STARTUJE COPA AMÉRICA 2007

27.06.2007, 18:59
Aktuality
Zaujalo nás
Dnes v noci středoevropského času byl zahájen nejstarší reprezentační turnaj Copa América, tedy mistrovství jižní Ameriky. Hostitelem pro dvanáct zúčastněných zemí je devět venezuelských stadionů, na kterých bude k vidění 26 utkání.

Všech dvanáct týmů je rozděleno do tří čtyřčlenných skupin. Do vyřazovacích bojů si pak postup zajistí první dva týmy z každé skupiny a dvě lepší mužstva ze třetích míst. Dále pak přes semifinále vede cesta do finále, které se odehraje 15. července na Estadio José Encarnación Romero v Maracaibo.

Do skupiny A byla nasazena pořádající Venezuela, pro kterou by bylo už velkým úspěchem postup ze skupiny. Největším favoritem skupiny je reprezentace Uruguaje, která po neúspěšné baráži s Austrálií o MS 2006 v Německu bude chtít za každou cenu uspět. Mezi největší hvězdy Uruguaje patří Diego Forlán, který obléká dres španělského Villarealu a Álvaro Recoba z Interu Milán. Zbývajícími účastníky skupiny, kteří se budou chtít poprat o postup do čtvrtfinále je Peru a Bolívie.

Ve skupině B mohou týmy Chile, Ekvádoru a Mexika vyzvat obhájce trofeje z roku 2004 Brazílii. Brazilci sice největší hvězdu Ronaldinha nechali po náročné sezóně odpočívat, ale i tak budou disponovat silným kádrem a navíc méně známí hráči se budou chtít porvat o místo v základní sestavě v nadcházející kvalifikaci o mistrovství světa 2010. Mezi nejznámější brazilské fotbalisty, kteří se představí na letošní Copa América, tak patří Robinho, Gilberto Silva a Júlio Baptísta. Zajímavé bude také sledovat, jak si s turnajem poradí Mexičané, kteří ještě nedávno absolvovali Gold Cup, tedy mistrovství zemí CONCACAF, kde podlehli až ve finále domácímu výběru USA.

Copa América si zahraje i vítěz letošního Zlatého poháru (Gold Cup) Spojené státy americké, kterému budou za soupeře ve skupině C týmy Kolumbie, Paraguaje a největšího favorita na prvenství Argentiny. Posuďte sami, jména jako Riquelme, Tevez, Ayala, Heinze, Zanetti, Crespo, Messi a další, hovoří za vše. A navíc Argentinci mají další velkou motivaci, vždyť poslední prvenství na Copa América se datuje rokem 1993.

Papírově se tak zdá, že ze skupin B a C by měly postoupit do čtvrtfinále tři týmy a ze skupiny A jen dva. Ale vše může být nakonec jinak, to se ale rozhodne až na fotbalových trávnicích.


HISTORIE COPA AMÉRICA
1916 - Uruguay
1917 - Uruguay
1920 - Uruguay
1921 - Argentina
1922 - Brazílie
1923 - Uruguay
1924 - Uruguay
1925 - Argentina
1926 - Uruguay
1927 - Argentina
1929 - Argentina
1935 - Uruguay
1937 - Argentina
1939 - Peru
1941 - Argentina
1942 - Uruguay
1945 - Argentina
1946 - Argentina
1947 - Argentina
1949 - Brazílie
1953 - Paraguay
1955 - Argentina
1956 - Uruguay
1957 - Argentina
1959 - Argentina a Uruguay
1963 - Bolívie
1967 - Uruguay
1975 - Peru
1979 - Paraguay
1983 - Uruguay
1987 - Uruguay
1989 - Brazílie
1991 - Argentina
1993 - Argentina
1995 - Uruguay
1997 - Brazílie
1999 - Brazílie
2001 - Kolumbie
2004 - Brazílie


Autor: Marek Chromčák / Eurofotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
HOST*inzaghi

VČERA MI UTEKLA uRUGUAY a mohlo být 3000Kč...das ist schade...jinak finále Brazílie - Argentina.win

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

ovšem nechápu, proč je tu ten článek tak pozdě..

Reagovat
smazaný uživatel

škoda tých neskorých časov.

Reagovat
Shevchenko

Nepřehánějte, moc pěkný článek.

Reagovat
HOST*Kaká

Jo souhlas, ale ten článek na efotbal.cz se mi líbil ještě o něco víc

Reagovat
Marv

daji se nekde sledovat prime prenosy??

Reagovat
smazaný uživatel

Na sportitalia.

Reagovat
alegre

Nechci si hrát na 'opravovatele', od toho je tady yarda (nebo byl?), ale nedá mi to...

1) ... mistrovství jižní Ameriky: myslím si, že by se mělo psát Jižní Ameriky, protože je to název části kontinentu. A jelikož zde hrají také dva týmy ze severu, nebo-li ze Severní Ameriky, nejedná se opravdu již o Mistrovství Jižní Ameriky, ale o Copa América, česky Pohár Ameriky.

2) Do skupiny A byla nasazena pořádající Venezuela, pro které... (pro kterou, ne??)

3) ...se budou chtít porvat o základní sestavu.... : ..se budou chtít porvat o místo v základní sestavě....

4) Copa Américu... Cizí slova by se neměla skloňovat, je to opravdu Copa América, ať se jedná o jakýkoliv pád. A když ano, tahá to za uši, pak ne Copa Américu, ale Copu Américu (brrrr...). To samé platí také o následující zmínce o vítězi Golden Cup...

5) ...i vítěz letošního Gold Cupu Spojené státy americké, kterým budou za soupeře: ...podstatné jméno je vítěz, tedy kterému budou za soupeře...

6) Opakovat 2x v jedné větě slovo 'vše' (Ale vše může být nakonec jinak, vše..), není správné a dá se tomu vyhnout. Například.: Ale vše může být nakonec jinak, o tom se rozhodne až na fotbalových trávnících.

7) Uruguaje a Paraguaye...Tak buď česky (Paraguaje a Uruguaje), nebo respektovat oficiální názvy těchto zemí (…Paraguaye a Uruguaye)

8) První zápas začal přesně o půlnoci středoevropského letního času a tento článek byl uveřejněn v 18:59:56, tedy 17 hodin po jeho skončení... Výsledky prvních zápasů tedy zde již mohly (měly) být...

Tak se na mne Marku nezlob, pokračuj, Eurofotbal.cz je fajn, moc fajn, děláte to dobře. A Vy, kteří zase budete psát, že pravopis nikoho nezajímá, nezapomeňte, že novinář je jako učitel a měl by svou práci vykonávat na 100%. Profesionál jako amater!

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zas mám trošku jasněji v tom, kterým oblastem se při případném psaní vyhnout. Jižní Amerika je totiž, zdá se, bedlivě kontrolována.

A co ty, víš přece o tom, jak nám tvé články chybí...

Reagovat
alegre

Já na to psaní nemám tolik času jako dříve. Ale je tu ještě jedna věc. Za 'mých' časů se objevilo za měsíc tolik článků jako dnes za dva, tři dny. A to je tempo doslova pekelné! Ale uznej, dělají to kluci moc dobře, ne?!

Reagovat
smazaný uživatel

Však Tvůj by se jistě objevi lv rubruce "Eurofotbal Speciál", takže by jistě ani pod návalem dalších článků jen tak nezmizel.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za postřehy.

1.) Myslím, že by se opravdu mělo psát jižní s malým "j". Název kontinetu je pouze Amerika. Slovo jižní nám jen blíže určuje kontinent. Také nepíšeme Jižní Evropa, ale jižní Evropa. Týmy z CONCACAF tam jsou jen na pozvání. V roce 2004 tam hrála i Jihoafrická republika a také se to nejmenovalo Copa América and Africa. Původní myšlenku je mistrovství jižní Ameriky.

Z tím skloňování cizích jmen je to složitější. U hokeje také píšeme např. "v zápase Stanley Cupu..."

Jinak díky za opravy, příště nebudu spěchat a vše si po sobě přečtu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jižní Amerika je název kontinentu...

Reagovat
smazaný uživatel

Názvy kontinentů jsou: Evropa, Asie, Afrika, Austrálie, Amerika a Antarktida. Vždy se v zeměpisu učilo o 6 kontinentech.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom bych moc nediskutoval, protože to je sporné a nikdo v tom vlastně nemá jasno, ale "Jižní Amerika" je stoprocentně velké "J", býval oto hodně v testech a tak.

Jinak wikipedie:

Dvěma nejčastějšími neshodami v udávání počtu kontinentů jsou otázky, mají-li se Evropa a Asie počítat odděleně nebo dohromady jako Eurasie, a mají-li Severní a Jižní Amerika být považovány za dva kontinenty nebo za jediný. Několik geografů také navrhlo seskupit Evropu, Asii a Afriku do jediného kontinentu, Eurafrasie (v geopolitice se jí rovněž říká světový ostrov). Pro laiky se situace stává ještě více matoucí tím, že v případě Ameriky se paralelně požívá výrazů Latinská Amerika a zejména Střední Amerika, které sice označují jisté části Ameriky, ne však nějaký kontinent.

Rozdělení světa na 7 kontinentů se obvykle vyučuje v západní a střední Evropě a v Severní Americe, zatímco rozdělení na 6 kontinentů (spojená Eurasie) se také vyučuje v Severní Americe a dál ve východní Evropě a Jižní Americe či v Asii. Šest je také počet kontinentů používaných ve vědeckém prostředí.

Reagovat
smazaný uživatel

Sedm kontinentů: Afrika, Antarktida, Asie, Austrálie, Evropa, Severní Amerika a Jižní Amerika.

Šest kontinentů: Afrika, Antarktida, Austrálie, Eurasie, Severní Amerika a Jižní Amerika.

Šest kontinentů: Afrika, Amerika, Antarktida, Asie, Austrálie a Evropa.

Pět kontinentů: Eurasie, Afrika, Amerika, Austrálie, Antarktida

Reagovat
alegre

Vycházím z toho, jak se píše názvosloví v celé Latinské Americe, tedy v jazyce španělském. América Sur, América Norte, Centro América. Je asi nesmysl napsat střední Amerika, opravdu se jedná o Střední Ameriku. Tedy kontinent se jmenuje AMERIKA a dělí se na tři zeměpisné části, Severní, Střední a Jižní.

Reagovat
smazaný uživatel

Oprava: Tak ten JAR hrál v roce 2005 Gold Cup, ale v roce 1999 na Copa América hrálo Japonsko.

Reagovat
alegre

Co se týče skloňování, trvám na tom, že by se názvy psané v originálním jazyce neměly skloňovat. Něco jiného je napsat: 'Byl jsem na Kubě!' a 'Byl jsem na Cubě!' Tedy právě tak: Zápasy Golden Cup nebo Copa de Oro a ne Golden Cupu nebo Copy de Oro. V tomto případě je lepší psát o Zlatém poháru (Poháru?) a skloňovat podle českého pravopisu. Jinak mě moc a moc těší, jak jsi mou, možná až přehnanou kritiku přijal. Myslel jsem to upřímně! (ne jako Standa Gross!)

Reagovat
alegre

Ano, opravdu se tedy nejedná o Mistrovství Jižní Ameriky, ale o Copa América, tedy o Pohár Ameriky.

Reagovat
Shevchenko

Ale je to Jižní Amerika, USA i Mexiko jsou tam jako hosti. Stejně jak to bylo minule, kdy byli hosti Mexiko a myslím Panama nebo na Gold cupu Kolumbie a JAR.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Copa América pořádá konfederace CONMEBOL, což je organizace sdružující země jižní Ameriky. Tak jako UEFA pořádá EURO. USA a Mexiko tam jsou jen na pozvání, aby jich bylo 12.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím skloňováním souhlasím.

Reagovat
HOST*

Takhle už jsem se dlouho nezatlemil

Reagovat
alegre

Sem tu snad někomu k smíchu????

Reagovat
HOST*

Může mi nekdo říct proč v roce 1959 vyhrála Arg. a Uru? Já ještě lítal tátovi v pytlíku

Reagovat
alegre

V roce 1959 se jednalo o dva turnaje, v organizaci (Confederación Sudamericana) existoval hroznej binec a tak se hrálo nejdříve v Argentině a později turnaj jménem EXTRA v Ekuadoru.

Reagovat
HOST*Jiří Štádler

Čau kluci, vážne docela hukot, tahle diskuze..

Tomuhle tak trošku rozumim, je to moje specializace, takže.. Pár mých postřehů: Jižní Amerika se píše opravdu s velkým 'J', stejně tak Copa América = mistrovství JIŽNÍ AMERIKY, žádné mistrovství AMERIKY. USA a Mexiko byli na turnaj pozváni jako dva zástupci zóny CONCACAF.

Jinak víceméně souhlasím s tím, co zde napsal alegre, téměř ve všem má pravdu. Myslím si, že je celkem jedno, jestli použijete tvar česky (Uruguaje) nebo jinak (Paraguaye), ale měli byste používat jeden tvar (osobně preferuji spíše první jmenovaný).

Jinak myslim, že eurofotbal je vcelku good web, sám si zde čtu hodně zajímavostí, takže jen tak dál

Btw. je tu ještě někdo, kdo se specializuje na jihoamerický fotbal? Sám jsem se totiž zatím s nikým takovým nesetkal, bohužel.. Navíc myslím, že je to škoda Zatim zdar a viva Argentina!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele