Stadion by musel mít dvojnásobnou kapacitu. O lístky zdarma byl v Düsseldorfu zájem

22.10.2023, 13:00
Aktuality

Šlágr druhé německé bundesligy mezi fotbalisty Fortuny Düsseldorf a Kaiserslauternu přitáhl do hlediště 52.000 lidí, kteří nemuseli za vstupenku zaplatit ani cent. Sobotní zápas byl prvním testem projektu "Fortuna pro všechny", v jehož rámci chce tradiční klub nabízet na vybrané domácí zápasy volný vstup a změnit tak přístup fanoušků ke klubu.

Vedení Fortuny, která naposledy získala trofej v roce 1980, se chce pomocí revolučního kroku propojit s fanouškovskou komunitou a přitáhnout novou generaci příznivců. Klub nevylučuje, že v budoucnu bude vstup zadarmo na všechny jeho domácí zápasy.

Pro přitažení pozornosti nemohlo sobotní utkání dopadnout lépe. Domácí tým sice prohrával už po půlhodině 0:3, ale podařil se mu málo vídaný obrat na 4:3.

Na druhou stranu se však duel mezi bývalými německými mistry málem nedohrál. Při oslavách třetího vstřeleného gólu Kaiserslauternu trefila jednoho z hostujících hráčů do hlavy plastová lahev hozená z hlediště a rozhodčí podle agentury SID zvažoval předčasné ukončení zápasu.

Utkání pokračovalo a skončilo velkou radostí domácích, kteří po závěrečném hvizdu slavili, jako kdyby získali trofej. "Byla tu mimořádná atmosféra a s tou výhrou to bylo něco neuvěřitelného," řekl k náladě na stadionu obránce Fortuny Jamil Siebert. Duel nicméně může mít dohru u zeleného stolu, neboť zástupci Kaiserslauternu uvedli, že uvažují o podání protestu.

Šéf Fortuny Alexander Jobst v týdnu novinářům řekl, že kvůli vstupenkám zdarma přijde klub až o 500.000 eur (12,3 milionu korun). Věří však, že se peníze vrátí díky zájmu sponzorů, kteří budou chtít mít na plném stadionu svou reklamu.

"Věříme tomu a také jsme to dnes společně s našimi fanoušky a členy ukázali, že hodnota fotbalového stadionu je plný stadion s úžasným zážitkem. To je hodnota pro vysílatele, pro sponzory a především pro fanoušky. Zažít atmosféru na plném stadionu je něco jedinečného," uvedl Jobst. Dodal, že klub před utkáním obdržel 120.000 žádostí o lístky.

Fortuna o fanoušky nouzi nemá, v minulém ročníku měla v druhé lize průměrnou návštěvnost téměř 30 tisíc. Dny, kdy klub patřil do špičky, jsou však dávno pryč a v aréně poblíž letiště jsou často tisíce prázdných míst.

Podle Jobsta musel 128 let starý klub "mít odvahu vyzkoušet něco nového" kvůli finančním dopadům pandemie koronaviru. Naposledy Fortuna hrála v lukrativní první bundeslize právě v "covidové" sezoně 2019/20, kterou při protipandemických opatřeních končila před prázdným hledištěm.

Sobotní duel byl první ze tří zápasů s volným vstupem, které v této sezoně v Düsseldorfu plánují. V dalším utkání může otestovat loajalitu fanoušků lednový mráz.

Jobst uvedl, že na konci ročníku klub posoudí, jaký efekt tři zápasy zdarma měly, a poté rozhodne, kolik jich nabídne v následujícím ročníku. V té době se bude možná Fortuna moci připravovat na sezonu mezi elitou, aktuálně tým dělí dva body od prvního místa v tabulce.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
Rudnevs

Určite to pomohlo veľmi. Na to, že ten veľký štadión býval na niektoré druholigové zápasy poloprádzny, tam teraz fanúšikovia vytvorili atmosféru ako sviňa. Bohužiaľ aj s tým hodom fľaše Fortune vyhrali zápas.

Reagovat
DidusIneptus

To je moc chválihodný počin který by mohl inspirovat i další kluby. A proto mi bylo hodně divný kde se tolik diváků v D'dorfu vzalo. Protože zájem o Fortunu v tomhle městě příliš velký nikdy nebyl. Vím, že se o tom dřív psalo, že Fortuna chce vyzkoušet vstup pro diváky zadarmo...

Reagovat
tofupust

Jasne, zajem nebyl. Pres tricet prumerna navsteva, ale to je pro pana zanedbatelna cifra. Vyznas se.

Reagovat
DidusIneptus

Diváci nakonec odcházeli spokojení, neboť rychle prohrávali domácí 0:3 a pak domácí z cista jasna rychle zápas otočili na 4:3 a hosté jen čubrněli. Nevyplácí se za stavu 3:0 přestat hrát. V 2005 ve finále LM Liverpool taky po poločase prohrával s Milánem 0:3 , já se na to díval, po poločase jsem to vzteky vzdal a šel do postele... Ráno ve všech novinách stálo: FC Liverpool vyhrál Ligu mistrů!

Reagovat
DidusIneptus

Baroš a Šmicer by mohli vyprávět.

Reagovat
tofupust

Dneska ti to najelo poradne. To je pak supernedele, co? Mnamka primo od varice.

Reagovat
Kepy_FCB

Komunisti Dízldorf

Reagovat
bobis21

To že mají jiný business plán z nich fakt nedělá komunisty.

Jejich argument je, že když budou mít větší návštěvnost a klub bude obecně sledovanější, vydělají více na sponzoringu a dalších prodejích merche a na stadionu, než kolik bude ztráta příjmů z prodeje lístků. To fakt nemá s komunismem nic společného

Reagovat
Kepy_FCB

Ne. Až zavedou vstupné vrátí je to tam kde byli

Reagovat
bobis21

No oni to mají v plánu do budoucna udělat na trvalo, tohle bylo jen zkušební kolo.

Reagovat
pobody's nerfect

Zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdyby bylo vstupné dobrovolné do nějaké kasičky. Jestli by na tom nakonec nebyli plus mínus nastejno

Reagovat
tofupust

Dobre by take bylo, vybirat dobrovolne vstupne ex-post, po zapase. Podle toho, jak se zahraje.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kepy_FCB

Na Baníku před lety bylo dobrovolné vstupné na jeden zápas a průměr kolik jeden divák dál byl velmi velmi nízký - něco málo přes 10 Kč

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Lemond Laws

A vedení společnosti Fortuna v CZ mají marketing zadarmo i v Dojčlandu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele