)

Přidat komentář
smazaný uživatel

running around like LUNATIC = obíhal dům jako VESMÍRNÁ DRUŽICE

Why?

Reagovat
Usty

Není to doslovný překlad, no

Reagovat
cink

Lunik sputnik

Reagovat
smazaný uživatel

Proč si nenapsal šílenec, Usty?

Reagovat
Spalovač šancí

Lunetic

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pride

Super Snad tu takových článků bude víc, tyhle životní příběhy jsou strašně zajímavé.

Reagovat
Robertson

Tie ich príbehy sú tak trošku prifarbené,ale podstatné je,že mali obrovskú motiváciu makať na sebe,aby sa z toho dostali.Pred pár dňami som narazil na toto,tak nech sa páči... https://www.theplayerstribune.com/en-us/articles/romelu-lukaku-ive-got-some-things-to-say

Reagovat
Pride

Teď vidím, že na té stránce mají svoje články i jiní hráči, to je super, díky

Reagovat
smazaný uživatel

jak pise Robertson.. Proste playerstribune (u nas „bezfarzi.cz“). Naposledy jsem cetl Sterlinga. Je dost rozdil, jak clovek vnima neci medialni obraz diky bulvaru a kdyz si pak cte pohled samotnyho hrace..

Reagovat
Pride

bezfrazi znám, to je super, jen kdyby tam dělali trochu víc fotbalistů no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nemohol som prestať čítať...

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cobra

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Už můžu brečet a nebo to bude mít ještě pokračování?

Reagovat
Kincl

Shaqiri 2: Vzestup a pád v Bayernu :-D

Reagovat
ratusek

Shaqiri 3: Nejvýznamnější bitvy Shaqiriho války

Reagovat
prevadec spojitosti

Reagovat
Benfica

Týpek

Reagovat
dondinho

Budou dělat ty opičárny jen po gólech Srbům, nebo i v dalších zápasech? Asi ne, že...

Reagovat
smazaný uživatel

Obaja z nich to robili aj pri niektorých góloch v klube ale hlave treba zas hľadať niečo zle? Však?

Reagovat
Hubna

Já s tím gestem třeba nesouhlasím, nemělo by se to stávat...ale chápu to.

Reagovat
smazaný uživatel

Kosovo je Srbsko!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Skvělý !

Reagovat
forma

Nicméně strašně mě zaráží (když čtu třeba na bezfrazi.cz podobné zpovědi) jak si všechny ty věci s dětství pamatujou ... Jako jasný, nějaký významný věci si taky z toho věku 10-15 let vybavim ale oni se kolikrát vyjadřujou, jako by věděli jaký ten den měli ponožky na nohách.

Reagovat
ratusek

Vem si že ty klíčové věci si pamatuješ. Nebo když píšeš tak si na to nejdůlěžitější vzpomeneš

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni ty clanky ani nepisou hraci zejo. Ty hraci maj ghostwritera, kterymu sdelej nejaky svoje obecny myslenky a ten ghostwriter z toho pak udela takovejhle pribeh. A ani bych se nedivil kdyby tam, v zajmu toho aby ten pribeh byl poutavej, byly nejaky detaily vymysleny,

Reagovat
forma

Reagovat
Benfica

ja si pamätám tiež.. a to som vekovo skoro ako on..

Reagovat
stas87

Celkom pochopitelne, ze nikdy nezanevrel na Kosovo a ma rad obe krajiny. Vybral si Svajciarsko preto, ze jeho rodine umoznilo zit v krajine, ktora nepoznala vojnu, nie je tam chudoba a on sa tam mohol realizovat v tom, co mal od mala rad. Aj tak si myslim, ze tu na EF ho nadalej budu napadat a pisat ze je to albanska spina a podobne. Ked to tak citi, ze ma rad obe krajiny ale reprezentovat moze len jednu, je to vylozene len jeho vec.

Reagovat
oli9

Ne Svycar to nikdy nebude

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
checitto

Reagovat
Nihilister

Co Ti je do toho ?

Reagovat
oli9

nic jen píšu ,že toho albánce v sobě bude mít vždycky i když bude žít ve švýcarsku 50 let... atu nenávist k srbsku

Reagovat
smazaný uživatel

možná on ano, ale nemají to tak všichni... je spousta lidí původem z albánie, řecka, chorvatska atp., kteří žijí v ČR a cítí se být jenom čechy a jediná zvláštnost je u nich jejich jméno... tím spíš to platí pro jejich potomky, kteří už albánii vůbec nepoznají a slyší o ní leda tak z vyprávění, které je stejně moc nezajímá

Reagovat
stas87

Tak sa na to skus pozriet z ineho uhla pohladu. Pracuju oba jeho rodicia vo Svajciarsku a neberu davky? Ano. Rozumie a rozprava nemecky aby sa mohol dohovorit vo Svajciarsku? Ano. Vystudoval skolu vo Svajciarsku? Ano. Ak sa to tak da napisat...zarabal si na chleba pracou a nebral davky? Ano. Jedine co ho v tvojich ociach nerobi svajciarom je to, ze sa tam nenarodil a nezil tam od prvej chvile. On tak prve styri toky zil v Kosove. A tie styri roky v Kosove ho u teba diskriminuju, ze? On a jeho rodina ziju zivot ako akakolvek ina rodina vo Svajciarsku. A kritiku si zasluzi len kvoli tomu, ze sa nenarodil v porodnici v Bazileju ale o niekolko tisic kilometrov inde? Tvoje starosti by som chcel mat.

Reagovat
oli9

Ale to neříkám, ano žije tam... možná se za něho i považuje ..ale prostě jak si psal...ta osalva golu, ty vlajky na kopakách prostě se mi zdá že je srdcem pořád více albánec z kosova...než švýcar.... ono kdyby někde v rozhovoru řekl , nikdy nezapomenu na svůj původ bla bla...tak to je ok to se bere...ale když si ty symboly cpe na sebe do zápasů švýcarů, gesta prostě mi to přijde divné

Reagovat
stas87

A co je na tom zle, ze ma rad obe krajiny ale reprezentuje len jednu? Ja to napriklad vnimam tak, ze nikdy nezabudol na krajinu kde sa narodil, kde zije stale dalsi cast jeho rodiny a ta vlajka na kopacke je pre neho symbol toho, ze na Kosovo nikdy nezabudol a ze mu osud tej krajiny nie je lahostajny, lebo je hracom Svajciarska. Tak to citi prave Shaqiri a my ho mame kritizovat za to? On sa vypracoval sam, nikto mu nikde miesto nezaistil. Kludne sa mohol na futbal vykaslat, urobit skolu, najst si pracu a nikdy by sme o nom nepoculi. Ale mal svoj sen, siel si za nim a nezavrhol krajinu z ktorej pochadza. Ja v tom ziadny problem nevidim.

Reagovat
oli9

tak pokud ani v tom gestu tak to nechápeš o čem píšu

Reagovat
stas87

Tak si to mal napisat hned, ze ti vadi ta oslava a ze hra za Svajciarsko.

Na tej kopacke s vlajkou Kosova nevidim nic zle. Ta oslava je problematickejsia, ale len sam Shaqiri vie, komu to bolo adresovane. Ty samozrejme mozes napisat, ze to bola provokacia srbskych fanusikov na stadione a u TV, on si moze stat za svojim slovom, ze to nebolo namierene proti Srbsku ale na podporu ludi co ziju stale v Kosove. Tu pravdu pozna len Shaqiri.

Mne na tej oslave vadi to, ze si k tomu vybral zapas na Mundiale, kde vedel, ze sledovanost a dopad ten oslavy bude obrovsky.

Hypoteticky...keby dal vyrovnavajuci gol braziilcom on a nie Zuber, kritizoval by si ho za rovnaku oslavu golu Brazilii alebo by ti bolo jedno?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím no, prostě to je politické gesto a měl by si to odpustit, když je evidentní, že to je kontroverzní. Navíc po tom, jak hráli se Srbama Albánci a stal se tam nějaký incident (už nevím, o co přesně šlo, ale tuším, že se to pak dokonce kontumovalo v neprospěch Srbska, i když byla vina na obou stranách). Tím spíš bych si na to být ním dal pozor a očekával přísnější trest po takové klukovině...Navíc v pravidlech to bude určitě ošetřené.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy nezapomnel na to,kde se narodil? Technicky vzato se typek narodil v srbsku (v te dobe jugoslavii), v casti ktera historicky patri k srbsku.to ze je narodnosti albos je pak dalso vec.stejne do dneska nechapu,jak to vlastne oni citi.v srdcich albancu zije sen o velke albanii,ktera zahrnuje albanii,prave kosmet,cast recka,makedonie a cerne hory.pokud by se albancum podarilo z kazde te zeme urvat ony casti o ktery jim jde,vznikly by dalsi 3 loutkovy staty nebo by se vsechny uzemi pripojili k albanii?

Reagovat
stas87

Madari maju taktiez stale sen o Felvideku? Ci o Velkom Uhorsku? Nemyslim si., vedia ze je to blbost a ze je to nerealizovatelne. Ono v Kosove teraz dosiahli na to, co chceli uz za Juhoslavie. Nemat autonomiu ale republiku so vsetkym, co k tomu patri. To dosiahli a tak o nejakom Velkom Albansku ani neuvazuju, pretoze vedia ze je to nemozne.

Reagovat
Benfica

ale Juhoslavia sa nerovná Srbsko

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze v te dobe se ta zeme tak jmenovala.dokonce i v dobe bez chorvatska,slovinska a bosny a hercegoviny se jmenovala jeste par let jugoslavie (to uz se skladala jen ze srbska a cerne a hory).

Reagovat
Benfica

ale ta Juhoslavia v ktorej sa narodil Shaqiri nebolo iba Srbsko..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale on se v srbsku narodil.

Reagovat
Benfica

Gilija - mesto v západnom Kosove, takže sa v Srbsku nenarodil.. tak nedemagoguj..

Reagovat
stas87

Ale v roku 92 patrilo Kosovo pod Juhoslaviu. A vtedy Juhoslavia zahrnala Srbsko. Ciernu Horu a Kosovo. Uz to chapes?

Reagovat
Benfica

no tak sa narodil v Juhoslavii, ale nie v Srbsku..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Jestlize se narodil na kosovu,tak se narodil v srbsku.ac uz tehdy existovali siptarsky snahy (podporovany zlocineckyma diasporama po evrope), o ukradeni toho kousku zeme srbum.a ze si pak narkobaron a obchodnik s lidskyma organam s partou kamosu vyhlasi s podrzkou usa jakesi stat mi je fakt u dzestru

Reagovat
Benfica

Kosovo je Kosovo, žiadne Srbsko.. už aj väčšina štátov UN ho uznala... takže sa v Srbsku nenarodil..

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz madari utrhnou jizni slovensko a nazvou ho treba "bananovou republikou", uzna ho par statu,tak taky reknes,ze tk neni slovensko a nikdy nebylo?a ze kdo se tam narodil v dobe,kdy to bylo slovensko tak se na slovensku vlastne nenarodil?

Reagovat
Benfica

tak ale on sa narodil v Juhoslávii v časti Kosovo nie Srbsku..

južné Slovensko sa o samostatnosť nikdy nesnažilo a to je rozdiel, nikdy nerozprávali o nejakej inej republike.. kosovčania to riešia dlhodobo.. a aj tak tá časť je v podstate Maďarsko..

podľa tejto logiky je Angola stále Portugalsko..

Reagovat
smazaný uživatel

To s Angolou je úlet.

Južné Slovensko je iný prípad. Prakticky celé Slovensko bolo skoro 1000 rokov súčasťou štátneho útvaru Uhorsko.

Ja osobne som nesmierne rád, že tu našťastie, neprišlo k ničomu podobnému ako v SFRJ.

Že tu zvíťazil zdravý rozum a nie nacionalistické vášne rozdúchávané politikmi opilcami.

Reagovat
Benfica

súhlas 100 %.. aj s Angolou.. to bol plánovaný úlet..

Reagovat
smazaný uživatel

Podle tve logiky,vojvodina taky neni srbsko a ani nikdy nebyla.slezsko neni polsko.volyn neni ukrajina.katalanskp neni spanelsko a mimo to,morava neni soucast CR.

Reagovat
Benfica

Katalansko je Španielsko.. zatiaľ..

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten překlad je hrozný

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je to něco jako když mluví Kane s reportéry: nesrozumitelné a zavádějící

Reagovat
smazaný uživatel

Takže jinak řečeno se cítí být albancem..

Reagovat
Acquanni

Výborná odpověď na ty negativní reakce. Místo jedné věty odvyprávěl ve zkratce svůj příběh a ti negativisti, kteří na něj budou kvůli dvěma vlajkám na kopačkách pořád plivat, už jsou definitivně blbci. Kdo chce psa bít...

Dobrý článek, redakce Překlad není dokonalý, ale při čtení mi teda nic nevadilo Já to hnedka bral tak, že Švýcarsko je jeho domovem a je vděčný za život v něm, ale nezapomněl na svůj původ a Kosovo také zůstává jeho domovem, krom času, kdy tam kvůli války nemohli defacto nikdy neztratil s tou zemí kontakt. Je super, když někdo ctí s odůvodněním dvě země, proč ne.

Reagovat
Acquanni

A kdybych se odstěhoval třeba do Anglie a tam se stal úspěšným v čemkoli, tak nevytěsním Česko a je jedno, kolik věcí mě tady dokáže nasrat. Žiju v Praze, žil jsem v malém městě kde už nikoho ani neznám a nemám na to ani tolik vzpomínek, ale když jsem tam byl po jakkoli dlouhé době, cítil jsem se tam jako doma, to je prostě uvnitř člověka zakořeněné. Jediný rozdíl mezi mnou a Shaqirim v tomhle je větší geografická vzdálenost a fakt, že já měl od narození v zahraničí pár km rezervu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj přesně tohle určitě odvyprávěl po zápase se Srbskem.

Reagovat
Mirek na tenisu

blahoslavení chudí duchem...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Blbec jsi možná tak ty, ovce levičácká

Reagovat
Acquanni

Levičák opravdu nejsem Přijde mi v pořádku, že se člověk cítí na dvou místech jako doma, fakt nechápu, co je na tom tak hrozného. Navíc jsou tady sepsané pěkně důvody.

Reagovat
olis

ludia ako Shaqiri sa dokonca citia ako doma az na troch miestach pretoze okrem Svajciarska a Kosova je to aj Albansko, oni totiz povazuju Kosovo za Albansko a pre vacsinu zblbnutych ludi je to uplne v poriadku, este ich za tie oslavy a vlajky podporuju a obdivuju, hnus, keby toto robili Srbi tak by ich hadam aj vylucili z turnaju a este by dostali ban na ten dalsi

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas - viz trest pro Srbsko za albánský dron.

Reagovat
Corabeu

S tím bych tady moc nezačínal,včera mě zde obvinili,že žádný tresty nikdy nikde nepadli a že jsem si je vymyslel

Reagovat
Acquanni

Jak Shaqiri bere Kosovo nevím a upřímně to pro mě není důležité. Lidi dělají ze Shaqiriho zmetka, protože má dvě vlajky na kopačkách. Orlice byla rozhodně provokace, možná to nebylo myšleno jen kvůli provokaci, ale samozřejmě nejsou hloupí aby věděli, proti komu to dělají. Jak jsem psal, jestli Kosovo bere jako Albánii nebo ne. On i Xhaka mají v hlavě spíše lidi, kteří si prožili válku. Národ si tím prošel, oni nemusí mít jasné vyhraněný politický názor kvůli tomu, že udělali jedno gesto.. Myslet na lidi nebo na kus vyhraněný půdy, to je sakra rozdíl. FIFA je dost pravděpodobně nějak potrestá, už trestali za větší hlouposti. Ale podle mě se to celé moc nafukuje a třeba Mitrović, který měl kecy až Shaq hraje za Kosovo je jen další křeč. To by pak bylo, proč má na druhé kopačky švýcarskou vlajku... To je to hlavní co se řeší, že by není hrát za Švýcary když jsou Albánci. Nikdo nemůže uvěřit tomu, že hrají za Švýcary, protože i díky jejich zemi se dostali tam, kde jsou. A i kdyby hráli za Švýcary jen kvůli větší šanci na nějaký úspěch, dokud za tu zem bojují, bude to fanouškům jedno a expertům zde na diskuzi by to mělo být úplně u prdele

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Je to futbalista, sledujú ho milióny ľudí, mladých ľudí, ktorých môže silne ovplyvniť, extrémna národna hrdosť nikdy nič dobré nepriniesla ani v minulosti (svetové vojny, konflikty na balkáne atď). Môže mať príbeh za sebou akýkoľvek, toto je jednoducho neprípustné a bez pokuty by sa to zaobísť nemalo.

a ešte ko tomu aj merda INTER

Reagovat
Acquanni

Pokuta a nejspíš i stopka přijde a samozřejmě je to v pořádku, kór když trestají i politické věci jako uctění obětí války. O tom se ale nehádám ani v nejmenším. Jde mi o to, že se tady z těch dvou dělají nějaký totální hovada, který se snaží začít třetí světovou Většina lidí hledá jen to nejhorší, co se dá místo toho aby aspoň připustili, že jde prostě jen o jejich osobní pocit, který mají k oběma zemím. Byl to nával emocí a jedno hloupé gesto a očividně i Švýcarům to bylo úplně jedno. Srbové můžou být nasraní a následně spokojení, až přijde trest. Tím to hasne. To co udělali Gundogan s Ozilem je úplně někde jinde a tam pochopím, že pro ně nebude bezpečné se projít v Německu po ulici, protože otevřeně podpořili prezidenta cizí země a minimálně Gundogan se defacto prohlásil za Turka. Xhaka se Shaqirim podle mého prostě ukázali hrdost na svůj původ a samozřejmě nebyla náhoda, že to bylo proti Srbsku. Ale nepřijde mi to jako lidský problém, je to prostě proti pravidlům FIFA a podle toho se to bude řešit. Tečka. Co se týče vlajek na kopačkách, kdysi to Švýcary nepotěšilo, ale už to neřeší. Asi jim stačilo, jak to Shaqiri objasnil a přijali to bez problémů. Jen Češi musí být osobně dotčení. Dotčení můžou být jen Srbové a těm to taky životy nezničí.

Reagovat
Vtáky cez tepláky

je choré, že teroristický štát akým je Kosovo väčšina Európy uznalo a ešte si budú s Thaçim tľapkať po pleci, že si dobre zrobil v tých 90s, že si financoval púč z predaja drog, a bieleho mäsa sa dá odpustiť, však si bojoval za slobodu albáncov, ktorí sa do Kosova aj tak sťahovali len vďaka etnickým perzekúciam zo strany Albáncov počas Titovej intervencii, kedy srbom odoberal pôdu a dával ju Albáncom. Kosovo je zvláštny štát a sa nečudujem, že tento precedens bol využitý aj ako argument v prípade Krimu a bohvie kam to všetko bude ešte smerovať. Možno to lízne aj náš žitný ostrov.

Reagovat
Acquanni

Já osobně neprohlašuju Kosovo za Albánii, ani za Srbsko, ani za Jugoslávii ani za nic jiného, protože to fakt není téma pro mě. Až se bude chtít trhnout Morava, nebo se budeme chtít zase spojit se Slovenskem, tak si to vše pořádně ohlídám a budu to i sám za sebe řešit. O příspěvek výše jsem napsal, jak jednoduše se to dá brát a že lidi hledají zbytečně moc problémů v jednom gestu. Trest dostanou a je to v pořádku, ale nemyslím si, že kvůli jednomu gestu jsou ti dva nějaký lidský odpad. Až budou do Srbů střílet, tak ať je zastřelí hned oba u zdi.

Reagovat
Corabeu

Reagovat
Mariano13

Čakal som nejaké rozprávanie o vojne respektíve o ťažkosťiach spojených s politickým režimom. Sorry ale vyplakávanie že v 16tich musel brigádovať, alebo že jeho prvý dres nebol oficiálny fakt nepotrebujem. Svoj prvý oficiálny dres som si kúpil teraz v 22 rokoch (teda aby som neklamal uplne prvy som dostal od kolegov na 22 narodeniny). V mojom okoli bolo bezne ze 15 rocny musel brigádovať casto krat aj namahavejsie ako kosit travu susedom. A to si nemozem dovolit povedat ze by som vyrastal v chudobe. Toto pre mna nevysvetlilo jeho narocnu situaciu. Rozumiem ze narocnejsie pre nich bolo opustit domovinu aby mali dostojny zivot, preto ma prekvapuje ze sa nevenuje viac tejto teme. A k situacii zo zapasu, vlajky na kopackach sa daju pochopit, aj ked ak by mal viac rozumu pre pokoj by si na tento zapas obul ine. Predsa len futbalista hrajuci na takomto podujati ovplyvnuje davy roznymi detailami heslami ci gestami. Ked sme pri gestach za orlicu musi prist pokuta, je to jasna provokacia.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Kucka

Reagovat
dinss

Reagovat
duloig

Reagovat
checitto

Reagovat
valloire

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
fenixLFC

on neplace ze v 16 musel brigadovat ale vravi ze aby mohol ist na pripravu tak si na to musel zarobit sam. ty si si v 16 chodil zarabat na to aby si mohol ist na skolsky vylet? asi tazko, pekne ti to rodicia zacvakali. a to iste pri drese- ty tu places ze oficialny si dostal v 22, on dostal neoficialny ked bol maly a aj ten si ledva mohli dovolit. dres ktory na trznici stoji par eur. situaciu v kosove popisal, ako to tam funguje tiez a viac sa venuje tomu ake bolo jeho detstvo vo svajciarsku. to ze ty to nei si schopny pochopit je tvoj problem.

A btw, on orlicu nepouzil, ked uz tak orla. a nepouzil to iba proti srbom, ale aj v klube sem tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Bože

Reagovat
Mariano13

Nezarabal som si na skolsky vylet na najblizsi hrad alebo ked sme sli na turistiku ale skolsky vylet asi nieje to iste ako letiet tisice kilometrov.. Ked sme sli so skolou do Chorvatska predtym som siel na letnu brigadu v tovarni za pasom. Ale ide mi o to ze co sa tyka financii asi na tom neboli tak zle ked mohli lietat svajciarsko kosovo rocne tri deti vychovavat a financovat rast vo futbalovom klube a aj z toho jeho podania to vyzera ako situacia v beznej slovenskej rodine. Ako vravim viac mi pride horsia situacia uniku z rodnej krajiny.

Reagovat
vodka

jak kdyby ty lety byly nejak drahe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

no a ne? celkově s těma prachama je to strašně o prioritách, našetřit se dá fakt dost, když se chce (ono si stačí vařit a nekupovat spoustu polotovarů a náklady na jídlo na jednoho srazíš i u nás na nějakých 50 korun/den). a jednou ročně na týden do kosova, kde největší položka je ta letenka, není nic nemožné. Zvlášť když jinak moc neutrácíš.

Reagovat
Spalovač šancí

I u nás někteří museli chodit makat, aby mohli na výlet/soustředění

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Corosian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Corabeu

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si určite brigádoval v 16tich tisíce kilometrov od rodiny, popri tom si študoval v pre teba cudzom jazyku a ešte sa s teba stal profesionálny futbalista pri tom všetkom? Premudrely pseudointeligent klávesnicový

Reagovat
Teoretik

četl jsi vůbec ten článek?

Reagovat
smazaný uživatel

Čítal, ale nepotrebujem to pretože toto povedal už pred niekoľkými rokmi. Neviem čo sa ti nezdá snáď okrem tej rodiny - keby si použil hlavu nemusím ti odpovedať, veľká časť jeho rodiny tam počas vojny ostala a psychicky určite nebolo jednoduché znášať že časť jeho blízkych tam v tom najhoršom čase počas vojny musela zostať to je to načo som narážal, rodina toho premudreleho trula nado mnou určite bola v čase keď on chodil na brigády vo vojnovej oblasti

Reagovat
Mariano13

A presne o tom hovorím. Jednoznačne je na jeho príbehu zaujímavejšia ta psychicka stranka ako sa odstahoval v mladom veku do cudzej krajiny kvoli vojenskym a politickym dovodom. No v tomto viac menej spomina len financne hladisko ktore teda nebolo nejake strasidelne. Naozaj som nechcel komentom zlahcovat jeho situaciu len som tym myslel ze namiesto financnych aspektov skor mohol priblizit tie psychicke o ktorych hovoris ty, no v clanku toho moc nenajdes.

Reagovat
Teoretik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Deki

Reagovat
Kepy_FCB

No to je ale dojemnej pamflet.

Rodiče museli pracovat, taková nespravedlnost. Dali nám starej hnusnej dům bez topeni, takže jsme si museli sekat dřevo a nikdo nám to nezaplatil. Do Kosova letecky jen jednou za rok, to je vyloženě diskriminace. Zlý srbové i na dětském hřišti,výsměch. S bratrem na brigády, jak ponižující. Atd atd.,

Utekli už před válkou, ekonomický migranti.

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
dinss

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rodiče museli pracovat, taková nespravedlnost - Zminuje pouze, že to nebylo snadné (což obvykle umyvači nádobí a uklízečky nemají), slova o nějaké nespravedlnosti mu vkládáš do úst ty

Dali nám starej hnusnej dům bez topeni - Kde jsi přišel na to, že jim ho někdo dal?

takže jsme si museli sekat dřevo a nikdo nám to nezaplatil - Na tohle jsi přišel sakra jak? Nikde v článku jsem na ani vzdáleně podobnou větu nenarazil.

Do Kosova letecky jen jednou za rok, to je vyloženě diskriminace - V článku popisuje, že létali do Kosova jednou za rok, o žádné diskriminaci ani slovo. Znovu mu vkládáš do úst něco, co ani náznakem neřekl.

Zlý srbové i na dětském hřišti - "Byli tam Turci, Afričani, Srbové, Albánci, prostě VŠICHNI. Nehrál se tam navíc jenom fotbal, lidi se tam chodili poflakovat, rapovat, byly tam i holky." Tady si asi udělá o tom co doopravdy řekl každý obrázek sám.

S bratrem na brigády, jak ponižující. - První polovina pravdivá, druhou sis už zase vymyslel.

Ne že bych patřil k nějakým zastáncům ekonomické migrace, a s lidmi kteří mají logické a věcné argumenty často i souhlasím. Ale ten tvůj příspěvek je snůška lží a překroucených výroků, a prostě mi nedalo, abych se neozval.

Reagovat
bobis21

to je prostě klasické "sice to není pravda, ale mohla by být", na to už by sis měl v ČR zvyknout ...

Reagovat
forma

Reagovat
Kepy_FCB

Albánci se nedá věřit a jen si stěžují podobné jako jisté etnikum u nás. Vychcanosti jsou u nich podobné. Značná část tvoří přímo organizovaný zločin. Proto jsem to pojal takto.

A i kdyby tam mluvil 100% pravdu nedává mu to právo provokovat srby. Dokonce ani litovat si dětství neboť většina vychodoevropanu je na to ještě mnohem hůř, nemohou nikam jet ani jednou za rok natož letecky. A už vůbec ne posílat prachy příbuzným.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nějak nehodnotil článek ani chování Shaqiriho. Rovněž s jeho provokací nesouhlasím, a ostatně za to bude po právu potrestán.

Mě šlo spíš o to, že si prostě nevidíš ani na špičku nosu. Kritizuješ že Albáncům se nedá věřit? A tobě snad ano?

Prostě nemám rád, když někdo kritizuje určitý nešvar použitím ještě horších prostředků. Ztrácí tím totiž právo danou věc kritizovat.

Reagovat
fenixLFC

tento postoj ze niekto sa ma este horsie tak si nikto iny nemoze stazovat

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Recoba Inter

přesně, nechápu, proč jsou nějací lidi plní arogance a zášti vůči čemukoliv, co jim není po chuti

Reagovat
smazaný uživatel

To že nechápeš psaný text není Kepyho chyba... Můžu Vás oba mít u řiti a mám na to svůj názor ale zkus si to přečíst ještě jednou s tím že za čárkou následuje Kepyho komentář. Nikde neříkal že to řekl Shaq.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi taková okurka co příspevek, to sračka.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
fenixLFC

na ostravsku su jednoduchsi ludia

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fantomas

Reagovat
Harakan

To jsi v tom vyčetl jo? Ty idiote.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Corabeu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Reagovat
smazaný uživatel

René mládenca príhody a skúsenosti...

Reagovat
olis

uz ho vyhodili z turnaja?

Reagovat
Benfica

prečo by mali?

Reagovat
smazaný uživatel

Měl sem to stejně, až na ten fotbal a válku.

Reagovat
smazaný uživatel

U těchto příběhů bych si dával pozor, protože slavné osobnosti toho mohou zneužívat pro pozornost a publicitu. Nicméně nechci říct, že mu nevěřím. Na jednu stranu je to výhoda, pokud si něčím takovým prošel člověk. Spousta úspěšných si prošla peklem a ti, co měli tak nějak "normální život", si ho neváží. Chápu, že válka je hrozná věc, zažila ji u nás má babička a její rodiče. Ale většina lidí si svůj osud volí sama a sami si ti lidé způsobí, že jsou chudí a nic nedokážou. Viz člověk, co dokáže každý den jen sedět a hrát na mobilu než jde do práce a když s ní přijde a sedí u toho u TV. To není člověk, co má smůlu nebo nepřízeň osudu. To je člověk, co na všechno sere. A takových je většina.

Reagovat
*CZE*

Myslíte, že se zná s Breanne Benson? Jestli jo, tak je to lucky bastard..já bych jí tak chtěl píchal

Reagovat
ratusek

Madison Ivy

Reagovat
Pasha

Reagovat
Mimalu

fanoušci plastické chirurgie určitě ocení

Reagovat
ratusek

v tom žánru je to jedno

Reagovat
Mimalu

nevím no, na mě působí až moc komicky, ale proti gustu...

Reagovat
smazaný uživatel

Takovéto články mám rád

Reagovat
minoLFC

Na tej fotke mi pripomína jedného kandidáta na prezidenta....

Reagovat
Seydou Doumbia

Nádhera jako další by mohl přijít na řadu Lukaku určitě by si zasloužil aby jeho příběh četlo co nejvíce lidí

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní chlap. Líbí se mi jeho svaly, takhle nějak bych chtěl vypadat.

Reagovat
mayday

Nafouknutý zapařený metr padesát vysoký prasátko?

Reagovat
smazaný uživatel

BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA

Športovci, čo sa stali známymi, čo zažiarili v kolektívnych športoch, majú takmer do jedného nejaký podobný príbeh.

U futbalistu je raritou, aby bol otec vysokoškolský profesor a mama lekárka.

U individuálnych športov je to opačne. Hviezdy F1 spravidla nepochádzajú z biednych pomerov.

Ten príbeh je tu len preto, aby ospravedlnil provokácie jedného týpka, ktorý postráda rešpekt k súperovi.

Niečo ako jednoduchý chlapec menom Samuel Etoó...

Reagovat
checitto

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
adalbertus

Reagovat
brusel1

U Tba je tto ako Abner,teba vychovávaal ustav,že si taký :mudry:?

Reagovat
smazaný uživatel

Omyl. Pochádzam z úplnej rodiny.A koniec koncov, toto ťa v ústave nenaučia, amigo!

Odmalička som rád počúval príbehy. O Piave, o Povstaní, o menovej reforme 1953.

Potom som veľa čítal. Najskôr Dobšinského, potom Karla Maya, neskôr Verna, potom Hemingwaya etc.

Vtedy nebol internet a všeobecný rozhľad si si musel takpovediac "odmakať". Rozumieš čo mám na mysli? Zdvihnúť zadok a ísť do knižnice a hľadať a listovať....nie ako teraz, keď stačí gúgliť.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
mayday

Ale jo, slzička ukápla, marná sláva.

Reagovat
checitto

z tý dojemný tirády neupřímnost doslova čiší, jen obhajoba kosovský vlajky na kopačce kopačky reprezentující Švýcarsko... dva domovy, haha, pro připomenutí těm s kratší pamětí, jakou vlajku vytáhl po vítězném finále LM?

Reagovat
smazaný uživatel

Aké je to úsmevné nad čím dokážu vyplakávať... Keď som bol dieťa musel som si nosiť s knihami aj drevo na kúrenie. Aby sme sa mohli učiť.. Alebo som chodil do tej školy pešo 8 kilometrov, lebo nie stále sme mali na autobus..celé leto som brigadoval na stavbe aby som si mohol kúpiť rifle v tuzexe.. A lietať?? Veď k nam do dediny prišlo za celý deň jediné auto, poštárske, lietadlo som ani nevidel. Viem že sa to ťažko porovnáva lebo som žil v inej dobe, ale dokáže ma rozosmiať nad čím dokážu ľudia vyplakavať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Jaká doba - takový problémy.

Ty o voze a pn o koze.

Reagovat
smazaný uživatel

a kde presne breci jednoduse vypravi svuj pribeh, tak jako ty jsi tady zesumiroval ten svuj...

Reagovat
mayday

Ať už tomu Švýcarskýmu multikulti týmu někdo fandí nebo ne, to je každýho věc. Ale do sportu to zkrátka nepatří. Reprezentuje na nejvyšší úrovni, měl by mít respekt k soupeři a vytahovat to gesto zrovna v zápase se Srbskem, jehož hráči s válkou nemají nic společného, to je prostě kravina. Může ten svůj postoj obhajovat mimo fotbal. Nedovedu si představit, že by třeba Polák dělal nějaká gesta v zápase s Německem. Jestli se to někdy v historii stalo, tak mě opravte.

Reagovat
smazaný uživatel

KOSOVO JE SRBIJA

Reagovat
oli9

Reagovat
ratusek

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
netopier

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
samson192

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
raduinho

KOSOVO JE KOSOVO

Reagovat
Mirek na tenisu

FIFA prý bude chování obou Kosovanů řešit To zase bude nějaká kulišárna.

Reagovat
smazaný uživatel

Originál jsem nečetl, ale přesně takhle si představuju, že ten psychicky labilní minikorbič mluví. Pěkná práce Usty

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

to odkedy je on Xhedran ??? Hadam Xherdan nie ?

Reagovat
Recoba Inter

Borec

Reagovat
Whitemedia

No a teď by to chtělo tu smutnou část jeho života, protože podle tohoto to vypadá, že je to jen rozmazlený parchant, kterému se nechtělo v 16 makat..

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
C-M@ster

Většinu ne, ale nějaký jo.

Reagovat
mike.84
Reagovat
pantondavo

Nojo, tak chvili zili ve starym dome, ale ted si uzivaj svycarskej duchod, tak to stalo za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Najsympatickejšie týmy na MS: 1.Mechiko 2.Island 3.Peru najmenej sympatické 1.Švajčiarsko 2.Nemecko 3.Anglicko je to moje čisto subjektívne hodnotenie ako to máte vy?

Reagovat
smazaný uživatel

Island je neuveritelny 350 000 obyvatelov, aj oviec maju viacej a hrali na EURO aj MS.

Reagovat
smazaný uživatel

jj mne je ale sympatické aj to ako hrajú, hlavne to ich nasadenie dávajú do toho všetko a samozrejme fanúšikovia sú bezkonkurenčný

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko a Peru souhlas, beru to teda čistě herně, u Islandu je ten příběh o ministátečku, ale u toho fotbalu usínám, tak jim nějak moc nefandím. Se Švýcarskem taky souhlas, vyloženě odporný tým, za ně bych dal Argentinu čistě kvůli přístupu, že hrají tak na 10 % potenciálu a trénuje je troll.

Reagovat
lampas

Odpad albánský.

Reagovat
fenixLFC

vtipne ze keby to je rus, srb alebo podobna ,,slovanska'' pakaz a cela situacia je naopak tak vsetci budu pindat na albansko a kosovo a jeho velebit ake to mal tazke

Reagovat
Whitemedia

Pokud by o něm vyšel článek, ve kterém by bylo stejně popsáno, jak hrozně "těžké" to měl, tak by tu byly úplně stejné pindy

Reagovat
mikelinos

Kde o sobě tvrdí, že to měl on sám těžké? Nebo proč by na tom příběhu mělo být něco smutného?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je logika

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu si napsal slovanska pakáž? V dnešní době respektu ke všem kulturám národům, svobodě vyznání a projevu?

To si docela fandíš a seš docela frajer.

Druhej světovej konflikt mimojiné taky začínal se slovy Slovanská verbež se musí vyhladit ... takže jsi na úrovni antisemitismu gratuluju

Reagovat
smazaný uživatel

Pekna falesna ekvivalence bro.

Reagovat
brusel1

Slovanská verbež se musí vyhlad povedali rusi a vpadli do Polska!

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Edgar Davids

vis co je vtipny? ze udela provokativni gesto a do dvou dnu je tu jak na objednani clanek, co mu ma jako napravit povest..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

spiknutie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo je to dobrý článek a dobrý životní příběh. Už vím proč smála tu bradu v tom jsme na tom stejně... když máš v mládí hovno a k tomu to je ještě na hraně s jídlem, tak si potom dopřaváš

A ještě jedna věc se mi líbila, jak na začátku neustále mluvil o penězích, ale jakmile se dostal k profesionální smlouvě tak o nich nepadlo už ani slovo.

Reagovat
smazaný uživatel

proč ale má tu bradu *

Reagovat
Furia Ceca

Hádám, že z toho hřiště, co na něm pobíhali Afričani, Srbové, Turci a Albánci a přecházely přes něj holky a německý rappeři, vzešly 3/4 současný švýcarský repre!

Reagovat
Furia Ceca

Ale samozřejmě dobrý článek. Já taky občas pičuju, jak je možný, že za nějaký evropský repre hrajou imigranti, ale faktem je, že tu bídu co zažili - k tomu mělo moje slunečný dětství dost daleko.

Reagovat
Azazelo RD

A zbytek tvoří 1/2 radu bezpečnosti OSN.

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Pigeon

Internet je stejně jako například vesnický fotbal nebo doprava výborným projekčním plátnem. Je to článek, který nastiňuje životní příběh Shaqiriho a jeho pohled imigranta, na to, jakou vlast vnímá jako svou a kde se cítí doma. Hned tu ale prostě musí vyskákat kvanta lidí, co si neumí udržet normální odstup a musí tady vyblít své názory na pocity druhého člověka.

Je tak strašně složité si přečíst pocity člověka, který skutečně zažil imigraci a určitým způsobem se s tím smířil bez toho, abyste tady museli psát své zcestné komentáře, které jste postavili na svých domněnkách a polopravdách z médii? Díky za odpověď, skutečně mě to zajímá

Reagovat
mikelinos

Reagovat
smazaný uživatel

přeslazený příběh sepsaný profesionálním novinářem, který z obyčejného albánského sígra dělá albánského Mirka Dušina mně fakt nedojímá a nic pro mně neznamená....

Reagovat
Pigeon

A to tě pudí k tomu, abys tu projevoval své mindraky?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, mně to určitě neprudí, je mi to jedno, a nevyjádřuju zde své mindráky ale svůj pohled na ten sladkobolný nesmysl psaný pro přecitlivělé pubescenty ze střední, kteří to tomu novináři všechno žerou i s navijákem

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Harakan

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sandstorm

Aha takže měl život jako miliony dalších lidí s tím rozdílem, že teď je z něho slavná kopačka.

Reagovat
smazaný uživatel

Mladý Pelé musel pracovať v čajovni aby si zarobil nejaké prachy. Nemal ani na chrániče. Používal tam šupku z grapefruitu.

Cruijffovi umrel otec na infarkt, keď mal Johan 12 rokov. Nastali pre nich ťažké časy.

Eduardovi Streľcovovi, nazývanému aj ruský Pelé,vzal režim 7 najlepšícch rokov kariéry.

Eusébio vyrastal vo veľmi chudobnej rodine. Keď mal 8 rokov umrel mu otec. Ako chlapec hrával bosý a s improvizovanou loptou.

Garrincha vyrastal vo veľmi skromných pomeroch v rodine alkoholika.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen teda mohl jeste rict,kdo tu valku rozpoutal,aby to zas nevyznelo klasicky,ze za to muzou srbove

Reagovat
smazaný uživatel

jsem dojat, slzy mi tečou z očí, ten příběh by si zasloužil zfilmovat..... Se mi líbí jak každý zmetek, když jeho příběh vezme do ruky nějaký profík

zavzpomíná na svél těžké dětství, a jako on, navzdory těm podmínkám byl četný a férový a jak trplě, no a naivní sluníčka to žerou i s navijákem..........prostě jen normální albánský sígr, který hraje fotbal a měl štěstí, že ho hraje ve švajcu a ne v té své prdeli

Reagovat
Corabeu

Reagovat
mikelinos

Zkopíruješ mi tu část textu, kde tvrdí že to měl těžké a trpěl?

Reagovat
smazaný uživatel

a o čem jiném je ten sladkobolný článek?

Reagovat
mikelinos

O tom jak se chudý imigrant dostal na MS. Teď by si mohl na oplátku odpovědět ty mně.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď taký príbeh má každý z chlapcov čo hrajú za Franciu.

Reagovat
mikelinos

To vůbec nerozporuju a věřím že mnoho z nich je i zajímavějších. Já tady jen zdarma pomáhám kolegům se čtením.

Reagovat
smazaný uživatel

podle toho, co sám říká, tak nikdy chudý nebyli. Asi nevíš, co je to být doopravdy chudý...

Reagovat
mikelinos

Tak já nevím jak by si nazval situaci, když nemáš peníze na jídlo že stánku.

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodně ne chudoba, to je pokud nemáš na žádné jídlo a kde bydlet. Opravdu není nutné si kupovat předražené jídlo ve stánku, když mu rodiče evidntně mohli bez problému připravit jídlo z domova.

Reagovat
mikelinos

Tak třeba ... však je to úplně nepodstatné, kde stavím hranici chudoby. Milarepa už asi hledání v článku vzdal, tak tohle vlákno můžeme uzavřít.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Reagovat
Jirka3811

Spíš než tenhle chlapík mě dráždí ksicht toho belgickýho reprezentanta o pár článku níž.

Reagovat
smazaný uživatel

jen takový typický nový "belgičan".....

Reagovat
Jirka3811

Pro mě spíš typický muslim

Reagovat
smazaný uživatel

což zároveň znamená nový belgičan.....

Reagovat
Jirka3811

Reagovat
Jirka3811

Nový Belgičan.Teď jsem si vzpomněl jak jsem rozebíral s tátou zápas Belgie-Tunisko a že Belgičani už byli pomalu tmavší než Tunisani.

Reagovat
smazaný uživatel

To je O. K. Tunisania sú predsa Berberi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Docela ho chápu, ale mohl by se zkusit pochopit, proč je kolem toho tolik kritiky. Není tam jen za sebe. A navíc, když si zvolí tyhle symboly i v zápase proti Srbsku, tak i při mdlé inteligenci by mohl pochopit, že to pro leckoho bude hloupá a laciná provokace.

Pokud jde o kopačky, tak nechápu proč nejsou barevně brány jako součást celkového oblečení. Vidět hráče Sparty jak si k rudému dresu vezme svítivě oranžové kopačky... A Shaqiri by nemusel řešit, co si na ně namalovat - prostě nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký a zajímavý článek

Ale stejně - Kosovo je Srbija

Reagovat
Counter

Revealed: Switzerland pair Granit Xhaka and Xherdan Shaqiri facing potential two-match bans for their goal celebrations during World Cup victory over Serbia.

Fifa seeking to prove “provocation” + link to nationalist-supported notion of a Greater Albania.

https://www.bbc.com/sport/football/44592846

Reagovat
ratusek

Kéž by. Teď má FIFA možnost konečně dokázat, že politika do sportu nepatří

Reagovat
checitto

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

snad dostanou... 2 zapasy jsou za takovou politickou provokaci adekvatni

ale stejne nakonec dostanou jen "tytyty"

Reagovat
bobis21

za takovou hovadinu jsou dva zápasy úplná šílenost. I pokuta by byla moc přísná co bude příště, fifa udělá seznam zakázaných gest nebo něco podobného? Budeme trestat hráče za to že slaví góly?

Reagovat
ratusek

Vážně v tom nevidíš jejich umysl proti Srbsku?

Reagovat
bobis21

vždyť hráli proti srbsku to vážně někoho tak strašně trápí taková hloupost jako blbé gesto rukou MS je v kataru kde při stavbě úmírají tisíce otroků a ta samá organizace která jim to MS dala teď bude trestat za oslavu gólu?

Reagovat
ratusek

s těma otrokama v Kataru máš naprostou pravdu. Ale oba Kosované nebo jak se tomu nadává do té oslavy tahali politiku a FIFA se tváří jako apolitická, takže musí přijít jednoznačně trest.

Reagovat
bobis21

ale trest za co? Rodiče obou jsou národnostně albánci a jediné čím se "provinili" je že ukázali nějaký albánský symbol. Co je na tom politického? Když čech ukáže lva tak ho taky potrestáme protože to je politika? Protože to je všechno co udělal. To že srbům strašně vadí cokoliv albánského už prostě není jejich chyba

Reagovat
smazaný uživatel

vím, že jsi dost velké sluníčko, a proto ti zřejmě nedochází všechny souvislosti.....tvůj pohled je něco neuvěřitelně hloupého

Reagovat
bobis21

argument za všechny sestercie nemám na to co říct, tak ho nazvu sluníčkem. To je prakticky uznání že mám prvdu

Reagovat
vladino10

Podle svazu byli hráči vyprovokováni rasistickými urážkami ze strany srbských fanoušků. (ČTK)

K čomu boli teda vyprovokovani?

Preco sa švajčiarsky zväz bráni, že boli vyprovokovani keď sa nič nestalo?

Reagovat
bobis21

ano, provokovali je a oni odpověděli jen tímto gestem. Nevidím jediný důvod je trestat. Naopak bych spíše trestal ty, kteří je provokovali

Reagovat
smazaný uživatel

chlapče, chlapče, ty se užívíš jen v neziskovce.....

Reagovat
bobis21

právě pracuji v největší bance v ČR, ale jako pokus idiota dobré

Reagovat
Kepy_FCB

Tak už víme proč je i nejhorší

Reagovat
bobis21

jasně dětátko, jasně. Docházejí argumenty a ani pokusy o urážky už vám nevycházejí

Reagovat
smazaný uživatel

jo, děláš jim tam užitečného idiota na nejnižší pozici a myslíš si, že jsi "elita"......přeju hodně štěstí v kariéře

Reagovat
bobis21

je vidět že jsi prostě mimo. Jediné na co se zmůžeš je lhaní a pokusy o urážku. Argumenty žádné.

Reagovat
smazaný uživatel

o čem mám argumentovat? Jsi přecitlivělý egomaniak, který jen touží prosazovat své ego, je zbytečné se s tebou pouštět do debaty o ničem

Reagovat
bobis21

jasné ty chceš lidi trestat za to, že se ti nelíbí jejich oslava gólu ale já jsem ten přecitlivělý to fakt není možné. Člověk jako ty snad ani nemůže být svéprávný

Reagovat
smazaný uživatel

kde píšu, že chci někoho trestat?......jediný skutečný trest jsi ty sám sobě, ty se sebou musíš být 24 hodin denně, mně těch 5 nesmyslných minut s tebou bohatě stačilo......

Reagovat
bobis21

takže podle tebe by taky neměli dostat trest? Výborně, konečně se někam dostáváme ... jenom potom teda nechápu proč na mě od začátku reaguješ, pokud se mnou souhlasíš

Reagovat
smazaný uživatel

nikam se nedostáváme, jen jsem se ptal, kde píšu, že chci někoho trestat, jak jsi mi podsouval. Já jen reagoval na tvé nesmyslné argumenty, které jsou prostě hloupé, nic více jsem neřešil. Až se budeš chtít bavit o trestu, tak to je diskuse zase na jiné téma. Nejsi schopen udržet myšlenku a držet se tématu, nebaví mně skákat z jednoho do druhého a planě tlachat, takže nazdar

Reagovat
bobis21

ten podle tebe nesmyslný argument teda byl, že jsou oba rodiče národností albánci? To jako fakt? celá diskuze je o tom, jestli mají dostat trest, je to jediné téma které se tady řeší. Ty k tématu nijak nepřispíváš, jen se marně snažíš mě od začátku urážet. Jediný kdo tady prázdně tlachá jsi opravdu ty.

Reagovat
vladino10

Lebo na neschopnosť pochopiť vec.co je absolútne zrejmá a logická sa argumentovať nedá..

Reagovat
bobis21

ale já chápu že to srby naštvalo a chápu proč je to naštvalo. Jen nevidím důvod trestat lidi za to, že naštvali fanoušky soupeře ... je to sakra fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladino10

A oni odpovedali ďalšou provokáciou= trest

Od futbalistu sa očakáva, že sa na rozdiel od fanúšikov bude vedieť ovládať..absolútne nezáleží na tom čo ukázali, ale na tom, či to je spôsobilé vyvolať nejaký nepokoj a či vedeli, že ho vyvolať môžu..znížili sa na úroveň provokujúcich fanúšikov..ak tomu nerozumieš tak teda fakt neviem

A teda, že trestať sa majú tí ktorí provokovali- neviem čo ti na to napísať, asi máš zatiahnutú brzdu- keď ti v banke povie zákazník, že si idiot a ty jemu že ty debil, tak potrestá šéf banky teba alebo zákazníka?

Reagovat
bobis21

problém s tímto argumentem je, že cokoliv může vyvolat nějaký nepokoj, protože vždycky někoho naštveš. Nemůžeš se prostě řídit tím, že budeš dělat jen věci které nikoho nenaštvou a v bance do kontaktů s klienty vůbec nepřicházím, takže takové věci nemusím řešit

Reagovat
smazaný uživatel

ty jen plácáš a plácáš.....jsi skutečný mistr v prázdném tlachání

Reagovat
vladino10

Asi je problém si to v hlave pospájať dokopy

Reagovat
Jirka3811

Taky nechápu ten humbuk kolem.To jako nemůžou dát najevo že nezapomněli na to odkud pocházej ?

Reagovat
smazaný uživatel

Paklize byli uz driv potrestani jini,za vzpominku na veterany z valky,za vzpominku na obeti varsavskeho povstani,za provolavani narodnich hesel,atd. Tak je i tady trest na miste.nemusis s tim souhlasit,ale svet je bohuzel takove.

Reagovat
Jirka3811

Já s Tebou naprosto souhlasím v rámci spravedlnosti anebo jak to napsat máš pravdu.Mě osobně trest UEFA za transparent na vzpomínku Varšavského povstání dost na-ral.Ale i s ostatním máš pravdu.Ale stejně .....

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, umírají+tisíce+otroků...Já tam nebyl, podmínky tam samozřejmě mají zlé, ale že by tam byly na denním pořádku jednotky/desítky úmrtí jsem teda nezaznamenal (navíc by to bylo docela neekonomické, když budu cynickej). Nehledě na to, že je trochu pokrytecké pohoršování od člověka, kterej píše na počítači, který dělali lidi, kteří splňují definic otroka mnohem lépe (to samé s oblečením, pokud kupuješ někde v H&M, to samé s chytrým telefonem a téměř elktronikou).

Jinak k tomu gestu - pokud se předem jasně řeklo, že politika na hřiště nepatří a oni to nejsou schopni zkrotit, tak já nevím, co ti přijde jako šílené i na pokutě. Souhlasím, že trestat je stopkou je přísné, nicméně regule neznám a pokud je to v pravidlech (která se zavázali respektovat), tak je to jen jejich demence, že se nedokáží uhlídat. Za mě velká pokuta + podmínka na stopku nejlepší řešení...

Reagovat
smazaný uživatel

Hajlování je taky jenom gesto rukou

Neukázali nějaký albánský symbol. Ukázali symbol Velké Albánie. To je koncept albánských nacionalistů, který nerespektuje současné státní uspořádání na Balkáně. Zase jako tradičně absolutně netušíš, o čem je řeč, ale budeš tu donekonečna valit svůj proud demagogických sraček.

Reagovat
smazaný uživatel

jednoznacne slo o podporu "Velke Albanie" a jeste to ty posranci po zapase popiraji

Reagovat
smazaný uživatel

Jemu uz driv proslo bez nejaky postihu hajlovani s mandzukicem,ne?takze ted to bude obdobny

Reagovat
netopier

Žiadne Kosovo ale Srbsko

Reagovat
Benfica

Kosovo nie je Srbsko..

Reagovat
Mirek na tenisu

Kosovo je narkostát, protektorát USA, Německa a Francie vzniklý okupací části svrchovaného území Srbska.

Reagovat
smazaný uživatel

no ja neviem

Reagovat
smazaný uživatel

Kde najdem dalsie clanky ?? Podobne ??

Reagovat
RadekVonCZE

Nepřestal jsem číst. Krásný příběh se špatným začátkem. Ale Kosovo je Srbsko

Reagovat
Spalovač šancí

Tak alespoň to byli ekonomičtí migranti a nikoliv migranti dávkoví

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně v tom ale uměli chodit, dostat od státu k dispozici patrový baráček v Basileji je určitě super dárek na rozjezd nové kariéry, co by za to daly bílé pracující mladé rodiny....

Reagovat
masina_LFC

Ako ste tu vsetci krasne precitliveli na chalana, ktory ma proste rad obe krajiny... aj tu kde sa narodil a kde ma zvysok rodiny a aj tu, ktora mu umoznila lepsi zivot dik za clanok

Reagovat
Kepy_FCB

Psoni hrajou jak pod vlivem čehosi

Reagovat
irik

Reagovat
ttopi

Pevně věřím a doufám, že za tohle žádný trest nedostanou.

Politika sice do sportu nepatří, ale tohle není politika typu "nemám rád Rusko", nebo "Nelíbí se mi aktuální zřízení Turecka". Tohle je dost i o sociální rovině a o nějakých citech. A jestli je někdo provokoval, tak neznám větší zadostiučinění, než se jim takto vysmát. I jednozápasový trest za toto by byl nesmyslný dle mě. A to nejsem zastáncem ani jedný strany. Jen mi přijde nesmyslný fotbalově trestat nefotbalovou věc. Připosranost ze všeho, co by mohlo někomu vadit, která nyní vládne takřka po celé Evrope, se začíná přenášet i do fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Priposranosť je práveže to nepotrestať.

Ak im vadili stužky na deň veteránov, žltá stužka u Guardiolu ai., a tu alibisticky strčí FIFA hlavu do piesku, tak sú to neuskutoční pokrytci!

Reagovat
ttopi

To je něco jinýho. Jsou nějaká pravidla na povolenou "výstroj" a takováto stužka musí být schválená.

Reagovat
smazaný uživatel

Celý zápas jim nadávají za svůj původ, rasistické urážky apod. Vyšetřují se nejen Xhaka s Shaqirim, ale také fans Srbska.. Ačkoliv dokážu pochopit, že po takto vyhecovaném utkání si chtěli kluci užít oslavu a dát to fanouškům soupeře sežrat, tak prostě tyhle gesta byly naprosto zbytečné.. Xhaka ještě po zápase řekne, že to ,,nebylo mířené proti soupeři,,. Hloupost od obou, ikdyž si dokážu představit, že po 90 minutách, co ti soupeřovi fanoušci nadávají a urážejí tě si je po vstřelenym gólu prostě chceš vychutnat a dát jim to sežrat. Těžko říct jak se FIFA zachová, ale bez trestu se podle mě neobejdou. 1 zápasovej trest a budou rádi.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyprovokování může být polehčující okolnost, ale nějaký trest by měl přijít pro všechny. I pro Srby pokud provokovali.

Reagovat
vodka

Srbové tam prej oslavovali ratka mladice, no... to se pak reakci nedivim, kazdopadne pokutu by zaslouzili jak xhaka, tak shaq, ale ban na zápasy mi přijde moc...

Reagovat
Tommy the Gunner

Super clanek

Reagovat
Mirek na tenisu

Pokuta 6000 euro? To by rozesmálo i Peltu to mi ho teda vyndej!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele