Villas-Boas bude novým trenérem Marseille

28.05.2019, 19:03
Aktuality
Novým trenérem francouzské Marseille se stal Portugalec André Villas-Boas. Někdejší manažer Chelsea či Tottenhamu se dohodl s Olympiquem na dvouletém kontraktu.

Villas-Boas se do Evropy vrací po angažmá v čínském klubu Šanghaj SIPG, kde skončil v listopadu 2017. Od té doby byl bez angažmá.

"Jsme nadšení, že získáváme kouče, který už dokázal v Evropě i ve světě uspět na té nejvyšší úrovni," prohlásil majitel Marseille Frank McCourt.

Villas-Boas na lavičce nahradí Rudiho Garciu, který u mužstva skončil po třech letech poté, co se letos nedokázal s mužstvem kvalifikovat do evropských pohárů. V Ligue 1 skončilo mužstvo na páté příčce.

Portugalský kouč, který velkou kariéru začal v Portu, byl zprvu pasován do role nástupce Josého Mourinha, nicméně v Chelsea vydržel v sezoně 2011/12 pouze devět měsíců. Jednu celou sezonu pak vedl Tottenham, se kterým skončil na pátém místě. Odvolán byl v polovině dalšího ročníku. Další dva roky strávil v ruském Petrohradu, se kterým získal mistrovský titul.

Autor: Jiří Fišara / bbc.co.uk

Komentáře (37)

Přidat komentář
cr7sux

Snad překvapí

Reagovat
masly008

už překvapil tím že se tam dostal.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Noustress

ten klub nemá absolutne žiadne ambície

Reagovat
Recoba Inter

V Anglii se sice úplně neprodal, avšak úspěchy má, proč ne.

Reagovat
JessePinkman

Ten byl snad dobrej jenom v Portu ne. Že by tohle měla bejt trefa do černého? No snad se budu mýlit.

Reagovat
El-Pistolero-68

Ale jako Porto, Chelsea, Tottenham, Zenit, Sanghaj - CV ma slusne.

Reagovat
8lampard8

Jeste Dakar

Reagovat
John Obi Mikel

Jako abychom ho jenom nekritizovali...

Má u nás podíl na vítězství v Champions League, ve skupině nás trénoval

Reagovat
Whitemedia

On i někde myslím říkal, že bez něj bychom to nevyhráli.. takže neboj, je si toho vědom

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

takový lepší Stramaccioni, který svoje neumětelství lépe maskuje

Reagovat
C-M@ster

S klubem během sezony vyhrál další tři trofeje: portugalskou ligu, pohár a Evropskou ligu.[1] Stal se tak nejmladším trenérem, který kdy vyhrál evropský pohár.

Během sezony vytvořil spolu s týmem několik rekordů:

Nejdelší série zápasů bez porážky ve všech soutěžích v řadě (36 zápasů)

Nejvíce výher portugalského klubu v evropských soutěžích (14 zápasů)

Nejvíce bodů v jedné sezoně portugalské ligy (84 bodů)

Největší náskok mistra na druhé místo (21 bodů)

Nejvíce vyhraných zápasů v lize v řadě (16 zápasů)

Reagovat
Kornovec

wow. Snad potahne OM do LM

Reagovat
C-M@ster

To bylo ale s tím Portem 9 let zpátky... Pak vyhrál akorát v Rusku ligu a pohár. V Číně nevím, jak se mu vedlo.

Ale já tím chtěl říct, že za sebou aspoň má nějakej úspěch... Stramaccioni přece jen byl dalek toho vyhrát treble nebo cokoliv.

Reagovat
Recoba Inter

Stramaccioni ale narozdíl od něj vyhrál ligu mistrů byť juniorskou

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
FUnk

není to zase takove nemehlo.

Reagovat
Rudnevs

Zaujímavé, jak je tu Villas Boas kritizovaný, pričom čo som čítal fóra v Nemecku, tak sa vyjadrovali úplne inak... Pre zaujímavosť, preklad jedného príspevku z tamojšieho fóra:

“André Villas Boas bol vždy svetu otvorený človek, ktorý sa stále chce ďalej rozvíjať, preskúmavať futbal v rôznych krajinách a spoznávať nové životné podmienky. Myslím si ale, že si pomaly niečo hľadá opäť v európskych ligách. Čína bol mega skúsenosť, ale trebárs Bundesliga by bola napríklad predsa presne pre neho. Má veľký potenciál a želám si ho mať opäť na očiach. Od roku 2009 dôkladne pozorujem jeho kariéru a jeho hernú filozofiu viem skoro naspamäť. Ako fanúšik by som ho opäť rád niekde videl. Prinajlepšom v Bundeslige.”

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

kdepak, v 41 letech je jako trener uz odepsanej

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham pod ním hrál sice celkem pěknej, ale nepříliš efektivní fotbal... Hodně zápasů rozhodly góly z dálky v posledních minutách. Co se týče nějakýho rozvoje hráčů, tak to taky nebylo nic moc. Na druhou stranu tam zas tak dlouho nebyl a ty hektický nákupy po odchodu Balea mu rozhodně nepomohly. Navíc se potkal s řadou hráčů, kteří dosluhovali (Kaboul, Dawson, Huddlestone, Friedel, Lennon, Parker). Kdyby se tenkrát ten tým obměnil trošku líp, tak si Spurs mohli ušetřit dvě sezóny podprůměrnosti. Kvalitní hráče měli (Lloris, Vertonghen, Walker, Rose, Sigurdsson, Dembele, Defoe), plus se z akademie vymotával Kane, Bentaleb, Mason a k tomu měli mraky peněz na utrácení... Nevím jak velké slovo měl k posilám AVB, ale co se týče nějaký konceptu, rozpoznání talentu a tvrdě pracujícíh hráčů mu asi moc nešlo. Naštěstí z té kupy nových hráčů vyšel aspoň Eriksen... 120 mil. liber co tenkrát utratili v té době znamenalo to, co teď znamená 300 milionů. Chadli, Chiriches, Soldado, Lamela, Capoue a Paulinho za to určitě nestáli. Někteří se celkem chytli, ale místo hvězd se z nich stali průměrní hráči v Anglii...

Reagovat
FUnk

Reagovat
icka

Dela se tu z neho traged, ale treba jak delal pro Mourka tak ty jeho rozbory...to bylo TOP

Reagovat
FC Porto FC

Máš král boží trener

Reagovat
Mikesh

Nechápu místní hejt, ale to je tady celkem normál. Já mu docela věřím, je tu spousta horších trenérů a on má ještě hodně času aby dokázal, že na to má. Ať se daří

Reagovat
Atlético de Madrid

Ok takze tu mame 41 letyho kouce, ktery vyhral s Mourinhem radu trofeji jako jeho prava ruka, ma tituly z Portugalska a Ruska, s Portem udelal jednu z nejlepsich sezon v moderni dobe, s Tottenhamem ve svy dobe zazil bodove nejlepsi sezonu v jeho historii a pro plno lidi je to traged? Protoze si ukousnul moc velky sousto a v petatriceti nedokazal ukocirovat Chelsea, ze ktere o pul roku driv letel mnohem zkusenejsi Ancelotti? Pls.

Reagovat
Mikesh

Reagovat
smazaný uživatel

Nahore se napr. jeden fanda Tottenhamu vyjadril dostatecne srozumitelne v cem byl problem, tak mozna priste procist, nikdo mu nebere ze pred deseti lety neco uhral s Portem

Reagovat
Atlético de Madrid

no ja jsem to cetl a chapu, ze to nebyl nejlepsi kouc na svete, ale bylo to teda zaprvy pred 5 lety a zadruhy to nic nemeni na tom, ze teda hrali celkem peknej fotbal a udelali hodne bodu, coz o nejakych kvalitach svedci a kecy o tom ze to je druhej Stramaccioni jsou uplne mimo. AVB byl hrozne vyhypovany kvuli Portu a Mourinhovi, vsichni tam hrozne chteli videt tu paralelu s Josem a to uplne nevyslo. Ma svoje mouchy, jen si myslim, ze to je dobry trener a ma rade klubu co nabidnout. Navic i tehdy v Anglii ukazoval, ze ma zajimavy takticky mysleni, ale zrejme to ve svym veku nebyla uplne autorita pro hrace a nesedelo mu to tam lidsky... Plus on postupne sbira i ty zkusenosti, ktery mu treba oproti jinym starsim koucum (nebo koucum, kteri driv hrali profi fotbal) chybi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to psal nahore jeden troll, to bych asi neresil.

Tomu, ze AVB je stale velmi perspektivni a ze ma spouste klubu co nabidnout, se neda moc co vytknout. Ja osobne bych se pozastavil spis nad tim, ze si ho vybralo zrovna Marseille. U OM dlouhodobe neni problem v nedostatku talentovanych fotbalistu, naopak. Od odchodu Deschampse tam ale nebyl kouc, co by dokazal semknout kabinu, hraci jsou labilni (viz napr. nejvetsi hvezda Thauvin, co je neskutecny fracek) a nedari se jim udrzet konstantni vykonnost. Boas me uprimne nikdy nepresvedcil, ze by byl dobry psycholog/motivator jako napriklad tebou zmineny Jose, takze budu dost zvedavy, jak to AVB zmakne. Cenim nicmene, ze se neboji zkusit dost tezkou vyzvu.

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak do toho uz moc nevidim a vsechno co pises jsou samozrejme legitimni obavy. Ja jen mel potrebu vymezit se proti tomu, jak je AVB kvuli jednomu davnemu angazma v Chelsea spousta lidmi podcenovany.

Reagovat
CHONG

Reagovat
verv

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně správný krok návrat do Evropy.. Ještě bych si ho představoval v klubu o třídu výše.

Reagovat
Irek

Dávám Bolševikovi rok...maximálně rok a dva měsíce ;)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele