Syn diplomata budoucí hvězdou Bayernu? Livaković v Kataru září a vyrovnává rekordy

13.12.2022, 14:54
Aktuality
Dominik Livaković (© AFP)

Obdivován spoluhráči, proklínán soupeři. Dominik Livaković patří od začátku mistrovství světa k největším hvězdám turnaje. Chorvatská jednička má před sebou zajímavé vyhlídky, z Dinama Záhřeb by její další kroky mohly směřovat na prestižní evropskou adresu.

Livaković a Yassine Bounou. Dvě jména, která v Kataru zaujala. První jmenovaný patří k největším objevům letošního šampionátu.

Obdiv si vysloužil zejména ve vyřazovací fázi, když skvělými výkony doslova deptal fotbalisty Japonska i Brazílie - během 120 minut proti Kanárkům dokonce přepsal historické tabulky. Stal se totiž prvním brankářem od roku 2014, který v jednom utkání mistrovství světa zaznamenal 11 úspěšných zákroků. Před osmi lety se to podařilo Američanovi Timu Howardovi.

To však nebyl jeho jediný zápis do historie. Další přidal v penaltovém rozstřelu, když zlikvidoval čtyři pokutové kopy. Připojil se tak do elitní společnosti po bok krajana Danijela Subašiće, Argentince Sergia Goycochea a Němce Haralda Schumachera.

Livaković zkrátka celému fotbalovému světu dokazuje, že dosahuje top úrovně. Zatímco nad osudem chorvatské reprezentace na MS visí otazník, on si může být jistý, že o jeho služby bude po novém roce zájem.

Podle německého tisku se jako vážný zájemce jeví Bayern Mnichov, který se připravuje na éru po Manuelu Neuerovi. Šestatřicetiletá opora Bavořanů si navíc po neúspěšném šampionátu v Kataru zlomila nohu, což otevřelo dveře nové akvizici.

Pozdní rozkvět

Pro širší obecenstvo je Livaković (zatím) poměrně neznámou osobou, ve své zemi je však opravdovou hvězdou. A to i díky své rodině. Otec reprezentačního brankáře je bývalým státním tajemníkem ministerstva moře, zatímco jeho prastrýc Josip Skoblar, bývalý jugoslávský útočník z 60. let, se stal v dresu Olympiqueu Marseille třikrát nejlepším střelcem francouzské ligy.

Livaković ve 12 letech přestoupil do NK Záhřeb, kde začal budovat fotbalovou kariéru. Profesionálem se stal v roce 2012, postupem času se vypracoval až do Dinama Záhřeb, kam se přesunul o čtyři roky později.

Ve stejném roce, kdy se připojil k aktuálně nejslavnějšímu chorvatskému celku, odcestoval na Euro do Francie. To však strávil na lavičce, stejně jako o dva roky později světový šampionát v Rusku, kde exceloval Subašić. Na posledním mistrovství Evropy už byl chorvatskou jedničkou, příliš však po boku krajanů neprorazil - v osmifinále inkasoval pět gólů od Španělska.

Pětinásobný mistr chorvatské ligy odcestoval do Kataru s nadějí, že dojem z vrcholné akce změní. To dokázal. Byl neúnavný, jistý na čáře i ve vzduchu - a svět si ho konečně všiml.

V současné době zažívá raketový vzestup, což zaregistroval i jeden z jeho vzorů Iker Casillas. Právě v Livakoviće a kapitána Luku Modriće vkládá naděje celý národ.

Budoucnost mezi velikány?

Přestože je mu 27 let a svět se o něm dozvěděl až na aktuálním šampionátu, Livaković má před sebou zajímavou budoucnost. Stade Rennes i Montpellier se jej pokoušeli ulovit už v roce 2019, Chorvat však zůstal doma v Záhřebu a jeho další destinací má být Německo.

"Liva" se ocitl v hledáčku Bayernu Mnichov, kde by měl nahradit Manuela Neuera. Ten má sice s bavorským klubem smlouvu až do roku 2024, aktuálně je však se zlomenou nohou do konce sezony mimo hru.

V Bundeslize a v jednom z nejslavnějších dresů na světě by Livaković udělal další velký krok. Musel by však navázat na výkony z Kataru. To by takový problém být neměl, na velké zápasy je zvyklý. S Dinamem pravidelně hraje Ligu mistrů, kde načerpal cenné zkušenosti.

V jakém dresu nakonec budeme Livakoviće v roce 2023 vídat, je zatím ve hvězdách. Pro něj samotného je teď důležitější přítomnost. Už v úterý večer se totiž postaví v semifinále mistrovství světa Argentincům v čele s Lionelem Messim.

Autor: Livesport.cz / Julie Marchetti

Komentáře (31)

Přidat komentář
kattos

Zase těch brankářů co čarovalo na MS ale nedotáhl to do extra klubů (Rustu, Marcos, Stekelenburg, Akinfejev, Ricardo. Není málo.

Ale uvidíme, je to i sympatak a přeju mu to

Reagovat
vladino10

Ochoa mi napadá, z tej druhej strany Keylor.

Reagovat
kattos

Pravda ale Keylor už byl nejlepší brankář španělské ligy než začlo MS.

Reagovat
Muffi

Navas mel renome ze Spanelska a uz pred turnajem mel namireno do AC Milan.

Reagovat
oli9

Ale lepší než Neuer je určitě

Reagovat
Allianz_Arena

Na lyžích zřejmě jo

Reagovat
Ingimir

no Rustu sa dostal do Barcelony, len sa tam moc nepresadil

Reagovat
Kiss Me Polka!

muslera

Reagovat
kattos

Ten byl šílenej

Nedávno jsem viděl sestříh Uruquaye z MS 2010 a každý druhý zápas hrubka. A pak to pokračovalo snad na každý MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Robin Olsen, koupený AS po šampionátu, taky nic moc nepředvedl.

Reagovat
kattos

No, ten ale vyloženě na tom MS nečaroval, nikdy se o něm neříkalo že by šel do TOP klubů

Reagovat
smazaný uživatel

Ale měl ho vydařené a z Kodaně do AS je taky dost skok, v Římě byla očekávání vysoko po tom šampionátu.

Reagovat
patas92

Nadpis jak od Štěpána

Reagovat
Coutinho10

přesně jsem něco v tom smyslu chtěl napsat

Reagovat
Salfovic

To by tam bylo: Syn diplomata a povolné sekretářky.

Reagovat
Witcher

A to považte ,že ještě ve 14ti letech tenhle hoch závodně rybařil ale nakonec ho děda vzal do mistního fotbaloveho oddílu který vlastnila jeho teta a bylo jasno

Reagovat
garruklol

Reagovat
Mass

Reagovat
Unai

Reagovat
Mercury

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
lampas

Takových, co mělo formu na velkém turnaji už bylo. Napadá mě třeba Vaclík na minulém EURU. Velké halo bych z toho nedělal, ačkoliv Chorvati se z principu prodávají na evropském trhu dobře.

Reagovat
bobis21

Tak Livakovič chytá skvěle už dlouho a o jeho přestupu se mluví každý půlrok.

Reagovat
Csaplárova past

Jeden z mala benefitu MS konaneho v tomto obdobi. Hraci koupeni po turnaji jdou hned do zapasoveho procesu, zadna prestavka. Hrac nastoupi v novem klubu ve forme.

Kdo v lednu koupi, asi neprohloupi ...

Reagovat
Squinty

Kdyby byl zase taková hvězda, tak by asi do 27 nechytal pořád v Chorvatsku nebo

Reagovat
kattos

Tak já nevím, ale ve 27 chytá semifinále MS

Reagovat
Rudnevs

Keby bol Giroud taka hviezda, tak do 24 nehra druhu francuzsku ligu. Kazdy hrac ma inu drahu, niektori vystartuju skor, niektori neskor. Okrem ineho, ponuky uz mal davnejsie, akurat on sa rozhodol vzdy zostat v Diname. Zrejme sa mu nechcelo odchadzat pokial to nebol velkoklub.

Reagovat
pesky passer-by

Nezmysel. Pozri, kde hrá Vardy, ktorý trónil tabuľke strelcov v PL.

Reagovat
Mass

Chytá pořád v Chorvatsku, protože se mu nechce přestoupit, ne že by neměl nabídky.

Reagovat
Tomasso9

Bayern to popřel. Kachny everywhere

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele