Veselý: Pro tým jako Bohemians vede cesta do Evropy přes domácí pohár

04.08.2023, 09:35
Aktuality

Trenér Jaroslav Veselý si myslí, že pokud Bohemians 1905 chtějí pravidelně bojovat o evropské poháry, musí investovat do kádru a infrastruktury. Cesta do skupiny některého z evropských pohárů podle něj pro klub, jako je ten jeho, vede přes vítězství v domácím poháru. Řekl to na tiskové konferenci po vyřazení s norským Bodø/Glimt ve 2. předkole Evropské konferenční ligy.

Pražané se v pohárové Evropě představili po 36 letech díky překvapivému čtvrtému místu z minulé ligové sezony. Bodø/Glimt ale na jeho hřišti podlehli 0:3 a v domácí odvetě 2:4.

"Jestli je dnes šance pro takový klub, jako je ten náš, dostat se do skupiny v Evropě, je to přes domácí pohár. Dostanete se do předkola Evropské ligy a můžete propadnout do Evropské konferenční ligy," řekl Veselý, který v úterý oslaví 46. narozeniny.

Start v pohárech si užil. "Určitě bychom to chtěli zažívat (pravidelně), protože je to jiný fotbalový svět. Jediná trojka v českém prostředí (Sparta, Slavia a Plzeň) má vybudovanou infrastrukturu a kádr na to, aby obě soutěže (ligu a evropský pohár) zvládla. Mají nejlepší hráče z České republiky, plus cizince. Ti jsou na to připravení. Když se tam (do pohárů) dostane menší klub, je to pro něj velký boj. Buď vám ujedou obě soutěže, nebo se soustředíte jen na jednu a je strašně těžké to zvládnout," uvedl Veselý.

"Pokud byste chtěli něco vybudovat, a mluvím za náš klub, znamenalo by to daleko větší investice do šířky kádru a infrastruktury, protože nemůžete hrát na půjčeném stadionu," připomněl Veselý skutečnost, že Bohemians sehráli odvetu s Bodø/Glimt na stadionu Sparty na Letné, jelikož Ďolíček je pro evropské zápasy nezpůsobilý.

"V minulé sezoně jsme sportovně předběhli ekonomický vývoj a možnosti Bohemians, tak to cítím. Pokud bychom tohle chtěli dál, musíme se inspirovat. Bodø to po postupu do nejvyšší soutěže budovalo tři roky, než se dostalo do pohárů. Je to inspirující," prohlásil někdejší trenér Chrudimi.

Autor: ČTK

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je otázka na majitele klubu, jestli tu letošní účast v EKL brali jako hezký výkřik do tmy, nebo jako ukázku, že by to mohlo jít. Spíš ale věřím na to první a na ambice nebýt ve skupině o sestup.

Reagovat
smazaný uživatel

A Veselý se přirozeně přesune do týmu s většími ambicemi.

Reagovat
Bohemak12

"V minulé sezoně jsme sportovně předběhli ekonomický vývoj a možnosti Bohemians, tak to cítím. Pokud bychom tohle chtěli dál, musíme se inspirovat. Bodø to po postupu do nejvyšší soutěže budovalo tři roky, než se dostalo do pohárů. Je to inspirující,

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ať to dopadne dobře

Reagovat
Pablos

Tak jako ten tým je prostě na evropu strašnej, to si zase musí přiznat ...tam umí s balonem trošku Matoušek a trošku Beran a malinko někdy Kovařík, jinak všechno kopáči. Bohužel to takhle má ale drtivá většina týmů u nás.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Kovařík když má den, tak rozdává přihrávky jak Iniesta. Ale bohužel má den tak dva dny za sezónu.

Reagovat
Hasan Šáš

A v ty dny se zrovna nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
KubaM

Je také dobré připomenout, že Bodø nemá žádného bohatého vlastníka. Jsou řízeni jako plně samostatný klub, asociace, vlastněná členy klubu (fanoušky), podobně jako je tomu v Německu či třeba Portugalsku. Fungují tedy fakticky obdobně jako neziskovka, bez soukromých investorů s podílem ve vlastnictví. Tedy alespoň nakolik se mi podařilo nastudovat systém vlastnických a organizačních struktur v Norsku, viz: https://www.researchgate.net/publication/249019132_Models_of_Organization_in_Norwegian_Professional_Soccer

Reagovat
delfin

Nic proti Bohemians, ale doufám raději v Liberec, nebo Slovácko.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak Slovácko na tom bude podobně. Liberec to vždy nějak uhaluzil.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele