Světové talenty: Vladimir Koman

06.01.2010, 22:00
Aktuality
Maďarský fotbal po letech strádání možná čeká veselejší období. Nová nastupující generace je velkým příslibem do budoucna. Jednou z nejzářivějších komet je mladý záložník Vladimir Koman.

Jak už napovídá jméno, Koman rozhodně není, jak se lidově říká, Maďar jako poleno. Jeho místem narození je totiž ukrajinský Užhorod, ovšem už v útlých letech odešel se svou rodinou právě do Maďarska, a proto jej také reprezentuje.

Komanův vývoj byl neuvěřitelný. V pouhých patnácti letech si připsal první start za A-tým Haladásu. Už tehdy bylo všem jasné, že příliš dlouho po maďarských trávnicích běhat nebude. Velmi brzy jej spatřili skauti Sampdorie Janov a doporučili vedení klubu jeho angažování. To nezahálelo a dalo na tuto radu.

Proto mohl v roce 2007 Koman poprvé nastoupit v Serii A. Poté jej však janovský velkoklub zapůjčil do druholigového Avellina a od letošní sezóny hostuje v Bari, kde zatím pomalu sbírá další prvoligové starty.

Nejvíce se ale dostal do podvědomí fotbalové veřejnosti na nedávném mistrovství světa do dvaceti let. Nejen že dovedl svou zemi ke třetímu místu, když se jim povedlo v osmifinále vyřadit také Českou republiku, ale Koman se s pěti přesnými zásahy dokonce stal druhým nejlepším střelcem, což je na záložník výborná statistika.

Jeho výkony v Egyptě způsobily, že se o něj začaly zajímat ty největší kluby Evropy. Mluvilo se převážně o Liverpoolu. Ten na Komanovi nejvíce oceňuje jeho všestrannost. Kromě středu zálohy umí kvalitně odehrát zápas také na levé straně hřiště. Je to velice inteligentní typ fotbalisty, jenž rád řídí hru svého mužstva.

Co říká pozorovatel...

Koman je skutečně mimořádný ofenzivní záložník, který má nemalý potenciál. Zlepšit by však mohl své rozhodování, ovšem na druhou stranu hraje v Serii A, takže se může i nadále vyvíjet. Jestliže zůstane s Bari příští rok na prvoligové úrovni, potom by mohl skutečně zářit.

Střela: 8 z 10
Přihrávka: 8 z 10
Bránění: 6 z 10
Rychlost: 7 z 10
Hlavičkování: 6 z 10
Předvídaní hry: 8 z 10
Nynější schopnosti: 7 z 10
Potenciální schopnosti: 10 z 10


Celkové hodnocení pozorovatele: 60/80

41-50 - Zaslouží si pozornost
51-60 - Velká naděje
61-70 - Je na dobré cestě na vrchol
71-80 - Současná extratřída


Vizitka

Jméno: Vladimir Koman.
Datum narození: 16. března 1989.
Místo narození: Užhorod, Ukrajina.
Výška: 173 cm.
Váha: 63 kg.
Pozice: Záložník.
Klub: AS Bari (na hotování ze Sampdorie).
Nynější cena: 1 milión liber.
Potenciální cena: 15 miliónů liber.

Autor: Tomáš Honajzer / skysports.com

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak tento, kdyby se narodil před 70lety tak je Čechoslovák

Reagovat
smazaný uživatel

Ani dnes by nemusel byť "Maďar" Užhorod je naša hranica...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš Mukacheve ne?

Reagovat
$dolar$

Uzhorod je Ukrajina, ty hranice

Reagovat
smazaný uživatel

Polku rodiny mam 40 km odtiaľ a strávil som tam detstvo a myslíš, že to neviem, ty Rusnák? Ďalší čo nedokáźe pochopiť vtip...

Reagovat
$dolar$

Sry, ale nejdriv jsem uvidel tvuj prispevek a az potom jsem dojel dolu a precetl si to cele Takze omluva...

Reagovat
smazaný uživatel

Ach, s tebou je to niekedy fakt ťažke, dolar. A ty to vieš...

Reagovat
$dolar$

Obcas rychleji pisu nez premyslim ...

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť často, snaž sa to zmeniť.

Reagovat
smazaný uživatel

Nestačil som mu strúhať na MS20 pochvaly. Bol neskutočný, nemal slabší zápas Veľká budúcnosť maďarského futbalu. Naň sa Németh ani nehrabe... Potencionálna cena môže byť v budúcnosti aj vyššia. Akurát nechápem, prečo ten Ukrajinec reprezentuje Maďarov, však je to prakticky Slovák

Reagovat
smazaný uživatel

u nas by sa zakopal a v lige by sa s neho stal priemer

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo? Veď y hral juniorku a ak by prestúpil tak ako v reále, do Dorie, tak by CL ani nehral...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, na tom šampionátu hrál skvěle... prostě Maďarsko táhl jako správný kapitán. No já jsem zvědav jak se dál vyvine, protože určitě má na to se stát uznávaným hráčem, ale u něj bych rozhodně volil trpělivost, než rychlý přestup do velkoklubu. Každopádně už mám jeho jméno v paměti a budu si na něj dávat pozor.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

Vždyť to píšou, že se v útlejch letech přestěhovali do Maďarska.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

Já to pochopil- rivalita Slovensko x Maďarsko, ale on Slovák prostě neni.

Reagovat
smazaný uživatel

No nehovor...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je hodně přehnaný tvrzení. Viděl jsem skoro všechny zápasy Maďarska na šampionátě a co tam németh dělal s obranama, se jen tak nevidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Práve naopak. Bol produktívny ale často kazil jednoduché prihrávky. So spoluhráčmi si občas zavadzal. Predviedol, že z neho bude výborný útočník, pokiaľ tak bude pokračovať aj ďalej, ale Koman bol jednoducho lepší. Nekazil, on sám mu vypracoval niekoľko gólov, centroval presne, presoval vysoko, lopty aj vybojoval, takmer nestrácal. Penalty (narozdiel od Németha) kopal dobre a aj priame kopy sa mu darili. Preto môžem s pokojným svedomím napísať, že ho predčil ako hráč. Ex post, tam už tie rozdiely také veľké nie sú, na svojom poste odohral aj Németh dobrý turnaj (i keď väčšinu ukázal v dvoch zápasoch)...

Reagovat
smazaný uživatel

jasne, každý Maďar je vlasne Slovák, aj Česi sú Slováci a po novom zrejme aj Ukrajinci.

Reagovat
vodka

znáš trošku souvislosti s Užhorodem?

Reagovat
smazaný uživatel

Čo máš na mysli?

Reagovat
vodka

například celkově velkou podobnost východního slovenska s podkaprpatskou ukrajinou, kde rozdíl prakticky nepoznáš, až na azbuku... Potom byl Užhorod součástí ČSR, na to podle mě byla mířená ta Getzova nadsázka...

Reagovat
smazaný uživatel

Užhorod bol ale tiež viac ako 900 rokov súčasťou Maďarska (Uhorska). Aj v časoch keď bol súčasťou ČSR, bol Maďarským mestom, čo sa etnického zloženia týka. Prijenie Zakarpatskej oblasti k ČSR za oných čias, bolo súčasťou politického rozhodnutia na oslabenie Maďarska a nezakladalo sa na etnickej príslušnosti obyvateľstva. Dodnes tam žije veľa Maďarov, v Užhorodskom okrese sa stále viac ako tretina obyvateľov hlási k Maďarskej národnosti, Slovákov tam je hŕstka. Navyše jeho rodičia tak či tak emigrovali do Maďarska.

...ale toto je dosť OT

Reagovat
vodka

to ano, ono koneckonců aj Slovensko bylo součástí Uher celou tu dobu... S přímo Užhorodským okresem nevim, ani nevim k čemu se celkově hlásí, každopádně rozdíl v řeči mezi východním slovenskem a podkarpatsku rusi je minimální. Já sem se akorát snažil napsat, jak to asi Getzo myslel... i když od něho dostaneš asi mnohem obsáhlejší vysvětlení...

Reagovat
smazaný uživatel

Obsiahlejšie nie, lebo niet o čom písať. Bol to polovtip (myslím, že pre normálnych ľudí očividný) a na čo narážal je hádam jasné... 87 má pravdu, za to mu pochvala, ale ako sám konštatuje, je to OT.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím, že aj na pochopenie smajlíka je potrebný vedomostný test

Reagovat
Pipo123

Madarom ide dost dobrá karta vo futbale

Reagovat
božský John

Chlastéj, Ty kluku maďarská, vy byste nás takle nehostili

Reagovat
Pipo123

yaya Foti, Koman, Poli, Fiorrilo nové budúce hviezdy Dorie

Reagovat
galacticosi

Fiorillo

Reagovat
smazaný uživatel

Bude hodně dobrý, možná by si ho mohla už nechat Sampdoria do další sezony ..

Reagovat
smazaný uživatel

Videl som ho hrat jak na MS 20 tak aj na jednom zapase Bari a treba uznat ze je lepsi ja Nemeth ale zase aj Nemeth na tom mohol byt lepsie nebyt toho DEBILA Beniteza ktorý mu furt nedal sancu...

Prajem mu vsetko dobre, ma pred sebou velku buducnost... mozno sa raz dockame jeho prestupu do Valencie kde nahradi bozskeho Gaizku Mendietu alebo Aimara kto vie?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemeth dle mě na Liverpool má a myslím že je na úrovni N´goga .. Snad mu tam dá šanci .. je skvělý útočník .. :)

Reagovat
vladis271

Rafa mu dal šancu v príprave a tam zahral katastrofálne, možno mal slabšie obdobie, ale za prípravu si pozvánku ani nezaslúžil. Dal síce tuším dva góly, ale po milimetrových prihrávkach, kde by som to doklepol aj ja. To čo mi vadí u Ngoga je objem svalstva a schopnosť ustáť tvrdé súboje no u Németha to bolo ešte oveľa katastrofálnejšie, prakticky nemal za celú prípravu vyhraný tvrdší súboj s obrancom. V tom čase 17 ročný zahral oveľa, oveľa lepšie ako on a vadí mi skôr, že nedostáva šancu on. Aj naposledy v lige dostal šancu na 10 - 15 a za ten čas toho ukázal veľa.

Reagovat
vladis271

V posledných riadkoch hovorím o Pachecovi. Nejaký škriatok zobral jeho meno z textu.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to jsme pochopili všichni víme, že pacheco se jeví daleko líp

Reagovat
smazaný uživatel

Pacheco je v současnosti asi nejnadějnější mladík v l´poolu .. viděl jsem aji zápas rezerv mezi chlesea a liverpoolem a to co předváděl Pacheco .. zíral jsem .. někdy mi však u něj vadilo že místo přihrávky šel sebevědomě do tří nebo zbytečně zakončoval z ostrých úhlů .. každopádně patří mezi elitu mezi mladíky .. a nebude trvat dlouho a v PL bude s Torresem řádit třebas on ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Tý jo Fakt jo? Tak to jsem fakt nevěděl

Reagovat
smazaný uživatel

no a nebo se taky ještě nechytne a dopadne tragicky jako ty .. a navíc začne fandit Ajaxu .. Miluju takové frajery .. asi si o sobě dost myslíš co ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, pouze mě docela baví jak v každym článku píšeš všeobecně známé věci jako kdyby jsi byl nějaký znalec a nikdo neměl ani ponětí o tom co jsi napsal. A Ajaxu nefandím, zkus chvíli zapřemýšlet nad jiným klubem...

Reagovat
smazaný uživatel

Napadá mě pouze Arsenal, a jinak diskuse je od toho, aby se zde zdělovaly své názory, připomínky a podobně. Nikde není stanovená norma co se má psát, jak se má psát a tak.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, v pohodě, mě spíš připadalo divný, žes to napsal jako reakci na mne... připadalo mi to, jako kdyby sis myslel, že o Pachecovi nemám ani páru... a jestli tě urazil můj tón, pak se ti omlouvám, dneska jsem trochu v náladě.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, to ne, nereagoval jsem na nikoho ! Jen jsem zdělil svůj názor na Pacheca. Taky se omlouvám za ten Ajax a tak .. :D ta tvá reakce mě taky vyvedla mírně z míry :D ..

Reagovat
aurelio

Do Liverpoolu s ním ... v budúcnosti by mohli práve títo maďari mať hlavné slovo v svetovom futbale ... Gulacsi, Németh, Simon či Koman

Reagovat
Pipo123

neboj Slota na nich pošle ten jeden tank čo na slovensku máme a madari sa nikam nedostanu

Reagovat
aurelio

Tak ja maďarov naozaj veľmi nemusím, ale zrovna títo štyria podľa mňa budú naozaj svetovými futbalistami (snáď v L´poole), takže tých nech nám Janko nechá, keď už teda pôjde na Budapešť ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten slimák Simon určite...

Reagovat
vladis271

Simon a Guláš je tam " vraj " len preto aby uľahšili Némethovi prechod z Maďarska do Liverpoolu, niekde dávnejšie som to čítal, že Rafa ich zobral z jednej akadémie kvôli Némethovi.

Reagovat
aurelio

No a videl si "Guláša" chytať na MS 20 v Egypte ? Asi nie, podľa toho čo vravíš ... hoci pravda to zrejme bude, počul som to už aj predtým ...

Reagovat
vladis271

Mne je to vlastne jedno, pretože neverím, žeby sa mohol presadiť do kádra Liverpoolu. Brankári z akadémie to majú strašne ťažké a väčšinou odchádzajú na hosťovani odkiaľ si ich klub nestiahne späť. To by musel byť vážne mimoriadny talent svetových rozmerov aby mal nejakú šancu. A takým talentom neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Gulasci by se také mohl prosadit .. :)

Reagovat
aurelio

Lenže z niekade tí brankári musia pochádzať ... nerodia sa len tak na stromoch ... Je naozaj možné, že sa do A-čka L´poolu dlhodobo nedostane, ale už len to, že pôsobí v jeho akadémii je pre jeho budúcnosť pozitívne ...

Reagovat
smazaný uživatel

jojo ! :)

Reagovat
smazaný uživatel

O tomhle typkovy vubec nevim...Ale jak sem cetl tak je asi hafo dobrej...tak at se dari...PS:doufam ze ho ve FMku najdu...

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to zajímavý .. Maďaři maj nalevo famózního Dzsudzáka tak sem zvědavej jak si sednou spolu.. Asi bude hrát chlapec pod hrotama.. Ale trio Dzsudzák-Németh-Koman by za pár let klidně mohlo Maďary dotáhnout na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

"Maďar jako poleno." - žiadny Maďar neni ako poleno.

Reagovat
kubys

Každý Maďar je poleno.

Reagovat
smazaný uživatel

Text příspěvku odporoval pravidlům pro komentáře a byl redakcí vymazán.

Reagovat
kubys

Ano, přesně tvoje asociace je naprosto úžasná, nevím, jak ses k ní dostal, ovšem soudě podle tvých názorů a dedukcí musíš být vyšší bytost.

Reagovat
smazaný uživatel

na vyšší bytost si hrajou Češi,ale nevím proč. Ve futbale Maďaři udělali větší jméno než Češi

Reagovat
j_mrazik

Puskás a kdo dál?

Reagovat
smazaný uživatel

V té době to byl nejlepší světový manšaft..

Reagovat
smazaný uživatel

. Grosics – Buzánszky – Lóránt – Lantos – Bozsik – Zakariás – Budai – Kocsis – Hidekuti – Puskás – Czibor

Reagovat
smazaný uživatel

Vo futbale ? ano :)

Reagovat
smazaný uživatel

z boku vypada jak stifler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj uplně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

To jo, kdyby byl trošku mín opálenější.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

"na hotování ze Sampdorie"

Reagovat
irik

"Zlepšit by však mohl své rozhodování," - FM hadr .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele