Symbolická bárka opět vyplula. Bilbao oslavilo vítězství v Copa del Rey

12.04., 13:19
Aktuality
Oslavy Athleticu Bilbao (© AFP)

Největší baskické město Bilbao se ve čtvrtek zahalilo do červenobílé. Aby taky ne, místní Athletic Club vybojoval po čtyřiceti letech další trofej, když ve finále letošního ročníku Copa del Rey porazil Mallorku. Kromě bujarých oslav na souši také vyplula - jak velí tradice - na 13 kilometrů dlouhou trasu po řece Nervión symbolická bárka La Gabarra.

Čtyři desítky let dlouhé čekání utnul Athletic, když v sobotu ve finále domácího poháru porazil na penalty Mallorku. Do své sbírky tím přidal už 24. trofej pro vítěze Copa del Rey, což z něj po Barceloně činí druhý nejúspěšnější klub soutěže.

Tak speciální událost si žádala i speciální oslavy. A ty ve městě naplno propukly ve čtvrtek. "Bylo prolito mnoho slz, prohráno mnoho finále, ale teď jsme tady a jsme vítězové. Tohle je naše, tohle je vaše, je to úspěch celé rodiny Athleticu," hlásal z balkonu tamější radnice kapitán týmu Iker Muniain, když fanouškům vystavoval na odiv trofej.

Za jedinečný označil zisk titulu i trenér Ernesto Valverde. "Děkuji vám, že jste nám připravili nezapomenutelný den. Tuhle oslavu by měl zažít každý, ať to stojí, co to stojí. Tohle je nejúchvatnější klub na světě, to je jisté. Co se týče oslav, je to ten nejlepší," pronesl.

Výjimečný byl triumf také pro bratry Williamsovy, kteří za Athletic Club nastupují. "Pořád se musím štípat, když to vidím. Jsme blázni, jsme blázni! A jsme maximálně hrdí. Na ty, kteří tu jsou, i na ty, kteří tu nejsou. Tihle fanoušci a lidi si úspěch zaslouží," radoval se starší z dvojice bratrů Iñaki.

Jasno o jedinečnosti oslav měl i zkušený záložník Ander Herrera. "Slavil jsem tituly v Manchesteru i v Paříži, ale tohle je něco jedinečného a jiného než všechno ostatní. Vyhráli jsme se skupinou přátel. Na ulici neslaví jen lidé, kteří mají rádi fotbal, ale také lidé, které to moc nezajímá. Slaví zkrátka všichni," uvedl.

Třicetiletý Iñigo Lekue pak připustil, že oslavy probíhaly v Bilbau i v předchozích dnech. "V úterý jsme zažili neuvěřitelnou zábavu, naprosto improvizovanou party na ulici s mnoha mladými fanoušky," přiznal.

Týmovou loď, která plula z města Getxo do Bilbaa, doprovázelo zhruba dalších 150 menších plavidel. Oslav se celkově dle odhadů zúčastnilo lehce pod milion lidí.

Autor: Vladislav Frk, Livesport.cz / César Suárez, AFP

Komentáře (11)

Přidat komentář
los_blancos

Pecka.

Reagovat
Mass

Jako vyhrát (cokoliv) jen s místními hráči

Reagovat
Jordi Alba

Po takový době nešlo nepřát. Trofej mají, do LM nepotřebují.

Reagovat
Seydou Doumbia

Do LM radši Gironečka mají na to investovat do kádru peníze ?

Reagovat
Jordi Alba

Poháry přinesou prachy, někdo se asi prodá. Uvidíme kdo zbyde po sezoně. Oni to City nedotují tak, jak si všichni myslí, City to vlastnilo i při posledním sestupu.

Reagovat
Seydou Doumbia

právě proto se ptám, taky mi nepříjde že by to nějak dotovali...příští rok do lm gironečka, bolonka, bresík a stytgart + av konečně neokoukané týmy, kdo má furt sledovat ty mrdka mediální týmy

Reagovat
Jordi Alba

Mrdky z Blbbaa remíza, tak cajk. Od května už budu bohužel zpátky v Czechii, tak budu moci fandit naplno, teď jsem toho viděl od začátku roku minimum, většinu zápasů jsem měl ve 2-3 ráno, tak jsem viděl jenom to minimum co bylo pro mě kolem 8-11 večer občas. Víc pozitiv na tom vracet se do Česka nevidím.

Reagovat
Seydou Doumbia

nevidět blbý fotbal není zas taková škoda, o nic si nepřišel já z enejčel a enbiej jsem zvyklý čumět i v noci, alespon je tma a klid a ne furt nějaký ruch parchantu a podobně

Reagovat
Jordi Alba

Mě to i chybí. Čumím livesport a highlighty, ale abych se každej tejden díval ve 3, to mrdám. Moc pozdě na to bejt vzhůru a moc brzo na to vstát. Bejt to třeba od pěti, tak cajk.

Reagovat
Seydou Doumbia

A kde přesně si poslední dobu byl ?

Reagovat
Jordi Alba

Sri Lanka, Malaysia, Singapore, Thajsko, Kambodža, Vietnam a HongKong. Teď jsem v Japonsku, na konci měsíce zpět do Liberce. Vyrazil jsem 1. ledna, končím posledního dubna. Už docházejí prachy, je potřeba zas něco vydělat a našetřit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele