TROJICE, O KTERÉ SE MLUVÍ

02.06.2004, 21:59
Aktuality
Vítor Baía, Jon Dahl Tomasson, Fernando Morientes. V posledních týdnech se svět, alespoň ten fotbalový, točí okolo slunce jménem EURO 2004. Pojďme se podívat blíže na trojici hráčů, kteří mnohé dokázali, ale chtějí ještě něco přidat. Byť ne všem se to podaří právě na nadcházející vrcholné fotbalové události.

Hvězdou, nebo lépe řečeno legendou, mohl být po finále Ligy mistrů někdo úplně jiný. V případě vítězství Monaca by do historie vstoupil Didier Deschamps, jako nejmladší trenér, který dokázal vyhrát tuto trofej. V den, kdy se hrál finálový zápas, uplynulo od jeho narození 35 roků a 224 dnů. Ale nebyl to nakonec on, kdo vstoupil do síně slávy.

Byl to Vítor Baía (34), stal se jedním z deseti hráčů, kteří se pyšní ziskem trofeje ze 3 hlavních evropských klubových soutěží. Liga mistrů, Pohár UEFA a Pohár vítězů. A vzhledem k tomu, že poslední z jmenovaných soutěží se již nehraje, bude jeho jméno v této desítce asi posledním. V sezóně 1996/97 získal první z trofejí. V dresu Barcelony vyhrál Pohár vítězů. Krátce nato utrpěl vážné zranění kolene. Celkem 4 operace, dlouhá období mimo hrací plochu, návrat do Portugalska...

U mnohých by to znamenalo konec kariéry. Vítor Baía je ale jiný. Naučil se brát životní události s klidem. Vnitřně cítil, že se do branky vrátí, a to mu pomáhalo překonat chvíle, kdy začínal pochybovat. Mnoho tzv. kamarádíčků zmizelo z jeho blízkosti a on měl možnost poznat pravé kamarády, kteří věřili, že jednou se vrátí na výsluní brankářské slávy. Ale kamarád #1 měl jméno fanoušci FC Porto. Svým výkonem v tomto roce, finále LM nevyjímaje, se jim za důvěru odvděčil. Zároveň potvrdil vyrovnanost své formy, kterou si udržel od finále loňského, v Poháru UEFA (Celtik 3:2), až do toho letošního (Monaco 3:0).



"Každá chvíle v dresu Porta je pro mne svátkem. Tady jsem se narodil, tady jsem začal hrát fotbal. Můj vztah k tomuto klubu a lidem kolem něj je perfektní. Bojuji a bráním dobré jméno Porta, jakoby to bylo mé osobní vlastnictví!" Hráč kvalit, jaké má Vítor Baía, měl patřit v reprezentaci Portugalska ke stálicím.

Ale Luiz Felipe Scolari ho od svého nástupu k národnímu týmu ignoroval. A proto nikoho nepřekvapila nominace brankářů na EURO 2004. Jeden z nejlepších brankářů fotbalové současnosti v ní chybí... "Je mi líto, že nebudu moci hájit barvy mé vlasti na domácím Mistovství Evropy. Udělal jsem vše, abych si nominaci zasloužil. Jinde by brankář, který v posledních dvou sezónách dokázal to samé jako já, byl jedničkou v reprezentaci. Na celém světě existuje jen jedna osoba, která ví, proč tomu tak není..." říká Baía se smutkem v hlase na adresu Scolariho...

Jon Dahl Tomasson mohl začít dovolenou. Kdyby EURO nebylo. Ve 27 letech dokončil jednu z nejlepších sezón své fotbalové dráhy. V dresu AC Milán vyhrál první scudetto, dal 12 branek. Ale tím pro něj fotbalový rok nekončí. V dresu reprezentace Dánska bude chtít na EURO 2004 dokázat, že na předcházející úspěchy se dá navázat. Semifinále na ME v roce 1984 a hlavně zisk titulu na EURO 1992 jsou pro dnešní generaci jasnou výzvou.

"Myslím si, že hrajeme pro diváky atraktivní útočný fotbal. A to je musí bavit. Máme těžkou skupinu, ale věřím, že zápasy s Itálii, Bulharskem a Švédskem odehrajeme jako rovný s rovným. A hlavně se těším na Italy. Nenechám si ujít příležitost nastoupit proti mým kolegům z AC Milán (Alessandro Nesta, Andrea Pirlo a Gennaro Gattuso)!"

Tomasson má za sebou opravdu mnoho dobrých sezón. Ale ne vše mu vyšlo na 100%. V dresu Newcastlu zklamal, vše si vynahradil ve Feyenoordu, kde vyhrál Pohár UEFA, za Dánsko dal 4 branky na MS 2002 a rok na to se podílel na zisku poháru pro vítěze LM, to již s AC Milán. Mnozí ho přirovnávají k legendě dánského fotbalu Michaelu Laudrupovi, bývalému hráči Realu Madrid a Barcelony.



Ale Tomasson je skromný a tvrdí, že Laudrup byl jediný a mnohem lepší než on. Dodává, že jednou možná dosáhne Laudrupovy slávy a popularity, ale v tomto okamžiku má jiné starosti. A tou hlavní je EURO 2004, kde má možnost Michaela Laudrupa překonat v prvním aspektu. Laudrup nehrál za Dánsko v roce 1992 a tím pádem nemá ve své sbírce titul mistra Evropy. Tomasson věří v možný úspěch a myslí si, že současná reprezentace Dánska hraje lepší fotbal než ta z roku 1992. Nechme se tedy překvapit.....

Odchod z Realu do Monaca byl pro mnohé nepochopitelný. Bylo to opravdu jedno z mnoha rozhodnutí, které vedení madridského velkoklubu nedokáže dnes vysvětlit ani samo sobě. Ale Fernando Morientes to tak nebere. On si hráčsky pomohl. Vyrostl. A to, že los svedl Monaco a Real ve čtvrtfinále LM k "bratrovražednému" boji, dokonce přivítal. Ne, nebyla v tom chuť pomstít se, jen dokázat, že se v jeho případě firma Valdano & Perez pěkně sekla.

Morientes říká: "Vyhrát nad Realem znamená pro každého něco jako slavit svátek, narozeniny a Vánoce v jeden den." Již nedodává, že také, dnes již druholigová, Murcia zažila podobné oslavy... Pravdou ale je, že vyřadit Real z LM je přeci jen něco jiného, než vyhrát nad ním v řadovém ligovém souboji.



"Nebral jsem tento zápas jako pomstu, hrál jsem proti spoluhráčům, kamarádům, ale jsem profesionál, a tak jsem udělal vše pro vítězství klubu, za který v současnosti hraji." Morientes řekl, že gól proti Realu nebude slavit. Ale po hlavičce a míči v síti se neudržel, špatné vzpomínky na Real vyhrály a radost byla na světě. Prožil v dresu Realu těch ne právě dobrých momentů víc než dost. Po příchodu Ronalda v roce 2001 strávil většinu zápasů na střídačce. I proto se zdálo, že jeho odchodem do Monaca si vedení merengues "umylo ruce".

Morientes změnu potřeboval. "Musel jsem odejít z Realu. Chtěl jsem hrát a být znovu spokojený. Dokonce jsem si myslel, že nejsem dobrým fotbalistou. Ale promíjím Realu vše. Moje srdce má bílou barvu!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (69)

Přidat komentář
smazaný uživatel

HALA MADRID - HALA MORIENTES

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, já vím, že je to mimo mísu, ale musím se o to podělit:

Brazílie - Argentina 3:1 (kvalifikace na MS 2006) Ronaldo hattrick Hala Madrid

Reagovat
HOST*jaja

No tak jo...

Reagovat
HOST*nikdo

1.gól penalta; 2. gól penalta; 3. gól penalta Hala soudce !

Reagovat
HOST*yarda

Tak nemají hrát Argentinci v obraně jak čuňata (Heinze, Mascherano, Cavallero) Mimochodem, všechny penalty "zařídil" Ronaldo sám.

Reagovat
exmafie

Ukazovali ty góly ve zprávách a všechny tři penalty byly odpískané správně,sice u té třetí vyletěl Ronaldo trošku výš než musel,ale faul tam byl...Jinak by mě zajímalo,jestli bys měl nějaký připomínky,kdyby ty penalty zařídil a dal Ronaldinho. A taky by mě zajímalo,proč nekope penalty i v Realu,Figo mi na ně moc nesedí....

Reagovat
HOST*yarda

Hm, zrovna tyhle řeči sedí od někoho, kdo fandí Barce, která má v kádru Carlese "Batmana" Puyola (Pevně doufám, že Barce fandíš jinak se omlouvám. )

Reagovat
exmafie

Tak tenhle příspěvek buď není pro mně nebo je to dost debilní vtip....

Reagovat
HOST*yarda

Hm, pardon, to bylo na "nikdo 03.06.2004 09:26:28", o tobě vím, na čem jsem už déle.

Reagovat
antimadrista

Tak abys věděl, Carles je nejlepším španělským obráncem.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, dobrý, ale kdybys četl pořádně, uvědomil by sis, že jsem zrovna tohle nezpochybňoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Stopro, a proto mě naštvalo, když ho tady někdo kritizuje za simulování, myslím, že je nejen nejlepším Španělským obaráncem ale i nejlepším obráncem v La Lize.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak k tomu by mohl říct své jeden nevelký Brazilec z hlavního města popřípadě jistý Argentinec ze sestavy letošního mistra.

Reagovat
smazaný uživatel

Před pár dny jsem četl (Hattrick nebo Stadion), že je nejslabším článkem španělské obrany a podává matné výkony

Reagovat
antimadrista

Tak to musel napsat jedině idiot, jinak se to říct nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

carles bude na pravo zarit, bez salgada to bude sice oslabeni ale verim ze se da do kupy i Helguera vedle Marcheny a Bravo zpatky nalevo ci Capdevila

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň,ale když někdo při "faulu" udělá pomalu světový rekord ve skoku vysokém i dalekém dohromady, tak je to možná trochu na pováženou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a stím Batmanem to bylo fakt trochu slabší, nevím proč si tam dal ten smajlík, jakože se máme zasmát...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to bylo pro lidi, kteří mají smysl pro humor a pamatují si na Puyolův "letopád" v utkání s Realem. Ale ty se nemusíš vztekat, protože ani do jedné z výše uvedených kategorií nepatříš.

Reagovat
smazaný uživatel

No mně šlo hlavně o to, že to tady píšeš ve chvíli, kldy byly odpískány na Ronalda 3 penalty z nichž minimálně v jedné Ronaldo vyletěl x metrů a to je v pořádku. A pak tady začneš kritizovat Puyola ikdyž ani(teda aspoň myslím) nebyla odpískaná penalta. Jinak dobrý.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jednalo se o ten proslulý faul (?) Figa, který se odehrál daleko MIMO vápno. Puyol vylítnul, jak kdyby měl vrtuli v pr....

Reagovat
smazaný uživatel

No, uzavřme to tím, že Puyol je skvělý obráncem se sklony k létání... To nic ale nemění na tom že JE nejlepší obránce v La Lize.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, s první polovinou souhlasím, s druhou ne. Tečka.

Reagovat
HOST*

K tomu Ronaldovi, Morientes je 10 krat lepsi ako Ronaldo!!! Sak to aj dokazal v drese Monaka!!!

Reagovat
HOST*yarda

Vtipnou kaši už si snídal, co? (A nejspíš i obědval Šalamounovo hovno) Morientes je výborný hráč, o tom není sporu, ale Ronaldo je lepší. Navíc jsou oba mírně jiné typy, takže nějaká přímá konfrontace není na místě.

Reagovat
exmafie

Souhlas,je to jako srovnávat Henryho s Van Nistelroyem...

Reagovat
antimadrista

Morientes je lepší než ten trapnej Ronaldo.

Reagovat
HOST*yarda

Tak a teď po tobě budu asi žádat nemožné: Rozumný důvod!

Reagovat
smazaný uživatel

Moro je fakt lepší- hraje i prot tým, dokáže vytvořit šanci pro jiné, zatímco Ronaldo akorát slízna smetanu po akci spoluhráčů (ikdyž samozřejmě někdy si šanci vytvoří zcela sám) ale moc často jsem neviděl, že by třeba Ronaldo někomu šanci vytvořil.

Reagovat
alegre

Ronaldo tam od toho neni. Má dávat gály..

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi trochu vedle chlapče! Moro v Realu gólových přihrávek moc neměl. Narozdíl od Ronalda, který jich letos rozdal 10, což není o moc méně než třeba Beckham.

Reagovat
antimadrista

Tak třeba ten hlavní důvod- Raul. Raul je úplně mimo, za Morientese byl jednička, teďka se ale hodí leda tak na lavičku. S Ronaldem si prostě nerozumí...

Reagovat
PJ

Hehe, a to je důvod? Že si Raúl líp rozumí s Morem než s Ronaldem, tak je Moro lepší? Si děláš srandu, ne?

Reagovat
antimadrista

Ne, nedělám.

Reagovat
PJ

Hmm tvoje logika je mírně řečeno trochu postavená na hlavu...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, on je na hlavu celej.

Reagovat
PJ

Jo, Moro v dresu Monaka dokázal, že je dobrej hráč. Ale Ronaldo byl zase nejlepší střelec španělský ligy, takže asi taky nebude tak špatnej, jak si myslíš... :-)

Reagovat
antimadrista

Hmm... hlavně že máš radost. Goly z penalt... tobě stačí málo co?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, Antimadristo, zalez si do Barcelony, stejně dál nevidíš. Kdyby Ronalda Argentinci nefaulovali, tak by góly dával stejně...

Reagovat
smazaný uživatel

yarda, hm jak tady tak čtu ty tvoje příspěvky, tak ten název celkem sedí. Morientes je skvělý hráč a Real jeho propuštěním na hostování ukázal svou nemožnost - ale co, budou se lépe prodávat dresy v Asii, ronaldo bude vypadat lépe na bilboardech, super... Doufám, že to s tou vaší super strategií dotáhnete na další posun v tabulcem směrem dozadu.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak první část tvého příspěvku moc nechápu? Jaký název? Za druhé: Morientesovy kvality jsem NIKDY nezpochybňoval, dle mého skromného názoru by se mělo vedení vy.... na koupi Van N.a nechat si Morientese do dvojičky s Ronaldem. A za třetí: Myslíš si, že se mi všechna rozhodnutí F.Pereze a spol. líbí??? Možná bys mi mohl poradit, co by se s tím dalo dělat, ne???

Reagovat
smazaný uživatel

No, ono se to nestahovalo na tebe ten zbytek, ale obecně na Real.

Reagovat
Mr.Jindros

a co Raul ? urcite se probere a je to symbol madridu.. ty bys ho nechal sedet ?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, Camacho naznačoval něco ve smyslu, že chce mít dva hráče na post a že se hvězdy nesmějí divit, že budou sedět. Teď jde o to, aby mu tento bohulibý plán sežralo vedení.

Reagovat
HOST*Španělský útok

Naše slova , Real udělal velkou chybu když vyhodil Morienteza

Reagovat
HOST*yarda

Morientes po rozhovoru s Camachem bude za Real hrát příští sezónu. Sice to minulou sezónu vypadalo jako výhoz, ale oficiálně to bylo hostování

Reagovat
PJ

Hele já ti to někdy připomenu, až třeba vyhrajete gólem z penalty, jo?

Reagovat
antimadrista

Určitě se tak stane, ale nebudu z toho hráče dělat boha, tak jak to dělá Yarda...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak to je k smíchu, stačí si přečíst pár tvých příspěvků k Ronaldinhovi či jiným hráčům Barcy. Podle sebe soudím tebe?

Reagovat
HOST*nikdo

Fandím Deportivu, Ronalda nemusím, jeho styl se mi nelíbí.

Reagovat
HOST*Joan

Reagovat
HOST*nikdo

Felicidades....!?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, já ti nechci kazit radost, ale souhlasil zatím jenom hráč a Bayern se k tomu nevyjádřil. Takový souhlas má Real třeba u Tottiho taky... Mnichov chce ale koupit Deca, takže na tom asi něco bude.

Reagovat
smazaný uživatel

No právě, ještě není nic jistýho, ale snad to vyjde.

Reagovat
antimadrista

Příští týden Laporta prý jede do Švícarska, kde bude mimo jiný jednat o Ballackovi.

Reagovat
HOST*Bill

Oprava:Švýcarsko je tvrdý Y P.S.Yarda tento příspěvek asi ještě neviděl

Reagovat
HOST*yarda

Hm, nad Antimadristou jsem už rezignoval

Reagovat
antimadrista

Já nad tebou taky.

Reagovat
HOST*yarda

Oplatky se nepečou.

Reagovat
smazaný uživatel

NEděljte z těchto příspěvků slohovou práci, no tak napsal i místo y. A ty jsi asi už nevěděl, co to je. Vždyť je to tady úplně jedno.

Reagovat
HOST*Bill

Slohová práce Za 5

Reagovat
antimadrista

Reagovat
antimadrista

Detailisto

Reagovat
HOST*Bill

Sem přísnej

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak doufám, že se dohodnou, Ballack bude posila jako hrom, už teď cítím, že příští rok La Ligu vyhrajem, s Ballackem to bude jisté. ( jinak 2. Valencie, 3. Depor´, 4. Real)

Reagovat
HOST*nikdo

Pravda o zápase je asi v článku „Ronaldo.....“

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak to si vedle pravda je odjakživa ve víně

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak je ikdyž Baíu vůbec nemám rád a Portu nefandím musím přiznat že to bylo od trenéra dost sprostý, jen kvůli nějakým osobním antipatiím...

Reagovat
HOST*

Fernando Morientez musí zůstat v Realu , aby měl Raúl s kým hrát . Ronaldo podle mě , v Realu nemá co dělat .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele