SPORTEM KE ZDRAVÍ ?!

15.12.2004, 20:42
Aktuality
Serginho, Miklós Fehér, Marc-Vivien Foe. Brazilec, Maďar a Kamerunec. Tři fotbalisté ze tří zemí, různých postů i klubů. Spojuje je jediná věc a to ta, že své vášni nazývané fotbal věnovali život.

Během posledních let se v profesionálním fotbale začínají množit smrtelné případy. U všech tří jmenovaných fotbalistů došlo ke kolapsu během utkání a i přes zahájení oživovacích pokusů na místě musel později lékař konstatovat smrt způsobenou selháním srdce.

Ve fotbale jsou případy úmrtí způsobené hrou velmi řídké. Historie pamatuje několik případů, kdy hráč podlehl zranění hlavy po hlavičkovém souboji, nebo brankářovo srdce nevydrželo ránu způsobenou míčem. Nicméně, jde opravdu o výjimky.

Smrt fotbalistů na srdeční zástavu bez zjevné příčiny je ale jiná. Dá se definovat jako působení hry? Není třeba možné, že se moderní fotbal stal natolik fyzicky náročným, že lidský organismus už balancuje na samé hranici provozuschopnosti? Hra se během posledních několika desítek let opravdu zrychlila. Přibylo osobních soubojů a od hráčů se vyžaduje vyšší nasazení. Je ovšem nutné přiznat, že fotbal jako takový se změnil i jinak. Je hodně sledovaný po celém světě a točí se v něm velké peníze. Hráči někdy hrají, i když ví, že tím riskují své zdraví. A je už jedno, jestli to dělají pro peníze, nebo prostě proto, že nechtějí zklamat miliony fanoušků, kteří je sledují po celém světě. To byl třeba i případ Marca Viviena Foea.

Záložník kamerunské reprezentace totiž v semifinále Poháru FIFA ve druhé půli už vůbec neměl být na hřišti. Trenér Winfried Schafer ho chtěl střídat, ale hráč odmítl. Hrálo se totiž v Lyonu, na stadiónu, kde Foe dlouho působil. Později se ukázalo, že kvůli touze hrát dokonce pár dní před zápasem přechodil úplavici.

Miklós Fehér, hráč Benfiky Lisabon, zkolaboval v závěru zápasu v Guimaraesi. Útočník sice nenastupoval od začátku zápasu, ale motivace ukázat dobrým výkonem trenérovi, že do základní jedenáctky patří, byla veliká. Když jeho spoluhráč Fernando vstřelil gól, slavil Fehér branku natolik bouřlivě, že od sudího Olegaria Benquerenca obdržel žlutou kartu. Ve chvíli, kdy ji uviděl se jen usmál a poté se sesunul k zemi. Tento záběr obletěl celý svět. Později se při pitvě prokázalo, že hráč trpěl vrozenou srdeční vadou, která nemohla být při pravidelných prohlídkách odhalena.

Největším varováním pro fotbalový svět bylo úmrtí Serginha, hráče klubu Sao Caetano. Ten zkolaboval 27. října 2004 v zápase se Sao Paulem. Jeho úmrtí mělo i disciplinární dohru pro klub i trenéra a lékaře klubu, protože policie odhalila, že věděli o tom, že hráč trpí srdeční arytmií. Přesto, že byl varován, že každým příštím zápasem riskuje život, nastupoval i nadále. Důvod, proč hráč i přes toto riziko nastupoval k dalším zápasům, je neznámý...

Dvojnásobný mistr světa Brazilec Mario Zagallo v nedávném rozhovoru prohlásil, že fotbalový zápas by neměl trvat devadesát, ale sto dvacet minut. "Když nemůžeme zvětšit hřiště, tak prodlužme hru," tvrdí. Prý se obránci více unaví a útočníci budou mít více prostoru pro hru. "Bude více prostoru na hru a my uvidíme více fotbalu," prohlásil dále Zagallo. Naštěstí FIFA v nejbližší době nechystá žádné úpravy pravidel, které by směřovaly tímto směrem. Je možné, že seznam mrtvých fotbalistů by pak byl daleko delší...

Autor: Petr Kozlíček

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super článek, je to fakt hrozné, jak takhle hráči umírají na trávníku.

Reagovat
smazaný uživatel

musím s tebou souhlasit a dodat, že můžeme jen doufat, aby se to už neopakovalo

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

je to smutne ale v kazdom sporte ide o zivot...

Reagovat
HOST*

myslíte,že v ČR se to nikdy nestane?S takovou oddaností našich fotbalistů,kteří dřou až do "mrtva" to nebude trvat dlouho a něco podobného se stane i tady..... Lituju rodiny a přátele všech fotbalistů a nejen kvůli riziku,které denně se strachem podstupují,že se domů už nevrátí......:-(

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejstrašbější je to, že třeba Serginho riskoval vážně vědomě. At už chtěl nebo ne. A to je to děsný. Fotbal se nám dostává prostě někam jinam....

Reagovat
smazaný uživatel

Chápem, že je to strašné ale ľudia umierajú denno denne. V niektorých profesiách (aj mladí ľudia) nasadzujú život kadždý deň. Títo si vybrali futbal - rozhodli sa slobodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutní souhlas, že si to vybrali dobrovolně, ale nebral bych to tak samozřejmě, že umírají fotbalisté. Takový hasič jde do práce s tím, že by se mohl dostat do situace, kdy bude muset nasadit život za někoho jiného. Vždyť je od toho i placený. Ale fotbalisti nejsou placení od toho, aby na hřišti umírali. Nehledě na to, že ty úmrtí byly způsobené částečně vyčerpáním a taky dopingem. A to je ta krize. mělo by to skončit, ale jsem přesvědčen, že budou úmrtí pokračovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejmé to určite nie je, veď v minulosti sa "na futbal" neumieralo, ale dnes je to o peniazoch a s tým nikto nič neurobí. Futbalisti sú nútení podávať nadľudské výkony, čo sa bohužial prejavuje aj takto. Preto mi je na zvracanie z "futbalisov" ako Rivaldo, ktorí hrajú futbal iba pre peniaze. Úcta patrí hráčom ako Asamoah, ktorý do každého zápasu nastupujú s rizikom, ale pre lásku k futbalu sú ochotní ho podstupovať. Potom aj keď je to nefair, musia brať následky na vlastnú zodpovednosť. Je to smutné ale je to tak. P.S.: konečne niekto kto má rád bayern - aspoň dúfam (fcb - bayern, nie?)

Reagovat
exmafie

Tak teď ti zkazím radost,páč fcb je FC Barcelona (nebo FC Baník??? )...Jinak mě Bayern nevadí,proti Valencii jsem mu fandil...

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ale fcb je FC Barcelona. Jinak v Česku faním Spartě. Ale jinak Bayern má letos opravdu fantastický tým a kdyby se dostal v CHL daleko nebo ji i vyhrál, tak mě to vůbec nepřekvapí. Bayern má jen jednu slabinu a tou je Kahn, až ji odstraní, mohl by být z Bayernu ještě obávanější tým než teď.

PS: jen pro představu: v Anglii je mi nejbližší ManU, obdivuju Wengera za to, jak vybudoval Arsenal a teď usím přát i Chelsea, protože tam hraje Čech. V Itálii mám nejradši Juventus (taky proto, že tam hraje Pavel), ale je mi na zvracení, když vím, jak juve pomáhají rozhodčí. Dále mám rád Inter, ten od té doby, co z něj přestoupil Ronaldo (Inter Ronalda platil i když byl zraněnej, nevysral se na něj a Ronaldo, sotva co se uzdravil, tak se na milej Inter vybodl, hnus hnus; a taky proto, že má Inter Adriana - ten je skvělej), jako skvělí klub považuu ACM (ikdyž po tom, co jsem si tady přečet od jeho fanoušků, tak ho začínám dost nenávidět), ve Francii mám jasno - PSG, tomu jsem fandil snad už od mala (jako Barce ), líbí se mi skvělá propracovaná práce v Lyonu - fakt klobouk dolů. V Německu jsem vždycky nejvíc fandil Bayernu a nejvíc jsem nesnášel Dortmund. Borussii jsem začal přát až od doby, kdy do n přestoupil Berger a posléze i Rosa a Dino. V Holandsku mi byl vždycky nejbližší Ajax. Jeho práce s talenty je nejlepší na světě (jako v Nantes, Arsenalu, Sportingu Lisabon a Lecce). Na Slovensku jsem fandil (a vlastně jim fandím i teď ať se s těch sraček vyhrabou) Košicím. Ty to super rozjely a vypadalo to, že utvoří perfektní mančaft. No ukázalo se, že na Slovensku není tolik financí k vybudování evropského týmu), dále v Řecku Panathinaikos, v Turecku Fenerbahce, v Portugalsku Benfice atd. Už tak je to moc dlouhé. Tyto všechny týmy mám rád. Ale není to nic proti tomu, jak miluju Barcu. Fandím jí od začátku devadesátých let (to mě bylo asi 10 a nepřestanu jí fandit nikdy)

Barca forever

Reagovat
smazaný uživatel

No čo už?! Musím sa zmieriť s tým, že bayern nie je príliš obľúbený. Ja mu držím asi od skončenia eura 96 (nič proti Česku - Poborský a spol. podali skvelý výkon). Kahn by už mal fakt pomýšľať na odchod. Ide to s ním dole vodou ako to bolo aj s bayernom po odchode Matthausa a Effenberga - neboli bohvie ako elegantný (čo sa týka hry) ale tým organizovali perfektne. Teraz Bayern pomali nadobúda správny smer, ale tento rok z toho ešte asi nič nebude. O tom je však predčasné rozprávať - majú nevyspytatelný tým. Čo sa týka ostatných líg - Eng.: Liverpool - aj keď španielske !"posily" (hlavne Luis Garcia a Josemi) sa mi nepozdávajú Baros to udrzí nad vodou. Ita: Jednoznačne inter - adriano a s ním inter majú budúcnosť. Ronaldo je obyčajný pokrytec. Juventus sa mi hrozne znechutil hlavne po výkonoch v LM (Nedved je ich spasitel). Esp: Teraz asi tiež Barca - Real neznášam (kúpia každého koho vidia) -to je skôr divadlo ako tým. O ostatných ligách sa mi už nechce písať... A vôbec sa ti čudujem, že na Slovensku máš obľúbený tým . Čo sa týka CZ, kedže dedo je z Plzne, tak v cz mám príbuzných, ktorí však bívajú v Havírove - najbližšie je Baník . A s ním som zažil asi môj najlepší zápas baník 1:3 slavia (ak sa nemýlim tak štadión je na Bazaloch?). To tam ešte hral Baroš. Bohužial to je najviac čo som zo sveta fotbalu zažil live.

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám opravdu oblíbený tým i na Slovensku. nevím, proč, ale Košice jsem měl rád už v dobách, kdy postoupili do první ligy - myslím v roce 93 (jistej si nejsem). není to tak, že bych seděl doma u netu a držel palce, a´t košice vyhrají. Ale když se podívám na výsledky a vidím, že Košice vyhrály, tak mě to potěší. Ohledně toho Baníku - jako sparťan musím přiznat, že se jim loňská sezona nadmíru podařila, o to větší je pro ně zklamání z té letošní, kdy se vrátili na místa, kam asi patří.

Barca a Sparta forever

Reagovat
HOST*yarda

Hm, pěkné vyznání... Na Slovensku fandím po jisté remíze Gumárnám Púchov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*já

Pokud hráči nastupují. i když jsou si vědomi nebezpečí tak je to sice smutný, ale věděli o tom a risk se jim nevyplatil. Závodníky taky nikdo nasednout do formule nenutí, riskují buď pro peníze, nebo proto, že mají ten sport rádi. Ale opravdu mi zůstává rozum stát nad tím, co řekl Zagallo. Je normální? V době, kdy se diskutuje o snížení počtu zápasů a ví se o tom, že těch zápasů je fakt moc (hlavně ze známých států v Anglii, například druhá anglická liga má 24 týmů = 46 kol (!!!!) , pak se hraje ještě Play-off, Ligový pohár, Anglický pohár - v něm když je remíza, tak se celý zápas opakuje a také nektěří hrají za mládežnické výbery) a pak někod řekne takovou pí...inu

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,je to evidentne clovek, kteremu fotbalove lehce ujel vlak...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele