Troyes si stěžuje na rasismus, v Marseille měl být terčem urážek Suk Hyun-jun

01.12.2021, 11:45
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (46)

Přidat komentář
sejber

Tak Sok či Suk?

Aby sa neurazil

Reagovat
oli9

Asiat to nikoho nezajímá.. Tam žádný rasismus není in

Reagovat
Kuba408

Jak píšeš tohle není podle BLM rasismus, asiat je přece taky běloch :D

Reagovat
smazaný uživatel

Však jsme viděli už na ME, kde si Frantíci prokazatelně dělali prdel z Japonců a pohoda.

Reagovat
PalecekM

Suk Hjun Čun má nebezpečně blízko k HU HU HU.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímvé je, že Asiat si sám od sebe na rasismus nikdy stěžovat nebude. Být na jeho místě Černoch tak už utíká za rozhodčím jak byl právě racialy abused a nebude hrát dokud se to nevyřeší.

Ono je to prakticky podobné i u nás. Vietnamcům se říká - Ťongové, Ťamani, Šikmoočci a nikde jsem neviděl, že by si stěžovali.

Zato zkuste říct cikánovi, že je cikán a uvidíte

Reagovat
GrimeBaller98

Souhlas, az na to s tema cikanama, ono asi i hodne zalezi , nekteri mi rekli, ze jim spis vadi Romove a ze jsou radsi cikani

Reagovat
smazaný uživatel

Někteří

Reagovat
smazaný uživatel

Oni o sobě mluví jako o Cikánech, ale když tak mluví někdo o nich, může být problém.

Reagovat
Tommy$

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze asijci jsou rasisti take.

Jenom proste si to nechavaji pro sebe.

Takze to co si mysli o cernochovi, "romove" a belochovi, si nechavaji pro sebe.

A to co si mysli o homosexualove si take nechaji pro sebe.

Ale ver mi, ze to neni nic hezkeho

Nasledek tradicni konfucianske rodinne vychovou.

Takze vicemene si sami vi kde jsou jejich misto ve spolecnosti, v rodine a v praci.

To co si mysli si drzi v sobe, protoze zverejnit osobni nazory by dostali do nevyhodne situaci, kdy jejich okoli je znaji a muzou to zneuzit.

Proto asiati vypadaji velmi neutralni na venek, ale neni to tak uvnitr.

Pokud znas nekoho v okoli(cech/cesku) a maji za manzelku/manzela asiata a oni sami jejich jazyky neumi, tak ti tohle nerekne. Protoze i v manzelstvi si tyhle veci asiati moc nerikaji, pokud nejses ze stejnou rasu nebo musis umet jejich jazyku prefektne, ze je nenapadne dovedes konverzaci k tem tematum.

A ti asijci co jsou narozene treba v CZ, tak zase uz jsou zapadne smyslene, takze jejich nazory nejsou vubec autenticke. Tihle uz tu spolecenskou ramec a vychovu spise zazivaji v rodine kruhu a vicemene je to uvolnenejsi. A oni popravde nevedi moc o slozitosti spolecnosti v asijske zemich a uz vubec o takovych nazorech a diskriminacich.

Jednoduse receno. Tady v CZ to od asiata neuslysis.

"Koho chleba jis, toho pisen zpivej", takze tezko budou nadavat na ozraleho belocha, ktery mu vykoupi pivo a krabicove vino ve vecerce nebo cikanovi co jim udelaji trzbu za 3-5 litru po vyplacenem soc.davce.

Reagovat
r3

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně vysvětleno.

Teď mě tak napadlo, že třeba slovo ťaman, nebo ťong neuráží rasu jako takovou, jen si dělá srandu z jejich jazyka. Něco jako čobol, nebo pšonek. Pravděpodobně se to nebere tak vážně, jako se když je urážka směřovaná na původ nebo vzhled.

Reagovat
Tommy$

Podle mě to urážky jsou stejně jako šikmoocí atd. ale oni to skoro vůbec neřeší ikdyz by v určitých případech asi i mohli.. Černoši si naopak stěžují i na úplně banální věci, tam se to celé zvrtlo.

Ale každopádně rasisti mohou být i černoši, běloši, asiati.

Reagovat
Pablos

blábol

Reagovat
Pablos

jinak když to trošku rozvedu tak ...i černoši jsou rasisti i černoši nejsou rasisti, i běloši jsou rasisti i běloši nejsou rasisti, i asiaté jsou rasisti i asiaté nejsou rasisti.

Reagovat
r3

To je samozrejme uplne jasne. Ale Medico sa snazil poukazat (aspon ja to tak chapem a mam podobnu skusenost), ze Aziati su castokrat vseobecne vnimani ako ti slusni, prijemni a vzdy ochotni. Co je navonok pravda, ale vnutorne alebo v ramci ich komunity to uz take ruzove nie je.

Je taka prupovidka, ze pokial Europan zacne zit v Azii tak sa radsej ani neuc ich domaci jazyk, lebo zistis co si v skutocnosti medzi sebou hovoria a pekna predstava sa velmi tvrdo rozplynie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy$

Jo to je jasný, to platí všude

Reagovat
Pablos

u každé rasy, národnosti, prostě odlišnosti... platí to na celém světě, né jen u Asiatů.

Reagovat
Pablos

No to je div roku

Reagovat
Pablos

Ale v pohodě, tohle beru, že to tu teda rozepíše. Ale nechápu to jako reakci na to, že nejsou tak vztahovační jako černoši... tak odpověď je ,,protože asijci jsou rasisti také" .To prostě nepobírám a příjde mi to jako blábol. Tak pardón no.

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopil si to uplne presne.

Proste nahore "Ditas7" idealizuje asijci u rasisticke reakci.

Vsude a v jakykoliv rase existuji rasisti, ale u asiatu je to skryte.

U asijci to nevidis tak casto a to ani u tech co jsou uz vicemene smisene na nekolik generaci jako jsou asijci v americe nebo v kanade.

Jinak v asije jsou nejvetsi rasisti mezi sebou radi japonci, korejci, cinane i mongolci a ti ostatni jsou jiz tak vicemene neutralnejsi(jihovychodni asie).

Je to i vzhledem k jejich byvale kolonialni minulosti, ale take byli utlacovane ze strany vetsi staty. Tam to pochopeni z utlaku je vicemene pochopene soucity.

I tak smisene par treba netradicni cernoch, asiatka se moc dobre neuchyti v komunite.

Nahlas se to nerika, ale za zada se to susti a pomlouva.

Pred 15ti lety dokonce na CT2 se vysilalo jak je v koreji uplne diskriminuje dokonce vlastni lidi, kteri maji vztah k cizincum.

O.T.

Stale to tak je, spise smisene pary vidime u jihovychodni asijce, cina a japonci, mongolci.

Japonci a mongolove treba maji i politiku za smisene geny, protoze jsou pomalu uzavrene narod. A uz to musi jit o hodne smisene geny na nekolik pokoleni.

Ostrovni stat a kocovni stat, takze tam se to da pochopit.

Mongolky v CZ dokonce dostavali bonusy, pokud se jim podari otehotnet, vdat se cizinci.

To bylo vlna delnikum z Asii za Topolankovi vlady kolem roku 2007-2009.

A prislo hospodarske krizi kolem 2008,2009, takze bonusy meli i ze mohli zustat v CZ, dostavali prispevky i za diteti atpod.

Ostatni jihovychodni staty a Cina jde spise o typicke utek z regionum pomoci svatby nebo bohatsi zapadni manzela atpod. Takze ciste ekonomicke zhlediska.

Smisene pary narozene treba v Evrope/CZ by bylo na delsi povidani.

Reagovat
r3

Dobry prispevok.

Ja mam teda aj vlastnu skusenost ciastocne, ale najma od blizkych ludi, ktori realne ziju dlhodobo v Azii.

A este k tomu co ty pises to myslim bohuzial dobre dokumentuje aj druha svetova vojna, kde azijske vojnove zlociny a masove vrazdenia su u nas takmer nezname. Vsetci pochopitelne poznaju holokaust a "europske zlociny", ale co sa dialo v Azii bezny clovek ani netusi a pritom to castokrat boli minimalne porovnatelne hrozive veci ako v Europe.

Reagovat
uff

Napríklad v IP manovi je to celkom naznačené. Z Japonskej kultúry je to vidieť v mnohom. Napríklad aj Anime. Na karikatúrach z druhej svetovej vojny. V mnohom ďalšom. Netreba zabúdať na Americké koncentračné tábory voči Japoncom a Aziatom. Nikto nie je svätí.

Reagovat
Pablos

tenhle příspěvek dobrý je, to uznávám... jde vidět, že máš přehled, i když mě to právě v prvotním tvém příspěvku přišlo, že prostě plácáš mimo téma de fakto, tak jsem byl zbytečně útočný, tak jestli neva a nebereš to osobně, tak se ti omlouvám

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak pohoda a hlavne o nic moc nejde.

Ono je to tak slozity tema, ze slovne se to ani neda nijak jednoduse vysvetlit a ani dobre srozumitelne napsat. Jak pise"r3", proste bud to mame z okoli, vlastni zkusenosti nebo dalsi zdroje informaci. Takze bud vim o cem se mluvi nebo to teprve musim zazit, dozvedet.

Taky jsem na to drive koukal jako puk a kdyz kamos, ktery si vzal Thajku mluvil v ideji o asijci. Pak poznas par kluky z vietnamistiky a ma manzelku z Vietnamu, co ti vysvetluje tyhle veci. Pak jsem zacal jezdit vice pracovne do techto oblasti a uz jsem postupne zacal chapat vice.

Nejvic tomu, ale stejne umel jeden nemec z Drazdanech a ten umel jejich reci, ze i rodily to nepoznal. Mel cestovni agentury do tech oblasti, nez mu tam asijci trochu odrbali ( trochu vice odrbali - asi cely letadlo s nemecke turisty).

Ted uz dela jenom pruvodce, protoze ma dokonce asi zivota dluh.(neco o tom povidal, ale neupresnoval to)

Proste jsem se k tomu dostaval nejak bokem, ale je to docela dobre, protoze mi to dost pomohlo i pracovne. Driv jsem to take mel zidealizovane "pracovite" stereotyp asijci.

Reagovat
Mass

Trochu mi to připomíná ty lidi, jak si stěžovali na černou holčičku s trdelníkem na reklamě. Tak ale nepřekvapuje mě, že se módní společnost omluvila, tihle lidi stejně nemají žádnej názor a přidávají se vždycky na stranu většiny. Btw vždycky mě pobaví lidé stěžující si na kulturní stereotypy a přitom používají jiný: "Tak si nás představují lidé na Západě"...

Reagovat
smazaný uživatel

To je presne o cem mluvim nahore.

Ze ikdyz se narodila v Cine, ale uz je vicemene ovlivnena zapadni stylu.

Tak ji za to cinane sezerou, protoze uz zobrazuje spise zapadni stereotyp o cinskem vzhledu tj. male, tmave, sikmooke, neprilis symetricke a neproporcionalni tvary a hlavne kratke nohy.

Ale kdyz se divas na ideal zenske krasy podle cinane/asijci, tak tam vidis proste asiatku s rysem zapadni belosku.(velke oci, delsi nohy, utle boky a vetsi prsa, vysoky nos)

Staci vygooglit treba tu herecku Fan Bing Bing zminena v clanku.

U korejky to je podobne, tam se to uz moc nerozlisuje.

A tihle jedou velke bomby v plasticke operaci a to klidne uz hned po stredni skole (kolem 18ti letech).

A kdyz mluvim nahore, ze tu fotografku "sezerou", tak mluvim spise, ze ji nemaji radi, ze uz neni autenticka cinanka.

Pro nich, ona uz je spise "pro zapadni" nebo-li je ovlivnena "belosske/zapadni videni a nazory".

Takze takove skryte, neprime "rasisticke diskriminace" od vlastnich rad.

Tohle si delaji bezne mezi sebou ve vlastni komunite.

Takze jejich mineni o belosi, cernosi nebo i cikanum netreba ani vydedukovat.

Jinak jsou to fajn lidi, ale tech pretvarek co maji je toho dost.

Nechci nikoho hanit, ale proste jina kultura, mravy a vychovy.

A neni treba nijak idealizovat, protoze bychom zabehli ke stereotypum.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt mě to docela zajímalo, ale příště to zkus více česky.

Reagovat
isokarhu.

Som z východu, poznám kopu cigánov a nejak extra im nevadí, že im hovoríš cigán. Tak ako mne nevadí keď mi povedia "gádžo". Skôr to "rómovia" nemajú radi.

Reagovat
GrimeBaller98

Presne, souhlas.

Ale zalezi kus od kusu taky no a asi i jakym stylem jim to rikas

Reagovat
isokarhu.

tým, ktorých poznám dobre ešte zo základky alebo tých mestských, tak tým keď poviem more alebo cigán, tak to je fajn. tí to berú normálne.

Reagovat
Rezan

protože on ví, že v Korei by na bělocha taky rasisticky volali

Reagovat
Mass

Asi proto se Asiati u nás tak dobře asimilovali, nejsou to takový ubrečenci jako ty etnika co jsi zmiňoval.

Reagovat
ACSeRw!n

Marseille no.. hlavni mesto Afriky.. urcite to na nej rvali cerny

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak je to celkem sranda v té Marseille. Payet má na hlavě hovna od kočky a kvůli tomu po něm házeli láhve v Montpellieru, láhev v Nice i Lyonu ho trefila a zápasy se nedohráli, sami hážou láhve na Neymara a kdyby proti PSG nebyla ochranná sít 10 metrů vysoká tak by se taky nedohrálo a pak rasisticky uráží asiata

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz byl prazdny stadion bez divaku, tak to rval kdo, sponzori nebo rodinni prislusnici

Reagovat
vceradnesazitra

Asiati nejsou tak butthurt jako ti nedotknutelní, takže sám hráč to podle mě nijak nehrotí.

Reagovat
Nadržený šimpanz

To se líbí Pavel Hoftych

Reagovat
Remt

Kdy tohle skončí..

Reagovat
Mass

Máš dvě možnosti, buď to neřešit, ale zase ti na fotbal budou chodit náckovský hovada jako v devadesátkách a nebo se to snažit výmýtit, ale zase riskuješ, že to budou různý Kamarové zneužívat, případně se budou dávat drakonický desetizápasový distancy za hlášky typu "vzpoura otroků" a pod. a neustále se bude řešit co už je rasismus a co ještě ne, a já půjdu do vězení, protože sem nedávno dětem říkal, že řvou jak opice

Reagovat
Remt

Já mám velký problém s jednou věcí. Jsem rád že se to řeší. Ale velice se mi nelíbí způsob jak to řeší. Chápu že řešit z kamerových záznamů kdo z kotle tyhle věci řve je složitý, ale trestat ty daný dotyčný je podle mě jedinej správnej způsob (i když složitej). Takhle mi přijde že vedení lig jde tou pro ně snazší cestou - řval někdo z fans (například) Sparty? fajn, zavřeme Spartě stadion - nepohlídala si to. Pro ně nejjednodušší způsob trestu, no řekl bych, že takhle se toho nezbavíme na stadionech nikdy.

Reagovat
Free_player

Reagovat
Kucka

Proč má OM zavřený stadion, když na Payeta hodili flašku z kotle Lyonu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele