SPOJENÉ STÁTY ZÍSKALY ZLATÝ POHÁR

25.07.2005, 21:36
Aktuality
Včera v pozdních nočních hodinách středoevropské času se stali fotbalisté Spojených států amerických vítězi Zlatého poháru 2005, když ve finále udolali až na penalty největší překvapení turnaje Panamu. Američané se tak stali pomyslnými mistry Severní a střední Ameriky již potřetí, když dříve triumfovali v letech 1991 a 2002.

Turnaj, který již poosmé pořádala konfederace CONCACAF, se zúčastnilo deset zemí z této zóny a navíc dvě pozvané reprezentace, kterými byly Kolumbie a Jihoafrická republika. Všech dvanáct účastníků bylo rozděleno do tří čtyřčlenných skupin, ze kterých pak do čtvrtfinále postoupily vždy první dva týmy ze skupiny a potom dva nejlepší ze třetích míst.

První do bojů zasáhly týmy ze skupiny A, kterou tvořili fotbalisté Panamy, Trinidadu a Tobago, Hondurasu a favorizované Kolumbie. Hned na úvod však Kolumbijci podlehli Panamě 0:1, když se v 70. minutě trefil jeden z třígólových střelců šampionátu Luis Tejada. Ve druhém zápase si pak rozdělili body Honduras s Trinidadem a Tobago za remízu 1:1. Trinidad pak ve svém druhém utkání vybojoval další bod, když v divokém závěru remizoval s Panamou 2:2. V probíhající poslední minutě za stavu 1:1 vstřelil svůj druhý gól v zápase, kdo jiný než ,Luis Tejada a s Trinidadem to vypadalo zle nedobře. Jenže v nastaveném čase se Trinidadu podařilo vyrovnat na konečných 2:2. Od Kolumbie se očekávalo, že ve svém druhém vystoupení odčiní nezdar z prvního zápasu. Sice skoro po celý zápas vedla 1:0, ale v poslední desetiminutovce dokázal Honduras skóre otočit a v podstatě si tak zajistil postup do čtvrtfinále. Zato Kolumbie byla před posledním zápase na tenkém ledě a navíc vše neměla ve svých rukách. Jihoameričané nakonec proti Trinidadu a Tobago zabrali a s přehledem zvítězili 2:0, což se nakonec ukázalo jako dostatečný výsledek na postup ze třetího místa. V přímém souboji o prvenství ve skupině si to pak rozdala Panama s Hondurasem. Úspěšnější byl nakonec Honduras, který zvítězil 1:0, brankou devět minut před koncem utkání.

Ve skupině B se postupně domácí Spojené státy utkaly s Kubou, Kanadou a Kostarikou. Kostaričané na úvod zdolali Kanaďany 1:0, když jedinou branku zápasu docílili z pokutového kopu. Američané se ve svém prvním vystoupení zprvu trápili s Kubou, dokonce prohrávali od 18. minuty 0:1. V závěru první půle se však podařilo domácím vyrovnat, ale stále nebylo rozhodnuto. To přišlo až v poslední pětiminutovce, kdy Američané nasázeli tři branky do kubánské sítě. Ve druhých zápasech skupiny B si společně zajistili postup týmy USA a Kostariky. Kostaričané porazili Kubu 3:1 a Američané přehráli Kanadu 2:0. Kanaďané sice pak v posledním zápase těsně porazili Kubu 2:1, ale ani to nestačilo na postup. Kanada se tak stala jediným týmem ze třetího místa, který nepoustoupil do čtvrtfinále. K postupu do vyřazovacích bojů na úkor Kolumbie, tak Kanadě chyběly vstřelit ještě dvě branky navíc. Ve vzájemném zápase Američanů s Kostarikou diváci žádnou branku neviděli, což stačilo domácím k prvnímu místu ve skupině.

Do skupiny C byla nalosována Jamajka, Guatemala, host z Jihoafrické republiky a čerstvý semifinalista z Poháru FIFA Mexiko. Mexičané také zažili hned v prvním utkání šok. Podlehli Jihoafrické republice 1:2 a to už po prvním poločase prohrávali 0:2, snížení přišlo až sedm minut před koncem, což už bylo pozdě na zvrat v utkání. V zápase Guatemala - Jamajka se udála opravdová přestřelka, z které nakonec vyšli lépe po výhře 4:3 Reagge Boys. Mexičané pak odčinili svůj úvodní nezdar, když rozstříleli Guatemalu 4:0. Jamajčané pak opět ukázali, že mají v oblibě střelecké hody. Tentokrát získali bod za remízu 3:3 s Jihoafrickou republikou. Bafana Bafana neprohráli ani v posledním zápase ve skupině, když remizovali 1:1 s Guatemalou, pro kterou to byl první bod na turnaji. Mexičanům se nakonec ještě podařilo vyhrát skupinu C, když porazili Jamajku 1:0. Společně s nimi do čtvrtfinále tak postoupila Jihoafrická republika a právě Jamajka.

Turnajový pavouk pak vykrystalizoval následující čtvrtfinálové dvojice Honduras - Kostarika, USA - Jamajka, Mexiko - Kolumbie a Jihoafrická republika - Panama. Nejzajímavějším soubojem byl zcela jistě duel Mexičanů s Kolumbijci, nečekalo se, že by tyto dva týmy na sebe narazily tak brzy.

V prvním čtvrtfinále se střetl Honduras s posledním účastníkem MS 2002 Kostarikou. Kostaričané se však po půlhodině hry nestačili divit, když světelná tabule ukazovala stav skóre 3:0 pro Honduras. Do konce první půle Kostarika však snížila na 1:3, ale ve druhém dějství jen marně ohrožovala branku soupeře. Až devět minut před koncem se podařilo snížit na rozdíl jedné branky, ale na víc již síly nestačily. Ve druhém čtvrtfinále si pak domácí Spojené státy bez problémů poradily s Jamajkou. Po první půli vedli Američané 2:0 a zápas kontrolovali. V závěru utkání pak ještě oba týmy přidaly po brance, což ale nic již nezměnilo na postupu domácích. V nejočekávanějším čtvrtfinále předvedla Kolumbie proti Mexiku nejlepší výkon na turnaji. Branky začaly padal až ve druhém poločase, nejprve v 59. minutě otevřela skóre Kolumbie a hned za šest minut Mexičané vyrovnali. Rozhodnutí pak přinesla 75. minuta, kdy se trefil Jairo Patino, který se třemi góly na turnaji patřil mezi nejlepší střelce. Nejdramatičtější čtvrtfinále se odehrálo mezi Jihoafrickou republikou a Panamou. V normální hrací době skončilo utkání nerozhodně 1:1 a ani prodloužení rozhodnutí nepřineslo. V penaltovém rozstřelu prokázala pevnější nervy Panama a po vítězství v poměru 5:3 se radovala z překvapivého postupu mezi poslední čtyři týmy Zlatého poháru.

V prvním semifinále mezi Hondurasem a Spojenými státy se schylovalo k dalšímu překvapení. Od 31. minuty vedl Honduras 1:0 a s domácími to nevypadalo dobře. Jenže Američané se nevzdávali a v 86. minutě se dočkali vyrovnání, které zajistil John O’Brien. Hondurasané pak jednoznačně nezvládli psychicky závěr utkání a nedokázali ani samotný zápas dovést do prodloužení, protože v poslední minutě normální hrací doby se za domácí trefil Oguchi Onyewu a poslal tak vývěr USA do finále. Druhé semifinále přineslo reprízu ze skupiny mezi Kolumbií a Panamou. Panama opět uštědřovala Jihoameričanům lekci z produktivity, když už ve 26. minutě vedla 2:0. V 63. minutě Patino snížil a očekával se obrovský nápor Kolumbijců, jenže ten v 73. minutě ztlumil svou druhou brankou v zápase Phillips a Panama opět vedla o dvě branky. Minutu před koncem opět Patino snížil na rozdíl jedné branky, ale do závěrečného hvizdu se již Kolumbii nepodařilo odvrátit druhou porážku od Panamy na turnaji. Do finále tak podle očekávání postoupil domácí výběr USA a naopak zcela nečekaně reprezentace Panamy.

Finále mezi Spojenými státy a Panamou se hrálo na Giant Stadium v New Jersey, kde se také konalo mistrovství světa v roce 1994. Finálový duel, jak to bývá většinou pravidlem, se vyznačoval spíše zabezpečenými obranami. Mírnou převahu měli domácí, ale vždy si vylámali zuby na výborném brankáři Jaime Penedovi. Diváci nakonec neviděli branku ani po prodloužení a ke slovu tak přišly střely ze značky pokutového kopu. Jak se po celý turnaj drželo Panamy štěstí, tentokrát se odvrátilo zády. Spojené státy zvítězily v penaltovém rozstřelu 3:1 a mohly se tak radovat ze třetího zisku Zlatého poháru.

Pohár pro vítěze je nakonec v rukách největšího favorita turnaje a lze říct, že zcela po zásluze. Fotbalisté Panamy mohou být smutní, že jim k absolutnímu vrcholu chyběl malý krůček, ale časem si uvědomí, jaký to velký úspěch dokázali pro svou zemi a hlavně sami sobě.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nebyla by k mání obvyklá sestava USA?

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí se podívat na statistiky k jednotlivým zápasům na www.eurofotbal.com. V sekci REPREZENTACE najdeš i kompletní soupisky všech týmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi som fandil Hondurasu,škoda,že to nešťastne nevyšlo,ale myslím,že aj tak prekvapili všetkých postupom do semifinále.Čo sa týka USA,po vypadnutí Mexika to asi každý tipér očakával,aj keď x-ka vo finále-nič moc.

Reagovat
Xavi

Já jsem měl klasicky vsazeno na moje koně z Kolumbie, škoda...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele