Sparťané převzali mistrovský pohár a přesunuli se na Letenskou pláň

27.05.2023, 20:56, aktualizováno 27.05.2023, 23:33
Aktuality

Sparta po posledním pátém kole ligové nadstavby proti Plzni převzali pohár pro nového mistra. Pražané s loňským šampionem na závěr sezony prohráli 0:1, oslavy na vyprodané Letné si tím ale zkazit nenechali. Tým se poté autobusem přesunul na sousední Letenskou pláň, kde na pódiu před tisícovkami fanoušků pokračoval s oslavami až do pozdního večera. Sparťané mimo jiné zavzpomínali na tragicky zesnulého bývalého reprezentanta Josefa Šurala, v závěru zazpíval klubovou píseň Vojtěch Dyk.

Sparťané měli už od úterní bezbrankové remízy v Uherském Hradišti jistotu prvního titulu po devíti letech a dnešní zápas se tak nesl v oslavném duchu. Před výkopem kapitán Letenských Ladislav Krejčí mladší převzal od primátora hlavního města Bohuslava Svobody klíč od Prahy pro vítěze posledního derby.

Fanoušci během utkání často skandovali pokřiky jako "Sparta Praha, mistr ligy", či "Tak jsme první, no a co?". Ve 12. minutě příznivci na protilehlé tribuně vytvořili velké choreo s nápisem "Šampioni" ve zlaté barvě, po čtvrthodině hry začala stadionem poprvé obíhat mexická vlna.

V 58. minutě poslal Viktorii do vedení Matěj Vydra, sparťanským fanouškům to ale příliš nevadilo. V 84. minutě musel rozhodčí Stanislav Volek na chvíli přerušit zápas, neboť desítky příznivců za jednou z branek, kde sídlí "kotel", přelezly z tribuny k postranní čáře.

I kapitán Krejčí musel fanouškům domlouvat, aby zůstali mimo hřiště. Sudí pak následně raději ukončil utkání hned po uplynutí 90. minuty a několik tisícovek příznivců vběhlo v euforii na trávník.

Fanoušci se shromáždili pod hlavní tribunou, kde mělo vyrůst improvizované pódium, na němž poté sparťané převzali vítězný pohár a medaile. Domácí hlasatel musel příznivce několik minut vyzývat, aby vyklidili prostor a mistrovský ceremoniál tak začal až více než půl hodiny po závěrečném hvizdu.

Letenský celek navlékl speciální černá titulová trika a kšiltovky s nápisem "Šampioni Z37NÉ", symbolizujícím počet mistrovských primátu Sparty. Postupně na pódium vystoupali všichni členové realizačního týmu a hráči. Symbolicky po jedné noze přiskákal uzdravený obránce Ondřej Čelůstka, jenž dnes nastoupil na posledních osm minut a za A-tým hrál soutěžní zápas poprvé od loňského února.

Největší aplaus sklidili dánský trenér Sparty Brian Priske a kapitán Krejčí, který následně přezval vítěznou trofej. "Jeden z největších momentů v životě. Jen škoda, že mi šplíchali do ksichtu tím šampáněm, nic jsem neviděl. Bylo to ale skvělé. Tohle byla taky jedna z věcí, co jsem si představoval, jak to budu moci zvednout s týmem. To jsou věci, na které nezapomenete," řekl novinářům Krejčí.

Oslavy pak vrcholily na sousední Letenské pláni, kde před tisícovkami nadšených fanoušků vyrostlo velké improvizované pódium, k němuž mužstvo dorazilo od nedalekého stadionu autobusem. Moderátor postupně uvedl všechny hráče i členy realizačního týmu.

Defenzivní univerzál David Pavelka navlékl triko s číslem 23 a jménem někdejšího útočníka Letenských Šurala, který před čtyřmi lety zahynul ve věku 28 let při dopravní nehodě během angažmá v Turecku. Vzpomínalo se také na další zesnulé sparťany.

Na pódium dorazili i někdejší kapitán Pražanů Bořek Dočkal či legendární útočník David Lafata. Promluvili také sportovní manažer A-týmu Tomáš Sivok se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým, který se stejně jako Priske na chvíli ocitl nad hlavami hráčů.

Útočník Jan Kuchta s úsměvem rozjel sprostý pokřik na svou osobu, jímž ho při derby častovali fanoušci Slavie, kde v minulosti působil. Rosický zase v žertu začal s vulgárním skandováním "Vedení Sparty je banda č....ů", který při nevydařených minulých sezonách často pokřikovali letenští příznivci. Večer pak vyvrcholil klubovou písní "Na srdci S" v podání zpěváka a herce Dyka. Následně sparťané vyrazili ještě na další soukromou oslavu.

Letenští si již v minulých dnech během oslav užili například triumfální plavbu lodí v Praze po Vltavě. "Žijeme v euforii. Je to skvělé, když se to rozloží do více dnů. Loď byla úžasná, patřil nám Karlův most, to bylo něco neuvěřitelného. Máme tam pár lidí, kteří spali nejmíň, patřím mezi ně taky. Je nás tam plno, co jedou bomby. Po Letenské pláni nás čeká jednoznačně ještě další oslava. Doufám, že všichni ještě posbírají zbytky sil a pustí je ze sebe," dodal Krejčí.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
Pinturicchio

BVB = PIČE

Arsenal = PIČE

Reagovat
Cechino

Reagovat
Pinturicchio

A ať nejsu offtopic, ACS !!!

Reagovat
Bechy1893

SKS = to jsou taky pěkný kurvy

Reagovat
Pinturicchio

No, to, ... každopádně.

Reagovat
Alan_Shearer

Podeisuju se oindourem pod to ty pionkio

Reagovat
Pinturicchio

❤️

Reagovat
Stannis Baratheon

Tvoje stará = BVB

Reagovat
Pinturicchio

Zitra ti tu anatomii vysvětlím, key?

Reagovat
Stannis Baratheon

Však BVB maj všichni rádi

Reagovat
Mönchengladbach

Bayern si titul zasloužil míň než Arsenal a Slavia, ale jako jediný měl proti sobě BVB.

Reagovat
smazaný uživatel

Vcera Letna a Holesovice docela randal, chudaci ti kolemjdouci s temi zmatenymi vyrazy

Skoda nekterych primitivu, kteri tam vyhrozovali mlady holce u metra na Vltavsky, nebyt toho dedy co se ji zastal, tak by ji ten typek snad urazil hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak víš co, když v životě nic nedokážeš, tak si to musíš někde vykompenzovat

Reagovat
Neutron

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Witcher

Proč sem cpete ten bulvár

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele