V severoamerické zóně asi přehodnotí formát kvalifikace na MS

09.10.2016, 21:33
Aktuality
Systém kvalifikace na mistrovství světa se nedávno již s ohledem na Rusko 2018 měnil v Asii a podobný krok nyní vážně zvažují také v zóně, která zahrnuje státy Severní i Střední Ameriky a Karibiku. Podle prezidenta CONCACAF Victora Montaglianiho je současný formát "zastaralý", přičemž ten nový by měl cílit na delší životnost většího počtu mužstev...

V tuhle chvíli do světového šampionátu zbývají necelé dva roky a o šanci na letenky do Ruska přitom z celkového počtu 35 aspirantů dále bojuje už jenom šest mančaftů. Právě tohle by Montagliani, jenž si ve funkci neodkroutil ani celý půlrok, rád adresoval v první řadě.

"Něco se musí změnit, protože nemůžete mít 85 % účastníků, kteří jenom tak zpovzdálí přihlíží už dva roky před mistrovstvím. To nedává smysl," kroutí hlavou kanadský funkcionář.

Současný formát je v platnosti od mistrovství světa 1998 a první kola se hrají vyřazovacím systémem doma-venku. Jakmile zbude tucet reprezentací, utvoří se tři skupiny po čtyřech, z nichž do posledního kola postoupí jenom šest nejlepších.

Aktuálně tuto šestici utváří USA, Kostarika, Honduras, Mexiko, Panama a Trinidad a Tobago, které soupeří o tři automatické vstupenky na sraz světové smetánky. Ostatní reprezentace se mezitím nemají kam posouvat, protože jim chybí zápasová praxe - což byla přesně příčina nedávné změny v Asii, kde si nyní odbývají premiéru s novým formátem.

"Karibské země mají problém posouvat se žebříčkem FIFA, protože zkrátka nejsme schopni odehrát tolik mezinárodních utkání, kolik bychom chtěli," lamentoval nedávno prezident surinamské fotbalové federace John Krishnadath, přičemž zároveň vypíchl vysoké náklady za každou cestu k venkovnímu utkání.

Pouť Surinamu za nepravděpodobnou účastí na mistrovství světa oficiálně skončil v červnu 2015, již ve druhém kvalifikačním kole. První sedmička týmů se přitom ocitla bez šance ještě o tři měsíce dříve. To je tak dávno, že CONCACAF od té doby hned dvakrát stihl protočit vedení.

"Dokážete si představit, že jste země usilující o nového sponzora, oni odvětí 'Jasně, jsme pro, kdy je váš další velký zápas', a ono to je za tři roky?" pokládá si řečnickou otázku Montagliani. "Možný je evropský formát nebo ten jihoamerický, který připomíná ligu - nebo hybrid obou," nastiňuje závěrem své preference.

Autor: Tomáš Daníček / bigstory.ap.org

Komentáře (31)

Přidat komentář
Gryphonheart

...jamajský bob zvítězí!

Reagovat
smazaný uživatel

oni su na tom ešte dobre .. najhorši system ma afrika .. mali by ho pozmeniť a hrať ho systemom ako v azii .. leo je jasne že z minuleho turnaja uvidime max. Alžirsko alebo Nigeriu alebo Cameroon nie všetkych ..veľka strata .. Afrika by mala tiež meniť .. radšej si pozriem 2 skupiny nabite po 6 timoch v zaverečnej faze.. ako toto 20 v 5 skupinach .. Afrika kopirujte system Azie please

Reagovat
johnik

No tak Afrika je trochu svázaná tím, že mají 1 za 2 roky pohár, na který se hraje taky kvalda.......

Reagovat
fantomas

V Asii se právě kvalifikace na Pohár i MS v podstatě smíchala dohromady, a když tomu člověk přijde na kloub, je to relativně elegantní a logický řešení, který právě i menšim týmum dává větší množství soutěžních zápasů a tedy možností na posun (i užitečný konfrontace s těma nejlepšíma).

Pravda, v Asii se pohár hraje jednou za čtyři roky, ale i dvakrát za rok by to nebylo nemožný skloubit.

Reagovat
fantomas

* jednou za dva roky

Reagovat
johnik

No tak to by mě zajímalo jak by to v té Africe sloučili. Ale rovnou bych zrušil pohár jednou za 2 roky, a dal bych ho až klasicky za 4......vždyť to je už skoro jako MS v hokeji

Reagovat
wishmaster

Ako sa zmenil system v Ázii vedel by mi niekto napísať, nejak mi to uniklo

Reagovat
johnik

To zní logicky.....

Reagovat
rickroll

Zrovna v CONCACAFu mi ten formát přijde ideální, díky skupině se 6 nejlepšími(kde se každou kvalifikaci mění max. 2 týmy) se na MS většinou dostanou týmy, které si to fakt zaslouží. Na druhou stranu pokud projde návrh na rozšíření na 40/48 týmů a CONCACAF dostane o místo víc, tak hrát rok kvalifikaci na to, aby vypadl jeden tým je blbost. Ideální v tom případě asi 4-6 týmů po 2 skupinách.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty řešíš jen tu závěrečnou skupinu, ale o tu tady moc nejde. Může se stát, že by i v novém formátu byla a byla by prakticky pokaždé stejně obsazena, ale je přece nesmysl aby sebehorší tým byl vyřazen z kvalifikace o MS 2-3 roky před právě plánovaným MS.

Reagovat
johnik

Tak ono nejde podle mě ani tak o tu závěrečnou skupinu, ale spíš o zrušení těch nynějších předkol, a nahrazení je skupinami aby si mohli zahrát všichni více zápasů, a ta závěrečná skupina by mohla zůstat klidně stejná.....

Reagovat
rickroll

Kdyby zůstala stejná, tak by stejně 2 roky před MS nemělo 85% konfederace co hrát, to by asi problém nevyřešilo, akorát takové týmy jako Turks a Caicos by si to o pár měsíců protáhli tím, že by schytávaly výsledky 0:12 ve skupině proti např. Jamajce.

Reagovat
johnik

No to je vlastně pravda. Ale oni to určitě vymyslí tak, ať si co nejvíce týmů zahraje co nejdéle. Hlavně jde o to aby hrály. I když třeba s nelichotivými výsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

podľa mňa to že tim zahra doma a vonku zapas a prehra napr. na pokutove kopy a je vonku z MS ktore su raz za 4 roky je fakt nefer .. europa, južna amerika aj azia teraz maju solidny system oceania tam neni čo meniť moc .. ale zmena by fakt prospela Afrike a aj Strednej a Severnej Amerike .. Futbal sa vyrovnava a tim ktory si zahra na vrcholnej scene dve zapasy sa neposunie hore nikdy.. MS = rovnaka možnosť postupu pre každeho aspoň by to tak malo byť

Reagovat
johnik

Jo s tím souhlasím , ale jak rozebíráme výše, u té Afriky by se to muselo nějak skloubit s kvalifikací na APN......

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme losovalo sa to podľa rebrička FIFA a Nigeria padla dost dole a to sa im stalo osudnym že su v konkurencii spolu s Alžirskom aj Camerunom .. ale keď sa na to laicky pozrie človek uvidi niečo ine niketore skupiny že všetky 4 timy maju na postup a ine že je to pomerne slabšie .. keby bola skupina Nigeria, Cameroon a pobrežie slonoviny + ďalšie tri timy tak by mali šancu postupiť všetky dve priamo a jeden z baraže .. to by mi prišlo viac ferove.. verim že to nejak vyriešia a nejak to pozmenia s APN kvalifikaciou aby to malo konečne lepši rozmer.. v podstate moźno by mi to až tak nevadilo ale 3 timy ktore maju nato tam hrať v Rusku su spolu v jednej skupine je dosť + viťaz APN s roku neviem presne kedy to Zambia vyhrala heh :D Europa ma podobny počet učastnikov samozrejme viac miesteniek ale Afrika by sa mala uberať nejak inak na dve fazy skupinove asik ako v azii.. DR Kongo, Ghana, Senegal, Pobrežie Slonoviny a Alžirsko/Nigeria .. a budem spokojny ako tak :D

Reagovat
johnik

Ale to tak prostě je, nastávají generační obměny a já budu jen rád když na MS uvidím DR Kongo nebo Egypt....

Reagovat
johnik

A Senegal

Reagovat
Noustress

to čo povedal má hlavu aj pätu majú 35 účastníkov: 5skupín po 6, jedna 5tímov každý s každým, postup z každej dvaja do druhej fázy tj 12m timov: 3 skupiny po 4 tímy priamy postup víťazi skupín a najlepší z druhého miesta baráž s OCF ktorá to má mimochodom tiež riadne na hlavu, hrala sa prvá fáza a v tej druhej sa znovu stretne v skupine Zéland s Fidži a Papua s Tahiti

Reagovat
johnik

Ta Oceánie by se měla celá zrušit a přidat k Asii. A to jejich 0,5 místa na MS by se jim přidalo a z Asie by šlo pěkně 6 týmu na MS

Reagovat
fantomas

Jako by Asie už tak nemusela prosejvat dost mančaftů

Reagovat
johnik

Těch pár ostrovů navíc by je nezabilo

Reagovat
fantomas

Nooo, 11 týmů neni zas tak málo

Reagovat
johnik

Teda 5 týmů....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak z ekonomického hlediska asi není zrovna nejlepší, aby třeba Fidži lětělo přes půlku zeměkoule do Jemenu.

Reagovat
johnik

Tak v Asii jsou obecně ty přelety nákladnější........

Reagovat
smazaný uživatel

35? koukal sem na stranky concacaf a tam je jich 41. no asi se nepocitaj drzavy nebo nevim. kazdopadne je ten system na hovno a nabizi se todle. -

35 tymu ve 3 skupinach. A 12 tymu - B 12 tymu - C 11 tymu. 6 (nebo 9?) nejlepsich tymu podle fifa ranking rozhazet do skupin zbytek losovat libovolne napriklad. -

A) MEXICO (15.) * PANAMA (62.) * ...

B) COSTA RICA (18.) * TRINIDAD AND TOBAGO (69.) * ...

C) USA (22.) * ST. KITTS AND NEVIS (77.) * ...

ten urcitej zapas by se hral na hristi zeme s nizsim hdp. ne to by se dohodlo aby kazdej hral aspon parkrat doma ale ty nejchudsi bych treba az do philadelphie nebo toronta fakt netahal. postup vitezove skupin a nejlepsi z druhejch mist. kazda reprezentace by si behem cyklu zahrala 11 (10) zapasu a urcite by to hejbalo se zebrickem vo dost vic.

Reagovat
smazaný uživatel

35 se účastní kvalifikace,někteří se buď neúčastní,nebo jsou jen členy CONCACAFu a ne FIFA

Reagovat
smazaný uživatel

aha dik.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumné Je pravda, že severoamerická kvalifikace je poměrně opakující se. Pořád je to jen o Americe a Mexiku.

Reagovat
smazaný uživatel

barbados, grenada a panenske ostrovy na ms !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele