VALENCIA ODVOLALA RANIERIHO

25.02.2005, 19:51
Aktuality
Claudio Ranieri už není trenérem Valencie. Vedení španělského klubu svolalo na dnešní odpoledne schůzi a následně tiskovou konferenci, na níž oznámilo odvolání italského kouče. Poslední kapkou po sérii neuspokojivých výsledků bylo vyřazení v Poháru UEFA od Steauy Bukurešť. Tým by měl nyní převzít dosavadní asistent Antonio Lopez.

53letý Ranieri byl v létě propuštěn z Chelsea a na lavičce španělského klubu nahradil úspěšného Rafaela Beniteze, který během svého tříletého působení u týmu získal dva mistrovské tituly a a jeden triumf v Poháru UEFA. Po skončení minulé sezony mu však scházela motivace a rozhodl se pro odchod do Liverpoolu. Ranieri nepřicházel do neznámého prostředí, Valencii již vedl na konci loňského milénia.

Ihned po nástupu se na španělském klubu začal silně projevovat trenérův italský vliv. Ranieri si totiž během několika týdnů přivedl do Valencie hned čtyři krajany – Stefana Fioreho a Bernarda Corradi z Lazia, Emiliana Morettiho z Parmy a Marca Di Vaia z Juventusu.

Ranieri začal porážkou ve finále o Španělský superpohár se Zaragozou. Následoval triumf nad Portem v duelu o Evropský superpohár a vynikající začátek ligové sezony. Valencia v prvních šesti zápasech získala šestnáct bodů a rázně nakročila za obhajobou mistrovského titulu. Zlom přišel v zápase Ligy mistrů na půdě Werderu Brémy. Španělský klub po polovině utkání vedl 1:0, po změně stran ale inkasoval dvě branky a domů odjížděl s prázdnou. V tomtéž zápase si navíc zranil kotník klíčový hráč Vicente, dva měsíce nehrál a po následném dvoutýdenním návratu na hřiště se raději rozhodl pro operaci, která ho vyřadí až do dubna.

Duelem s Brémami začala desetizápasová série bez vítězství, během níž se začaly ozývat první hlasy volající po Ranieriho odvolání. 53 dní Valencia nepoznala chuť vítězství, až přišla výhra 2:0 na půdě Malagy. Vše se pak vrátilo do kolejí ze začátku sezony a obhájce titulu se vrátil zpět na přední příčky Primera Division. Jenomže poté přišel 7. prosinec a domácí prohra s Werderem Brémy, znamenající vyřazení z Ligy mistrů.

8. ledna poté začala další černá šňůra v letošní sezona. Ten den sice Valencia porazila městského rivala Levante 2:1, až do dneška je však tato výhra zatím poslední v tomto ligovém ročníku. V následných šesti zápasech si totiž klub z východu Španělska připsal pouhé tři body.

Poslední kapka přišla ve čtvrtek. Valencia prohospodařila dvoubrankový náskok z prvního duelu třetího kola Poháru UEFA proti Steauě, v Rumunsku prohrála 0:2 a v následných pokutových kopech pohřbili její šance na obhajou trofeje neproměněnými penaltami Baraja a Di Vaio.

Osud Ranieriho se definitivně spečetil dnes odpoledne, kdy vedení klubu odhlasovalo jeho odvolání, pro Itala již druhé v průběhu jednoho roku. "Chci oznámit, že jsme se rozhodli pro odvolání Claudia Ranieriho z funkce trenéra našeho klubu. Stejně jako on jsme si vědomi nepříznivých výsledků posledních týdnů. Valencia chce Ranierimu a jeho spolupracovníkům poděkovat za práci, kterou zde za dobu svého působení udělali," prohlásil po třetí odpolední hodině prezident Juan Bautista Soler. Valencii však tento krok nepřijde levně. V létě totiž s Ranierim uzavřela lukrativní dvouletý kontrakt, který nyní bude muset bývalému kouči Chelsea proplatit.

Ranieriho povinnosti od dneška převzal jeho dosavadní asistent Antonio Lopez. U kormidla španělského klubu ale zřejmě nevydrží dlouho. Už teď totiž hledá vedení nového kouče. Nejžhavějšími kandidáty na tento post jsou Didier Deschamps z Monaka, Quique Flores z Getafe, César Ferrando z Atletika Madrid a také Ronald Koeman, jenž dnes rezignoval na svou funkci v Ajaxu.

Ať už Valencii převezme kdokoliv, rozhodně ho nečeká snadná práce. Úřadující španělský šampion je po 24 kolech až na šesté příčce ligové tabulky s devatenáctibodovou ztrátou na vedoucí Barcelonu. Hlavním cílem pto zbytek sezony tak bude zajištění účasti ve třetím předkole příštího ročníku Ligy mistrů.



Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zaujimave

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi Ranieriho trochu líto, je to dobrý trenér, zase se prosadí jinde. Vzhledem k současnému stavu kádru Valencie by žádný trenér nedokázal připravit tým aby konkuroval Barce a Realu, to je taky jistý fakt. Ale ted už si zahráváme i s třetím místem a tým jde do křeče. Proto výměna pomůže. Angažoval bych Césara Ferranda. Minilej rok udělal z NoNameů v Albacete perfektní teamwork, letos dal skvěle do kupy obranu Atlética. Svým stylem by se skvěle hodil. Hlavně ať výměna trenéra neznamená konec pro italské hráče, to by bylo hodně špatný (plýtvání peněz). Kvalitu mají.

Reagovat
Kily

souhlasim, ranieriho mám strašně rád, ale chtělo to novej impulz, hlavně teď skončit do čtvrtýho místa, jinak bude letošní sezona nejhorší za posledních několik let

Reagovat
exmafie

Hmmm,Valencia nebyla v podstatě schopná konkurovat ani Steauvě Bukurešť,docela krize...

Reagovat
HOST*

Presne VLENCIE nama ani na nejakyho s poslednyho mista LA LIGI a to ma dobry tym takze debilni trener az moc!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Co to plácáš?

Reagovat
HOST*

co kdo placa?

Reagovat
HOST*cracker

Á anonymní vysmívání. Seš ubohej. Ranieri je výbornej kouč.

Reagovat
HOST*

Tak to neni vybornej trener proc by ho jinak vyhazovali!!!!!

Benitez je vybornej trener i s VAĽENCII to umel!!

Reagovat
smazaný uživatel

se mi snad zdá. Ranieru je VYNIKAJÍCÍ trenér, vyhazuje sekvůli úplně jiným důvodům, než nekvalita trenera.

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
smazaný uživatel

a chceš říctm, že jo? To jako znamená, že když Valencie propustila Ranieriho, tak že si myslí, že je to špatný trenér??? Proš byl propuštěn Del Bosque z Realu. MYsleli si, že ej to špatný trener?

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
smazaný uživatel

Se smějeě tak sám sobě.

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
HOST*

Vedení Valencie udělalo dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě je možné, že Juve vyhodí Capella a nahradí ho Ranieri

Reagovat
Mr.Jindros

To snad ne. Kdes to vzal prosim tebe ? Já Ranieriho příliš neuznávám a jsem rád že se ho Valencie zbavila.

Reagovat
smazaný uživatel

dělám si srandu ,ale na druhou stranu to není nemožné

Reagovat
HOST*

Ranieri neni dobry trener

Reagovat
smazaný uživatel

Ranieri určitě není špatný trenér, váš problém je v tom, že máte moc úizkej kádr kvalitních hráčů, a ti když se zraní, není za ně náhrada.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*HOST

MIĹÁNSKÉ VELKOSVINĚ JSOU SRAČKY

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele