Události La Ligy: Ter Stegen vyrovnal legendu, Barcelona atakuje Mourinhův rekord

24.04.2023, 15:37
Názory a komentáře
Marc-André ter Stegen (© AFP)

Barcelona ve 30. kole La Ligy splnila další domácí úkol, který ji přiblížil k vytouženému cíli - poprvé od roku 2019 vyhrát španělskou nejvyšší soutěž. Tentokrát to nebylo jednoduché zadání, nicméně Atlético Madrid zdolala těsně 1:0. Radost byla i v Seville, která porazila Villarreal 2:1 díky gólu En Nesyriho (25) z nastavení a v tabulce se posunula už na 12. místo.

Vypadá to, že boj o titul je pomalu rozhodnutý. La Lize vévodí Barcelona, která v domácí soutěži zkrátka nechybuje. Osm kol před koncem je zdaleka nejlepším týmem, a to i díky bilanci 24 výher, čtyř remíz a pouze dvou porážek. Ač se to v kontextu brzkého vyřazení z evropských pohárů, či nedávného potupného konce v Copa del Rey od Realu Madrid (prohraná odveta 0:4) nezdá, tým Xaviho Hernándeze prožívá v lize skvělé chvíle.

Blaugranas teď už pevně věří, že letos zvednou nad hlavu trofej, kterou nezískali od sezony 2018/19. V historii se jim nestávalo často, aby se na triumf čekalo více sezon, pětileté čekání příznivci týmu z Camp Nou museli vytrpět naposledy v mezidobí let 2000-04.

Krize posledních sezon má logické důvody, klub se musel vyrovnat s odchodem Lionela Messiho do PSG a následně bojoval s ekonomickými problémy. Fanoušci tedy pokorně čekají. Ale to, na co se těší, je stále blíž a blíž. S čísly, která Barcelona v lize má, by mohla slavit titul předčasně. Ve hře je pouze 24 bodů a náskok na druhý Real Madrid je v tuto chvíli jedenáctibodový.

Hráč kola

Barcelona se i tentokrát opírala o výkon Marca-Andrého Ter Stegena. Německý brankář byl bezpochyby hvězdou 30. kola. Sice mu jednou při Greizmannově střele pomohlo břevno, poté však dvakrát proti francouzskému útočníkovi předvecl skvělé reflexy a po hubeném vítězství 1:0 se mohl radovat i z 23. čistého konta v sezoně. Tím mimo jiné vyrovnal rekord jiného gólmana Barcelony Claudia Brava z ročníku 2014/15.

Ter Stegen je rozhodně jedním ze strůjců úspěšných výkonů Barcelony, v týmu má navíc zvláštní roli. Je jedním z pěti kapitánů, které Xavi Hernández v sezoně střídá. Po odchodu Gerarda Piquého si s ním pásku mění Sergio Busquets, Sergi Roberto a Jordi Alba. Společně pak předávají zkušenosti mladíkům, kteří přichází do týmu z akademie La Masia.

Barcelona v dosavadních 30 zápasech inkasovala jen 9 gólů a je velmi blízko výkonu londýnské Chelsea, která v Premier League během sezony 2004/05 inkasovala jen 15 branek. Podle tohoto kritéria byla defenziva Chelsea považována za nejlepší obranu v předních evropských ligách. Pod výjimečnou sezonou byli podepsáni například stoper John Terry nebo brankář Petr Čech, zásluhy se ale dávaly hlavně trenérovi Josému Mourinhovi.

Gól kola

Sevilla po příchodu trenéra Josého Luise Mendilibara ještě neprohrála a tentokrát brala z napínavé bitvy s Villarrealem tři body díky hlavičce Yousefa En Nesyriho (25). Ten si ve čtvrté minutě nastavení naskočil na pěkný centr z rohu a hlavou zařídil vítězství 2:1.

Sevilla, která se dlouho pohybovala na konci tabulky, už má díky čtvrtému zápasu bez porážky osmibodový náskok na místa znamenající sestup. Formu posledních týdnů pak potvrzuje i její postup do semifinále Evropské ligy přes Manchester United.

Autor: Livesport.cz / Rafael Gómez

Komentáře (5)

Přidat komentář
2miguel1

Xavi bude La Ligu drtit, on ju pozna dokonale, plus teda Araujo Stegen, to je neskutocne kombo, Christensen takisto najlepsi nakup za dlhe obdobie. V LM ale musime tu obranu este trochu vylepsit. Bolo uz badat zlepsenie jesen - jar resp. bayern, united ale tam este sme zranitelni pri nasom otvorenom style hry. Podla mna v LM najviac doplacame na Busquetsa pri branení, tam prist behavy DM, polka problemov by odpadla.

Reagovat
Trand

Torres se zapsal do historie Barcelony

Barcelona zásluhou Ferrana Torrese porazila Atlético Madrid, čímž se 23letý křídelník zapsal do historie. Valencijský odchovanec se stal prvním hráčem katalánského klubu od Luise Enriqueho v sezoně 2002/03, jenž během jednoho ročníku skóroval proti Realu i Atléticu Madrid.

To jako Messi/Suarez/Griezmann/Villa/Eto'o/Henry/Ronaldinho atd nedokázali dát gól oběma týmům za jednu sezónu? Nebo ten text čtu špatně a uniká mi něco? Jako četl jsem to třikrát ale pořád tomu nějak nemůžu uvěřit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nápodobně

Reagovat
fenixLFC

Krize posledních sezon má logické důvody, klub se musel vyrovnat s odchodem Lionela Messiho do PSG a následně bojoval s ekonomickými problémy. Fanoušci tedy pokorně čekají.

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele