VETERÁNI MS: ALI BOUMNIJEL

14.06.2006, 13:20
Aktuality
Když se řekne jméno Roger Milla, většině fotbalových fanoušků se vybaví usměvavý Kamerunec, který se do análů finálových světových šampionátů zapsal jako nejstarší střelec, potažmo hráč, co kdy pobíhal po hřištích na MS. My si nyní proklepneme "staříka", který se v požehnaném věku zúčastní MS v Německu.

Jedná se o brankáře tuniského klubu Club Africain Ali Boumnijela. Nejstarší hráč letošního mundialu se narodil 13. 4. 1966, primát nejstaršího hráče však ani v tomto požehnaném fotbalovém věku není ohrožen. Absolutně nejstarším fotbalistou byl bez jednoho zubu hrající Roger Milla, který běhal po amerických trávnících v roce 1994 ve věku 42 let, 1 měsíc a 8 dní.

Boumnijel se měl zúčastnit už MS 1998 ve Francii, ale ze zdravotních potíží se nedokázal tehdy dvaatřicetiletý brankář vylízat. Jeho chvíle přišla až o čtyři roky v Japonsku a Koreji. K místu jedničky mu tenkrát "pomohlo" zranění prověřené legendy a kapitána Chokri El Ouarea. Svůj tým tehdy vůbec nepodržel. Především jeho chyba v úvodním utkání proti Rusku, srazila do té doby dobře hrajícím Tunisanům vaz. Ani v dalších zápasech nic navíc nechytil. V nejslabší skupině H skončilo Tunisko na posledním místě se ziskem jednoho bodu...

Mnozí předpovídali, že Boumnijel po neúspěchu pověsí rukavice na hřebík. Leč, nestalo se tak. V brance vydržel až do Afrického poháru národů 2004, který pořádající Tunisané dokázali vyhrát. Boumnijel chytal spolehlivě, proto nebyl důvod ho v brance neponechat. Na kvalifikaci MS 2006 dostal opět důvěru hájit svatyni arabské země. V posledním zápase o všechno proti Maroku sice pustil dva góly, ale nakonec jeho spoluhráči dvakrát překonali marockého brankáře a o bod tak počtvrté postoupili na finálový turnaj.

Na červnovém Poháru FIFA 2005 Boumnijel nastoupil pouze v jednom zápase. Francouzský lodivod Tuniska Roger Lemerre tehdy protočil všechny tři brankáře. V prvním zápase proti Argentině (1:2) se do branky postavil Fadhel. Druhý zápas proti Německu (0:3) už chytal Boumnijel. Derniérový duel proti Austrálii (2:0) odchytal Hamdi Kasraoui.

V lednovém Africkém pohár národů 2006, který hostil Egypt, stál populární Ali v brance Tuniska ve třech případech. Vyřazení na pokutové kopy v čtvrtfinále s Nigérii však zabránit nedokázal. A ani tento turnaj nebyl z jeho strany prost chyby. V zápase proti Zambii špatně vyběhl a nechtěně tak poslal outsidera do vedení. Až branka Bouaziziho a Dos Santosův hattrick zápas ve prospěch favorita otočily.

Tunisko by mělo na MS bojovat ve skupině H s Ukrajinou o druhé postupové místo. Hodně bude záležet na jejich poslední instanci, pokud ta vyhoří, bude si muset africký tým počkat na historický postup do vyřazovacích bojů minimálně další čtyři roky. A u toho už Boumnijel zřejmě nebude, i když...

Autor: Jaromír Janíček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele