Tasmania Berlín - největší bundesligový omyl

05.04.2017, 11:18
Profily, historie
V německé lize se v posledních letech objevilo hned několik klubů, které do sezóny vstupovaly jako absolutní outsideři a mnozí z nich předpoklady bezezbytku naplnily. Všichni do jednoho ale měly pořád hodně daleko k potupné bilanci, kterou po sobě před půlstoletím zanechala berlínská Tasmania, nejhorší tým bundesligové historie...

St. Pauli, Greuther Fürth, Eintracht Braunschweig, Paderborn či Darmstadt, malých a ekonomicky slabých klubů se v bundeslize za posledních sedm ročníků pár vystřídalo a téměř všechny svůj pobyt mezi elitou omezily na jedinou sezónu - s výjimkou posledně jmenovaných Lilií, které pád o patro níž čeká až letos.

Z jmenovaných celků měl přitom pouze ofenzivně laděný Fürth problém s tím, aby se přehoupl přes dvacetibodovou laťku - což se v novém miléniu zatím nepovedlo pouze Freiburgu, který v roce 2005 nasbíral 18 bodů a stal se čtvrtým nejhorším týmem všech dob.

Čísla absolutního "rekordmana" se ovšem pohybují přece jen trochu jinde. V teprve třetí bundesligové sezóně - 1965/1966 - se v nejvyšší soutěži objevil celek SC Tasmania 1900 Berlín a jeho vizitka byla skutečně dechberoucí: 2 výhry, 4 remízy a 28 proher, v tehdejším systému pouhopouhých osm bodů, skóre 15:108 a spousta dodnes nepřekonaných negativních rekordů ligy.

Pět mladíků z Rixdorfu

Klub spatřil světlo světa 2. června 1900, kdy ho založila pětice mladíků pod názvem Rixdorfer FC Tasmania. Rixdorf byl tehdy čerstvě samostatným městem za jižními branami Berlína a do určité míry podobně jako dnes, kdy pod názvem Neukölln tvoří osmý správní okrsek německé metropole, ho charakterizovala bída a v té době všude se pasoucí kozy a krávy.

Zmínění chlapci si tehdy nechávali od jistých námořníků vyprávět zážitky z cest a takto se dozvěděli o jednom ostrově poblíž australského pobřeží, Tasmánii. Mořeplavci tehdy náctiletým hochům navyprávěli, jak vlídné klima tam panuje a jaké možnosti k výstavbě se na ostrově nacházejí. "Tam chceme odjet," měli mladíci vcelku rychle jasno. Z těchto smělých plánů ovšem sešlo, a tak podle dřívější britské kolonie alespoň pojmenovali nově vytvořený klub.


Starý (vlevo) a nový znak klubu. Zdroj: fussball-woche.de


V rané fázi své existence měla Tasmania celkem úspěch, třikrát se kvalifikovala do finálové fáze Německého mistrovství a v roce 1910 se probojovala dokonce do semifinále, kde ji zastavil až půltucet branek od Holsteinu Kiel. Tím byly zlaté časy klubu prozatím u konce a spoustu let paběrkování v různých berlínských, respektive braniborských soutěžích utnul až konec druhé světové války, kdy kontrolní úřady klub rozpustily.

Už o rok později byla ale Tasmania obnovena a od léta 1949 se prezentovala pod názvem SC Tasmania 1900 Berlín. A že její působení nebylo nikterak marné, dokládají tři tituly v regionální lize a dalších pět pohárových triumfů. Začátkem šedesátých let tak Tas, jak se klubu přezdívalo, neodmyslitelně patřila mezi tři hlavní kluby Západního Berlína - společně s ní dominovaly Tennis Borussia a samozřejmě Hertha BSC.

Pouze jeden z těchto tří klubů si ale mohl nárokovat startovní pozici v nově vytvořené bundeslize, jejíž zrod byl v dortmundské Westfalenhalle odhlasován 28. července 1962. A jelikož si v nadcházející sezóně pro sebe berlínský titul ukořistila Hertha, mohla v premiérovém ročníku 1963/1964 účinkovat právě ona, zatímco Tas a TeBe ostrouhaly. Zástupci Tasmanie se vše ještě snažili zvrátit a rivala obvinili z falšování účetní bilance, leč bez úspěchu. Tasmania se ale měla vysněné bundesligy dočkat a to netradiční cestou už za dva roky.

Berlínské střídání stráží

Ačkoliv se německá nejvyšší soutěž už tehdy oficiálně honosila profesionálním statusem, tak podmínky tomu zdaleka neodpovídaly. Pouze 34 hráčů napříč celou bundesligou mělo to štěstí, že se mohlo živit pouze fotbalem, přičemž platy se pohybovaly mezi 250 a 500 markami a prémie pro celé mužstvo nesměly za celý měsíc překročit hranici 1200 marek.

V takové situaci mnohé kluby lákaly fotbalisty do svých mužstev penězi na ruku, což bylo tehdy ovšem striktně zapovězeno, a když se používaní těchto praktik provalilo na Herthu, byl berlínský klub zbaven licence a odsouzen k nucenému sestupu - třebaže bylo do té doby neochvějnou zvyklostí řešit podobné prohřešky jen bodovým odpočtem.

Ovšem teprve to, co mělo následovat, bylo směsí politické grotesky a sportovní komedie. Německý fotbalový svaz (DFB) nejprve určil, že si o nově vzniklé místo mezi elitou zahrají Karlsruhe, které původně sestupovalo z předposlední pozice, Reutlingen se Saarbrückenem, jenž neuspěly v baráži, a také Tasmania coby zástupce Západního Berlína. Tato prolínací soutěž byla nakonec zrušena pouhých čtyřiadvacet hodin před svým startem, a zůstávat v bundeslize mělo Karlsruhe.

Po protestech ze strany Tasmanie a také Tennis Borussie, která si na start v nejvyšší soutěži rovněž dělala zálusk, se rozhodnutí znovu měnilo a tentokrát se měla liga rozšířit na sedmnáct mužstev. Mezitím stále sílily hlasy, že Západní Berlín musí mít v bundeslize své zastoupení, aby Spolková republika projevila soudržnost s městem obehnaném zdí - a tento argument se nakonec ukázal být stěžejním.

Dne 31. července se nakonec DFB rozhodl, že se novým účastníkem nejvyšší soutěže definitivně stane Tasmania, a jelikož se tento verdikt nesetkal v Západním Německu s příliš nadšenými ohlasy, dočkalo se po Karlsruhe své záchrany od zeleného stolu také poslední Schalke. Předchozí sezóna tedy skončila bez sestupujícího a od té doby hraje bundesligu osmnáct mužstev - s výjimkou ročníku 1991/1992, kdy se po sjednocení Německa do bundesligy zapojila také vybraná mužstva z bývalé NDR.

Hvězdný Szymaniak a ti druzí

Tasmania tak měla před sebou nadmíru obtížný úkol, totiž připravit se na sezónu mezi elitou, ačkoliv kvalita jejího kádru se prvoligovým parametrům ani zdaleka nepřibližovala. Tým navíc opustil jeho nejlepší střelec Heinz Fischer, který si to namířil do Eintrachtu Gelsenkirchen a nic s tím nenadělal ani předseda berlínského klubu Harry Michel. Ten se střelce snažil přemluvit k návratu, během licitování v jednom restauračním zařízení ale pár fanoušků Eintrachtu pomohlo Fischerovi uniknout oknem a veškerá Michelova snaha přišla vniveč.

Spousta fotbalistů, kteří Tasmanii zbyli, musela být narychlo povolána z dovolené zpět do Berlína, jelikož do úvodního výkopu zbývaly necelé tři týdny. Příliš mnoho času bafuňáři neměli ani na vybírání nových hráčů. Z Jugoslávie do Západního Berlína přicestovali reprezentanti Marić a Velkovski, kteří se po třicetihodinové cestě vlakem museli hned předvést trenéru Franzi Linkenovi. "Nepasují do našeho systému," zněl jeho ortel, načež si kouč raději přivedl dva domácí fotbalisty, kteří ale ligové úrovně sotva dosahovali.

Alespoň třetí transfer se Tasmanii povedl, z italského Varese byl vykoupen reprezentační záložník Horst Szymaniak - za nejvyšší povolenou sumu padesáti tisíc marek. Jeho dosavadní klub sice požadoval šestinásobek, ale zbytek částky doplatil mecenáš a Tas tak slavila svůj královský transfer. Szymaniak tehdy platil za velkou hvězdu, na mistrovství světa 1958 byl zvolen do all-stars turnaje, ve Zlatém míči se umisťoval na konci první desítky, krátce kapitánoval německému národnímu týmu a ještě v roce 1964 byl součástí kádru "Grande Interu", který pod Heleniem Herrerou poprvé vyhrál Pohár mistrů evropských zemí.

Podle představitelů Tas měl právě Szymaniak táhnout mužstvo za záchranou, pochybnosti nad touto misí přesto převládaly a svazoví funkcionáři dokonce doporučovali, aby se Tasmania spojila s dalšími západoberlínskými kluby. Ve hře tak byl i vznik celku 1. FC Berlín, k němuž se přimlouval mimo jiné tehdejší starosta Willy Brandt. "Doufám, že se všichni zúčastnění dají dohromady," apeloval pozdější kancléř, jehož přání ale zůstalo nevyslyšeno.

Tasmania tak narychlo dala dohromady mužstvo dvaceti hráčů, z nichž někteří kvůli jedné sezóně v profesionálním fotbale opustili svá civilní zaměstnání, zatímco jiní situaci vyřešili podobně jako Hans-Günter Becker. "Šel jsem za svým šéfem na cejchovním úřadě a řekl mu: ‘Je mi líto, ale musím teď osm měsíců pracovat na poloviční úvazek. Po osmi měsících, až sestoupíme, ho změníme zpátky na plný, ok?‘ Můj šéf souhlasil, jiní ale nemohli pracovat půl dne a museli skončit," vzpomínal kapitán týmu.

On ani jeho spoluhráči si o svých šancích v nejvyšší soutěži nedělali iluze. "Většině hráčů už bylo kolem třiceti, byli jsme za zenitem. Navíc jsme se o účasti v bundeslize dozvěděli moc pozdě a nemohli jsme posílit, hráčský trh už byl prázdný. Polovina našeho týmu neměla v bundeslize co dělat," uvedl Becker, který později, během strastiplné sezóny, proslul výrokem, že "z polní herky závodního koně neuděláš".

Slibný úvod a rychlé vystřízlivění

Samotná premiéra mezi elitou ale pro nováčka nemohla dopadnout lépe. Berlínský Olympiastadion, kde Tas našla svůj bundesligový azyl, hostil 14. srpna 1965 utkání proti Karlsruhe a před osmdesátitisícovou návštěvou Tasmania zvítězila 2:0. Pokud by se ovšem týmu zhostila euforie, tak týden nato přišlo vystřízlivění a pětigólová nadílka v Mönchengladbachu (který byl tehdy taktéž novicem stejně jako Bayern Mnichov). Následovaly další prohry a až v osmém kole, po bezgólové remíze v Kaiserslauternu, přišel na konto další bod, který měl zůstat tím jediným, který Tas v sezóně získala na hřištích soupeřů.

Následující kolo ale přišel pád na poslední příčku, ze které se outsider již neodpoutal. V listopadu vedení sáhlo k tradičnímu kroku, když po pětigólové prohře v Brémách odvolalo trenéra Linkena, jehož nahradil diplomovaný lektor Heinz-Ludwig Schmidt. Ten vedl odpolední tréninky, zatímco dopoledne vyučoval ve zvláštní škole, jeho nástup každopádně žádný progres nepřinesl a Schmidt získal s týmem první bod až ve svém sedmém zápase díky bezbrankové remíze s Mönchengladbachem.

Bodový zisk Tasmanie však nebyl tím hlavním důvodem, proč se tento zápas hraný v lednu 1966 zapsal do bundesligové historie. Na Olympiastadion si totiž tehdy našlo cestu pouhých 827 diváků, což je negativní rekord, který těžko bude někdy překonán. "Bylo to frustrující a téměř jsem neměl odvahu se na tribuny podívat. Ale těžko se na lidi zlobit. Naši poslední fanoušci byli tak jako tak všichni z naší čtvrti Neukölln," uvedl kapitán Becker, jehož celek to měl složité nejen na hřišti. Jak politická garnitura, tak všechny velké západoberlínské deníky podporovaly Herthu, zatímco Tas žádné zastání neměla.

Díky velkému zájmu na začátku sezóny nakonec činila průměrná návštěva Tasmanie 19 400 diváků, v jarní části na bundesligu ovšem chodilo maximálně pár tisícovek Západoberlíňanů a chybějící peníze ze vstupného málem vedly klubové činitele k tomu, aby Tasmanii ze soutěže odhlásili. "Pro klub by bylo to nejlepší, kdybychom vrátili licenci," otevřeně hlásal pokladník Heinz Hermann.

Předseda Michel se ale nakonec rozhodl pokračovat, náklady na hráče snížil na minimum, přičemž některé propustil, jiní odešli sami a ti zbylí sezónu dohráli za soucitného přihlížení zbytku SRN. Tedy ne úplně všichni s Tasmanií soucítili - například Meidericher SV (dnešní MSV Duisburg) v březnu v Berlíně zvítězil 9:0 a dodnes tak drží nejvyšší venkovní výhru v dějinách soutěže.

Za pár týdnů pak na půdě Tasmanie uspěl i Frankfurt, a když jeho útočník Jürgen Grabowski pokořil domácího gólmana Heinze Rohloffa potřetí, padla hranice sta inkasovaných branek v sezóně. V předposledním kole pak Tas doma udolala druhého sestupujícího z Neunkirchenu a alespoň utnula rekordní sérii bez výhry, která trvala tři čtvrtě roku a dlouhých jednatřicet utkání.

Své jednoleté bundesligové dobrodružství nakonec Tasmania finančně přežila, a i díky letním prodejům Horsta Szymaniaka a útočníka Wulfa-Inga Usbecka (se čtyřmi brankami svého nejlepšího střelce) zůstala víceméně bez dluhů a v dalších letech mohla znovu atakovat popředí regionální ligy.

V letech 1969 až 1972 se klub dokonce třikrát dostal do prolínací soutěže a měl políčeno na návrat mezi elitu, tyto nákladné pokusy o postup ale přišly vniveč a nechaly za sebou finanční díru ve výši 800 tisíc marek. O rok později tak přišel bankrot a založení nového subjektu, který pod názvem SV Tasmania Berlín funguje dodnes, leč pouze v šesté nejvyšší soutěži a bez sebemenších ambicí přičichnout k profesionálnímu fotbalu.

Přesto Tasmania zůstává jedním z nejčastěji zmiňovaných klubů, které kdy v německé lize krátkodobě působily. Totiž vždy, když na sebe nějaký aktuální bundesligista upozorní výjimečnou sérií špatných výsledků, dají média vzpomenout právě na outsidera z Neuköllnu. A jeho bilance bývá zpravidla ještě o kus horší...

Autor: Petr Vaněček

Komentáře (144)

Přidat komentář
vacin

První, co se mi vybavilo po přečtení bylo, že Lázně Bohdaneč jsou proti nim žabaři

Reagovat
smazaný uživatel

ročník 97/98; bilance 2-5-23 při skóre 18:61 z toho venku 1-1-13 6:37

Reagovat
vacin

Dobře zase takový žabaři ne

Ale měli o 4 zapasy míň a o bod víc

Reagovat
smazaný uživatel

a dost podobně dopadl v sezóně 94/95 i Benešov; bilance 3-3-24 při skóre 23:78 z toho venku 1-1-13 12:46. Přitom po 6. kole tehdy Benešov měl bilanci 3-1-2. Od tý doby tedy 0-2-22.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,ze začátku vedli

Reagovat
Briggus

nyní ty kluby radši nedostanou licenci... Myslím, že pár let nazpět by ta Čáslav také moc bodů neuhrála a kdo ví zda Varnsdorf...

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě by uhráli dost,nebýt těšch nesmyslných hovadin,že každý prvoligový tým musí dát miliardu kč do vybudování nového stadiónu

Reagovat
niflheim

A Opava s nimi 0:0 doma

Reagovat
smazaný uživatel

chutovecku su napriklad:

estonsko 2016: rakvere tarvas 36 0 3 33 15:113

2004: lootus kohtla-jarve 28 1 2 25 11:116

2005 dunamo tallinn 36 3 3 30 28:157 (!!!)

alebo 2007 ajax lasnamae 36 1 2 33 14:153 (co je este vacsie peklo ako dunamo)

ale vsetkych uplne dava dolu toto:

bulharsko 2006/2007 german koneliano 30 0 2 28 8:131 -2 body (administrativne odobrate tri body)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vacin

ok to poslední je asi fakt nepřekonatelný

Reagovat
Tigerinho

https://en.wikipedia.org/wiki/2006%E2%80%9307_A_Group dokonce jen jedna remíza z 30 zápasů

Reagovat
pistacik11

Bulhari bi mali mať -1 ak dobre rátam

Reagovat
Tigerinho

měli -2, protože měli jen jednu remízu

Reagovat
smazaný uživatel

sorry jako, ale estonskou ligu nemůžeš považovat jako měřítko

ta má rozhodně blíž Hanspaulce, než bundeslize

Bulhaři dobrý ale taky to není kvalitou zrovna Bundesliga a to nemluvě o všehoschopnejch balkánskejch poměrech celkově

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Manik...

-2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak,2 vítězství,to je dost.To jsem nečekal,že v bundeslize ještě nikdo neodehrál soutěž bez výhry a dokonce každý minimálně 2

Reagovat
pantondavo

Takže bilance byla jaká? Nechce se mi to číst, zajímá mě jen odpověď na chytlavý nadpis.

Reagovat
Briggus

2-4-28 se skóre 15:108

Reagovat
pantondavo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Chlupatá máma

Neukölln horší ghetto než Chánov nebo Luník IX.

Reagovat
HSV1887

Neukölln, Kreuzberg.. nejhorsi berlinske ctvrti

Reagovat
verv

Kreuzberg je náhodou super

Reagovat
HSV1887

Hele ja sam nevim, ja tam nikdy nebyl..tohle jsem jen slysel. Ja mam Berlin rad :)

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kreuzberg bych rozhodně za ghetto nepovažoval. Přestože tam je valná většina obyvatel potomku turků, tak je to relativně rozlehlý a jsou tam i jiný národnosti a etnika (celkem dost Afričanů). Obecně je podle mě Kreuzberg a okolí takový to pravý srdce toho multikulti Berlína.

Když sem tam vyřizoval věci, tak jsem se nějak divně rozhodně necítil, ale je fakt, že být asi mladá bílá holka a být tam sám v noci, tak bych mluvil asi možná jinak... ale fakt je takovej, kde ne, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nie stvrti to su skor uplne ghetta ci nie?

Reagovat
HSV1887

ja o tom moc nevim.. ono je otazka, co clovek poklada za ghetto..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HSV1887

jsem si nasel nejaky clanky a nazory lidi, co o tom neco vi a v Nemecku pry zadne skutecne ghetto neni

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem,tazko povedat ako to tam s ghettami je...viem ze ghetta su dost vo Francuzsku, Belgicku ci Dansku...my na slovensku jedno mame a to dokonca v meste kde zijem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Deutschland hat kein Ghetto.

Reagovat
HSV1887

Ich seh´s auch so :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vysvětli prosím, proč ghetto není čtvrť

Reagovat
smazaný uživatel

Nie, horsie ghetto ako Lunik IX fakt neexistuje. Prid zit tu, presvedcis sa ze horsie to snad je len v subsaharskej Afrike...

Reagovat
smazaný uživatel

Nepřijdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved ani ta nikto nevola...

Reagovat
Chlupatá máma

Chtěl jsem se tam podívat, když hrál v Košicích Slovan, ale začalo tenkrát pršet, tak jsem se na to vyprd a zůstal v centru.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to celkom daleko od stadionu. Ale ja by tam osobne nechodil. Vratis sa, ale oskalpovany...

Reagovat
smazaný uživatel

tam i když přijedeš v tanku, tak ten tank musí bejt z keramickejch laminátů, jinak ti z něj zbyde popel z vypálenejch izolací kabelů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Legendy

Reagovat
Puskas

Tasmaniaci.

Reagovat
kylo ren

derby country podobny pripad

Reagovat
Posledni Kovboj

tak country.

Reagovat
Usty

Derby, který několikrát vyhrálo titul? Nemyslím si

Reagovat
Inter Eterno Amore

country

Reagovat
zlatan-legend

Příště si prostuduj historii. Pár titulů tenhle klub má

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Han střelil první

Take me home coutry roads

Reagovat
smazaný uživatel

Derby sice historicky tituly má, ale zřejmě se jedná o sezónu 2007/08 - 1 výhra, 8 remíz, 29 proher a "skvělých" 11 bodů

Reagovat
Posledni Kovboj

no shit sherlock

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mýho názoru se tu najdou i tací, kteří netuší a danou sezónu nesledovali...

Reagovat
Hokaido

Tenkrát byla PL na Prima Cool. Legendární sezona.

Reagovat
smazaný uživatel

+ hráč roku Derby County za sezónu 2007–08 (The Jack Stamps Trophy) - Derby County Fans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kylo ren

Reagovat
Mass

Tasmania - to je stejně blbej název jak Sparta

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Posledni Kovboj

4/10, hlavne za originalitu, jinak nic moc

Reagovat
Rezan

nebyl vyloženě špatnej

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
Mr.Mike

no Sparta to je celkem historicky známej pojem..Slavia, ani pořádně nevim co to má za význam

ale přemejšlel sem po čem je Tasmania pojmenovaný teda nebo spíš jak k tomu názvu přišli

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia je odkaz na slovanstvo.

Reagovat
Mrvinho

To jakože Židi = Slovanstvo

Reagovat
zgeroTT

ked si clovek spomenie na bratislavsky Slovan...

Reagovat
smazaný uživatel

*Slopan

Reagovat
Rezan

ty jsi asi hodně pomalejší co?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Zidi sou vsude a stoji za vsim kamo

Reagovat
frankiefcb

nevědět, co je významově Slavia

Reagovat
Puskas

Beztak si myslí, že podle těch bonbónů...

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
pantondavo

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je to pojistovna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
Pablos

Reagovat
Euphael

Reagovat
Uwe háže buly

přitom je to podle tý kavárny

Reagovat
mistr129

tyvole, to fakt ty články nikdo nečte

Reagovat
smazaný uživatel

já myslel, že slavia je hebrejsky něco jako sešívanka

Reagovat
smazaný uživatel

Když nevíš co znamená Slavia tak jsi debil a v článku je popsáno proč Tasmania, hlavně, že jsi napsal koment...

Reagovat
Mr.Mike

no ty se nauč číst nejdřív a pak něco piš..nepsal sem ani jedno

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si to po sobě, prosííím

Reagovat
Mr.Mike

"ani pořádně nevim co to má za význam"

"ale přemejšlel sem po čem je Tasmania pojmenovaný teda"

stačí ti to takhle? mě to teda nepřijde stejný s tim co si ty napsal, ale OK no

douhadovat se tu s tebou nebudu

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

tak blbej a trapnej vtip může vymyslet jen slávista

Reagovat
Mass

Neměl bejt vtip, spíš sem si představil pár mladíků v roce 1893 jak zakládají klub a představují si, jak budou spolu cvičit nazí po vzoru antickýho Řecka. V podstatě jim to vydrželo dodnes, i když takhle cvičit spolu můžou už jen ve sprše.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, než budeš plácat píčoviny, zkoušet rádoby vtipy, tak si něco zjisti, i když to bych chtěl od fanouška řečnicko-cyklistického klubu asi moc.

Dějiny Sparty začly v roce 1891, to byl založen sportovní klub AC Praha, z něhož pak v roce 1893 odešli Malečkové, aby v tom samém roce založili klub AC Královské Vinohrady, což je současná Sparta.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
edejv

Reagovat
F.Torres

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
El Campeon

LOL

Reagovat
smazaný uživatel

vo co tady de ?

Reagovat
smazaný uživatel

o teba urcite ne

Reagovat
Rudnevs

Parádny článok! Prečítal som to celé a dozvedel som sa mnoho zaujímavých informácii. Len viac takýchto náučných a dlhých článkov.

Mimochodom, keď sa tu spomína aj tá Bundesligová Hertha, tak tréner Dardai dnes na zápas nominoval svojho syna Pálka Dardaia.

Reagovat
smazaný uživatel

rodinkárstvo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pepinho2

Reagovat
smazaný uživatel

Skvela praca Arne. ak sa mozem opytat, s akych zdrojov ci cerpal?

Reagovat
Arne

Našel jsem starý článek z jara 1967 ze Spiegelu, něco na 11Freunde, něco na spox.com a pár dalších webech (spíš okrajově) a pak mám encyklopedii něm. fotbalu (autor Hardy Grüne).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Ty jo... jen tak ze zvědavosti, kde ses dostal k článku z roku 1967?

Reagovat
Arne

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-46265767.html

Je teda z jara 1966... A už upřímně nevím, jak jsem ho před časem našel, mně ty zdroje ležely v PC minimálně dva, tři roky, než jsem se k tomu dokopal.

Reagovat
db18

tak to je dobrý, že to takhle zpětně archivují.

Reagovat
smazaný uživatel

archivovali to nejspíš vždy, ale zpětně to digitalizují, což je celkem běžná praxe větších periodik.

Reagovat
Bakary3

Super clanek !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný článek

Reagovat
stas87

O Tasmanii som vedel, ze bola zufala a zapisala sa do dejin BL. Tak ma zaujimalo, co za hracov vlastne za nich nastupilo, v akych podmienkach ten klub musel pracovat a ako to vobec bolo mozne, ze mohli byt tak slabym superom. Takze diky, sefe.

Reagovat
Briggus

jinak víc takových článků

Reagovat
db18

Pěkný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Mna by inak celkom zaujimalo porovnanie rozpoctu Tasmanie v tej dobe s dnesnym rozpoctom klubov ako Sandhausen, Heidenheim, Hallescher, Erfut, Darmstadt a pod.

Reagovat
Spalovač šancí

Taky chci zpátky marky místo eur.

Reagovat
Posledni Kovboj

Jednoho dne v parku, našel jsem tam marku

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Najít v parku eura je úplně na houno, protože se to vůbec nerýmuje

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, díky moc za něj, víc takových.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak prišli za nich hrať dvaja reprezentanti Juhoslávie,čo bola europska špička v 50-70 rokoch, a oni ich pošlú domov a postavia tím poloamatérov.

Reagovat
The Krupy

super

Reagovat
Švík

Výborný článek .

Reagovat
smazaný uživatel

Ale,minule byli 4. v berlínské lize http://www.tasmania-berlin.de

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele