Spor století: Pelé nebo Maradona?

16.03.2008, 13:06
Názory a komentáře
Snad nikdy v celé dlouhé historii fotbalu se svět nerozdělil na dva tábory nesmiřitelných zastánců a odpůrců, jako je tomu v tomto případě. Když Pelé pověsil kopačky na hřebík, nikdo nediskutoval. Všichni svorně tvrdili, že odešel Král fotbalu. Když se ale objevil Maradona, jistota vzala za své. Pamětníci, stejně tak ti z nejmladší generace. Ti, kteří je viděli hrát na vlastní oči, právě tak jako ti, kteří o nich jen četli. Pelé? Maradona?

Pravda, fanoušci muziky se přou, zda byli lepší Beatles nebo Roling Stones. Ti, kteří fandí basketbalu, hledají odpověď na otázku: Magic Johnson nebo Michael Jordan? Ale FIFA má vetší členskou základnu než samotná OSN a snad právě proto se na celém světě debatuje na téma Pelé - Maradona. Jasná odpověď na tuto otázku ale pravděpodobně neexistuje. Vezměme to pěkně od...

Pánové, představte se

Jméno: Edson Arantes do Nascimento. Narozen 23. října 1940 v Três Corações, Minas Gerais, Brazílie. Výška 170 cm. Povolání fotbalista - útočník. Přezdívky: Pelé, O Rei (král), Preto por ele (černá perla), Dico, Gasolina.

Nejlepší léta svého fotbalového života prožil v Santos FC, kde debutoval 7. září 1956, tedy v necelých 16 letech. A hned v prvním utkání dal gól. V tomto klubu vlastně hrál celou svou fotbalovou kariéru. Téměř celou... Ze Santosu odešel až po 19 letech. V roce 1975 se stal hráčem klubu Cosmos z New Yorku, který hrál tehdejší North American Soccer League.

Jméno: Diego Armando Maradona. Narozen 30. října 1960 v Lanús, Provincia de Buenos Aires, Argentina. Výška 166 cm. Povolání: fotbalista - ofenzivní záložník. Přezdívky: El Diez (deset), Pelusa (chlupatec, vlasatec), El Pibe de Oro (zlatý kluk), Barrilete Cósmico (kosmický drak), Maradó, D10S.

Hrál za 6 klubů, v Argentině to byly Argentinos Juniors, v jehož dresu 20. října 1976 nastoupil poprvé v Primera División Argentina, Boca Juniors, kam přestoupil v roce 1981 a kde se také, po dvouletém působení, v roce 1997 s fotbalem rozloučil. V sezóně 1994/95 sehrál ještě 5 utkání za Newell's Old Boys. V Evropě hrál celkem 11 let a to za Barcelonu, Neapol a Sevillu.

Medaile a trofeje

Pelé: hrál na 4 MS (1958-1970), získal 3 tituly mistra světa (1958, 1962, 1970), 2x vyhrál Copa Libertadores, 2x Interkontinentalni pohár. Dále, na mezinárodním poli, vyhrál Pohár vítězů Jihoamerických pohárů a Interkontinentální pohár vítězů pohárů. Celkem 20x zdvihl nad hlavu poháry za vítězství v různých ligových nebo pohárových soutěžích v rodné Brazílii. Jednalo se o Mistrovství Paulista, Turnaj Rio - Sao Paolo, Brazilský pohár a Stříbrný pohár. Jedenadvacátý titul získal v USA, za vítězství v NASL.

Maradona: hrál na 4 MS (1982-1994), mistrem světa se stal v roce 1986, stříbrné medaile Argentina získala o 4 roky později. V dresu národního týmu vybojoval zlaté medaile na MS 1979 juniorů a v roce 1993 v Poháru Artemia Franchiho. Na klubové úrovni se pyšní následujícími tituly: Metropolitano v dresu Boca Juniors, Copa del Rey, Španělský superpohár a Ligový pohár s Barcelonou. V Neapoli pak přidal dva tituly mistra Itálie (Scudetto) a Italský pohár i Superpohár.

Ocenění a statistiky

Pelé: Počet utkání: 1 366, vstřelil v nich 1 282 gólů. 21. listopadu 1964 se hrálo utkání Santos FC - Botafogo de Ribeirão Preto (11:0) a Pelé dal 8 branek. V dresu národního týmu Brazílie sehrál 115 zápasů, z toho 92 oficiálních, dal 103 gólů. Byl nejmladším střelcem Mistrovství Paulista, v roce 1957 mu bylo 17 let. Je rovněž nejmladším mistrem světa, v době konání MS 1958 mu do 18 narozenin chyběly 4 měsíce. Právě tak je nejmladším držitelem dvou titulů mistra světa, v Chile 1962 mu bylo necelých 22 let. Za jedinou sezónu, 1959, dal 127 gólů. V profesionálním fotbale počet gólů, které vstřelil, 1 199, nemá obdoby. V roce 1975 se jeho přestup stal senzací, Cosmos za něj zaplatil na tehdejší dobu rekordní částku 7 miliónů dolarů.

Maradona: Za oněch 6 klubů sehrál 588 utkání a dal v nich 312 branek. Národní tým Argentiny: 90 utkání, 34 branek. Vypsat všechna jeho nej..., jubilejní góly a zápasy, odměny, medaile a trofeje, je na samostatný článek. A tak jen výběr z nich: Nejlepším střelcem se stal v Campeonato metropolitano v letech 1978 - 1980, v Campeonato argentino 1979 a 1980. Byl vyhlášen nejlepším hráčem MS juniorů hraném v roce 1979 v Japonsku.

V letech 1979 - 1986 byl vyhlášen celkem 10x nejlepším sportovcem nebo fotbalistou Argentiny. V anketě deníku El Mundo, Caracas, Venezuela, byl 6x vyhlášen nejlepším fotbalistou Ameriky. FIFA mu za MS1986 odevzdala Zlatý míč, skončil na 2. místě v tabulce střelců. Byl nejlepším střelcem italské ligy a Poháru. Hráčem roku podle World Soccer Magazine, nejlepším fotbalistou Argentiny všech dob, France Football mu odevzdal čestný Zlatý míč, stal se autorem nejhezčího gólu historie fotbalu, atd., atd. Těžko spočítat všechna ocenění, ale bylo jich 52, tedy minimálně...

Tak kdo byl lepší?

FIFA je jmenovala Hráčem století. Oba. Jak šalamounské řešení, ale spravedlivé? Když Pelé vystupoval z letadla na římském letišti Fiumicino, prohlásil: "Nezajímám se příliš o to, zda budu jmenován Hráčem století. Já již jeden titul mám. Nikdo jiný ho nemůže získat! Jsem O Rei!" Skromnost sama, že?

Italská televize (RAI) vyhlásila anketu s jedinou otázkou: Pelé nebo Maradona? Po 45 minutách byla ukončena, počítačový systém to nevydržel. Téměř 75% volajících jmenovalo Maradonu... Ale Michel Platini to viděl jinak. Sledoval na Olympijském stadiónu Batistutu a Tottiho a jen tak přes rameno prohodil: "Nebude překvapení. Vyhraje Pelé!"

Když vyšlo najevo rozhodnutí FIFA, snad nikdo nebyl spokojen. Maradona nedokázal pochopit, proč nevyhrál on, když 80% internetových hlasů neslo jeho jméno. Pelé zase nechápal, jak mohli jmenovat také někoho jiného než právě jeho. Samotné vedení FIFA také nezářilo spokojeností. Chtělo mít na pódiu jen Pelého. A příznivci fotbalu se cítili oklamáni nejvíce. Jejich hlas byl brán vážně jen napůl.

Také se říká, že...

Pelé sice získal 3 tituly mistra světa, ale zejména na MS 1962 a 1966 toho moc nenahrál. A na tom památném v roce 1970 by prý Brazílie s Tostaem, Rivelinem, Gersonem a Jairzinhem vyhrála i bez něj. Na druhou stranu všichni uznávají, že Argentina bez Maradony by na MS 1986, jaká náhoda, hraném rovněž v Mexiku, vypadla dávno před finálovým zápasem.

Někdo tvrdí, že Maradona zklamal především jako člověk. Ale my zde přeci měříme fotbalové kvality, ne? Jeho ruka proti Anglii? Chachacha, jižní krev, ať americká nebo evropská, je prostě taková a nebude jiná. V této části světa se považuje podobné oklamání rozhodčího za důkaz velikostí fotbalisty!

Co o nich říkají jiní...

The Sunday Times
: "Víte jak se píše anglicky Pelé? G-O-D! A na 4 písmena? G-O-O-D!

Tarcisio Burgnich, obránce Itálie na MS 1970: "Před zápasem jsem si snad 100x opakoval, že Pelé je jen člověk z masa a kostí, tak jako já! Během utkání jsem poznal, jak strašně jsem se mýlil!"

Fidel Castro, bývalý prezident Kuby: "Maradona je Che Guevara světového fotbalu!"

Víctor Hugo Morales, televizní komentátor: "A tady běží Maradona. Dva se ho snaží obrat o míč, Maradona ho má ale přikovaný ke kopačce. Génius světového fotbalu se řítí po pravé straně, může přihrát Burruchagovi, ale ne, pořád Maradona, stále Maradona. Génius, génius, génius! Ta, ta, ta, ta, ta! Góóól! Góóól! Chce se mi plakat! Pane Bože! At žije fotbal! Golaaazo! Diegooo! Maradonaaa! Omlouvám se, pro slzy nevidím. Maradona předvedl běh století, akce všech dob, nezapomunetelné chvíle, kosmický nebeský drak! Z které planety si k nám přiletěl, abys nechal za sebou tolik Anglánů! Naše země se proměnila v jednu tvrdou a zatatou pěst a volá Argentina, Argentina, Argentina! Argentina 2, Anglie 0! Diegól! Diegól! Diego Armando Maradona! Díky Bohu! Pro fotbal, pro Maradonu, pro tyto slzy, pro Argentinu! Bože díky, vedeme nad Anglií 2:0!”

Pelé nebo Maradona?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (261)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Messi

Reagovat
smazaný uživatel

messi

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona byl pro Argentinu důležitější než Pelé pro Brazílii, ale jinak je to pro jasně pro Pelého.

Reagovat
mastakillah

ani jeden..nejlepsi byl Zizou

Reagovat
smazaný uživatel

Zizou špatný nebyl, ale při vší úctě...

GOD is 10, Romário is 11.

Reagovat
havrys99

pro mě je to určitě Pelé

Reagovat
VicenteRodriguez

Diego.......Pele fakt hral špičkový soutěže

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by brazilská liga (v době kdy Brazílie vyhrála tři ze čtyř MS) neměla být špičková?

Reagovat
VicenteRodriguez

to je teda důvod, když vyhrajou MS, tak má být kvalitní liga

Reagovat
smazaný uživatel

A jaký jiný důvod, když cizích hráčů bylo pomálu v ligách?

Proč by měla být třeba španělská tehdy lepší, když tam hráli převážně španělé a Brazilci byli jasně lepší?

Reagovat
smazaný uživatel

v té době 99% nejlepších brazilských hráčů hrálo domácí ligu, tím pádem to byla tehdy nejlepší liga na světě.......ale to dítě dnešního mediálního věku nikdy nepochopí....

Reagovat
smazaný uživatel

Když jezdil Pelé se svým brazilským mančaftem na evropská turné, tak je tam zkušeně válcovali.

Reagovat
alegre

viz Dukla mezi mrakodrapy Ta je porazila na turnaji nekolikrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Dukla, to byl mančaft z jiné planety.

Reagovat
alegre

Snad do toho nikdo nebude plest politiku a lampasaky, ale Dukla byla v sedesatych letech minuleho stoleti jeden z nejlepsich tymu na svete. Masopust, Pluskal, Novak, Kucera, Jelinek, Brumovsky... To fakt byl mancaft, ktery na nase pomery predbehl dobu. Tvorili zaklad onoho stribrneho Ceskoslovenska z MS 1962, Masopust dostal Zlaty mic. Byl jsem osobne na utkanich s Ajaxem (Cruyffovi bylo 17 let!!!), Celticem.

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona je buh fotbalu s Georgem Bestem kdyby diego nebral drogry mohl byt 1000 lepší než byl ale i tak byl nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé

Reagovat
hawk

jj pro me taky pelé

Reagovat
smazaný uživatel

Pele nehral nikdy kvalitni evropskou soutěž Maradona je buh fotballu pro mě Maradona

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by měl hrát evropskou soutěž? Brazilská byla nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé hrál v době, kdy nebylo normální stěhovat se za fotbalem. Myslím, že právě proto byla brazilská liga jednou z nejlepších na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

BOŽE TY JSI VŮL

Reagovat
-Kopy-

Diegooo.

Reagovat
smazaný uživatel

volové, vždyť 90% z vás tady nevidělo Pelého nikdy hrát, tak jak můžete posuzovat? a to že na internetu zvítězil Maradona, to je taky k smíchu, jaká generace lidí mu asi posílala hlasy?, Pelého starší generace byla zastoupena určitě v hodně menším měřítku, tím jsem si jist. Vždyť internet je fenomén moderní doby.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych měl posuzovat dle toho, koho jsem měl možnost vidět hrát, tak bych dal Ronalda . Peleho jsem vzhledem k věku nikdy hrát neviděl a Maradonu už v dobách, kdy to nebylo ono (viz MS 94). Ale můžu hodnotit dle úspěchů či dle různých sestřihů, které jsou k dispozici. Ale je jesné, že nikdy to nebude objektivní.

Reagovat
smazaný uživatel

No i na MS 94 šlo vidět, jak neuvěřitelně velký rozdíl je mezi Argentinou s Maradono ua Argentinou bez něho...

Reagovat
smazaný uživatel

To možná po psychycké stránce, herně tam tolik nezazářil. To spíš Batistuta

Reagovat
smazaný uživatel

No Batistuta sám nestačil ani na Rumuny, předtím se zdálo, že Argentinu zastaví nanejvýše Brazilci.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je fakt, že ambice měli veliké a po odchodu Maradony se nadšení jaksi vytratilo, ale netvrdil bych, že by vypadli tím, že jim chyběli fotbalové kvality Maradony.

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadli, že jim chyběl Maradona.

Reagovat
smazaný uživatel

To ano, s tím v celku souhlasím, ale chyběl jako vůdce, né tím, že by rozhodoval zápasy, i když třeba by vypadli i tak, pač Rumuni byli našláplí.

Reagovat
smazaný uživatel

co jsem já zažil, tak bych dal asi Zidana, protože i když byl celý zápas podrážděný, nebo otrávený, vždycky mne dokázal něčím ohromit, udělat něco neočekávaného a při tom pro něho tak typického. Dále je to pak onen Ronaldo, potom asi Rivaldo.. to byli hráči na které jsem se těšil, co zase předvedou.

Reagovat
smazaný uživatel

Pele

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé

Reagovat
smazaný uživatel

absolutně nesmyslný spor, navíc uměle vytvořený .....

a co mají říkat poslední pamětníci pmatující na éru Pepi Bicana, kde oni mají hlasovat pro svého Pepiho, který byl s těmi dvěma minimálně srovnatelný?

Reagovat
smazaný uživatel

No to fakt. Legendy se rodí na MS, Pepi má smůlu.

Reagovat
smazaný uživatel

já zas myslím, že oba byli vyjímeční a nedá se říct kdo byl lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Rohodne Maradona, Pele bol a je fenomén. Diego ale nebol hráč, ktorý udivoval iba zakončením ako Pele, bol dušou celého tímu a nielen po futbalovej stránke. Určite škoda, že jeho správanie v súkromnom živote bolo pre FIFA odstrašujúce, ale aj to je prejav športovca a je dosť významný pri posudzovaní jeho kvalít. Pre mňa osobne je ale odstrašujúce správanie "šéfov" FIFA alebo UEFA.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně Pelé. Navíc hlasování nic neukazuje, protože v Argentině je pro lidi Maradona bůh (nevim proč,když jako člověk žádná sláva), takže každej Argentinec hlasuje pro něj. Ale Pelé byl a je nejlepším...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně Pelé... Maradona byl sólista, a gól rukou proti Anglii mu nikdy neodpustím... a vymlouvat se na "božskou ruku" je trapný... Pelé sice nehrál v Evropě, ale v tej době(ale i teď) je brazilská liga dost kvalitní... a hlavně odehrál 2krát víc utkání než Maradona... nehrál v Evropě, protože hrál hodně technickou hru a tvrdá hra mu nesvědčila...

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase stejně jako beckham hrál v USA, kde pomáhal propagaci evropského fotbalu....

Reagovat
smazaný uživatel

pravda no... já si nemůžu pomoct, ale Maradona je pro mě prostě divnej... udělat si slávu založenou na sólování, prakticky se uměl akorá dobře trefit do brány a rychle běhat... zajímalo by mě, jak by si vedli v dnešním fotbale

Reagovat
alegre

Viděls onen gól proti Anglii? To nebylo jen o rychlém běhání...

Reagovat
smazaný uživatel

jo... bylo to o rychlé ruce

Reagovat
alegre

Svatá prostoto! Podívej se znovu! Mluvím o tom druhém!

Reagovat
smazaný uživatel

Oba dva byly ve sve dobe nej fotbalisty na svete,o tom neni pochyb. Ale me ano dostava Pele.Byl naprosto jedinecny,jeho tah na branu me dodnes fascinuje kdyz ho vidim v tv.

Reagovat
alegre

Na pochopení co znamená FOTBAL a MARADONA pro Argentinu, stačí přečíst poslední odstavec (komentář Víctor Hugo Morales, televizního komentátora)...!

Reagovat
alegre

A to ve španělském jazyce je teprve parádní šílenství! Co slovo, to salva z kulometu...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, když si to pouštím, běhá mi mráz po zádech.

Reagovat
smazaný uživatel

A děkuju za překlad. Vždy jsem byl zvědavej co to tam křičí.

Reagovat
smazaný uživatel

"Z které planety jsi k nám přiletěl, že jsi nechal za sebou tolik Anglánů. "

Reagovat
smazaný uživatel

CRUYFF??????????????????

ROMARIO????????????????

Reagovat
alegre

To je podobné jako: Sparta nebo Slavia? A Baník?????????? A Brno???????? A Liberc????????

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle mi vždycky nějak ucházelo, ale lidé z Čech mají pocit, že Sparta/Slavia je celá republika, stejně jak kdysi bylo na Nově, že každý jednomu z nich fandí, přitom většinu lidí z Moravy nezajímá ani jeden.

A Cruijff s Romáriem se s nimi klidně můžou měřit.

Reagovat
alegre

To je jen uměle vyvolávané. Za 16 let co jsem žil v Hradci Králové, jsem potka desítky lidí, kterym byla Sparta a Slavie u p....e!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s tím o Spartě či Slávii nesouhlasím. Jsou to jediné kluby, kteří mají fanoušky po celé republice a především pak Sparta má antifanoušky všude a ti antifanoušci Sparty pak mírně sympatizují se Slávii. Rozhodně se nedá říct, že většinu lidí z Moravy nezajímá ani jeden.

Reagovat
alegre

Tak t oje onen "pragocentrismus"?!

Reagovat
smazaný uživatel

To je dané tím, že Sparta a Slávie jsou neúspěšnější kluby v republice. Nejde o to, že by jim všichni fandili, ale kdo sleduje naší ligu, tak má určitě k některému z nich blíž. Málokomu jsou úplně volní.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze svého okolí znám jediného fanouška Sparty, žádného fanouška Slavie a tuny fanoušků Baníku.

Tady tato věc ohledně "pražských S" je jen křečovitá snaha udělat se víe důležitějším, než doopravdy jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dyť jak píšu, nejde o to, že by jim všichni fandili!!! Ale tys psal, že většinu lidí z Moravy ani jeden z nich nezajímá a to není pravda. Já taky nefandím Baníku, či Brnu nebo Olomouci, ale neřekl bych, že mě vůbec nezajímají.

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec nezajímají samozřejěm ve významu, o kterém se bavíme, tedy jak se média snažila republiku rozdělit na sparťany a slávisty. A že Sparta a Slávka jsou jen další kluby z české ligy a nic víc pro mnohé.

To snad se dalo pochopit vez dalšího vysvětlování.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mnohé právě že ne!

Reagovat
smazaný uživatel

já si zas myslím, že na Moravě je dostatek fanoušků Sparty...

Reagovat
smazaný uživatel

Pár jich tu jistě je, já znám jednoho.

Reagovat
smazaný uživatel

to já zas znám možná trochu překvapivě ve svém okolí dost fans Sparty.. méně Slavie, dost Baníkovců a pár Brňáků..

Reagovat
smazaný uživatel

A vidíš, nikde se nepíše že republika je Sparta vs Baník. To je to, o čem mluvím.

Reagovat
smazaný uživatel

To je dané malou úspěšností Baníku, to nemá nic společného s tím, že by Sparta a Slávie byli z Prahy či z Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká úspěšnost? Kolik tisíc fanoušků je tu nových a kolik toho Slavia vyhrála za poslendích deset let? Jak je Sparta úspěšná když se ukáže v Evropě? Zas další snaha namluvit si, že se jedná o nějaké úspěšné kluby. Nedělejte z nich něco, co prostě nejsou.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukni na počet titulů jak z historie tak současnosti (u Sparty) a počtu účastí v pohárech a je ti jasné, že Sparta a Slávie jsou úspěšnější než ostatní a kór než zmiňovaný Baník.

Už tolik nejde o to, jakých úspěchů v Evropě dosáhli, pač to už neporovnáváme ligové týmy mezi sebou, že?!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak nejde? Samozřejmě, že o to jde. Úpsěch v Evropě má mnohem větší cenu než úspěch v trapné české/československé lize, ta tvoje poslední věta vůbec nedává smysl, to si doufám již uvědomuješ.

Reagovat
smazaný uživatel

Smysl dává. Bavíme o úspěchu v rámci ligy, né v rámci Evropy!

Reagovat
smazaný uživatel

Bavíme se o úspěších klubu. Jestli si snad myslíš, že fanouška nezajímá, jak tým hraje v Evropě, tak si asi zaspal dobu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžeš porovnávat úspěchy Slávie a Sparty v Evropě s ostatními kluby v republice, když oni poháry vůbec nehrají, proto o tom nemá cenu mluvit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já je nesrovnávám s ostatními kluby, to ti tak nějak pořád uniká. Já tím poukazuji na fakt, že to rozhodně nejsou nějak úspěšné kluby, když se zmohli akorát na tituly v jediné lize a možná nějaký domácí pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

V našech poměrech je nej liga a ta dělá vše.

Reagovat
smazaný uživatel

V našich poěmrech je nej liga? To "nej" má jaké porkačování? To má být výmluva, že Sparta ani Slaiva nejsou schopni něco jiného vyhrát?

Reagovat
smazaný uživatel

O tom tu řeč není, o tom debatuješ ty, ač si diskuzi začal o něčem jiném a pak si přejel na "druhou kolej".

Reagovat
smazaný uživatel

Já tu diskuzi vedl celou dobu o tom stejném (republika není rozdělena podel Sparty a Slavie, domácí tituly na tom nic nemění), že tys ji od začátku blbě chápal už mě tak nějak nepřekvapuje u tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě u tebe nepřekvapuje, že nepřiznáš, že jsi mimo.

Pač brát úspěch našich klubů z hlediska úspěchů v Evropě je naprostá blbost. A s tou přízní ke Slávii či Spartě jsem to už vysvětlil.

Reagovat
smazaný uživatel

A v čme je to blbost? Že teda domácí liga stačí a hned máme úspěšný klub kterému fandí půlka republiky a druhá ho nenávidí? No to se mi snad zdá...

Reagovat
alegre

Ano, jedná se o českou ligu a o český fotbal. To ty sem pleteš jiné soutěže...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale český fotbal nekončí českou ligu, to ti snad vysvětlovat nemusím.

Reagovat
smazaný uživatel

A už jsme opět u toho. Sparta je v našech poměrech úspěšný klub a Slávie taky. V celoevropském měřítku není úspěšný ani jeden.

Ano a republika se dá rozdělit na ty co sympatizují se Slávií a na ty, co se spartou.

Reagovat
smazaný uživatel

Opět naivní představa, zrovna ti říkám, jak je to v mém okolí, Spartě fandí jeden, Slávii nikdo a většina Baíku. A rozhodně to není výjimka, tak to prostě je, což si vy zkrátak neuvědomujete. Naivně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se jich při nejbližší příležitosti zeptej, jestli mají raději Slávii nebo Spartu a uvidíš. Pokud řeknou, že je jim to jedno, tak budeš mít pravdu.

Já mám na Moravě půlku příbuzenstva a i když fandí Olomouci, vím, že většina z nich sympatizuje se Slávií.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já se jich nemusím ptát, já ty lidi dobře znám, sleduj is nimi fotbal, hraju s nimi fotbal, prostě vím, jak to je. Pochybuju, že by dali dohromady sestavu slávky nebo sparty, někteří ani neví, kolikátí jsou. I když jinak ví o fotbale dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád to nechápeš.

Každý má nějaký názor na velké a úspěšné kluby v rámci dané ligy. Když to převedu na Španělsko, tak fandím Barceloně, nesnáším Real, ale nemůžu o ostatních říct, že jsou mi volní. Např. Deportivo, Valencie či Betis jsou mi mírně sympatičtí (a to taky neumím vyjmenovat jejich sestavu) a pak jsou tu Atletico, Espaňol, Sevilla atd a ty mi jsou nesympatičtí. A pak jsou tu kluby jako Levante či Murcia a ti mi jsou opravdu volní. A stejné je to u nás v lize.

A podobné je to u nás, co se týče Sparty, Slávie a dalších. Ale na Spartu a Slávii má každý, kdo sleduje naší ligu názor. To mi nevyvrátíš a nemá to nic společného s tím, že fandím Spartě, pač mám s tím zkušenosti ze svého okolí.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě nechápeš ty mě. Jak už jsem psal nahoře hned při druhé nebo kilkkáté reakci, mluvím o tom, že republika není rozdělena na to, komu z těchto dovu fandí a koho nesnáší. To je to, o čem mluvím, nic víc.

Reagovat
PJ

Ne cela, ale vetsina jo. A o tom to je

Ja bych to ukoncil, ty neukecas nas, my neukecame tebe, a protoze je to tady debata uplne mimo misu, tak bych to cely smaznul, aby si lidi u clanku o Pelem a Maradonovi precetli diskusi o Pelem a Maradonovi, a ne o Sparte a Slavii, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Těžká práce.

Reagovat
alegre

Blbost! Podívej se na anketu. Kolik je tu najednou zase nových fans Slavie!

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká blbost? Poslendí titul byl tuším 1996, od té doby vyhrál kde kdo, jen ne Slavia. Účast v Evropě se mění v ostudu takřka pravidelně, jestli to je ta vaše úspěšnost... máte asi svůj svět.

Reagovat
smazaný uživatel

Do pohárů se dostli, takže jsou úspěšnější než ostatní ligové týmy. To nelze popřít. Jak pak hrajou už je z hlediska porovnání mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaké proovnávání? O čem to mluvíš? Bavíme se o úspěších. A pokud dělaj ív Evropě ostudu, tak to moc fanoušků nepřinese. Už zas píšeš rychleji než myslíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš očividně mimo dneska. Dokážeš rozlišit úspěchy v lize a úspěchy v evrop. pohárech? Pokud ne, debata končí.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč bych to měl rozlišovat? Bavíme se o úspěších klubů a ty jsou z různých oblastí. To jen ty to furt stavíš jako nějaké srovnávání. Slavia a Sparta pro mě rozhodně nepředstavují úspěšné kluby a názory, že úspěchy v Evropě se nepočítají či co to tady blekotáš, jsou k smíchu. Jen domácí lida nestačí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou úspěšné v rámci ligy! Mají nejvíc titulů? Mají! Mají nejvíce účastí v pohárech? Mají. Takže jsou v porovnání ligových týmů úspěšní či úspěšnější než ostatní.

Ale ty to asi stejně nepochopíš či nechceš chápat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou úspěšnější než ostatní, ale to já vůbec nepopírám, kde píšu, že ne? To ti do teď neklaplo?

Já mluvím obecně o tom, jak jsou "úspěšní" a jen tituly v jedné lize jsou málo, abych je tak označoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ty se od začátku bavíš o něčem jiném, co je mimo mísu!

Reagovat
smazaný uživatel

Mimo mísu jsi ty s tím, že to dělá úspěšnost. Už vidím, jak lidé z Ostravy budo ufandit Slávii protože získala titul. To připadá v úvahu v případě, že dosáhnou něčeh ov Evropě, kde každý nemá ten svůj tým a tím se to může změnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty žiješ úplně v jiném světě - v evropském. My ostatní to vnímáme jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

No ty to vnímej jak chceš, já ale právě mluví mo těch ostatních, kteří nejsou rozdělení an sparta/antisparta. Ostatně jak už jsem tu nahřoe psal, že většina mých známých fandí Baníku. TAk si zas žij ve světě, kde je Sparta a Slavie něco víc.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom "mém" světě žije více lidí zde, dle reakcí, ale v tom "tvém" světě žiješ jen ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni lidé zde jsou z fotbalového prostředí, shodou okolností PJ fandí Spartě, alegre Slávii a ty tuším taky Slávii... jak jisatě uznáš, tímhle argumentovat je poněkud nešťastné.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si mě urazil!!! Já jsem Sparťan

A nejde o to, komu fandí, ale o tom pohledu na úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha tak to sorry. Zas někdy mrknu k diskuzi o gambáč lize.

Reagovat
alegre

Kyslíku, s Tebou se fakt diskutuje docela těžko...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, jakmile dodjou argumenty, dostaneme se k tomuto.

Reagovat
PJ

A co pro tebe predstavuje uspesnej klub? Podle ceho se ten uspech meri? Podle poctu titulu v LM nebo Poharu UEFA? Ano, potom nemame uspesny kluby. Ale kdyz se hledaji nejuspesnejsi mezi neuspesnyma, tak se musi trochu zmenit kriteria...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Úspěšný klub je pro mě ten, který má na svém kotně něco jiného než odmácí silně podprůměrnou ligu a pohár, který se pořádá snad z recese.

Že je Sparta úspěšnější než Baník, to zní nedělá nějak značně úspěšný klub a důvod, proč by jí snad měl každý v republice a okolí fandit nebo nenávidět, jak z toho dělají média. COž je věc, o kteér celou dobu mluvím.

Reagovat
PJ

Tady jde o cesky pomery, ne o pomery evropsky. A v ceskych pomerech se uspesnost prece neda merit tim, jestli klub vyhral LM nebo nevyhral. Jasne ze kdyz budeme mluvit o uspesnych klubech v ramci cely Evropy, tak tam Sparta ani Slavie uspesny nebudou. Ale mluvime o pomerech v Cesku, o "rozdeleni" fanousku na spartany a slavisty, a na to ma vliv jen uspesnost v cesky lize, protoze uspesnost v Evrope je nulova a neda se podle ni nic moc soudit.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud někdo trochu přeje např. Baníku nebo mu je to spšíe jedno,m těžko bude měnit kvůli vítězství v Gambrinsu lize, je možné, že fanošuky napříč republikou by získal klub úspěchem v Evropě, ne úspěchem v domácí lize, kde každý má svého favorita a ligový titul na tom nemůže nic změnit.

Reagovat
PJ

Kdyz ty uspechy v Evrope nejsou, tak se fanousci musi ziskavat uspechama v lize. Jasne ze je spousta lidi, kteri fandi Liberci, Olomouci, Baniku atd, treba protoze tam bydli, nebo ma jinej podobnej duvod. Ale kdo zadnej takovej duvod nema, tak si oblibenej klub hleda jinak - prave podle uspechu. Spousta lidi, kteri nemaji zadnej "svuj" klub, fandi Sparte, protoze vyhrava(la) tituly. Stejne tak se ted objevujou novi fanousci Slavie, kdyz se ji zrovna dari, kouka z toho uspech (domaci), a oni se budou moct nakonec radovat, protoze "jejich" klub vyhral titul. Ze ty ve svym okoli zrovna zadny nemas, to je klidne mozny, ale v meritku cely republiky to tak proste je...

Reagovat
smazaný uživatel

To nedělají média, tak to prostě je.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak to není, já to sám ve svém prostředí vidím. Kolikrát ti to mám psát?

Reagovat
smazaný uživatel

Kolikrát chceš..zbytek viz výše...já mám jinou zkušenost.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, ale tvá zkušensot není cleá republika... A o tom to je, že zkrátka ne celá republika je zařraná do žabomyšího sporu Slávie a Sparty. Valašsko třeba stoprocentně ne. Ostravsko taktéž pochybuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jak vidno, tak tu zkušenost mají i další. Souvisí to právě s tou úspěšností Sparty a Slávie v rámci ligy. Sparta je nejoblíbenější i nejméně oblíbené. Málokomu a dle mě téměř nikomu není volná a podobné je to u Slávie. Souvisí to s každoročním bojem o titul a dalšími vlivy, ale je to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Každoroční boj o titul? S BAníkem a Libercem možná ne? Zkušensot mají i další, já nepochybuji, že mají hdoně fanoušků, ale ne celá republika je tenhel boj, to je absurdní prostě.

Reagovat
smazaný uživatel

není a já končím, jdu koukat na Bauera

Reagovat
PJ

Doktore nemas pravdu. Sparta a Slavia proste jsou nejuspesnejsi cesky kluby, i kdyz treba v Evropy nic extra nedokazaly, tak porad je to vic, nez ostatni cesky kluby. Uspesnost prece nejde porovnavat jen podle uspechu v poharech, to jde tak mozna u velkoklubu, ale ne v nasich pomerech.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já řpece nikde nepíšu, že nejsou úspěšnější než ostatní kluby, to je potom těžké...

Reagovat
alegre

Slavii na začátku šedesátých let nefandil téměř nikdo, návštěvy se pohybovaly kolem tisícovky. Pak hrála o postup do 1. ligy a začalo chodit 20 tisíc, na poslední zápas s Plzní přišlo 44 tisíc. Ještě rok to trvalo a konec. To samé, v menším měřítku, bylo kolem posledního titulu. A anketa na EF najednou říká, že je Slávistů víc než Sparťanů. Jen proto, že je zase jednou Slavia v čele ligy a staví stadión...

Reagovat
alegre

PJ!!! Doktor má pravdu vždycky, i když mu chybí argumenty!!! Pak napadne ostatní a tvdi, že došly jim...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tvůj jediný púříspěvek v době, kdy jsem na něj reagoval ,byl "s tebou se těžko diskutuje", nic jiného si předtím nenapsal. Tak jestli tohle byl ten argument...

Reagovat
fantomas

konečně mu to řek i nekdo jinej

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda... tak to hned můžem říct, že republika je Slavia/Antislavia....

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že pravda je ta, že jim fandí lidé proto, že to jsou nejúspěšnější české kluby, ale také je tu příklad, kdy se zvedla vlna fanoušků Slavie jenom proto, že postoupili do LM a tam hráli docela obstojně. Např. já jsem dříve nefandil v lize ani jednomu pražskému týmu, ale v pohárech jsem fandil ostošest. Přiznám se, že se u mne Slavia tento rok taky zvedla v oblibě.. jsou mi hodně sympatičtí.. a to by třeba nebyli, kdyby nepostoupili do LM. Myslím, že je to hodně ovlivněno momentálním úspěchem a mediálním zájmem.

Reagovat
alegre

Chachacha! A Maradona s Pelém jsou takhle malincí proti sporu Kyslík a ostatní o Spartě a Slavii. Na Velkou Moravu samozřejmě nezapomínám!

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je to pěknej strom reakcí..

Reagovat
smazaný uživatel

Já ze svého okolí (Přerov, Olomouc) tunu fans Sparty a Slavie, pár Olomoučáků, nějakej ten Brňák a to je tak vše.

Reagovat
smazaný uživatel

Že mírně sympatizují.... já mírně symaptizuji s Jabloncem...

Reagovat
alegre

Já "mírně" nesympatizuji s Realem Madrid...

Reagovat
alegre

Jo a taky mírně sympatizuji s Deportivem a proto mám dnes mírnou radost!!!

Reagovat
smazaný uživatel

v tom pripade ja mirne sympatizuji s tebou:)..to je best klub:D

Reagovat
jmj.mirasek

Ono, všechen repsekt vůči nim, ale taky bych byl velmi zvědavý jak by si mradona poradil s dnešním stylem hry, stejně jako repsekt vůči pelému, jistě byl famozní ale těch 1000 golů nikdo nedá ne proto že by neměli potenciál, na to tu útočníci jsou ale proto že se neutočí se v 11 lidech jako dřív. Proto bych je nechal oba dva jako legendy minulého století. I když třeba Zizou nebo Ronaldo, byli ve své době taky famozní hráči :)

Reagovat
smazaný uživatel

Romário to dal.

Reagovat
alegre

Souhlasím! Každá doba má své hrdiny a super fotbalisty! Styl a taktika hry dnes a před 70ti lety (Bican), 40ti lety (Pelé) 20ti lety (Maradona) je něco nesrovnatelného!

Reagovat
irik

pro mne Maradona ... to co dokazal udelat s Neapoli bylo uzasny to by Pele nedokazal

Reagovat
smazaný uživatel

Mí oblíbenci z poslední doby:

Sebastien Frey

Paulo Ferreira

Yoann Gourcuff

Jeremie Aliadiere

Reagovat
smazaný uživatel

Jenoznacne PELE bych to genius!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pro mě Maradona.

Reagovat
smazaný uživatel

předpokládám, žes neviděl hrát Pelého, proto Maradona

Reagovat
smazaný uživatel

Předpokládáš zle.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to potom sry..

Reagovat
smazaný uživatel

Jako nejsem tak starej, ale měl jsem natahaných pár zápasů Brazílie z fotbalových fór. Pelé byl génius, Maradona z jiné planety (pro mě). Je to o stylu hry, Maradonův mně seděl mnohem víc. Vždy jsem žasnul nad tím, jaké kousky dokáže dělat s míčem, a to nejen při zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě je jednička Pelé

Reagovat
PJ

Maradona si to hodne podelal tim, jak zacal zit po skonceni kariery. Kdyby nepadnul do drog, vypadaly by tyhle debaty treba uplne jinak. Kdyz se lidi zeptate, kdo byl lepsi fotbalista, tak vetsina nemysli jen na to, jakej byl fotbalista, ale taky na to okolo, a to Maradonovi ublizuje.

Jinak ja nazor asi nemam, nevidel sem poradne hrat ani jednoho z nich, takze se zdrzuju hlasovani. Pro me je nejlepsi Giggs

Reagovat
alegre

Já dávám hlas Pelému. Videl jsem hrat oba...

Reagovat
alegre

Jinak se primlouvam tu diskuzi nechat, spor jako spor a da se videt, jak dohady o tom kdo je lepsi, zda Pele nebo Maradona, nebo dokonce nekdo uplne jiny, vedou ke sporum mezi Spartou, Slavii a zbytkem republiky. Jedine co nikdy nepochopi je to, jak nejakej prazskej Pepik, ceskej Honza nebo moravskej Bulik, muze tak pohrdat ceskym a moravskym a slezskym fotbalem... Muze byt horsi nez spanelsky nebo italsky, ale je NAS! Myslim si, ze v prvni rade bych mel byt fanouskem toho klubu, kde jsem prvne zakricel na tomto svete a pak teprve mi muzou byt sympaticke ty cizacke... Ale casy se meni a doba je jina, ze?

Reagovat
smazaný uživatel

Zbrojovka/Dadák/Petra/Slovnaft Vsetín... Ale český fotbal... no to fakt ne. Taky fandím Nets/Bulls a čeká basketbalová liga mi je ukradená.

Reagovat
alegre

To vypovídá samo o soběl. Bez komentáře...

Reagovat
smazaný uživatel

Vsetín je hokejové město... Ostatně k ČR takřka žádný vztah necítím, pouze k Moravě, která je právě v čr v nejhorším postavení ve své historii. Ale to ty asi těžko pochopíš.

Reagovat
alegre

Proč bych to neměl pochopit? Na Moravu jezdím, mám tam spoustu známých. Pracuji pro CZ v Uherským Brodě, LIMIT ve Zlíně. A v jakém je postavení Morava v rámci ČR? To je také její chyba! Nemá náhodou Tupolánka?

Reagovat
smazaný uživatel

V jakém postavení? V takovém že vlastně neexistuje. Poprvé ve své historii až v čr. I za komančů byla Morava víc než teď. Jak to může být její chyba, prosímtě?

Reagovat
alegre

A to se neumí postavit? Bojovat za svá práva? Ne historická, z minulosti se nedá žít! Nebo jste opravdu bulíci a necvháte sebou orat? Nebyli jste náhodou silem republiky? Nadávali jste jíst zbytku ČR nebo ČSSR?

Reagovat
alegre

Ostrava, Brno, Zlín, Olomouc... to by měl bejt pojem! Nebo platí ono: Haná, Han►0, prdel zakopaná?

Reagovat
smazaný uživatel

Historie Moravy spadá mnohem dál než k ČSSR, od dob Masaryka jsou moravská práva neustále omezována, s čímž těžko jde něco dělat... (dříve jsme měli vlastní sněm, teď se dokonce i kraje dělají tak, aby české byly na mroavském území) ale můžem vymyslet nějakou obnovu ETA, co ty na to?

A nikdy to nepochopíš, když tady říkáš, jak je to "naše",, protože Moravy teď není vůbec nic. Prostě máš jeden svůj pohled a tím to pro tebe končí. Ale republika nekončí u Prahy, vlastenectví nekončí u státu ale u národu a sport nekončí u fotbalu. A když ve městě není fotbal, proč bych měl fadnit cizímu týmu, když k němu nic necítím?

Až zas bude příště všechno mluvit samo za sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslíku, to dělení na Sparťany a Slavisty je především záležitost českého venkova, tam to opravdu tak funguje......pak třeba jeětě ve městech, kde nemají ligu, a je jasné, že v Ostravě nebo Brně mají místní Spartu a Slavii na háku........

Jinak Sparta je z hlediska Střední Evropy nejúspěšnější evropský klub za posledních cirka 20 let......ukaž mi jiný rakouský, madarský, polský, slovenský, slovinský klub, který toho v Evropě za posledních 20 let dokázal to co Sparta - tzn pravidelnou . účast v základní skupině LM a občas i nějaký ten postup z ní.......

Reagovat
smazaný uživatel

04/05 poslední ve skupině, 05/06 poslední ve skupině, 06/07 nic, 07/08 třetí předkolo. Od vzniku Ligy mistrů jen tři postupy do osmifinále, já neříkám, že je to nějaká katastrofa, nikdo z českých a slovenských tomu nesahá ani po kotníky, ale pro mě je to prostě špatné. Vždyť jednu dobu mohla mít každého hráče z české ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

i když tam byla občas poslední, tak v rámci Střední Evropy je Sparta za posledních 20 let nejvíce úspěšný klub, nikdo z tohoto regionu nedosáhl v Evropě to co Sparta.......Salzburg, Austria, Rapid, Legia Waršava, všechny švýcarské kluby, možná i Ferencvaros mají větší rozpočty než Sparta a daleko větší možnosti na přestupovém trhu - a v Evropě až na občasné výjimky nedokázali.absolutně ničeho.....v tomto kontextu to je třeba vidět........

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, to já beru (i když ten výčet týmů, se kterýmu by se měla měřit neberu - v Rakousku je fotbal až vzadu, navíc tam není jeden jediný tým, který jek u nsá mohl vykoupit celou ligu), ale i tak to nemůžu brát jako nějaký vyloženě úspěch, to snad je jasné proč.

Reagovat
smazaný uživatel

já se právě snažím porovnávat jen porovnatelné, nelze porovnávat Spartu s německými, francouzskými, anglickými, italskými, španělskými kluby.....to prostě není objektivně možné, takže když Sparta postoupí ze základní skupiny LM, tak je to ten samý "úspěch" jako když anglické, španělské či italské mužstvo se dostane do finále.......ten úspěch má pro ně .....SUBJEKTIVNĚ stejnou hodnotu ačkoli je samozřejěm OBJEKTIVNĚ různý ..... jen je škoda, že se nemůžeme rovnat s holandskými či belgickými kluby......na druhé straně na Ajax chodí v průměru 50 000 fans.....a o tom to také dost je....

Reagovat
smazaný uživatel

ja hlasujem za maradonu

Reagovat
smazaný uživatel

tak kua kdoooo? už se rozhodněte!!!

Reagovat
alegre

to PJ: Maradona žil blbě už jako fotbalista. Drogy, chlast, ponocování.

Reagovat
smazaný uživatel

proč srovnávat feťáka a poctivce , který neošidil v tréninku nic

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se ale srovnává fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

tak si to přečti pořádně ty trubko

Reagovat
smazaný uživatel

Pelého jsem nikdy neviděl. Maradonu několikrát jo, ale z argentinské repre mě víc zaujal Cannigia. Jinak nejlepším fotbvalistou je pro mě Stoičkov.

Reagovat
smazaný uživatel

Lev Jašin

Reagovat
Talker

1)Srovnání Pele x Maradona: Nemožné... Každej hrál v jiné době a hráli prakticky jinou hru... Beru to jako porovnávání Terry X Drogba - kdo je lepší?

2)Slavia/Sparta v republice: Bydlím v Praze ale oba kluby mi jsou prakticky ukradené...

Reagovat
smazaný uživatel

Zidane and Di Stefano

Reagovat
smazaný uživatel

Nedá se to porovnat,každej hrál skvěle a v něčem byl lepší než ten druhý,ale CRISTIANO RONALDO je asi lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Garrincha sem pro Pelého...to je snad jasný

Reagovat
Kapřík

Taky by mě zajímalo, jak by oba zmínění pánové obstáli v dnešním fotbale...třeba by vůbec nevykoukli z řady...kdo ví? Já ani jednoho naživo neviděl, takže se v tomhle nevyjadřuju a z fotbalistů které jsem viděl na live aspoň párkrát, bych hlasoval pro Van Bastena ...u nás doma byl po sametový revoluci fakt populární.

Reagovat
smazaný uživatel

každý kdo byl dobrý ve své době by byl zcela logicky dobrý v každé jiné době.......na tom snad není až tak nic mco složitého k pochopení

Reagovat
alegre

Zátopek! Já vim, je to atletika, ale běhal na škváře, jedl suché housky a zapíjel je vodou, tretry jak polobotky... I

Reagovat
alegre

I dnes by mladíky proháněl!

Reagovat
smazaný uživatel

dnes by někdy ve 4 létech dostal lehoučké adidasky, jedl by vitamíny a jen nějaké speciální žrádlo, měl by kolem sebe tým složený z psychologů, dietologů, sportovních metodiků a zase by v naprostté pohodě dával na frak všem, protože to v něm prostě je.....:-))....stejně tak třeba Bican nebo Janda-Očko ...:-)

Reagovat
fantomas

zase si dovolím s tebou nesouhlasit (ty brdo čim to je, že sem se s tebou ještě nikdy neshod )...dřív se hrálo jinym stylem, myšleno ted pele, tzv. totální fotbal, to si jistě slyšel. Samozřejmě v brazilii v jinačím provedení ale pelé to měl snadnější to střílení branek, než dnešní střelci z předních lig. Už jen to, že nikdy nehrál v evropě o nečem svědčí, podle mě by ho tady (anglie, itálie, jen španělsko asi ne) ukopali.

Maradona ten jo, ten by se prosadil v pohodě asi..

Reagovat
smazaný uživatel

a tento exot je místní redaktor? nevuěřitelnou hovadinu jsi chlapče zase vypotil, ostatně jak je tvým dobrým zvykem....

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

a tento exot je místní redaktor?... to jako já?

Reagovat
fantomas

ne, já

Reagovat
alegre

Reagovat
fantomas

copak? smeješ se mi? sory ale od bruce mi to je fuk

Reagovat
alegre

ja se kolikrat smeju vsemu!!! ted jsem se smal tomu, jak jsi se priznal, ze to patri tobe! ale nic si z toho nedelej! ja to kolikrat schytam, ze by si pes vode me kurku nevzal!

Reagovat
fantomas

eště abych se nepřiznal a nechal tě v tom, i když lišákovi Fantomasovi by to bylo podobný ...hmmmmm, příště! ale ted už koukat na Slávku, Alegre ladíš to? asi spoléháš na nespolehlivý fotbal.zive vid?

Reagovat
alegre

na pocitaci mam slavii s bohemkou, na televizi barcu v almerii, na druhe tolucu s atlasem a prepinam t ona river s racingem. zodpovedna cvokarna!!!

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

Uz se o tom psalo vyse: Pele hral v nejkvalitnejsi lize te doby a tou byla brazilska. V Evrope v te dobe hralo jen velice malo zahranicnich fotbalistu. Nejaky ten Madar, co utekl po roce 1956, naturalizovani Argentinci v Italii. Take proto byla ta brazilska nejlepsi, hrali v ni mistri sveta z let 1958, 1962, 1970! Pele byl tak vyjimecny fotbalista, ze by se dnes prosadil znovu. Mel perfektni kopaci techniku, prehled, zakonceni. Vim, hraje se jinak, ale genialni hrac se vzdy dokaze prizpusobit. Maradona? Vyborny fotbalista, ale dnes by jeste snaz podlehl vsem tem "lakadlum"...

Reagovat
fantomas

nevim, je to možný, je to všechno kdyby, ale nák mi Pelé do letošních evropských lig nezapadá...to že byla tehdá brazilská liga nej, to ti holt musim věřit, mazáku

Reagovat
smazaný uživatel

tobě chlapče chybí především rozhled, a rychleji píšeš než přemýšlíš........za 20 let na nějakém fóru bude nějaký jiná "fantomas" psát, že si nedokáže představit jak by v jeho současnosti obstál takový Ronaldinho, Deco nebo Kaká......a ty, protože už možná nebudeš takový hlupáčke jako jsid dnes, mu odpovíš, že Raonaldihno, Deco i Kaká by obstáli vždy, protože to v nich prostě je a je jedno jaká je doba - oni by se totiž té době přispůsobili a byli by proto vždy vyjímeční...

Reagovat
fantomas

byl by lepší prumer, to neřikam že ne, ale superstar by z nej nebyla

Reagovat
smazaný uživatel

až jednou dostaneš rozum, tak změníš názor......zatím si tu jen tak plkej co ti slina na jazyk přinese....a představ se konečně kolektivu pod jakým jménem tady píšeš.....

Reagovat
fantomas

ostatní to vedi, jen ty ne...

Reagovat
Kapřík

Ty jsi jasnovidec? Ty víš jak by se s dnešní vybroušenou taktikou popasovali? Viděl jsi to snad v křišťálový kouli? Já ne, proto ta řečnická otázka. Všechno se od té doby zdokonalilo a já, protože jsem je naživo neviděl, nemůžu ani usoudit, jak by se adaptovali na dnešní tvrdě taktickej fotbal. Ale kdyby se udělala nějaká odborná studie, kde by se vzala v potaz dnešní fyzická připravenost, zlepšení nácviku techniky nebo jejich pravděpodobná úloha v dnešních herních systémech a porovnalo se to s jejima reálnejma možnostma, třeba bysme se to alespoň zhruba dozvěděli... . Můj osobní názor je, že by byli i teď naprostá špička na úrovni Kaká, Zidana či Cristiana Ronalda, ale nějak výrazně by je nepřevyšovali...ale je to slovo do pranice, já vím.

Reagovat
fantomas

pardno za vyjádřenej názor měl asi stejnou hodnotu jako ten tvuj příspevek, proste vyjádření subjektivního postoje k problému!

Reagovat
fantomas

*pardon

Reagovat
PJ

To vypada jako reakce na Bruce, a ne na tebe

Reagovat
fantomas

nechapu ted

Reagovat
PJ

No ze Kaprik reagoval na Bruce, a ne na tebe, z tvoji reakce na nej se zda, ze si myslis, ze reagoval na tebe. Sakra bude to chtit nejak zprehlednit...

Reagovat
smazaný uživatel

To "Re" tu trochu chybí, i když zde to šlo poznat.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky už jsem přemýšlel nad tím, že občas je diskuse nepřehledná, nejsem webmaster, teď možná kecám, ale před datum a čas by se snad dalo nacpat něco ve smyslu "-->PJ" nebo "ad PJ".

Reagovat
alegre

To musí napsat asi kazdy sam, ne? Ted je to o hodne lepsi, ze to cos necet se objevi zlute, ale kolikrat aby se v tom prase vyznalo...

Reagovat
smazaný uživatel

No to žluté vyznačení je suprové, už jsem weba chválil asi pět minut po tom, co se to rozjelo

Reagovat
Kapřík

PJ má pravdu, já vážně reagoval na Bruce, fakt .

Reagovat
fantomas

pele

Reagovat
smazaný uživatel

pele :)) Maradona takovej feťák

Reagovat
smazaný uživatel

děkuji autorovi za otvírání podobných debat.Jemn tak dál.Čím dál víc článků o starých hráčích,zápasech... prosím

Reagovat
smazaný uživatel

jo a podle mne PELE

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé - fotbalová ikona. Maradona - fotbalová ikona. Bican - fotbalová ikona. Mohl bych pokračovat. Každej si teď shoďte všechna wokna na lištu, podívejte se na plochu - máte tam spoustu ikon a každá je důležitá, zajímavá, podstatná, hezká...(teda pokud tam nemáte totální bordel jako moje sestra ). A která z nich je nejlepší? Pro "kecálky možná ICQ, pro hardwarové magory jako jsem já Ovládací panely, kdo čumí na filmy obdivuje MediaPlayer (nebo povětšinou jinej ...Player), surfaři uznávají InternetExplorer nebo Firefox, Operu... Mohl bych pokračovat a ta podobnost je zřejmá. Závěr: otázky typu "Pelé nebo Maradona jsou naprosto scestné, pan prezident by řekl - to je opravdu, ale opravdu špatně položená otázka. Při stejné otázce směrované na ony výše zmíněné ikony na ploše se tazatel možná dozví aktuální počet surfařů, hardwarovejch magorů, kecálků..., ale nic víc. Navíc ten údaj se mění každou minutou. Jednoznačně Bican!!!!

Reagovat
alegre

Bican! Kozeny, tezky mic, duse uvnitr, snerovani na tkanicku, kopacky vazily metrak... Skoda ze to nejde udelat, ale chtel bych ho videt dnes. Ja ho videl za stare pany, vic stal nez behal, ale nespletl se. Prihravka sla bud na kopacku nebo do behu, strela vzdy skoncila tam, kam ji smeroval.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapoměl jsem: díky, alegre, za fejeton. Ale ta diskuse...

Reagovat
fantomas

neni z nejhorších

Reagovat
alegre

diskutovali zname firmy, nebudu jmenovat...

Reagovat
fantomas

všichni víme

Reagovat
Kapřík

Pepi Bican...no, osobně ho řadím mezi střelcema hned pod Van Bastena ...a to jsem Sparťan. Ten by v týhle době asi nedával tolik gólů jako tehdy, ale určitě by byl světovou Mega Star srovnatelnou s Schevcenkem nebo Berbatovem...je až s podivem, jak se může lidskej osud změnit závislosti na tom, kdy se narodí....kdyby počkal 50 let, nemuseli jsme se modlit za to, aby to tam Barošovi zas konečně začlo padat .

Reagovat
smazaný uživatel

Bican měl instinkt zabijáka, dokázal vystřelit tak, že to golman nečekal, vynikající proměňování šancí. Uznávám, že v době, kdy se hrálo na pět útočníků, i později WM-systém, padalo o mnoho gólů víc, přesto excelentní střelec ve srovnání s ostatními tehdejšími centrforvardy. Smutné je, že ta doba ho taky "sežrala" Doporučuju bezva knížku od Josefa Pondělíka "Bican - pět tisíc gólů".

Reagovat
alegre

Bicana zvyhodnoval system, 2 ' 3 ' 5, ale zase na druhou stranu mel podminky ke hre nepomerne tezsi nez dnes. Mice, kopacky, teren hriste, lekarske zabezpeceni, priprava na zapasy. Byl to pan FOTBALISTA! O tom zadna...

Reagovat
smazaný uživatel

To měli ovšem i obránci a brankáři. Tenkrát opravdu padalo víc branek. To jen pro objektivnost, na Bicanově gloriole to samozřejmě nic nemění.

Reagovat
Kapřík

Tak jak říkám, neměl by už teď ty gólový hody jako kdysi, ale stejně by byl jeden z top světových útočníků. Tím jsem si jistej. Ten pán byl ohromnej frajer a mě nezbývá než doufat, že se u nás najde jednou někdo, kdo mu v těch střeleckých schopnostech bude sahat alespoň po kotníky.

Reagovat
Kapřík

Já to četl, neboj. Však tam mám i příspěvek na který si reagoval . A stejně jako byl Andrej Kvašňák dle vzpomínek mých příbuzných ohromný fotbalový sympaťák a záložník nevšedních a nevídaných kvalit, tak Bican byl to samé v útoku .

Reagovat
fantomas

200 pro bruce

Reagovat
alegre

prvni dvoustovka pod mym clankem!

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace!

Reagovat
fantomas

muj kaká taky jen 160

Reagovat
smazaný uživatel

to si řekl hezky

Reagovat
fantomas

Reagovat
PJ

Hezka napoveda pro Bruce

Reagovat
fantomas

a skara...smaž tooooooooooo

Reagovat
fantomas

*sakra

Reagovat
smazaný uživatel

To srovnání se samozřejmě nabízí a článek je moc hezkej, jenom je škoda, že jen pár z nás k tomu může říct opravdu něco zajímavýho. Takže příště bych se přimlouval za "Zizou vs Ronaldo" - dva největší hráči "naší" doby .

Reagovat
alegre

Dobry napad, snad se toho nekdo z tech mladsich ujme!

Reagovat
alegre

Starej dedek alegre splnil svou povinnost. Napsal Bicana, Peleho, Maradonu, snad mu chybi jeste Di Stefano.

Reagovat
smazaný uživatel

Jóóó, já ho chcíííí, mamííí, ať ten hodný pán z Hondurasu napíše o Di Stefanovi. A ono by jich bylo víc - Eusebio, Plánička, Puskas...i když proti tomu triu Pelé, Maradona, Bican už je to druhá vlna.

Reagovat
alegre

A co takhle Panenka, Masopust, Viktor... Nebo Dukla, ktera porazela Santos FC s Pelem?

Reagovat
smazaný uživatel

Panenku si matně pamatuju i já. Jen jsem tenkrát ještě nechápal, proč televize řve: "Antonín Panenka sa rozbieha ...... góóóóóól ........ sme majstri Európy!!!!" a proč je babička tak ožralá.

Reagovat
Kapřík

Reagovat
alegre

nepamatuji si, že bych byl tvoje babička , ale to bude asi tím jak jsem se zpráskal!

Reagovat
smazaný uživatel

To je trošku ujeté, minimálně na stejné úrovni může být i Ronaldinho s Rivaldem, nebo co takový Maldini - skutečná legenda?

Reagovat
Devil

Nebo Shearer!

Reagovat
alegre

idnes: 20:33 - Turecká fotbalová liga, 23. kolo: Boavista Porto - Estrela Amadora 2:1, Braga - Naval 3:0, Pacos Ferreira - Setúbal 2:1 -

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, na zprávy jsem koukal a o obsazení Portugalska nic neříkali...

Reagovat
Kapřík

To víš, ve Fenerbahce se jim ty portugalsky mluvící hráči zatím osvědčují, tak chtěj být přímo u zdroje... .

Reagovat
alegre

Portugalsko bylo arabské, tak snad proto... V Hondurasu se jim říká Turci. Tedy Arabům. Jinak dnes v Hondurasu bitka po zápase. derby Motagua - Olimpia. 2 mrtví...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné to je Pelé

Reagovat
smazaný uživatel

najlepsi bol aj bude PUSKAS

Reagovat
smazaný uživatel

nej byl Eusebio nebo jak se to pise.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je Kily s vincentem, v těsným závěsu já s jardem

Reagovat
smazaný uživatel

největší "hvězda" blízké budoucnosti, která bude porovnávna s Maradonou a Pelém si třeba právě teď sama čistí kopačky někde ve Skopje....a je ji u toho hrozná zima, bo tam nemají zavedenou ani elektriku.....:-))

Reagovat
smazaný uživatel

tak asi takhle kouknu se na pelého a vidim hráče kterej do fotbalu přines něco novýho něakej novej náboj ale marradona hrál v době kdy se na fotbale nic moc zlepšovat nedalo ani se nedalo předvádět niic novýho prostě byl Pelé nejlepší .......

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší střelec v historii fotbalu byl Pepi Bican , kdyby se nenarodil v tak blbý době , byl by minimálně stejně tak známej jako Pelé a Maradona!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší byl Maradona. Za Pelého dosahovala brazilská liga špatné úrovně, by´t byl Santos na úrovni Evropy. A fenomenální byl spíš na reprezentační úrovni. Maradona hrál skvěle všude a nebejt jeho drogovej afér, byl by nejlepší bez řečí. Pelé je pro všechny pan Slušńák, ale NEJLEPŠÍM FOTBALISTOU HISTORIE BYL, JE A MOŽNÁ BUDE DIEGO ARMANDO MARADONA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

a co ty víš o té špatné úrovni brazilské ligy 60-tých let?.....chceš říci, že v Santosu hrál Pelé špatně? Vypdá to, že tady máme znalce a možná i pamětníka.....bohužel progresívní senilita je svinstvo....

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší byl Alan Shearer!!!

Reagovat
smazaný uživatel

ČTK uvedla: Při vyhlašování nejlepšího hráče planety došlo k velkému omylu,nominovaní nebyli 2, ale 3!! Jsou to: Pelé,Maradona a Luděk Zelenka. Právě na něj se podle výpovědi šéfa FIFA Seppa Blattera zapomnělo...,,Ano ano,Luděk se měl stát celkovým vítězem ,ale při nominaci se na nšj zapomnělo,protože Luděk měl právě těžký zápas 1.kola rakouského poháru proti Gmündu,moc nás to mrzí,protože L.Z. to měl původně vyhrát..proto jsme ocenili oba zbývající kandidáty''. Další komentář jsme dostali od jednoho z oceněných,a tím byl Pelé: ,,Jó Lůďa,to je drak,ten si to zaslouží nejvíc´´.,,Doufáme,že se to už nikdy nepřihodí´´,dodávají svorně Michel Platini a Diego Maradona....To my doufáme taky a jinak Ave Bican

Reagovat
smazaný uživatel

Ani piču panove!!!!!!!!!

Duncan Edwards!!!! Fandove Manchasteru, i kdyz ja osobne ManU nesnasim, mi daj za pravdu!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele