STARTUJE AFRICKÝ POHÁR NÁRODŮ 2006

19.01.2006, 22:03
Aktuality
V pátek 20. ledna začíná již pětadvacátý šampionát afrického kontinentu, který tentokrát hostí Egypt. Finálového turnaje se účastní šestnáct týmů, které se na letošní Africký pohár národů probojovaly díky výsledkům v kvalifikaci o mistrovství světa 2006.

Všech šestnáct týmů je rozděleno do čtyř čtyřčlenných skupin, ze kterých pak postupují vždy dva nejlepší do čtvrtfinále. Dále se už pokračuje vyřazovacím systém a dva nejúspěšnější týmy se utkají 10. února v 17 hodin na International Stadium v Káhiře ve finálovém utkání.

Skupinu A tvoří domácí reprezentace Egypta a dále Libye, Maroko a Pobřeží Slonoviny. Mimo Libyi může postoupit kdokoliv. Pobřeží Slonoviny se poprvé kvalifikovalo na světový šampionát a za úspěchem je potáhne kanonýr Chelsea Didier Drogba. Egypt se zase bude moci spolehnout na podporu domácího publika a Maroko je finalistou z posledního afrického šampionátu, kdy v roce 2004 podlehlo ve finále Tunisku 1:2.

Ve skupině B je největším favoritem Kamerun, který bude chtít tolik odčinit výpadek v kvalifikaci o MS 2006. Na záda mu budou ale velmi silně dýchat dva týmy, které se narozdíl od kamerunských lvů na šampionát do Německa kvalifikovaly, a to Togo a Angola. Čtvrtým do party je tady výběr Demokratické republiky Kongo (bývalý Zair).

Skupina C je asi nejméně nabitá. Je zde sice obhájce titulu z Tuniska a pořadatel MS 2010 Jihoafrická republika, ale Guinea a Zambie budou nejspíše hrát až druhé housle, můžou jen překvapit.

Skupina D bude asi nejsledovanější u nás. Postupně s Nigérií, Senegalem a Zimbabwe se zde utká Ghana, která je jedním ze soupeřů české fotbalové reprezentace na letošním světovém šampionátu v Německu. Ovšem největší hvězda Ghany Michael Essien bude svému týmu pro zranění chybět.

Hledat jasného favorita turnaje ani není možné, protože adeptů na krále černého kontinentu je hned několik. Ale ať už bude 10. února vítěznou trofej nad hlavu zvedat Kamerun, Nigérie, Senegal, Tunisko, Jihoafrická republika, Angola, Egypt, Pobřeží Slonoviny anebo někdo úplně jiný, jedno je přece jisté. Všichni fanoušci na celém světě se mohou těšit na krásnou podívanou, plnou technických a útočných akcí, které potěší nejedno oko diváka.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (29)

Přidat komentář
Mustafa

Podival bych se podival, ale kde???Na CT2 asi ne.

Reagovat
Jarek252

Všechny zápasy bude vysílát EuroSport a Eurosport 2.

Reagovat
Jarek252

Jinak celý turnaj vyhraje Nigérie, teda podle mě

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych,spíš podle mě Egypt, ale to je tak otevřený že snad ani nelze tipovat...tolik kvalitních týmů, že jen velmi těžce hádat...každopádně všechny mají velice útočnou a bojovnou strategii...bojím se ghany na MS, ale my máme docela vyrovnaný tým a měli bychom je podle "předpokladů" porazit...každopádně afr.pohár národů velice kvalitní podívaná, nenechám si ujít!!!!

Reagovat
Shevchenko

Hodně mě potěšila nová sekce! Kdo, kam, za kolik?

Reagovat
HOST*

Vyhraje POBREZI SLONOVINY. Myslim, ze maji v soucasnosti moooooc silny tym a ze i na MS hodne zamichaji kartama ve skupine smrti.

Reagovat
Jarek252

Na Africkém poháru národů mohou udělat dobrý výsledek, ale na MS 2006 skončí ve skupině poslední. Toť můj tip

Reagovat
HOST*

Jo, to je celkem pravdepodobny pri te konkurenci ve skupine. Ale nedivil bych se, kdyby psotoupili. Videl jsem je v pripravnych zapasech a vazne hrali docela kvalitni fotbalek. Jsem na ne zvedavy na Africkem poharu...........

Reagovat
Jarek252

Já je viděl loni v třech zápasech (Pobřeží slonoviny - Egypt 2:0, Francie - Pobřeží slonoviny 3:0 a Pobřeží slonoviny - Kamerun 2:3),dvakrát prohráli, hlavně ta obraná fáze vázla, brankář taky nepodržel. Na minulém Africkém poháru národů taky nebyli...

Reagovat
HOST*

Ja videl, jak remizovali s Italii a porazili Egypt. Udeleli na me dobry dojem. Proti Francii jsem cetl, ze si taky vytvorili celkem dost sanci... Uvidime.

Reagovat
HOST*dany

Vyhraje to Nigérie,bacha na ně

Reagovat
HOST*

POBREZI SLONOVINY

Reagovat
smazaný uživatel

Držím Pobrežiu Slonoviny lebo tam hraje môj obľúbený útočník. Inak na súpiske majú hráčov zo samých kvalitných eurotímov

Reagovat
Xavi

Tradičně fandím Camerunu, taky je mi sympatické Maroko a Senegal. Zvědavý jsem na Angolu. Ale je tam spousta vyrovnaných týmů.

Reagovat
smazaný uživatel

A ešte Togo je ževraj výborné. Hlavne by to mali pozerať európania, čo idú na MS, aby ich zase nepodceňovali.

Reagovat
Shevchenko

Vyhraje GHANA!

Reagovat
HOST*Marco

Asi největším favoritem je Nigérie.Mě osobně zajímá jak si povede Ghana bez Essiena a Tunisko.Černým koňem soutěže je podle mě

podceňovaný Senegal.

Reagovat
HOST*jampadampa

Hlavím favoritem je podle mě Nigerie - viz. jejich sestava bez debat super tým. Druhým hlavním favoritem je Pobřeží slon. Malé šance na vítězství davám ještě Ghaně a Kamerunu. Ostatním mužstvům nevěřím, že jsou schopny turnaj vyhrát.

Reagovat
Xavi

Třeba obhájce Tunisko?

Reagovat
Jarek252

Nigérie má jednoho z nejlepších brankářu Afrického kontinentu spolu s Kameruncem Idrissem Kamenim. Vincent Enyeama je sice menší postavy, ale kompenzuje to mrštností a dobrým výskokem. Možná si vzpomenete na zápas MS 2002 Nigérie - Anglie, tam chytil několik šancí a výrazně tak přispěl k remíze 0:0 a prvnímu bodu Nigérie na turnaji.

Reagovat
HOST*Marco

Ano.Nigérie má na šampionátu výborný tým a je hlavním aspirantem na vítězství. Senegalci by se mohli prát o postup

ze skupiny,protože nemají špatný tým a když si vzpomeneme na MS 2002 v Koreji a Japonsku kde Senegalci překvapil svou houževnatostí a bojovností.SENEGAL!!!!!

Reagovat
lojzah

Pozor na Egypt, dnes hrál docela dobře! Ovšem Libye byla slaboučká. Že by jim chyběl mladý Kadáfí?

Reagovat
Jarek252

no to asi ne. Slyšel jsem, že neudělá ani pět nožiček za sebou

Reagovat
HOST*

To jsem nemyslel vážně

Reagovat
Jarek252

to jsem pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Já to vidim na finále Ghana-Kamerun.... A větší favorit je pro mě Ghana

Reagovat
smazaný uživatel

go! TOGO

Reagovat
HOST*

Vyhraje Nigerie

Reagovat
smazaný uživatel

Kamerun jasně maj Eto'a a spoustu kvalitních hraču neni co řešit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele