TURECKO - ŠEST ZÁPASŮ BEZ DIVÁKŮ

08.02.2006, 15:34
Aktuality
Tureckou reprezentaci čeká těžká kvalifikace o Euro 2008, FIFA totiž rozhodla o tom, že šest zápasů odehraje na neutrální půdě a bez diváků. Je to trest za násilnosti při listopadovém barážovém utkání se Švýcarskem. Potrestáni byli i konkrétní aktéři.

Nedošlo tak k nejtvrdšímu trestu, o němž se spekulovalo, tedy k vyřazení Turecka z příštího mistrovství světa. I tak jsou však Turci s verdiktem velmi nespokojeni. Žádný z domácích zápasů kvalifikace o Euro neodehrají doma, podle nařízení FIFA musí vždy hrát nejméně 500 kilometrů od tureckých hranic. Navíc svaz zaplatí pokutu 200 tisíc švýcarských franků (asi 3,6 miliónu korun).

"Jsme šokováni. Je to hrůzostrašné rozhodnutí," říká Haluk Ulusoy, předseda tureckého fotbalového svazu. Turecko má právo na odvolání u odvolací komise FIFA a podle slov předsedy jej určitě využije. Poslední možností je pak odvolání k mezinárodnímu sportovnímu arbitrážnímu soudu.

"Čekali jsme nějaký trest, ale toto je nepřijatelné," zlobí se turecký ministr sportu Mehmet Ali Sahin. "Je to jen schválení toho, co řekl (předseda FIFA) Sepp Blatter krátce po zápase, aniž by se seznámil se zápisem od rozhodčích. Je to spíše politické rozhodnutí, ne sportovní. Nejvíce potrestáni jsou naši fanoušci, kteří neměli s událostmi na stadiónu nic společného," dodává Sahin. Den po zápase Sepp Blatter prohlásil, Švýcaři museli z hřiště utéci jako zloději, nebylo jim dovoleno oslavit postup.

S trestem příliš nesouhlasí ani viceprezident UEFY a čestný prezident tureckého svazu Senes Erzik. "Nečekal jsem tak tvrdý trest. Myslel jsem, že to budou nejvýše tři zápasy. Toto vypadá, jako bychom byli blízko vyřazení ze soutěže," říká Erzik. Přiznává však, že trest přijít musel. "Hráči a turecký svaz jsou dvě různé dimenze. Ale není možné je oddělit, jsou to naši hráči a utkání se hrálo u nás. Nezajistili jsme potřebnou bezpečnost, věřím, že trest je kvůli tomu."

FIFA dále vynesla individuální tresty pro účastníky pozápasových incidentů. Tresty na šest zápasů a pokuty ve výši 15 tisíc franků dostali Turci Alpay Özalan a Emre Belözoglu, stejný trest postihl i švýcarského hráče Benjamina Huggela. Další z tureckých fotbalistů Serkan Balci si nezahraje dva zápasy a zaplatí 5 tisíc franků. Turecký asistent trenéra Mehmet Ozdilek dostal také pokutu 15 tisíc a navíc nesmí rok vykonávat žádnou s fotbalem spojenou činnost. Nakonec trest postihl i jednoho švýcarského funkcionáře, fyzioterapeut Stephan Meyer bude na lavičce chybět ve dvou zápasech a zaplatí pokutu 6,5 tisíce franků.

Autor: Petr Starý

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Paulino

FIFA sezbláznila.6 zápasu venku jo ale s divakami. Co takové fašistické chovaní hraču Lazia je horší jak par kopancu do zadku.CHce to změnu v celkovém chování fotbalové federace.Ty jejich přetvářky je mi na blití.

Reagovat
HOST*Puto

Pre Turkov je tazke uverit tomu ake bolo rozhodnutie FIFA a pritom dost casto sa kopance a facky rozdavaju priamo u hracov na ihrisku a tito su za to len vylucovani,pripadne dostanu mierny distanc. Smutne bolo sledovat pred nedavnom prazdne hladisko na INTERI Milano,ale 6 zapasov je silna kava.

Reagovat
HOST*Honza

To co se v Turecku odehrálo nemá s profi sportem na mezinárodní úrovni nic společného a trest mi připadá ještě celkem mírný. Navíc si o to Turecko dost dlouho koledovalo, především nezvládnutými zápasi v Lize mistrů ... Nelze se vymlouvat na to, že se někde někdy děli podobné věci ...

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele