Tajfun v Leverkusenu

02.05.2017, 17:42
Názory a komentáře
Do boje o záchranu v německé nejvyšší soutěži je namočeno ještě několik klubů a nejpřekvapivějším jménem je Bayer Leverkusen. Tomu zatím nepomohla ani výměna trenéra a naposledy doma schytal debakl 1:4 od Schalke, za 31. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Prohra 2:6 s Borussií Dortmund ve 23. kole srazila vaz trenéru Rogeru Schmidtovi a s odstupem času se zdá být rozhodnutí farmaceutického klubu o změně na postu hlavního trenéra přinejmenším zbrklé. Schmidt působil v klubu od léta 2014, uhrál jednou čtvrté a jednou třetí místo v lize, jeho celková bilance byla 43 výher z 87 zápasů. V nepovedené sezóně ale dovedl Schmidt Leverkusen k nejhorším výsledkům za posledních 14 let a vedení se zjevně vylekalo.

I v nepovedené letošní sezóně byl ale Schmidtův bodový průměr na zápas 1,30 a za dobu působení Korkuta lze vypočítat průměr pouze 0,75 bodu na zápas. Zatím lze tedy angažování Tayfuna Korkuta, které mělo patrně přinést nový náboj, hodnotit jako naprosté fiasko.

Poslední ligový zápas se nehodnotí snadno. Leverkusen se snažil hrát, hned od začátku působil velice sympaticky, jenže neproměnil žádnou ze svých úvodních šancí a defenziva byla zjednodušeně řečeno průchozí. Svůj den neměli ani hráči vepředu, zejména Julian Brandt a Stefan Kiessling. Jenže hru dopředu neměl snad Korkut v plánu příliš měnit. Před jeho nástupem byl Leverkusen 4.-5. nejlépe útočící tým z hlediska ofenzivních kritérií.

Průměr vybraných statistik po 23. kole a za dobu působení Korkuta
body na zápas: 1,3 - 0,75
vstřelené góly na zápas: 1,6 - 1,0
šancí na zápas: 2,2 - 1,8
střel na zápas: 12,8 - 12,1
inkasované góly: 1,7 - 1,5
střely proti: 11,0 - 14,1
inkasováno ze standardek: 0,7 - 0,6

Defenziva byla letos pod Schmidtem horší než ofenziva, ale bylo to hlavně bránění standardních situací, které výsledky sráželo. Na Lenovu branku zase tolik střel ze hry nešlo a bohužel, Korkut celkově na zlepšení defenzivy zapracovat nedokázal. Nejlépe to bylo vidět v páteční předehrávce se Schalke, které pronikalo do šancí velmi snadno. Obrana vedená Toprakem se nechala mnohokrát překonat kolmými přihrávkami, po příchodu náhradního stopera Taha zase vynikla "neforma" Jedvaje.

Jestli mě ale zaujalo něco zvláštního, tak to byla nepřesnost v rozehrávce a snadná ztráta míčů. Nebyl to jen případ Hilberta, ale třeba i Brandta. Až na pár výjimek jako by si hráči ani nevěřili, že jsou schopni akci dotáhnout do úspěšného konce. Zápasu nepomohlo ani Toprakovo zranění a fakt, že dvě ze tří střídání byla defenzivní. Odchod špatně hrajícího Brandta přišel až pět minut před koncem, kdy už nebylo co řešit.

Páteční zápas rozhodlo neproměnění šancí v úvodu obou poločasů, špatně složená stoperská dvojice (pokud to bylo možné, měl hrát Tah od začátku, nejlépe po boku Topraka), nepřesnost v rozehrávce a nakonec i menší důraz v osobních soubojích. Leverkusen vyhrál pouze 43 % soubojů (průměr před zápasem byl 51 %), což je před závěrem sezóny varování. Zápasy v Ingolstadtu, s Kolínem a v Berlíně nebudou snadné a je otázka, zda do nich (nebo do všech) povede tým Tayfun Korkut. Jak je vidět z poslední tabulky, podpis na jeho trenérské smlouvě nevedla zrovna šťastná ruka.

Bodové průměry trenérů Leverkusenu v posledních deseti letech:
Tayfun Korkut - 0,75
Roger Schmidt - 1,69
Lewandowski/Hyypiä - 1,89
Robin Dutt - 1,43
Jupp Heynckes - 1,87
Bruno Labbadia - 1,44
Michael Skibbe - 1,52

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (37)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Sice dávají míň gólů, ale za to pouštějí soupeře k více střelám.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Měli nechat trénovat toho Hype Lewandowskiho a nepouštět ho do Bayernu

Reagovat
Jardman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cr7sux

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadilo by mi, ak by zostúpili. Dalo by sa u nich slušne nakúpiť.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady tento nymand si nezaslouzi ani tento clanek. Ne tak trenovat v tymu jako je Leverkusen. Ten obrazek s Moyesem, ktery nevi, co dela, by slusel spis na tohoto mistra sveho remesla

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, a mimochodem, nez se rozepisovat, stacilo napsat: Tajfun v Leverkusenu, a pod nadpis: Korkut by mel odevzdat profi licenci a jit delat neco, co umi.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt neuveritelny traged ale moc mi to nevadi,potesilo by ma keby dokracali aspon do baraze...

Teraz ale objektivne: pokial chcel Bayer aspon do EL, mali aspon ponechat Schmidta. Pod nim hralo muzstvo nadalej co sa predvadzanej hry pomerne slusny futbal (aj ked prejebali vela bodov v nastaveni, penalty ani sa nevyjadrujem),dost zapasov postracali smolne a nezasluzene. Ale s Korkutom sla aj ta hra velmi dole, nevedia co hraju a nakoniec hraju o zachranu. Len sa ukazuje ze Korkut nema na to trenovat v Nemecku, vsak odkedy prevzal Hannover tak to s nimi islo od piatich k nule

Reagovat
smazaný uživatel

A takova statistika. Korkut zatim nikdy nemel u jednoho tymu pokud vedl dospele, vic vyher, nez porazek Bodovy prumer v Hannoveru 1,17, ve Sttutgartu 1,06

Reagovat
smazaný uživatel

ako pisem v prispevku nad tebou, je to proste traged,ktory nema na to trenovat v BL ani 2.BL... len neviem odkial si nabral Stuttgart,pokial viem tam trenoval len tim do 19 rokov...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, mas pravdu, myslel jsem Kaiserslautern, tam mel 1,06. Pred Hannoverem byl ve Sttu u U19

Reagovat
smazaný uživatel

leverpruser.

Reagovat
smazaný uživatel

Chas mrokar.

Reagovat
smazaný uživatel

ty dzungalo.

Reagovat
smazaný uživatel

dyg more chasuj sebe inde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Werkrider

Fanúšikovia Werkself by sa mu mali poskladať na kebab stánok v centre Berlína.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Nějaký technik zde? jaký je rozdíl mezi GPS a A-GPS? když výrobce mobilu udává jen A-GPS, pujde mi normálně navigace v offline režimu?

Reagovat
db18

A-GPS k lokalizaci mimo klasického GPS používá myslím i mobilní data případně wi-fi připojení, aby určení polohy bylo rychlejší a v případě hůře dostupné lokality (pro GPS signál) i přesnější...

...a myslím, že by to mělo jít i normálně v offline režimu, ale lepší by bylo se zeptat někoho kdo má tu navigaci/ten mobil, který chceš...

Reagovat
andkoo

presne tak....myslim, ze A-GPS pouzivaju uz vsetky mobily dost dlhu dobu, tie data sa daju vypnut a pouzivat to ako klasicke GPS

Reagovat
Spalovač šancí

Techniky hledej ve španělské sekci, v BL jsou jenom samí upocení buldoci.

Reagovat
Uwe háže buly

Ale zas inteligentní buldoci.

Reagovat
Werkrider

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Non turek

Reagovat
Rudnevs

V tabúľkách bodových priemerov všetkých trénerov (ktorý trénovali aspoň 5 zápasov) je Korkut 213. z 250-tich - to neznie až tak zle, ale ak by sa rátalo len angažmá v Leverkusene, tak by bol beznádejne posledný. Navyše tréneri, ktorí sú pod ním trénovali kluby ako Ulm, Cottbus, Karlsruhe, alebo Dresden - lenže Korkut trénuje LEVERKUSEN.

Bol niekedy slabší tréner ako Korkut v tak silnom klube? Nedá sa to určiť jednoznačne, ale pokúsim sa o to aspoň približne. Stanovil som si obdobie za posledných 20 rokov a za silné kluby beriem Bayern, Leverkusen, Dortmund a Schalke. Horší priemer ako Korkut majú len Bernd Krauss a Jürgen Röber (1999/2000 a 2006/07 v BVB). Hoci s tým BVB je to diskutabilné, keďže približne okolo toho roku 2007 mali finančné problémy, ale to by mi musel objasniť niekto, kto o tom vie viac.

Reagovat
Heresy

ja mu drzim palce at tam vydrzi co nejdyl :D

Reagovat
Pipo123

To je to multikulti od Merkelovej, pride sem podobna havet ako Korkut, nulova takticka integracia, nedokaze sa prisposobit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslel, ze jeji vek ma jen dve cifry.clovek se porad uci

Reagovat
smazaný uživatel

Maju to co chceli...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele