Valverde po triumfu Athleticu neskrýval dojetí: Tomuto titulu se nic nevyrovná

07.04., 11:22
Aktuality
Ernesto Valverde, Athletic Bilbao (© AFP)
Zaujalo nás

Dlouhých čtyřicet let čekal Athletic Club na to, až počtyřiadvacáté pozvedne nad hlavu trofej pro vítěze Copa del Rey. Za tu dobu sice vyhrál dvakrát španělský superpohár, avšak ve finále královského poháru šestkrát ztroskotal. Až sobotní noc v Seville přinesla do hrdého baskického regionu kýženou radost.

Začátek utkání přitom mužstvu z Bilbaa nevyšel dle představ a po dvaceti minutách pustil Mallorcu do vedení. Postupně ale navyšoval svůj tlak a nedlouho po přestávce mu Oihan Sancet zajistil vyrovnání. I přes celou řadu dalších příležitostí se však Athletic k další brance nepropracoval, a na řadu tak přišla penaltová loterie.

V té byli svěřenci Ernesta Valverdeho stoprocentní, zatímco Mallorca ve dvou ze čtyř pokusů selhala. Na sevillském stadionu La Cartuja stejně jako na zaplněném stovky kilometrů vzdáleném San Mamés vypukla baskická euforie. Ta pochopitelně neminula ani trenéra, který si kroutí už čtvrté období na lavičce Athleticu. "Neuvěřitelné, nic se tomuhle triumfu nevyrovná. Znamená to hodně pro tým i klub," prohlásil nadšený Valverde.

"Uspěli jsme proti specialistům na penalty, což prokázali i v semifinále. Ze začátku jsme trpěli, hráli dlouhé míče a nerozuměli si. S postupem prvního poločasu jsme se ale dokázali oklepat a ve druhé půli zvýšili riziko. Po vyrovnávacím gólu mohly rozhodnout obě strany," ohlížel se zpět k zápasu muž, jenž před dvěma lety na lavičku Athleticu usedl již potřetí coby trenér hlavního mužstva, vedle toho působil i jako asistent či kouč rezervy.

Velký podíl na úspěchu měl i jinak náhradní gólman Julen Agirrezabala, který v osmi pohárových střetnutích této sezony udržel pět čistých kont a ve finále se prezentoval i chycenou penaltou v rozstřelu. "Máme štěstí, že disponujeme takto skvělou dvojicí. Julen je mladý brankář, v této sezoně odehrál složité zápasy proti Barceloně i Atléticu. Chycená penalta pro něj znamenala hodně," chválil Valverde třiadvacetiletého brankáře.

Ačkoliv tým tento historický triumf řádně oslaví včetně na čtvrtek naplánované tradiční plavby na řece Nervión, rychle musí své síly upřít i na ligu. Tam totiž ztrácí pouhé dva body na čtvrtou příčku okupovanou Atléticem Madrid, ve hře tak stále je návrat do Ligy mistrů po desetiletém čekání.

Autor: Martin Vejdělek / mundodeportivo.com

Komentáře (23)

Přidat komentář
Phillipinho

Valverde kral

Reagovat
Keboto

Reagovat
Rudnevs

Aspoň jeden dobrý výsledok včera

Reagovat
Salfovic

Nejlepší trenér Barcelony od Pepka. Kdyby ho nesmyslně nevyhodili, tak by se nedostali do takových sraček.

Reagovat
Xavivax1

Barcelona je ve sračkách kvůli takovým jako je on

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
technecium

Blbost

Reagovat
Keboto

Reagovat
Eichel

fuh, prispel k tomu, ale jeho chyba to nie je

Reagovat
Gazdo

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Keboto

Reagovat
YNWA__MSN

Co to meleš?! A Luis Enrique (a ten treble) je jako co?

Valverde byl velkej podprůměr v Barce...Ačkoliv převzal dobře fungující a úspěšnej tým po Enriquem (který odešel sám od sebe) tak to šlo hodně rychle dolu, propadák s AS a Live v LM, styl fotbalu ..., oproti Xavimu mizerná práce s LaMasií, a nedokázal zapracovat Coutinha, kterého rval na levé křídlo

Jinak do sraček se samozřejmě dostala Barca bez ohledu na něj

Reagovat
technecium

Prisel do tymu po Luchovi, kterej byl sice dobrej trener, ale mel priserny vyber posil a natahal k nam plevel jako Andre Gomes, Paco Alcacer a dalsi kopyta, ktery kazdy stalo 40M Eur a nehralo by pomalu ani za Barcu B. Pak Valverdemu po cely priprave odesel Neymar a resilo se narychlo, co s tim, kdyz vsechny tymy v Evrope vedely, ze mame na ruce 220M v cashi. Mel nejslabsi tym Barcelonu minimalne od zacatku Rijkaarda a v lize prrohral jen jednou az kdyz uz mel jasnej titul. Ve treti sezone, kdyby ho nevyhodili, tak titul mame taky. O LM nemluvim, tam to byl prusvih, ale na to, jake mel podminky, uhral dva doubly jestli si to pamatuju dobre a to rozhodne neni samozrejmost. Plus Messimu nasel asi nejlepsi pozici ze vsech nasich treneru.

Reagovat
Kluivert9

Jedna z hlavních příčin těch "sraček"

Reagovat
technecium

Blbost

Reagovat
Keboto

Reagovat
Gazdo

Valverde ten mancaft len udrzoval a vylozene z neho zdimal uz posledne zvysky geniality (plus samozrejme Messi este na vrchole) a nikam neposunul ani jedneho hraca ba naopak odchadzal a muzstvo po nom ostalo v hroznom stave. To co je teraz je sposobene nie len Bartomeuom ale aj takymi trenermi ako Valverde ktori namiesto toho aby v tom kadri nieco vybudovali tak sa na nom len prizivili a nechali ho umriet. Taky Koeman bol traged a sasek ale pre Barcelonu toho spravil neporovnatelne viac aj ked dostaval jedno poleno pod nohy za druhym a urcite to nebol dobry trener

Reagovat
Crustyq

Ta první věta v článku je ale celkem šílená. Tolikrát to vyhráli a 40 let potom čekali na další triumf. Gratulace

Reagovat
Salfovic

Jen Barca ho vyhrála víckrát.

Reagovat
Txapeldun

Ještě horší na tom je, kolikrát byl Athletic blízko za posledních let. Pokud si někdo vybral tak smolně jako já, a fandí Athleticu cca od roku 2005/60, tak zažil 5 prohraných finále a další semifinále...konečně je prokletí pryč

Reagovat
Txapeldun

*posledních pár let

2005/06

Holt únava z bilbajské noci

Reagovat
icefish

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele