Úspěch, s nímž se nepočítalo. Chorvatsku se daří i díky zvládnuté generační výměně

12.12.2022, 21:15
Aktuality
Chorvatští reprezentanti (© AFP)

Na mistrovství světa 2018 skončilo druhé, letos se Chorvatsko probilo už do semifinále. Od země bývalé Jugoslávie s necelými čtyřmi miliony obyvatel se přitom zopakování fenomenálního úspěchu neočekávalo. Jedním z důvodů toho, že Vatreni zas a znovu dokazují sílu a kvalitu, je povedená generační výměna, na níž má zásadní podíl trenér Zlatko Dalić (56).

"Když budeme hrát takhle, nemusíme se bát nikoho. Tento tým je ideální kombinací mládí a zkušeností," prohlásil po penaltovém vítězství nad Brazílií Dalić, který je ve funkci od roku 2017 a během té doby se mu podařilo vynést reprezentaci mezi absolutní špičku.

Jak sám zmínil, Chorvatsko "verze 2022" je směsí zkušených hráčů a těch, kteří na zenit teprve čekají. Například Luku Modriče a Joška Gvardiola dělí bezmála 17 let, přesto jsou oba stejně důležitými kamínky v chorvatské mozaice.

Odchod opor po finále

Chorvatský tým doznal po neúspěšném finále MS 2018 zásadních změn, řada klíčových hráčů odešla do reprezentačního důchodu. Jako první Danijel Subašić, následovali jej Ivan Rakitić a Mario Mandžukić. S nimi byly pryč zkušenosti a klid. Když se tedy blížilo Euro, musel Dalič učinit několik zásadních rozhodnutí.

Pozvánky přestaly chodit Nikolu Kalinićovi, Antemu Rebićovi nebo Filipu Bradarićovi a kádr byl přeskupen tak, aby dostali více prostoru mladí hráči. Ale zároveň si pevné místo udrželi zkušení Domagoj Vida nebo Dejan Lovren. Nicméně na Euru se Chorvatsku tolik nedařilo.

Ve skupinové fázi prohrálo s Anglií (1:0), remizovalo s Českem (1:1), zvítězilo nad Skotskem (3:1) a vydřelo postup do osmifinále, v němž se však muselo sklonit před Španělskem (3:5). Generační výměna ještě nebyla dokončena.

Až ve skupinové fázi Ligy národů 2022 Vatreni opět předvedli skvělou výkonnost, když ovládli elitní skupinu před Dánskem, Francií a Rakouskem. Tým dostal před blížícím se světovým šampionátem injekci sebedůvěry.

Síla v záloze

V Kataru je Chorvatsko jiné než to, které bralo v Moskvě stříbro. Kromě Gvardiola se do něj začlenili mimo jiné Dominik Livaković, Borna Sosa, či Lovro Majer a i oni pomohli v těžké skupině s Belgií, Kanadou a Marokem ke dvěma remízám, vítězství a tím pádem i postupu do osmifinále.

Největší síla týmu se ukrývá ve středové řadě, s níž měli problém poradit si technicky zdatné a útočné Japonsko i favorizovaná Brazílie.

Souhra mezi Modrićem, Mateem Kovačićem a Marcelem Brozovićem dokáže vyřadit soupeře ze hry, vzadu se útoky rozbíjejí o defenzivní val vedený Lovrenem a Gvardiolem. A když selžou i oni, vše jistí Livaković.

S šikovně přestavěným týmem se Chorvatsko chystá na Argentinu, nadále může snít o zopakování rozhodujícího utkání proti Francii z roku 2018 a zároveň i o finálové odvetě.

Autor: Livesport.cz / Julie Marchetti

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je vidět, že to psal někdo mimo ef.

Reagovat
ratusek

že je to krátké?

Reagovat
irik

Reagovat
TOM HORAK

Jak je teď vidět, tak remízy s Chorvatama na Euru 16 a 20 byly cenné. Dost lidí je nebralo pozitivně a chtěli víc

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
verv

Proč vlastně přestali povolávat Rebiče? Z věkovejch nebo výkonnostních důvodů to asi nebude, takže tam byl nějakej osobní problém?

Reagovat
veikko

Neshody s Dalićem kvůli vzájemné kritice.

Reagovat
vetrnik

Rebić je celou karieru idiot. Kdyz to prehnal po Euru, vypadl z tymu. Spoluhraci ho nechteli. Pokud se omlouvi, vrati se do tymu, ale jde o idiota, takze zadna omluva nebude. Stejne na tom bylo Brekalem, ale on se omlouvil. Byl by v tymu, pokud by hral ve Wolfsburgu. Sosa nejdrive chtel hrat pro Nemecko, pak se omlouvil a ted je soucasti tymu

Reagovat
vetrnik

omluvit, idiote

Reagovat
Selänne

Ta země je fakt fabrika na talenty. Necelý 4 miliony lidí k tomu.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatímco generační výměna se nepovedla Brücknerovi.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele