Speciál: Korejci se cítí neporazitelní

24.06.2002, 22:19
Aktuality
Po třetím senzačním vítězství se Jihokorejci považují za neporazitelné. „Nyní pojedeme do Jokohamy pro pohár,“ vyhlašuje prezident Kim Dae Jung. Celá euforie dosáhla neskutečných rozměrů po vítězství na d Španělskem 5:3 na pokutové kopy.

Německo je favorit
„Nyní je na řadě Německo,“ slibuje místní tisk. Jenom korejský trenér Guus Hiddink varuje před mužstvem Rudiho Völlera: „Němci jsou samozřejmě jako vždy velký favorit,“ nabádá tento národní hrdina k realismu. 65 tisíc fanoušků promění největší stadion Asie v Soulu v peklo. Dalších přes dva miliónů fanoušků se má shromáždit v ulicích a na náměstích v centru Soulu a zahalí jihokorejskou metropoli do červené barvy.

Národní svátek?
Pokud postoupí Korea do finále, bude 1. červenec prohlášen za národní svátek. Nový svátek si většina fanoušků už zanesla do kalendáře, přestože Hiddink varuje: „Německu stačí jedna, dvě šance, aby vyhrálo celý zápas.“ Přesto je víra v úspěch korejských „tygrů“ nyní již neomezená.

„Můj tým je jako smečka loveckých psů, kteří jdou na lov,“ prohlašuje nizozemský kouč a ví, že jeho svěřenci půjdou opět až na samé hranici fyzických možností. „Někdy jsem sám z jejich schopnosti a ochoty trpět překvapen.“ Podle korejského prezidenta byl den vítězství nad Španělskem tím nejštastnějším dnem v historii Koreje. Brankář Woon-Jae Lee byl vyhlášen národním hrdinou, poté co zlikvidoval penaltu Joaquina.

Všechny překážky byly prolomeny
Poté co Myung-Bo Hong proměnil poslední pokutový kop, padly poslední psychické bariéry: „Je to neuvěřitelné. Takový tlak, jako před poslední střelou jsem nikdy nezažil. Jsem opravdu štastný, že se mi to povedlo,“ dodal kapitán. Přesto historické vítězství má hořkou příchuť, protože bojovnější Korejci přemohly techničtější Španěly také díky velmi slabému výkonu rozhodčího.

Neuznaný Zlatý gó l
Neštastníkovi Fernandu Morientesovi, který ve 102. minutě nastřelil tyč, nebyl uznán v 92. minutě kvůli chybnému rozhodnutí o ofsajdu. Chyb rozhodčích, hlavně těch pomezních, přibývá. Korejcům už pomohla chyba při porážce Itálie, což otevírá určité otázky o nezaujatosti rozhodčích.

Hiddink ale odmítá, že by jeho tým byl nějak zvýhoďňován. Poražení by se podle něj neměli vymlouvat ,ale hledat chyby ve své hře. „V posledních třech zápasech moji hráči psychicky i fyzicky velice trpěli,“ domnívá se Hiddink, že Německo bude daleko více odpočatější. Podle něj je fakt, že Němci mají o jeden den více k regeneraci, velkou výhodou. „Pro nás je nejdůležitější rychle dobít baterky,“ míní 33-letý Hong. „Pokud by se podařilo mému týmu řádně odpočinout, tak se domnívám, že naše mentální síla bude rozhodující.“ „Máme takové sebevědomí, že můžeme porazit kohokoliv, "řekl útočník Sun-Hong Hwang.

Autor: Pavel Kuchta

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele